Sastojci:
Vučeno (vodeno) tijesto
400 g brašna
0,5 dl ulja
1,5 dl vode
malo soli
Nadjev:
1,5 kg jabuka
100 g šećera
50 g grpžđica
50 g oraha
50 g krušnih mrvica
limunova korica
cimet
šećer u prahu
Priprema:
Od tople vode, brašna, soli i ulja umijesimo žilavo tijesto koje mijesimo dok se ne pojave mjehurići. Tijesto odložimo na dasku posutu brašnom, premažemo ga uljem i pustimo da odstoji 30 minuta. Pripremimo stolnjak na kojem ćemo razvijati tijesto
i pospemo ga brašnom. Tijesto prstima razvlačimo do ruba stola, a
krajeve tijesta režemo. Razvučeno tijesto pustimo da se malo posuši. U
međuvremenu ogulimo jabuke, izrežemo ih na kockice ili ploške, dodamo im šećer orahe, namočene grožđicecimet, krušne mrvice i limunovu koricu te sve izmiješamo. Nadjev odmah ravnomjerno rasporedimo po tijestu. Tijesto savijemo pomoću stolnjaka te režemo prema duljini lima. Na nauljeni lim složimo savijače razmaknute 2 cm te ih premažemo masnoćom. Pečemo ih na temperaturi od 175-180 C oko 35 minuta dok ne porumene. Pečene pospemo šećerom u prahu.
Recepti jela i kolaca
četvrtak, 12. veljače 2015.
Savijača sa sirom
Sastojci:
Vučeno (vodeno) tijesto
400 g brašna
0,5 dl ulja
1,5 dl vode
malo soli
Nadjev
1 kg svježeg kravljeg sira
100 g maslaca
1 vanilin šećer
3 jaja
100 g šećera
1 dl slatkog vrhnja
limunova korica
50 g grožđica
šećer u prahu
Priprema:
Od tople vode, brašna, soli i ulja umijesimo žilavo tijesto koje mijesimo dok se ne pojave mjehurići. Tijesto odložimo na dasku posutu brašnom, premažemo ga uljem i pustimo da odstoji 30 minuta. Pripremimo stolnjak na kojem ćemo razvijati tijesto i pospemo ga brašnom. Tijesto prstima razvlačimo do ruba stola, a krajeve tijesta režemo. Razvučeno tijesto pustimo da se malo posuši. U međuvremenu izmiješamo sastojke koje smo pripremili za nadjev pa ga ravnomjerno raspodijelimo po tijestu. Tijesto savijemo pomoću stolnjaka te režemo prema duljini lima. Na nauljeni lim složimo savijače razmaknute 2 cm te ih premažemo masnoćom. Pečemo ih na temperaturi od 175-180C oko 35 minuta dok ne porumene. Pečene pospemo šećerom u prahu.
Vučeno (vodeno) tijesto
400 g brašna
0,5 dl ulja
1,5 dl vode
malo soli
Nadjev
1 kg svježeg kravljeg sira
100 g maslaca
1 vanilin šećer
3 jaja
100 g šećera
1 dl slatkog vrhnja
limunova korica
50 g grožđica
šećer u prahu
Priprema:
Od tople vode, brašna, soli i ulja umijesimo žilavo tijesto koje mijesimo dok se ne pojave mjehurići. Tijesto odložimo na dasku posutu brašnom, premažemo ga uljem i pustimo da odstoji 30 minuta. Pripremimo stolnjak na kojem ćemo razvijati tijesto i pospemo ga brašnom. Tijesto prstima razvlačimo do ruba stola, a krajeve tijesta režemo. Razvučeno tijesto pustimo da se malo posuši. U međuvremenu izmiješamo sastojke koje smo pripremili za nadjev pa ga ravnomjerno raspodijelimo po tijestu. Tijesto savijemo pomoću stolnjaka te režemo prema duljini lima. Na nauljeni lim složimo savijače razmaknute 2 cm te ih premažemo masnoćom. Pečemo ih na temperaturi od 175-180C oko 35 minuta dok ne porumene. Pečene pospemo šećerom u prahu.
petak, 6. veljače 2015.
Biskvitne kocke Dan i noć
Sastojci:
Biskvit
3 jaja
200 g šećera
200 g brašna
1 prašak za pecivo
limunova korica
2 rebra čokolade
5 žlica ulja
10 žlica mlijeka
Krema
3 dl mlijeka
4 žlice brašna
3 vanilina šećera
200 g margarina
200 g šećera u prahu
Za ukrašavanje
100 g čokolade
Priprema:
U pjenasto izmiješane žumance i šećer postupno dodajemo mlijeko, ulje, brašno, prašak za pecivo i snijeg od bjelanjaka. Smjesu podijelimo na dva dijela. U jedan dio stavimo limunovu koricu, a u drugi otopljenu čokoladu. Smjese ulijemo u nauljeni i brašnom posute limove te ih pečemo 15-20 minuta na temperaturi od 180*. Po ohlađenom svijetlom biskvitu namažemo kremu, prekrijemo ga tamnim biskvitom te pospemo ribanim listićima čokolade.
Priprema kreme:
U 0,5 dl mlijeka umiješamo brašno, a preostalo mlijeko prokuhamo i dodamo mu vanilin šećer. Umućeno brašno ulijevamo u kipuće mlijeko stalno miješajući dok ne dobijemo gustu smjesu. U međuvremenu margarin pjenasto izmiješamo sa šećerom u prahu. Kada je smjesa hladna dodamo joj margarin i sve dobro izmiješamo.
Biskvit
3 jaja
200 g šećera
200 g brašna
1 prašak za pecivo
limunova korica
2 rebra čokolade
5 žlica ulja
10 žlica mlijeka
Krema
3 dl mlijeka
4 žlice brašna
3 vanilina šećera
200 g margarina
200 g šećera u prahu
Za ukrašavanje
100 g čokolade
Priprema:
U pjenasto izmiješane žumance i šećer postupno dodajemo mlijeko, ulje, brašno, prašak za pecivo i snijeg od bjelanjaka. Smjesu podijelimo na dva dijela. U jedan dio stavimo limunovu koricu, a u drugi otopljenu čokoladu. Smjese ulijemo u nauljeni i brašnom posute limove te ih pečemo 15-20 minuta na temperaturi od 180*. Po ohlađenom svijetlom biskvitu namažemo kremu, prekrijemo ga tamnim biskvitom te pospemo ribanim listićima čokolade.
Priprema kreme:
U 0,5 dl mlijeka umiješamo brašno, a preostalo mlijeko prokuhamo i dodamo mu vanilin šećer. Umućeno brašno ulijevamo u kipuće mlijeko stalno miješajući dok ne dobijemo gustu smjesu. U međuvremenu margarin pjenasto izmiješamo sa šećerom u prahu. Kada je smjesa hladna dodamo joj margarin i sve dobro izmiješamo.
Domaća baklava
Sastojci:
500 g vodenih kora
Nadjev
500 g oraha
200 g šećera
150 g grožđica
limunova korica
1 vanilin šećer
Preljev
200 g šećera
200 g meda
3 dl vode
1 limun
1/2 štapića vanilije
Priprema:
Mljevene orahe izmiješamo s 200 g šećera, limunovom koricom, vanilinim šećerom i grožđicama. U nauljeni lim položimo kore i svaku poprskamo uljem. Na svaku treću koru nanesemo nadjev od oraha, a postupak ponavljamo dok ne upotrijebimo sve kore i nadjev. Kolač bi trebalo završiti slojem od četiri do pet kora. Nepečeni kolač narežemo na prikladne kocke nožem koji stalno potapamo u vrelom ulju. Baklavu pečemo na umjerenoj temperaturi 30-40 minuta, a pečenu prelijemo preljevom od meda i šećera.
Priprema preljeva:
Šećer i med promiješamo, dolijemo vodu i dodamo četiri ploške limuna i 1/2 štapića vanilije. Preljev se kuha dok se ne zgusne.
500 g vodenih kora
Nadjev
500 g oraha
200 g šećera
150 g grožđica
limunova korica
1 vanilin šećer
Preljev
200 g šećera
200 g meda
3 dl vode
1 limun
1/2 štapića vanilije
Priprema:
Mljevene orahe izmiješamo s 200 g šećera, limunovom koricom, vanilinim šećerom i grožđicama. U nauljeni lim položimo kore i svaku poprskamo uljem. Na svaku treću koru nanesemo nadjev od oraha, a postupak ponavljamo dok ne upotrijebimo sve kore i nadjev. Kolač bi trebalo završiti slojem od četiri do pet kora. Nepečeni kolač narežemo na prikladne kocke nožem koji stalno potapamo u vrelom ulju. Baklavu pečemo na umjerenoj temperaturi 30-40 minuta, a pečenu prelijemo preljevom od meda i šećera.
Priprema preljeva:
Šećer i med promiješamo, dolijemo vodu i dodamo četiri ploške limuna i 1/2 štapića vanilije. Preljev se kuha dok se ne zgusne.
utorak, 3. veljače 2015.
Piletina sa susamom i senfom
Sastojci:
500 g pilećih fileta
400 g šampinjona
20 ml soja sosa
30 g senfa
50 ml pavlake
30 g susama
bijeli luk
jedna supena kašika ulja
500 g mladog krompira
300 g krastavaca
sol, papar
Priprema:
Pileće filete isjeći na manje kockice, začiniti solju i paprom, te uvaljati u senf. Na zagrijanom ulju meso propržiti sa svih strana dok ne dobije zlatnu boju. Gotovu piletinu izvaditi u drugu posudu, a na preostaloj masnoći nakratko propržiti susam. Prije prženja, sjemenke susama bi bilo dobro samljeti ili zgnječiti, jer će tako postati lakše svarljive i aromatičnije.
U proprženi susam dodati isjeckane šampinjone, dinstati desetak minuta.
Nakon toga, vratiti meso u sos, dodati pavlaku, soja sos i malo bijelog luka, začiniti po želji. Kad je jelo gotovo, servirati uz prethodno obareni mladi krompir. Dekorisati peršunovim listom i služiti uz nasječeni krastavac.
500 g pilećih fileta
400 g šampinjona
20 ml soja sosa
30 g senfa
50 ml pavlake
30 g susama
bijeli luk
jedna supena kašika ulja
500 g mladog krompira
300 g krastavaca
sol, papar
Priprema:
Pileće filete isjeći na manje kockice, začiniti solju i paprom, te uvaljati u senf. Na zagrijanom ulju meso propržiti sa svih strana dok ne dobije zlatnu boju. Gotovu piletinu izvaditi u drugu posudu, a na preostaloj masnoći nakratko propržiti susam. Prije prženja, sjemenke susama bi bilo dobro samljeti ili zgnječiti, jer će tako postati lakše svarljive i aromatičnije.
U proprženi susam dodati isjeckane šampinjone, dinstati desetak minuta.
Nakon toga, vratiti meso u sos, dodati pavlaku, soja sos i malo bijelog luka, začiniti po želji. Kad je jelo gotovo, servirati uz prethodno obareni mladi krompir. Dekorisati peršunovim listom i služiti uz nasječeni krastavac.
Kifle s orasima
Sastojci:
Tijesto
250 g maslaca
250 g brašna
voda i sol prema potrebi
limunov sok
1 jaje
ili 500 g gotovog lisnatog tijesta
Nadjev
2 bjelanjka
250 g šećera
250 g oraha
Premaz
2 žumanjka
Za ukrašavanje
40 g oraha
40 g šećera u prahu
Priprema:
Od navedenih namirnica umijesimo lisnato tijesto. Pripremljeno lisnato tijesto pospemo brašnom pa razvaljamo 5 mm debelo i n20 cm široko. Trake tijesta režemo na 15 cm dužine. Od 2 bjelanjka i šećera napravimo čvrsti snijeg kojem dodamo mljevene orahe. Pripremljeni nadjev stavimo na sredinu tijesta te savijemo dva suprotna kraja tako da nadjev viri sa strane. Kifle složimo na nauljeni lim, premažemo umućenim žumanjcima i pospemo mljevenim orasima. Stavimo ih peći na temperaturu od 200*C oko 20 minuta. Pečene pospemo šećerom u prahu.
Tijesto
250 g maslaca
250 g brašna
voda i sol prema potrebi
limunov sok
1 jaje
ili 500 g gotovog lisnatog tijesta
Nadjev
2 bjelanjka
250 g šećera
250 g oraha
Premaz
2 žumanjka
Za ukrašavanje
40 g oraha
40 g šećera u prahu
Priprema:
Od navedenih namirnica umijesimo lisnato tijesto. Pripremljeno lisnato tijesto pospemo brašnom pa razvaljamo 5 mm debelo i n20 cm široko. Trake tijesta režemo na 15 cm dužine. Od 2 bjelanjka i šećera napravimo čvrsti snijeg kojem dodamo mljevene orahe. Pripremljeni nadjev stavimo na sredinu tijesta te savijemo dva suprotna kraja tako da nadjev viri sa strane. Kifle složimo na nauljeni lim, premažemo umućenim žumanjcima i pospemo mljevenim orasima. Stavimo ih peći na temperaturu od 200*C oko 20 minuta. Pečene pospemo šećerom u prahu.
Mađarica
Sastojci:
Tijesto
600 g brašna
70 g margarina
200 g šećera
2 jaja
1 kiselo vrhnje
1 prašak za pecivo
1 vanilin šećer
Krema
1 l mlijeka
250 g šećera
2 žlice kakaa
5 žlica brašna
250 g margarina
Preljev od čokolade
4 reba čokolade
40 g margarina
3 žlice mlijeka
2 žlice šećera
Priprema:
Od brašna, margarina, šećera, jaja, kiselog vrhnja, vanilina šećera i praška za pecivo umijesimo u prhko tijesto, podijelimo gana pet jednakih dijelova i svaki zasebno pečemo na temperaturi od 160*C na obrnutoj strani lima. U međuvremenu zakuhamo mlijeko sa šećerom. U malo hladno mlijeka, koje smo odvojili od litre. umiješamo kakao i brašno tako da smjesa bude glatka. u zakuhano mlijeko miješajući dodajemo smjesu brašna i kakaa te kuhamo nekoliko minuta. U gotovu ohlađenu smjesu dodamo margarin. Kremu pustimo da se još ohladi, a zatim je namažemo po svakoj od pet kora. Preko gornje kore stavljamo preljev od čokolade.
Tijesto
600 g brašna
70 g margarina
200 g šećera
2 jaja
1 kiselo vrhnje
1 prašak za pecivo
1 vanilin šećer
Krema
1 l mlijeka
250 g šećera
2 žlice kakaa
5 žlica brašna
250 g margarina
Preljev od čokolade
4 reba čokolade
40 g margarina
3 žlice mlijeka
2 žlice šećera
Priprema:
Od brašna, margarina, šećera, jaja, kiselog vrhnja, vanilina šećera i praška za pecivo umijesimo u prhko tijesto, podijelimo gana pet jednakih dijelova i svaki zasebno pečemo na temperaturi od 160*C na obrnutoj strani lima. U međuvremenu zakuhamo mlijeko sa šećerom. U malo hladno mlijeka, koje smo odvojili od litre. umiješamo kakao i brašno tako da smjesa bude glatka. u zakuhano mlijeko miješajući dodajemo smjesu brašna i kakaa te kuhamo nekoliko minuta. U gotovu ohlađenu smjesu dodamo margarin. Kremu pustimo da se još ohladi, a zatim je namažemo po svakoj od pet kora. Preko gornje kore stavljamo preljev od čokolade.
Kocke od naranče
Sastojci:
Tijesto
200 g maslaca
500 g brašna
1 prašak za pecivo
150 g šećera
2 jaja
Nadjev
4 naranče
300 g mljevenih badema
200 g šećera
Preljev
1 žlica likera od naranče
200 g šećera
Za ukrašavanje
2 naranče
Priprema:
Od jaja, maslaca, brašna, šećera i praška za pecivo umijesimo prhko tijesto koje prekrijemo i pustimo da u hladnjaku odstoji 90 minuta. Pola tijesta razvaljamo na masni papir i odložimo u lim. Rubove tijesta oblikujemo prema stranicama lima. Naranče dobro operemo, naribamo im koru i pomiješamo je sa šećerom i mljevenim bademima. Naranče ocijedimo, a sok dodamo pomiješanim bademima. Pripremljenim nadjevom premažemo tijesto pa preklopimo drugom polovicom. Rubove tijesta stisnemo kako bi se oba dijela spojila. Kolač izbodemo vilicom i stavimo peći na temperaturu od 200*C dvadesetak minuta. Šećer u prahu umiješamo u liker od naranče pa time premažemo ohlađeni kolač. Možete ga posuti naribanom narančinom koricom i ukrasiti ploškama naranče.
Tijesto
200 g maslaca
500 g brašna
1 prašak za pecivo
150 g šećera
2 jaja
Nadjev
4 naranče
300 g mljevenih badema
200 g šećera
Preljev
1 žlica likera od naranče
200 g šećera
Za ukrašavanje
2 naranče
Priprema:
Od jaja, maslaca, brašna, šećera i praška za pecivo umijesimo prhko tijesto koje prekrijemo i pustimo da u hladnjaku odstoji 90 minuta. Pola tijesta razvaljamo na masni papir i odložimo u lim. Rubove tijesta oblikujemo prema stranicama lima. Naranče dobro operemo, naribamo im koru i pomiješamo je sa šećerom i mljevenim bademima. Naranče ocijedimo, a sok dodamo pomiješanim bademima. Pripremljenim nadjevom premažemo tijesto pa preklopimo drugom polovicom. Rubove tijesta stisnemo kako bi se oba dijela spojila. Kolač izbodemo vilicom i stavimo peći na temperaturu od 200*C dvadesetak minuta. Šećer u prahu umiješamo u liker od naranče pa time premažemo ohlađeni kolač. Možete ga posuti naribanom narančinom koricom i ukrasiti ploškama naranče.
Domaća pita s marelicama
Sastojci:
Tijesto
250 g brašna
150 g margarina
50 g šećera
0,2 dl ruma
0,5 dl vrhnja
1 jaje
limunova korica
ulje i šećer u prahu prema potrebi
Nadjev
1 kg marelica
400 g šećera
0,2 dl ruma
Premaz
1 žumance
Priprema:
Marelice operemo, prerežemo na pola i izvadimo im kožtice. Očišćene pospemo šećerom i rumom te pustimo da odstoje nekoliko sati. Od brašna, margarina. šećera, jaja, naribane limunove korice, vrhnja i ruma umijesimo tijesto koje podijelimo na dva dijela. Zatim ga prekrijemo i pustimo da odstoji oko jedan sat. Jedan dio tijesta razvaljamo, stavimo u nauljeni lim izbodemo vilicom i stavimo peći desetak minuta. U međuvremenu razvaljamo drugi dio tijesta i narežemo ga na treke. Na polupečeno tijesto složimo marelice i trake tijesta poput mreže, premažemo žumancem i stavimo peći na temperaturu od 200-220*C oko 30-35 minuta. Gotov kolač pospemo šećerom u prahu.
Tijesto
250 g brašna
150 g margarina
50 g šećera
0,2 dl ruma
0,5 dl vrhnja
1 jaje
limunova korica
ulje i šećer u prahu prema potrebi
Nadjev
1 kg marelica
400 g šećera
0,2 dl ruma
Premaz
1 žumance
Priprema:
Marelice operemo, prerežemo na pola i izvadimo im kožtice. Očišćene pospemo šećerom i rumom te pustimo da odstoje nekoliko sati. Od brašna, margarina. šećera, jaja, naribane limunove korice, vrhnja i ruma umijesimo tijesto koje podijelimo na dva dijela. Zatim ga prekrijemo i pustimo da odstoji oko jedan sat. Jedan dio tijesta razvaljamo, stavimo u nauljeni lim izbodemo vilicom i stavimo peći desetak minuta. U međuvremenu razvaljamo drugi dio tijesta i narežemo ga na treke. Na polupečeno tijesto složimo marelice i trake tijesta poput mreže, premažemo žumancem i stavimo peći na temperaturu od 200-220*C oko 30-35 minuta. Gotov kolač pospemo šećerom u prahu.
petak, 19. prosinca 2014.
Rajska musaka
Sastojci:
700 g krumpira
½ kg crvenih paprika
2 srednje velika patlidžana
2 glavice crvenog luka
150 g kuhane integralne riže
2 žlice delikatesnog francuskog kvasca
4-5 žlica hladno cijeđenog maslinovog ulja
1 sojino vrhnje
4-5 češnja češnjaka
1-2 žlica sjeckanog peršinovog i celerovog lista
2 žlice integralnog sezama
malo svježe ljute papričice
morska i začinska sol
Priprema:
Krumpir oprati, skuhati u ljusci, ocijediti, oguliti i isjeći na kolute. Paprike ispeći na roštilju ili u pećnici i oguliti. Patlidžane oprati i izrezati na ploške i ispeći na tavi bez ulja ili na roštilju. Luk očistiti, isjeckati, propirjati, dodati kuhanu rižu, češnjak, sitno nasjeckanu ljutu papričicu i ostale začine. Slagati u vatrostalnu posudu red riže, red posoljenih krumpira, red crvenih paprika, zatim red riže, red patlidžana i na vrhu red krumpira. Preliti sojinim vrhnjem. Posipati sezamom i preostalim peršinovim listom. Kratko zapeći u pećnici da porumeni i poslužiti toplo.
700 g krumpira
½ kg crvenih paprika
2 srednje velika patlidžana
2 glavice crvenog luka
150 g kuhane integralne riže
2 žlice delikatesnog francuskog kvasca
4-5 žlica hladno cijeđenog maslinovog ulja
1 sojino vrhnje
4-5 češnja češnjaka
1-2 žlica sjeckanog peršinovog i celerovog lista
2 žlice integralnog sezama
malo svježe ljute papričice
morska i začinska sol
Priprema:
Krumpir oprati, skuhati u ljusci, ocijediti, oguliti i isjeći na kolute. Paprike ispeći na roštilju ili u pećnici i oguliti. Patlidžane oprati i izrezati na ploške i ispeći na tavi bez ulja ili na roštilju. Luk očistiti, isjeckati, propirjati, dodati kuhanu rižu, češnjak, sitno nasjeckanu ljutu papričicu i ostale začine. Slagati u vatrostalnu posudu red riže, red posoljenih krumpira, red crvenih paprika, zatim red riže, red patlidžana i na vrhu red krumpira. Preliti sojinim vrhnjem. Posipati sezamom i preostalim peršinovim listom. Kratko zapeći u pećnici da porumeni i poslužiti toplo.
Rolada od kestena
Sastojci:
500 g pirea od kestena
1 naranča za sok
4 žlice rogača u prahu
3 žlice javorovog sirupa
4 žlice extra djevičanskog kokosovog ulja
Priprema:
Kesten pire pripremiti u sezoni kestena i zamrznuti te koristiti po potrebi ili kupiti gotov. Odlediti, dodati sok od naranče, javorov sirup i omekšalo kokosovo ulje te miješati dok se ne dobije glatka smjesa. Smjesu podijeliti u dva dijela. U jedan dio dodati rogač u prahu te dobro izmiješati i razvaljati na celofan u pravokutni oblik. Premazati preostalom količinom smjese od kestena. Urolati i staviti u hladnjak da odstoji sat-dva, narezati i poslužiti.
500 g pirea od kestena
1 naranča za sok
4 žlice rogača u prahu
3 žlice javorovog sirupa
4 žlice extra djevičanskog kokosovog ulja
Priprema:
Kesten pire pripremiti u sezoni kestena i zamrznuti te koristiti po potrebi ili kupiti gotov. Odlediti, dodati sok od naranče, javorov sirup i omekšalo kokosovo ulje te miješati dok se ne dobije glatka smjesa. Smjesu podijeliti u dva dijela. U jedan dio dodati rogač u prahu te dobro izmiješati i razvaljati na celofan u pravokutni oblik. Premazati preostalom količinom smjese od kestena. Urolati i staviti u hladnjak da odstoji sat-dva, narezati i poslužiti.
Torta od lješnjaka
Sastojci:
100 g blago gorke čokolade
250 g maslaca
150 g gotove smjese od lješnjaka
9 žumanjaka
340 g šećera
6 bjelanjaka
sol
100 g heljdinog brašna
80 g mljevenih lješnjaka
malo cimeta u prahu
malo klinčića
3 jaja
5 žlica likera od lješnjaka
700 g marmelade od ribiza
15 malih lješnjaka
90 g krokanta od lješnjaka
Priprema:
Biskvit ispeći dan ranije
Zagrijati pećnicu na 175°. Namastiti kalup i posuti brašnom. Pripremiti i ispeći biskvit od 6 žumanjaka, 170 g šećera, 5 žlica vode, bjelanjaka, soli, brašna, lješnjaka i začina.
Ostaviti da miruje preko noći. Čokoladu rastopiti. Maslac miješanjem zapjeniti, umiješajti smjesu od lješnjaka i rastopljenu čokoladu.
Istući jaja na vodenoj kupki, 3 žumanjka i 170 g šećera. Miješati dok se ne ohladi i umiješajti u kremu od maslaca.
Biskvit dva puta prerezati i namočiti likerom. Premazati marmeladom, nadjenuti i prevući tortu kremom, te ukrasiti rozetama od kreme, lješnjacima i krokantom.
100 g blago gorke čokolade
250 g maslaca
150 g gotove smjese od lješnjaka
9 žumanjaka
340 g šećera
6 bjelanjaka
sol
100 g heljdinog brašna
80 g mljevenih lješnjaka
malo cimeta u prahu
malo klinčića
3 jaja
5 žlica likera od lješnjaka
700 g marmelade od ribiza
15 malih lješnjaka
90 g krokanta od lješnjaka
Priprema:
Biskvit ispeći dan ranije
Zagrijati pećnicu na 175°. Namastiti kalup i posuti brašnom. Pripremiti i ispeći biskvit od 6 žumanjaka, 170 g šećera, 5 žlica vode, bjelanjaka, soli, brašna, lješnjaka i začina.
Ostaviti da miruje preko noći. Čokoladu rastopiti. Maslac miješanjem zapjeniti, umiješajti smjesu od lješnjaka i rastopljenu čokoladu.
Istući jaja na vodenoj kupki, 3 žumanjka i 170 g šećera. Miješati dok se ne ohladi i umiješajti u kremu od maslaca.
Biskvit dva puta prerezati i namočiti likerom. Premazati marmeladom, nadjenuti i prevući tortu kremom, te ukrasiti rozetama od kreme, lješnjacima i krokantom.
torta nutella
Sastojci:
Tijesto
180 g brašna
120 g šećera
6 jaja
1 vanilin šećer
1 prašak za pecivo
4-5 žlice Nutelle
Krema
0,5 l slatkog vrhnja
5 žlica Nutelle
Preliv
5 žlica marmelade
2 dcl vode
Priprema:
Jaja razdvojimo. Žumanjke i pola šečera pjenasto umješamo. Bjelanjke sa drugom polovicom šečera istučemo u tvrdi snijeg.U žumanjke umješamo Nutellu, dodamo 1/3 snijega i polako presijamo brašno izmješano s praškom za pecivo, nakon toga dodamo preostali snjeg i promiješamo sve skupa.
Pečemo 30-35 min u pečnici na 180°C. Ohlađenu tortu razrežemo na tri kore. Istučemo slatko vrhnje i dodamo Nutellu. Marmeladu prokuhamo u vodi toliko da se istopi. Ohlađenom marmeladom navlažimo svaku koru biskvita, da bude torta sočnija. Svaku koru torte namažemo sa 1/3 kreme Tortu se može preliti čokoladnom glazurom ili ukrasiti narezanim voćem.
Tijesto
180 g brašna
120 g šećera
6 jaja
1 vanilin šećer
1 prašak za pecivo
4-5 žlice Nutelle
Krema
0,5 l slatkog vrhnja
5 žlica Nutelle
Preliv
5 žlica marmelade
2 dcl vode
Priprema:
Jaja razdvojimo. Žumanjke i pola šečera pjenasto umješamo. Bjelanjke sa drugom polovicom šečera istučemo u tvrdi snijeg.U žumanjke umješamo Nutellu, dodamo 1/3 snijega i polako presijamo brašno izmješano s praškom za pecivo, nakon toga dodamo preostali snjeg i promiješamo sve skupa.
Pečemo 30-35 min u pečnici na 180°C. Ohlađenu tortu razrežemo na tri kore. Istučemo slatko vrhnje i dodamo Nutellu. Marmeladu prokuhamo u vodi toliko da se istopi. Ohlađenom marmeladom navlažimo svaku koru biskvita, da bude torta sočnija. Svaku koru torte namažemo sa 1/3 kreme Tortu se može preliti čokoladnom glazurom ili ukrasiti narezanim voćem.
Šampita
Sastojci:
Za biskvit:
7 žumanaca
100 g šećera
70 ml mlijeka
70 ml ulja
100 g brašna
½ vrećice praška za pecivo
Za šaum:
400 g šećera
50 ml vode
7 bjelanaca
Priprema:
Za biskvit umutite žumanjke i šećer. Dodajte mlijeko, brašno, prašak za pecivo i ulje. Dobro izmiješajte.
Smjesu prespite u pomašćenu tepsiju i pecite u pećnici zagrijanoj na 200°C otprilike 10 minuta.
Umućeni šaum stavite preko pečenog biskvita, izravnajte i vratite u pecnicu na 5 minuta.
Ostavite na sobnoj temperaturi da se kolač ohladi, a zatim ga stavite u frižider.
Stavite šećer i vodu u padelu i na laganoj vatri lagano kuhajte dok se ne počnu formirati mjehurići.
Bjelance umutite u čvrsti šaum.
U šaum dodavajte polako vreo, rastopljeni šećer uz neprestano miješanje. Mješajte 15 minuta.
Za biskvit:
7 žumanaca
100 g šećera
70 ml mlijeka
70 ml ulja
100 g brašna
½ vrećice praška za pecivo
Za šaum:
400 g šećera
50 ml vode
7 bjelanaca
Priprema:
Za biskvit umutite žumanjke i šećer. Dodajte mlijeko, brašno, prašak za pecivo i ulje. Dobro izmiješajte.
Smjesu prespite u pomašćenu tepsiju i pecite u pećnici zagrijanoj na 200°C otprilike 10 minuta.
Umućeni šaum stavite preko pečenog biskvita, izravnajte i vratite u pecnicu na 5 minuta.
Ostavite na sobnoj temperaturi da se kolač ohladi, a zatim ga stavite u frižider.
Stavite šećer i vodu u padelu i na laganoj vatri lagano kuhajte dok se ne počnu formirati mjehurići.
Bjelance umutite u čvrsti šaum.
U šaum dodavajte polako vreo, rastopljeni šećer uz neprestano miješanje. Mješajte 15 minuta.
Šape
Sastojci:
500 grama glatkog brašna
250 grama maslaca
250 grama mljevenih oraha
250 grama šećera
3 jaja
Priprema:
500 grama glatkog brašna
250 grama maslaca
250 grama mljevenih oraha
250 grama šećera
3 jaja
Priprema:
Od navedenih sastojaka zamijesiti tijesto. Namazati kalupe za šape i
posuti brašnom. Tijesto utiskivati u kalupe. Ne smijete prepuniti
kalupe, jer tijesto tokom pečenja malo nadođe.
Pecite u zagrijanoj rerni na 200 stepeni petnaestak minuta tj. dok se krajevi keksića ne zarumene.
Pečene šape uvaljati u štaub šećer.
Napravite čaj, stavite šape na tanjirić i uživajte.
Crno bijeli kolačići
Sastojci:
30 dag maslaca
30 dag maslaca
15 dag šećera u prahu malo soli
40 dag brašna
4 dag kakaoa
2 bjelanjka
Priprema:
Da biste izradili Crno bijele kolačiće, na dasci za miješenje
razmrvite maslac sa šećerom u prahu i solju. U to prosijte brašno za
kolač , zamijesite tijesto i podijelite ga na dva dijela. Jednome
umijesite kakao; obje polovice neka zamotane ostanu u hladnjaku 2
sata. Zagrijte pećnicu na 190°. Od svake polovice odvojite jedan komad,
pa ih na pobrašnjenoj površini razvaljajte da budu debeli 2 mm. Jedno
tijesto za kolač premažite umućenim bjelanjkom, pokrijte ga drugim
tijestom i savijte. Možete isto tako od svijetloga ili tamnog
tijesta oblikovati trake sa četiri brida, premazati ih bjelankom i
poslagati jednu na drugu da u prerezu dobijete šahovsku ploču. Omotajte
jednu polovicu trake tamnijim, a drugu svjetlijim tijestom Vratite
savijeno tijesto za kolač u hladionik da dobro očvrsne, zatim ga
narežite na ploškice debljine 1/2 cm. Crno bijeli kolačići se
peku 10—14 minuta na srednjoj prečki da postanu svijetložuti. Neka se
kolači malo ohlade u limu, a dokraja na rešetki. Crno-bijeli kolačići
su izuzetno dekorativni kolači koji će oduševiti ukućane ili goste a
pojačati dojam svakog slavlja. Dajte si truda i izradite ove poslastice ,
nećete požaliti kada ih ugledate na svome stolu. Bilo da je posebna
prigoda ili običan dan vidjet ćete koliko će uljepšati dojam.
Princezini uštipci
Sastojci:
20 dag brašna, 4 jaja,
1/2 l slatkog vrhnja,
6 dag šećera,
4 žlice šećera u prahu
Priprema:
Princezini uštipci su jednostavni kolači za izradu. Pristavite vodu, dodajte joj maslac, sol i limunovu koricu. Kad zavrije, odjednom uspite svo brašno u tekućinu i miješajte na vatri da se tijesto pretvori u grumen koji se odvaja od stijenke lonca. Prespite tijesto za kolač u posudu, pa kad se malo ohladi, umiješajte mu jedno po jedno jaje. Zagrijte pećnicu na 230°. Tijesto stavljate u štrcaljku pa štrcajte okrugle oblike na lim za pečenje na dovoljnim razmacima. Na dno pećnice ulijte 1/2 šalice vode. Pecite kolače 15—20 minuta na drugoj prečki odozdo. Prvih deset minuta pečenja nemojte otvarati pećnicu. U protivnom će se kolači Princezini uštipci slegnuti. Još tople hrustave uštipke vodoravno prerežite. Istucite slatko vrhnje sa šećerom da bude čvrsto pa uštrcajte na donje polovice kolačića. Poklopite ih gornjim polovicama i pospite šećerom u prahu. Od istog tijesta možete štrcaljkom načiniti perece, napuniti ih tučenim slatkim vrhnjem ili, pak, duguljaste eklere. Za eklere umiješajte u tučeno slatko vrhnje in stant kavu, zatim ih prelijte moka ocaklinom.
1/2 l vode,
6 dag maslaca,
malo soli,
naribana korica 1/2 limuna,20 dag brašna, 4 jaja,
1/2 l slatkog vrhnja,
6 dag šećera,
4 žlice šećera u prahu
Priprema:
Princezini uštipci su jednostavni kolači za izradu. Pristavite vodu, dodajte joj maslac, sol i limunovu koricu. Kad zavrije, odjednom uspite svo brašno u tekućinu i miješajte na vatri da se tijesto pretvori u grumen koji se odvaja od stijenke lonca. Prespite tijesto za kolač u posudu, pa kad se malo ohladi, umiješajte mu jedno po jedno jaje. Zagrijte pećnicu na 230°. Tijesto stavljate u štrcaljku pa štrcajte okrugle oblike na lim za pečenje na dovoljnim razmacima. Na dno pećnice ulijte 1/2 šalice vode. Pecite kolače 15—20 minuta na drugoj prečki odozdo. Prvih deset minuta pečenja nemojte otvarati pećnicu. U protivnom će se kolači Princezini uštipci slegnuti. Još tople hrustave uštipke vodoravno prerežite. Istucite slatko vrhnje sa šećerom da bude čvrsto pa uštrcajte na donje polovice kolačića. Poklopite ih gornjim polovicama i pospite šećerom u prahu. Od istog tijesta možete štrcaljkom načiniti perece, napuniti ih tučenim slatkim vrhnjem ili, pak, duguljaste eklere. Za eklere umiješajte u tučeno slatko vrhnje in stant kavu, zatim ih prelijte moka ocaklinom.
Nutella Panna Cotta
Sastojci:
5 dl slatke pavlake
3 dl. punomasnog mlijeka
350 gr Nutella kakao krema
15 gr želatina u prahu
2 vanilin šećera
Priprema:
Želatin izmiješati sa 5 zlica vode i ostaviti desetak minuta da nabubri.Zagrijati dobro slatku pavlaku, mlijeko i vanilin šećer. Skloniti sa vatre i dodati nutelu koja je sobne temperature. Želatin ugrijati malo da postane rijedak pa i njega dodati. Sve muješati ručno dok se ne sjedini u glatku smjesu.Izliti u kalup i ostaviti nekoliko sati, najbolje preko noći, da se stegne.Da bi Panna Cotta lijepo izašla iz kalupa prvo je lagano prstima odvojiti od rubova kalupa, samo malo, gornju ivicu, a zatim donji dio kalupa, oko pola, staviti na desetak sekundi u vrelu vodu. Staviti tocno na kalup i zajedno preokrenuti.
5 dl slatke pavlake
3 dl. punomasnog mlijeka
350 gr Nutella kakao krema
15 gr želatina u prahu
2 vanilin šećera
Priprema:
Želatin izmiješati sa 5 zlica vode i ostaviti desetak minuta da nabubri.Zagrijati dobro slatku pavlaku, mlijeko i vanilin šećer. Skloniti sa vatre i dodati nutelu koja je sobne temperature. Želatin ugrijati malo da postane rijedak pa i njega dodati. Sve muješati ručno dok se ne sjedini u glatku smjesu.Izliti u kalup i ostaviti nekoliko sati, najbolje preko noći, da se stegne.Da bi Panna Cotta lijepo izašla iz kalupa prvo je lagano prstima odvojiti od rubova kalupa, samo malo, gornju ivicu, a zatim donji dio kalupa, oko pola, staviti na desetak sekundi u vrelu vodu. Staviti tocno na kalup i zajedno preokrenuti.
Kesten torta sa kafom i rumom
Sastojci:
10 jaja
20 dag šećera
5 štangica čokolade za kuhanje
5 zkica kuhane kave
30 dag pasiranog kestena
1 zlica ruma
Fila:
2dl mlijeka
20 dag kesten pirea
1 štangica čokolade za kuhanje
20 dag maslaca
3 vrećice šlag pjene
Priprema:
Umutite 8 žumanjaka. Dodajte dva cijela jaja umućena sa šećerom i posebno umućenim bjelancima. Dodajte ovome i rastopljenu čokoladu, kavu, rum i pasirani kesten. Od dobro izmešane mase ispecite kore.
Zagrejte mlijeko, dodajte mu kesten pire i malo čokolade za fil. Kada prokuha i ohladi se, dodajte maslac. Dobijenu smesu iskoristite za filovanje kora, a za ukrašavanje šlag
10 jaja
20 dag šećera
5 štangica čokolade za kuhanje
5 zkica kuhane kave
30 dag pasiranog kestena
1 zlica ruma
Fila:
2dl mlijeka
20 dag kesten pirea
1 štangica čokolade za kuhanje
20 dag maslaca
3 vrećice šlag pjene
Priprema:
Umutite 8 žumanjaka. Dodajte dva cijela jaja umućena sa šećerom i posebno umućenim bjelancima. Dodajte ovome i rastopljenu čokoladu, kavu, rum i pasirani kesten. Od dobro izmešane mase ispecite kore.
Zagrejte mlijeko, dodajte mu kesten pire i malo čokolade za fil. Kada prokuha i ohladi se, dodajte maslac. Dobijenu smesu iskoristite za filovanje kora, a za ukrašavanje šlag
Goveda pecenica na rostilju
Sastojci:
80dag govede pisanice
sol
bijeli luk
ulje
Priprema:
Pecenicu operite u komadu, narezite na odreske i svaki lagano istucite baticem za meso.Odreske stavite u posudu, prelite uljem, poklopite i ostavite da se namacu nekoliko sati.Pecite ih na ugrijanom rostilju, najprije sa jedne a potom sa druge strane.Pecene odreske stavite u zagrijan tanjur, pospite bijelim usitnjenim lukom i posluzite uz salatu po zelji.
80dag govede pisanice
sol
bijeli luk
ulje
Priprema:
Pecenicu operite u komadu, narezite na odreske i svaki lagano istucite baticem za meso.Odreske stavite u posudu, prelite uljem, poklopite i ostavite da se namacu nekoliko sati.Pecite ih na ugrijanom rostilju, najprije sa jedne a potom sa druge strane.Pecene odreske stavite u zagrijan tanjur, pospite bijelim usitnjenim lukom i posluzite uz salatu po zelji.
Savitak od rogaca
Sastojci:
Tijesto:
500g ostrog brasna
30g kvasca
2 zumanjca
20g secera
40g maslaca
1dl mlijeka
1vanili secer
limunova korica
malo soli
Nadljev:
300g rogaca
2,5dl mlijeka
250g meda
50g secera u prahu
1vanili secer
malo cimeta
Premaz:
1 zumanjac
Priprema:
Izmrvleni kvasac promjesamo sa malo mlakog mlijeka, secera i brasna pa pustimo da se digne.Pripremljenoj smjesi dodamo maslac, zumanjac, vanili secer, limunovu koricu, sol i brasno te zamjesimo tijesto.Tijesto prekrijemo i stavimo na toplo da se digne.Rogac, mlijeko, secer u orahu, med, vanili secer i cimet promjesamo pa stavimo kuhati 10min.Pripremljeno tijesto po zelji podjelimo na vise djelova pospemo brasnom razvaljamo , premazemo nadljevom, savijemo, premazemo umucenim zumanjcem i polozimo u nauljeni lim.Savitke pecemo na tenp. od 180* oko 50 min.Ohladeni kolac pospemo secerom u prahu i posluzimo.
Tijesto:
500g ostrog brasna
30g kvasca
2 zumanjca
20g secera
40g maslaca
1dl mlijeka
1vanili secer
limunova korica
malo soli
Nadljev:
300g rogaca
2,5dl mlijeka
250g meda
50g secera u prahu
1vanili secer
malo cimeta
Premaz:
1 zumanjac
Priprema:
Izmrvleni kvasac promjesamo sa malo mlakog mlijeka, secera i brasna pa pustimo da se digne.Pripremljenoj smjesi dodamo maslac, zumanjac, vanili secer, limunovu koricu, sol i brasno te zamjesimo tijesto.Tijesto prekrijemo i stavimo na toplo da se digne.Rogac, mlijeko, secer u orahu, med, vanili secer i cimet promjesamo pa stavimo kuhati 10min.Pripremljeno tijesto po zelji podjelimo na vise djelova pospemo brasnom razvaljamo , premazemo nadljevom, savijemo, premazemo umucenim zumanjcem i polozimo u nauljeni lim.Savitke pecemo na tenp. od 180* oko 50 min.Ohladeni kolac pospemo secerom u prahu i posluzimo.
Roscici sa orasima
Sastojci:
Tijesto:
500g brasna
20g kvasca
60g secera
150g maslaca
2 zumanjca
1,5dl mlijeka
limunova korica
malo soli
Nadljev:
450g oraha
80g secera
50g maslaca
100g biskvitnih mrvica
80g grozdica
cimet
malo ruma
25g limunove korice
2dl mlijeka
Premaz:
1 zumance
Priprema:
Od kvasca, malo brasna, secera i mlakog mlijeka umutimo smijesu koju pustimo na toplom da se digne.Dignuti kvasac umjesamo s brasnom, mlijekom i dvama zumancima, dodamo maslac, limunovu koricu, secer i sol te izradim tjesto koje se mora odvajat od zdjele.Gotovo tijesto prekrijemo krpom i pustimo na toplom da se digne.Zatim ga premjesimo i pustimo da se jos digne.Potom ga podjelimo na djelove teske30g.Svaki dio razvaljamo 5mm debelo po njemu raspodjelimo nadljev i savijemo u obliku roscica.Roscice poslozimo na uljem namazanu tepsiju i pustimo ih jos malo da se dignu.Zatim ih premazemo razmucenim zumanjcem i stavimo peci na tenp.160-180*
Nadljev:
U uzavrelo mlijeko dodamo mljevene orahe, grozdice, secer, limunovu koricu, maslac, biskvitne mrvice, cimet i rum.Nadljev kratko kuhamo a kad se zgusne maknemo ga sa vatre.
Tijesto:
500g brasna
20g kvasca
60g secera
150g maslaca
2 zumanjca
1,5dl mlijeka
limunova korica
malo soli
Nadljev:
450g oraha
80g secera
50g maslaca
100g biskvitnih mrvica
80g grozdica
cimet
malo ruma
25g limunove korice
2dl mlijeka
Premaz:
1 zumance
Priprema:
Od kvasca, malo brasna, secera i mlakog mlijeka umutimo smijesu koju pustimo na toplom da se digne.Dignuti kvasac umjesamo s brasnom, mlijekom i dvama zumancima, dodamo maslac, limunovu koricu, secer i sol te izradim tjesto koje se mora odvajat od zdjele.Gotovo tijesto prekrijemo krpom i pustimo na toplom da se digne.Zatim ga premjesimo i pustimo da se jos digne.Potom ga podjelimo na djelove teske30g.Svaki dio razvaljamo 5mm debelo po njemu raspodjelimo nadljev i savijemo u obliku roscica.Roscice poslozimo na uljem namazanu tepsiju i pustimo ih jos malo da se dignu.Zatim ih premazemo razmucenim zumanjcem i stavimo peci na tenp.160-180*
Nadljev:
U uzavrelo mlijeko dodamo mljevene orahe, grozdice, secer, limunovu koricu, maslac, biskvitne mrvice, cimet i rum.Nadljev kratko kuhamo a kad se zgusne maknemo ga sa vatre.
Salata od mladog crvenog luka
Sastojci:
50dag mladog crvenog luka
sol
ulje
ocat
Priprema:
Luku ostranite vanjske listove i korjen dobro ga operite i po duljini izrezite na komade ne dulje od 1cm.Posolite ga , dodajte ocat i ulje i dobro izmjesajte.Za pripremanje ove salate iskoristite bijeli i zeleni dio mladog luka.
50dag mladog crvenog luka
sol
ulje
ocat
Priprema:
Luku ostranite vanjske listove i korjen dobro ga operite i po duljini izrezite na komade ne dulje od 1cm.Posolite ga , dodajte ocat i ulje i dobro izmjesajte.Za pripremanje ove salate iskoristite bijeli i zeleni dio mladog luka.
Salata od mladih tikvica
Sastojci:
50-60dag mladih tikvica
sol
papar
ulje
limunov sok
Priprema:
Z pripremanje ove salate najbolje je koristiti vrlo mlade tikvice, najvise 10cm dugacke.Dobro ih operite i neogoljene izrezite po duzini na tanke komade.Zacinite ih mjesavinom ulja i limunovog soka,posolite i popaprite po zelji.
50-60dag mladih tikvica
sol
papar
ulje
limunov sok
Priprema:
Z pripremanje ove salate najbolje je koristiti vrlo mlade tikvice, najvise 10cm dugacke.Dobro ih operite i neogoljene izrezite po duzini na tanke komade.Zacinite ih mjesavinom ulja i limunovog soka,posolite i popaprite po zelji.
Salata od mesa
Sastojci:
25sag pecene svinjetine
12.5dag graska
12.5dag kiselih krastavaca
5dag gljivamajoneza
sol
papar
limunov sok
Priprema:
Pecenu svinjetinu sitno narezite i promjesajte je s graskom i krastavcima(krastavce narezite u komade po zelji) Dodajte majonezu i sve zajedno izmjesajte i ostavite neko vrijeme da odstoji.Pripremljenoj salati dodajte sutno narezane gljive, sol, papar i limunov sok po zelji.Ovakvu je salatu najbolje napraviti od graska i gljiva iz konzerve, a mozete dodati i drugo povrce prema sezoni.
25sag pecene svinjetine
12.5dag graska
12.5dag kiselih krastavaca
5dag gljivamajoneza
sol
papar
limunov sok
Priprema:
Pecenu svinjetinu sitno narezite i promjesajte je s graskom i krastavcima(krastavce narezite u komade po zelji) Dodajte majonezu i sve zajedno izmjesajte i ostavite neko vrijeme da odstoji.Pripremljenoj salati dodajte sutno narezane gljive, sol, papar i limunov sok po zelji.Ovakvu je salatu najbolje napraviti od graska i gljiva iz konzerve, a mozete dodati i drugo povrce prema sezoni.
četvrtak, 18. prosinca 2014.
Salata od mahuna u zelenoj paprici
Sastojci.
50dag mahuna
4 paprike
2-3 reznja cesnjaka
majoneza
ulje
ocat
sol
papar
persunovo lisce
Priprema:
Mahune ocistite, operite i ako su dugacke prerezite popola.Skuhajte ih u posoljenoj vodi, ali pazite da se ne prekuhaju.U meduvremenu operite paprike odrezite im vrhove s peteljkom izvadite sjemenke i prelite ih vrucom posoljenom vodom.Odmah ih ohladite.Najprije ih punite majonezom kolicinom majoneze onda pripremljenim mahunama.Ohladene mahune zacinite uljem i octom posolite i dodajte usitnjen cesnjak.Mahune pospite sitno narezanim persunovim liscem .Odrezanim vrhovima paprike odstranite peteljke i njima poklopite paprike.Tamo di su bile peteljke ugurajte majoneze i pesunovog lisca.
50dag mahuna
4 paprike
2-3 reznja cesnjaka
majoneza
ulje
ocat
sol
papar
persunovo lisce
Priprema:
Mahune ocistite, operite i ako su dugacke prerezite popola.Skuhajte ih u posoljenoj vodi, ali pazite da se ne prekuhaju.U meduvremenu operite paprike odrezite im vrhove s peteljkom izvadite sjemenke i prelite ih vrucom posoljenom vodom.Odmah ih ohladite.Najprije ih punite majonezom kolicinom majoneze onda pripremljenim mahunama.Ohladene mahune zacinite uljem i octom posolite i dodajte usitnjen cesnjak.Mahune pospite sitno narezanim persunovim liscem .Odrezanim vrhovima paprike odstranite peteljke i njima poklopite paprike.Tamo di su bile peteljke ugurajte majoneze i pesunovog lisca.
srijeda, 17. prosinca 2014.
Kariba - šunka
Sastojci
1 jaje, 2 velike avokado - kruške
sok 1/2 limuna
3 rajčice
1 mala glavica luka
1 glavica loćika ili 1/2 salate glavatice
50 g oljuštena kikirikija (orašca)
4 žlice majoneze za salatu
1/2 žličice soli
2 prstohvata kajenskoga papra
200 g kuhane šunke u 4 velike ploške
1/2 vezice peršina
Priprema
Jaje tvrdo skuhamo, prelijemo hladnom vodom, oljuštimo i nasjeckamo. Avokado - kruške raspolovimo, izvadimo im koštice, iz kora izlupimo voćnu srž i narežemo je na tanke rezance. Rezance avokado - krušaka pokapamo limunovim sokom. Rajčice ogulimo i narežemo na ploške; pri tom uklonimo meku nutrinu i sjemenke. Luk ogulimo i narežemo na sitne kocke. Salatu raščinimo na listove, operemo, otresemo vodu, Nježne unutarnje listove narežemo na vrlo tanke rezance. Kikiriki (orašac) nasjeckamo. Majonezu začinimo solju i paprom i pomiješamo sa sitno narezanim ili nasjeckanim sastojcima. Smjesu ravnomjerno rasporedimo na ploške šunke i labavo ih smotamo u tuljke. Stavimo na velike listove salate i pospemo peršinom.
1 jaje, 2 velike avokado - kruške
sok 1/2 limuna
3 rajčice
1 mala glavica luka
1 glavica loćika ili 1/2 salate glavatice
50 g oljuštena kikirikija (orašca)
4 žlice majoneze za salatu
1/2 žličice soli
2 prstohvata kajenskoga papra
200 g kuhane šunke u 4 velike ploške
1/2 vezice peršina
Priprema
Jaje tvrdo skuhamo, prelijemo hladnom vodom, oljuštimo i nasjeckamo. Avokado - kruške raspolovimo, izvadimo im koštice, iz kora izlupimo voćnu srž i narežemo je na tanke rezance. Rezance avokado - krušaka pokapamo limunovim sokom. Rajčice ogulimo i narežemo na ploške; pri tom uklonimo meku nutrinu i sjemenke. Luk ogulimo i narežemo na sitne kocke. Salatu raščinimo na listove, operemo, otresemo vodu, Nježne unutarnje listove narežemo na vrlo tanke rezance. Kikiriki (orašac) nasjeckamo. Majonezu začinimo solju i paprom i pomiješamo sa sitno narezanim ili nasjeckanim sastojcima. Smjesu ravnomjerno rasporedimo na ploške šunke i labavo ih smotamo u tuljke. Stavimo na velike listove salate i pospemo peršinom.
Složenac
Sastojci
375 g mesa za gulaš (pola svinjetine, pola govedine)
1 lovorov list
375 g špinata
1/2 šalice ulja
2 glavice luka
4 rajčice
100 g mršave suhe slanine
1/2 šalice mljevenih tikvinih koštica
1 navršak noža papra
1/2 - 1 žličica soli
Priprema
Meso operemo, obrišemo i narežemo na kocke. Kocke mesa zgotivimo pokrivene lovorovim listom u malo vode za 60-ak minuta. U međuvremenu protrijebimo špinat, operemo ga, ocijedimo i krupno nasjeckamo. U loncu ugrijemo ulje. Luk ogulimo, sitno narežemo i staklasto popržimo na ulju. Rajčice ogulimo , usitnimo, pridodamo k luko i mješajući malo ukuhamo. Slaninu narežemo na kocke, pridodamo smjesi rajčica i luka i s njom kuhamo 5 minuta. Umiješamo mljevene tikvine koštice i nakon sljedećih 5 minuta kuhanja špinat. Sve kuhamo još 10-ak minuta; pri tom malo po malo dodamo tekućinu gotovljenja mesa i naposljetku kocke mesa. Posolimo i popaprimo.
375 g mesa za gulaš (pola svinjetine, pola govedine)
1 lovorov list
375 g špinata
1/2 šalice ulja
2 glavice luka
4 rajčice
100 g mršave suhe slanine
1/2 šalice mljevenih tikvinih koštica
1 navršak noža papra
1/2 - 1 žličica soli
Priprema
Meso operemo, obrišemo i narežemo na kocke. Kocke mesa zgotivimo pokrivene lovorovim listom u malo vode za 60-ak minuta. U međuvremenu protrijebimo špinat, operemo ga, ocijedimo i krupno nasjeckamo. U loncu ugrijemo ulje. Luk ogulimo, sitno narežemo i staklasto popržimo na ulju. Rajčice ogulimo , usitnimo, pridodamo k luko i mješajući malo ukuhamo. Slaninu narežemo na kocke, pridodamo smjesi rajčica i luka i s njom kuhamo 5 minuta. Umiješamo mljevene tikvine koštice i nakon sljedećih 5 minuta kuhanja špinat. Sve kuhamo još 10-ak minuta; pri tom malo po malo dodamo tekućinu gotovljenja mesa i naposljetku kocke mesa. Posolimo i popaprimo.
Pile s grahom i rižom
Sastojci
150 g sitnoga sušenog graha
1 ugojeno pile teško oko 1,5 kg
2 žličice soli
250 g riže duguljasta zrna
4 glavice luka, 1/8 l ulja
6 rajčica
1 limenka pekmeza od rajčica (70 g)
1 navršak noža soli
1 prstohvat kajenskoga papra
3 žlice brašna, 2 jaja
3 žlice bijelih mrvica
4 žlice ulja
Priprema
Grah namačemo 12 sati pokriven vodom. Ple raščetvorimo na 8 dijelova. Uskuhamo 3/4 l vode sa žličicom soli. Dijelove pileta kuhamo 10 minuta i zatim ih stavimo da se ocijede. Grah meko skuhamo u vodi u kojoj se namakao za 40-50 minuta. S ostatkom soli uskuhamo 1/2 l vode. Rižu pokrivenu u kipućoj slanoj vodi zgotivimo za 20 minuta na blagoj vatri. Luk ogulimo, narežemo na kolutiće i staklasto popržimo na ulju. Rajčice ogulimo, sitno narežemo i stavimo k luku s pekmezom od rajčica, solju i kajenskim paprom; skuhamo u židak umak. Grah ocijedimo. Rižu pomiješamo s umakom, složimo je s grahom u zdjelu i stavimo na toplo. Piletinu posolimo i popaprimo, uvaljamo u brašno, u razmućena jaja i najposlije u mrvice, pa hrustavo smeđe ispržimo na ulju. Poslužimo s grahom i rižom.
150 g sitnoga sušenog graha
1 ugojeno pile teško oko 1,5 kg
2 žličice soli
250 g riže duguljasta zrna
4 glavice luka, 1/8 l ulja
6 rajčica
1 limenka pekmeza od rajčica (70 g)
1 navršak noža soli
1 prstohvat kajenskoga papra
3 žlice brašna, 2 jaja
3 žlice bijelih mrvica
4 žlice ulja
Priprema
Grah namačemo 12 sati pokriven vodom. Ple raščetvorimo na 8 dijelova. Uskuhamo 3/4 l vode sa žličicom soli. Dijelove pileta kuhamo 10 minuta i zatim ih stavimo da se ocijede. Grah meko skuhamo u vodi u kojoj se namakao za 40-50 minuta. S ostatkom soli uskuhamo 1/2 l vode. Rižu pokrivenu u kipućoj slanoj vodi zgotivimo za 20 minuta na blagoj vatri. Luk ogulimo, narežemo na kolutiće i staklasto popržimo na ulju. Rajčice ogulimo, sitno narežemo i stavimo k luku s pekmezom od rajčica, solju i kajenskim paprom; skuhamo u židak umak. Grah ocijedimo. Rižu pomiješamo s umakom, složimo je s grahom u zdjelu i stavimo na toplo. Piletinu posolimo i popaprimo, uvaljamo u brašno, u razmućena jaja i najposlije u mrvice, pa hrustavo smeđe ispržimo na ulju. Poslužimo s grahom i rižom.
Kokoš u umaku od kikirikija
Sastojci
1 mlada tovljena kokoš teška 1,5 kg
2 žličice soli
4 lovorova lista
3 glavice luka, 6 rajčica
1 mala limenka pekmeza od rajčica (70 g)
250 g kikiriki-maslaca (od orašca)
po 1 navršak noža soli i bijelog papra
Priprema
Kokoš operemo, raščinimo na 8 dijelova, pa je pokrivenu vodom sa solju i lovorovim listoma meko skuhamo u poklopljenom loncu na blagoj vatri za sat do sat i pol. Luk ogulimo i krupno narežemo. Rajčice ogulimo, narežemo na komade i usitnimo u mikeru s lukom i pekmezom od rajčica. Dijelovi kokoši izvadimo iz juhe odmjerimo 3/4 l i procijedimo u drugi lonac. Dodamo pekmez od rajčica i luka i lagano kuhamo 10 minuta u otvorenom loncu. Lonac skinemo sa štednjaka i žlicu po žlicu umiješamo žicom za snijeg kikiriki-maslac. Umak pokriven na blagoj vatri kuhamo još 10 minuta, posolimo, popaprimo i u nj stavimo kokošje meso.
Uz to prija zrnasto skuhana riža.
1 mlada tovljena kokoš teška 1,5 kg
2 žličice soli
4 lovorova lista
3 glavice luka, 6 rajčica
1 mala limenka pekmeza od rajčica (70 g)
250 g kikiriki-maslaca (od orašca)
po 1 navršak noža soli i bijelog papra
Priprema
Kokoš operemo, raščinimo na 8 dijelova, pa je pokrivenu vodom sa solju i lovorovim listoma meko skuhamo u poklopljenom loncu na blagoj vatri za sat do sat i pol. Luk ogulimo i krupno narežemo. Rajčice ogulimo, narežemo na komade i usitnimo u mikeru s lukom i pekmezom od rajčica. Dijelovi kokoši izvadimo iz juhe odmjerimo 3/4 l i procijedimo u drugi lonac. Dodamo pekmez od rajčica i luka i lagano kuhamo 10 minuta u otvorenom loncu. Lonac skinemo sa štednjaka i žlicu po žlicu umiješamo žicom za snijeg kikiriki-maslac. Umak pokriven na blagoj vatri kuhamo još 10 minuta, posolimo, popaprimo i u nj stavimo kokošje meso.
Uz to prija zrnasto skuhana riža.
Pašteta od golubova (Bastila)
Sastojci
500 g brašna, 1 žličica soli
3 glavice luka
4 očišćena mlada goluba teška po 500 g, s iznutricama
1/2 žličice soli, 200 g maslaca
2 navrška noža bijelog papra
3 žlice netom naribana đumbirova korijena
po 1/2 žličice samljevena kumina i kajenskog papra
po 2 navrška noža mljevene kurkume i šafrana
6 jaja, 2 žumanjka
150 g oguljenih badema
1 žličica cimeta, 2 žlice šećera
Za prženje
3 žlice ulja
Za posipanje
2 žlice šećera u prahu, 1 žličica mljevenog cimeta
Priprema
Priganice za paštetu najbolje je ispeći dan prije. Od brašna, soli i 3/8 - 1/2 l vode zamiješamo rijetko tijesto i pustimo ga da miruje barem 6 sati. Od tijesta ispečemo bez masnoće 18-20 vrlo tankih priganica. Priganice pečemo samo s jedne strane, i to tako da ne posmeđe. Za nadjev ogulimo luk i narežemo ga na kocke. Iznutrice sitno nasjeckamo. Golubove posolimo i popaprimo. Rastopimo 100 g maslaca, na njemu smeđe popržimo golubove i izvadimo ih iz masnoće. Na preostaloj masnoći popržimo kocke luka i iznutrice. Dodamo peršin, začine i 1/4 l vode, uskuhamo, pridodamo golubove i pokrivene meko ispirjamo za 50-ak minuta. Meso golubova odvojimo od kostiju, sitno ga nasjeckamo. Polovicu umaka odlijemo i sačuvamo. Sok od pirjanja na jakoj vatri ukuhamo na otprilike 4 žlice, skinemo masnoću i sačuvamo talog. Ostali umak ponovo ugrijemo. Jaja i žumanjke zamutimo i time legiramo umak. Rastopimo 50 g maslaca i na njemu svijetlosmeđe popržimo bademe, ocijedimo ih, nasjeckamo i pomiješamo s cimetom i šećerom. Za omot paštete na aluminiskoj foliji posložimo 6 priganica u krug. Na to složimo sloj od još 6 priganica, a u sredini poslažemo 4 priganice jednu na drugu. Smjesu od badema stavimo na priganicu u sredini. Goljublje meso pomiješamo s umakom i stavimo na smjesu od badema. Rub gornjeg sloja priganica savijemo na nadjev paštete i pokrijemo još neupotrebljenim priganicama. Rub donjeg sloja priganica priklopimo nagore. U velikoj tavi ugrijemo ostatak maslaca i ulje. Paštetu spuznemo u vruću masnoću, ispržimo je zlatnosmeđe za otprilike 5 minuta, uz pomoć poklopca prevrnemo, pa i donju stranu ispržimo zlatnosmeđe. BASTILU spuznemo na plitku zdjelu. Šećer u prahu pomiješamo s cimetom; time pospemo paštetu i narežemo je na komade kao tortu. Poslužimo vruće.
500 g brašna, 1 žličica soli
3 glavice luka
4 očišćena mlada goluba teška po 500 g, s iznutricama
1/2 žličice soli, 200 g maslaca
2 navrška noža bijelog papra
3 žlice netom naribana đumbirova korijena
po 1/2 žličice samljevena kumina i kajenskog papra
po 2 navrška noža mljevene kurkume i šafrana
6 jaja, 2 žumanjka
150 g oguljenih badema
1 žličica cimeta, 2 žlice šećera
Za prženje
3 žlice ulja
Za posipanje
2 žlice šećera u prahu, 1 žličica mljevenog cimeta
Priprema
Priganice za paštetu najbolje je ispeći dan prije. Od brašna, soli i 3/8 - 1/2 l vode zamiješamo rijetko tijesto i pustimo ga da miruje barem 6 sati. Od tijesta ispečemo bez masnoće 18-20 vrlo tankih priganica. Priganice pečemo samo s jedne strane, i to tako da ne posmeđe. Za nadjev ogulimo luk i narežemo ga na kocke. Iznutrice sitno nasjeckamo. Golubove posolimo i popaprimo. Rastopimo 100 g maslaca, na njemu smeđe popržimo golubove i izvadimo ih iz masnoće. Na preostaloj masnoći popržimo kocke luka i iznutrice. Dodamo peršin, začine i 1/4 l vode, uskuhamo, pridodamo golubove i pokrivene meko ispirjamo za 50-ak minuta. Meso golubova odvojimo od kostiju, sitno ga nasjeckamo. Polovicu umaka odlijemo i sačuvamo. Sok od pirjanja na jakoj vatri ukuhamo na otprilike 4 žlice, skinemo masnoću i sačuvamo talog. Ostali umak ponovo ugrijemo. Jaja i žumanjke zamutimo i time legiramo umak. Rastopimo 50 g maslaca i na njemu svijetlosmeđe popržimo bademe, ocijedimo ih, nasjeckamo i pomiješamo s cimetom i šećerom. Za omot paštete na aluminiskoj foliji posložimo 6 priganica u krug. Na to složimo sloj od još 6 priganica, a u sredini poslažemo 4 priganice jednu na drugu. Smjesu od badema stavimo na priganicu u sredini. Goljublje meso pomiješamo s umakom i stavimo na smjesu od badema. Rub gornjeg sloja priganica savijemo na nadjev paštete i pokrijemo još neupotrebljenim priganicama. Rub donjeg sloja priganica priklopimo nagore. U velikoj tavi ugrijemo ostatak maslaca i ulje. Paštetu spuznemo u vruću masnoću, ispržimo je zlatnosmeđe za otprilike 5 minuta, uz pomoć poklopca prevrnemo, pa i donju stranu ispržimo zlatnosmeđe. BASTILU spuznemo na plitku zdjelu. Šećer u prahu pomiješamo s cimetom; time pospemo paštetu i narežemo je na komade kao tortu. Poslužimo vruće.
Golub na raznju
Sastojci:
2 ili 4 mlada goluba
sol
maslac
Priprema:
Golubove ocerupajte na suho.Ostranite im utrobu, glavu i vrat.Operite ih posolite i u svakog stavite malo maslaca.Nataknite ih na razanj i pecite na umjerenoj vatri.Povremeno ih premazite maslacem.Pecene golubove skinite sa raznja narezite na polovine ili cetvrtine i posluzite.
2 ili 4 mlada goluba
sol
maslac
Priprema:
Golubove ocerupajte na suho.Ostranite im utrobu, glavu i vrat.Operite ih posolite i u svakog stavite malo maslaca.Nataknite ih na razanj i pecite na umjerenoj vatri.Povremeno ih premazite maslacem.Pecene golubove skinite sa raznja narezite na polovine ili cetvrtine i posluzite.
Salata od mahune sa slaninom
Sastojci:
50dag mahuna
10dag slanine
1-2 zlice maslaca
sol
ulje
ocat
papar
Priprema:
Mahune ocistite, operite i skuhajte u posoljenoj vodi.Suhu mesnatu slaninu narezite na tanke prutice i proprzite na maslacu.Ocijedenim mahunama dodajte proprzenu slaninu.Posolite ako je potrebno popaprite i na kraju dodajte ocat.Izmjesajte i posluzite.
50dag mahuna
10dag slanine
1-2 zlice maslaca
sol
ulje
ocat
papar
Priprema:
Mahune ocistite, operite i skuhajte u posoljenoj vodi.Suhu mesnatu slaninu narezite na tanke prutice i proprzite na maslacu.Ocijedenim mahunama dodajte proprzenu slaninu.Posolite ako je potrebno popaprite i na kraju dodajte ocat.Izmjesajte i posluzite.
Salata od mahuna sa sirom
Sastojci:
1kg mahuna
15dag sira (ementaler)
sol
papar
ulje
ocat
Priprema:
Mahune ocistite i skuhajte u posoljenoj vodi ( pazite da se ne prekuhaju ) Ocijedite ih i ostavide da se ohlade.Ako je potrebno dosolite ih popaprite poiljite i prelite razrijedenim octom.Prije posluzivanja dodajte sir narezan na kocke i lagano izmjesajte.
1kg mahuna
15dag sira (ementaler)
sol
papar
ulje
ocat
Priprema:
Mahune ocistite i skuhajte u posoljenoj vodi ( pazite da se ne prekuhaju ) Ocijedite ih i ostavide da se ohlade.Ako je potrebno dosolite ih popaprite poiljite i prelite razrijedenim octom.Prije posluzivanja dodajte sir narezan na kocke i lagano izmjesajte.
Salata od mahuna i rize
Sastojci:
50dag mahuna
20dag rize
sol
ulje
limunov sok
Priprema:
Mahune operite, ocistite i skuhajte.Rizu takoder skuhajte i isplahnite hladnom vodom.Kad su mahune kuhane ocjedite ih narezite na komade i promjesajte sa rizom.Tako pripremljenu salatu posolite pouljite i prelite limunovim sokom.Sve zajedno pazljivo promjesajte i posluzite.
50dag mahuna
20dag rize
sol
ulje
limunov sok
Priprema:
Mahune operite, ocistite i skuhajte.Rizu takoder skuhajte i isplahnite hladnom vodom.Kad su mahune kuhane ocjedite ih narezite na komade i promjesajte sa rizom.Tako pripremljenu salatu posolite pouljite i prelite limunovim sokom.Sve zajedno pazljivo promjesajte i posluzite.
Salata od mahuna
Sastojci:
50dag mladih mahuna
2-3 reznja cesnjaka
sol
papar
ulje
ocat
persunovo lisce
Priprema:
Mahune operite, ocistite i cijele kuhajte u posoljenoj vodi.Pazite da se ne prekuhaju, jer moraju ostat cvrste kako se pri mjesanju nebi raspale.Nakon kuhanja mahune ocjedite i ostavite da se ohlade.Cesnjak ocistite i sitno narezite.Ohladene mahune prelite uljem i octom, dodajte cesnjak i sitno nasjckano pesunovo lisce.Salatu pazljivo izmjesajte i na kraju malo popaprite.Za ovu salatu najbolje su zute tanke mahune.
50dag mladih mahuna
2-3 reznja cesnjaka
sol
papar
ulje
ocat
persunovo lisce
Priprema:
Mahune operite, ocistite i cijele kuhajte u posoljenoj vodi.Pazite da se ne prekuhaju, jer moraju ostat cvrste kako se pri mjesanju nebi raspale.Nakon kuhanja mahune ocjedite i ostavite da se ohlade.Cesnjak ocistite i sitno narezite.Ohladene mahune prelite uljem i octom, dodajte cesnjak i sitno nasjckano pesunovo lisce.Salatu pazljivo izmjesajte i na kraju malo popaprite.Za ovu salatu najbolje su zute tanke mahune.
Salata od liganja
Sastojci:
60dag liganja
1 mrkva
1 persun
malo celerovog korjena
1 lovorov list
4-5 zrna bijelog papra
1-2 glavice crvenog luka
1-2 kisela krastavca
sol
papar
ulje
ocat
nekoliko listova zelene salate
nekoliko maslina
persunovo lisce
Priprema:
Lignje ocistite i skuhajte ih zajedno sa povrcem, solju paprom i lovorovim listom.Ohladene lignje narezite na tanke komade, dodajte crveni luk narezan na tanka rebra i kolutice krastavca.Sve zajedno izmjesajte, zacinite uljem i octom posolite i popaprite.Na oprane listove zelene salate stavite ovako pripremljene lignje, ukrasite ih maslinama, odozgo pospite usitnjenim persunovim liscem.
60dag liganja
1 mrkva
1 persun
malo celerovog korjena
1 lovorov list
4-5 zrna bijelog papra
1-2 glavice crvenog luka
1-2 kisela krastavca
sol
papar
ulje
ocat
nekoliko listova zelene salate
nekoliko maslina
persunovo lisce
Priprema:
Lignje ocistite i skuhajte ih zajedno sa povrcem, solju paprom i lovorovim listom.Ohladene lignje narezite na tanke komade, dodajte crveni luk narezan na tanka rebra i kolutice krastavca.Sve zajedno izmjesajte, zacinite uljem i octom posolite i popaprite.Na oprane listove zelene salate stavite ovako pripremljene lignje, ukrasite ih maslinama, odozgo pospite usitnjenim persunovim liscem.
Salata od lece
Sastojci:
50dag lece
1 glavica crvenog luka
sol
papar
ulje
ocat
Priprema:
Lecu proberite, operite i skuhajte.Kuhanu lecu ocjedite i zacinite uljem,octom,solju i paparom.Na kraju dodajte crveni luk narezan na tanka rebra i sve lagano izmjesajte.
50dag lece
1 glavica crvenog luka
sol
papar
ulje
ocat
Priprema:
Lecu proberite, operite i skuhajte.Kuhanu lecu ocjedite i zacinite uljem,octom,solju i paparom.Na kraju dodajte crveni luk narezan na tanka rebra i sve lagano izmjesajte.
Salata od kupusa sa hrenom
Sastojci:
1 glavica kupusa
1 glavica crvenog luka
1 zlica hrena
sol
papar
ulje
ocat
Priprema:
Kupusu otrgnite vanjske listove, operite ga i vrlo sitno narezite ili naribajte.Posolite ga i rukama dobro izstisnite, stavite u zdjelu za salatu, dodajte sitno narezani crveni luk i hren.Ako je hren svjezi onda ga ostruzite, operite i sitno naribajte.Kupus dobro izmjesajte s crvenim lukom i hrenom, dodajte ule i ocat po ukusu.Gotovu salatu odozgo popaprite i mozete je posluziti.
1 glavica kupusa
1 glavica crvenog luka
1 zlica hrena
sol
papar
ulje
ocat
Priprema:
Kupusu otrgnite vanjske listove, operite ga i vrlo sitno narezite ili naribajte.Posolite ga i rukama dobro izstisnite, stavite u zdjelu za salatu, dodajte sitno narezani crveni luk i hren.Ako je hren svjezi onda ga ostruzite, operite i sitno naribajte.Kupus dobro izmjesajte s crvenim lukom i hrenom, dodajte ule i ocat po ukusu.Gotovu salatu odozgo popaprite i mozete je posluziti.
Salata od kupusa s mrkvom
Sastojci:
1 glavica kupusa
1 mrkva
1 glavica crvenog luka
1-2 reznja cesnjaka
sol
papar
ulje
ocat
persunovo lisce
1-2 rajcice
Priprema:
Kupus operite i vrlo sitno narezite ili izribajte na ribezu.Crveni luk i cesnjak sitno narezite.Mrkvu narezite na sitne kockice ili naribajte.Kupus posolite, dodajte crveni luk i mrkvu i prelite mjesavinom ulja i octa.Sve dobro izmjesajte i dodajte papar po ukusu.Salatu pospite sitno narezanim persunovim liscem.Ukrasite je kriskama ili kolutovima rajcice.U sredini salate napravite zvijezdu od rajcica ili okolo poredajte kolutove.
1 glavica kupusa
1 mrkva
1 glavica crvenog luka
1-2 reznja cesnjaka
sol
papar
ulje
ocat
persunovo lisce
1-2 rajcice
Priprema:
Kupus operite i vrlo sitno narezite ili izribajte na ribezu.Crveni luk i cesnjak sitno narezite.Mrkvu narezite na sitne kockice ili naribajte.Kupus posolite, dodajte crveni luk i mrkvu i prelite mjesavinom ulja i octa.Sve dobro izmjesajte i dodajte papar po ukusu.Salatu pospite sitno narezanim persunovim liscem.Ukrasite je kriskama ili kolutovima rajcice.U sredini salate napravite zvijezdu od rajcica ili okolo poredajte kolutove.
utorak, 16. prosinca 2014.
Salata od kupusa i mrkve s majonezom
Sastojci:
1 glavica kupusa
3-4 mrkve
sol
papar
secer
ocat
majoneza
Priprema:
Kupus operite i izrezite na tanke rezance, mrkvu operite i naribajte, stavite ih u zdjelu za salatu i promjesajte.U posebnu posudu stavite majonezu, ocat i malo vode te dobro izmjesajte.Dodajte malo secera, soli po ukusu i papara, te tom mjesavinom prelite kupus i mrkvu.Ovako pripremljenu salatu do upotrebe drzite u hladnjaku.
1 glavica kupusa
3-4 mrkve
sol
papar
secer
ocat
majoneza
Priprema:
Kupus operite i izrezite na tanke rezance, mrkvu operite i naribajte, stavite ih u zdjelu za salatu i promjesajte.U posebnu posudu stavite majonezu, ocat i malo vode te dobro izmjesajte.Dodajte malo secera, soli po ukusu i papara, te tom mjesavinom prelite kupus i mrkvu.Ovako pripremljenu salatu do upotrebe drzite u hladnjaku.
Gljive na rostilju
Sastojci:
50 dag sanpinjona
sol
maslac
Priprema:
Gljive dobro operite, odrezite strucke i ocijediti.Pecite ih petnajstak min na ugrijenom rostilju.Pecene gljive prelijete otopljenim masacem i posolite prema ukusu.Ako nemate rostilj gljive mozete ispec na ploci elektricnog stednjaka.Pecene gljive posluzite odmah.
50 dag sanpinjona
sol
maslac
Priprema:
Gljive dobro operite, odrezite strucke i ocijediti.Pecite ih petnajstak min na ugrijenom rostilju.Pecene gljive prelijete otopljenim masacem i posolite prema ukusu.Ako nemate rostilj gljive mozete ispec na ploci elektricnog stednjaka.Pecene gljive posluzite odmah.
Glavatica na rostilju
Sastojci:
1kg glavice (mladice)
sol
8dag maslac
3 zlice mrvice
Priprema:
Ociscenu glavaticu operete i narezete na komade siroke oko 2 cm.Svaki komad dobro posolite.Nakon pola sata komade komade ribe umocite u maslac otopljeni, uvaljate mrvice i sa obje strane ispecite na vrucem rostilju.Za vrijeme pecenja premazujte ribu maslacem.
1kg glavice (mladice)
sol
8dag maslac
3 zlice mrvice
Priprema:
Ociscenu glavaticu operete i narezete na komade siroke oko 2 cm.Svaki komad dobro posolite.Nakon pola sata komade komade ribe umocite u maslac otopljeni, uvaljate mrvice i sa obje strane ispecite na vrucem rostilju.Za vrijeme pecenja premazujte ribu maslacem.
Fazan pod pekom
Sastojci:
fazan od 1 kg
20dag suhe slanine
2 glavice crvenog luka
sol
papar
1dl ulja
2 lovorova lista
Priprema:
Fazana koji je odlezao nekoliko dana na hladnom ocerupajte, operite i umjereno posolite.Slaninu narezite na tanke ploskei i oblozite fazana.Pricvrstite koncem ili cackalicama.U pleh stavite pripremljenog fazana, okolo slozite oguljen, opran i na crtri kriske narezan krumpir, te ociscen, opran i na tanka rebra narezan crveni luk.Posolite popaprite, stavite lovor, prelite uljem i poklopite pekom.Ako je potrebno mozete dodati malo vode.Fazan treba peci dva sata.Pecenog fazana narezite na komade i posluzite s pecenim krumpirom i salatom od kiselih krastavaca.
fazan od 1 kg
20dag suhe slanine
2 glavice crvenog luka
sol
papar
1dl ulja
2 lovorova lista
Priprema:
Fazana koji je odlezao nekoliko dana na hladnom ocerupajte, operite i umjereno posolite.Slaninu narezite na tanke ploskei i oblozite fazana.Pricvrstite koncem ili cackalicama.U pleh stavite pripremljenog fazana, okolo slozite oguljen, opran i na crtri kriske narezan krumpir, te ociscen, opran i na tanka rebra narezan crveni luk.Posolite popaprite, stavite lovor, prelite uljem i poklopite pekom.Ako je potrebno mozete dodati malo vode.Fazan treba peci dva sata.Pecenog fazana narezite na komade i posluzite s pecenim krumpirom i salatom od kiselih krastavaca.
Fazan na raznju
Sastojci:
mladi fazan
sol
slanine
maslac
Priprema:
Fazan treba da odlezi na hladnom 10-12 sati.Ocerupat ga, izvadit mu utrobu i oprat ga.Posolite ga izvana i iznutra.Slaninu narezite na tanke ploske i oblozite fazana pricvrstite ga koncem i nataknite na razanj.Pred kraj pecenja maknite ploske slanine, kako bi fazan ljepo porumenio.Mozete ga premazat maslacem.Fazana peciteotprilike jedan sat.Narezite ga na komadei posluzite uz umak od kiselih krastavca i salatu od cikle.
mladi fazan
sol
slanine
maslac
Priprema:
Fazan treba da odlezi na hladnom 10-12 sati.Ocerupat ga, izvadit mu utrobu i oprat ga.Posolite ga izvana i iznutra.Slaninu narezite na tanke ploske i oblozite fazana pricvrstite ga koncem i nataknite na razanj.Pred kraj pecenja maknite ploske slanine, kako bi fazan ljepo porumenio.Mozete ga premazat maslacem.Fazana peciteotprilike jedan sat.Narezite ga na komadei posluzite uz umak od kiselih krastavca i salatu od cikle.
Cufte -raznjici
Sastojci:
50dag govede pisane pecenke
1 glavica crvenog luka
sol
papar
4dag maslaca
Priprema:
Oprano meso i ociscenu glavicu luka sameljete u stroju za mljevenje mesa.Posolite i popaprite dobro izmjesajte i oblikujte okruglice odnosno cufte.Nabodite ih na drvene stapice ili metalne zice i premazite otopljeni maslacem.Tako pripremljene cufte-raznjice ispecite na ugrijanom rostilju.Za vrjeme pecenja okrenite ih da sa svih strana se ravnomjerno ispece.Pecene cufte-raznjice posluzite uz kuhanu rizu i salatu od paprika i rajcica.
50dag govede pisane pecenke
1 glavica crvenog luka
sol
papar
4dag maslaca
Priprema:
Oprano meso i ociscenu glavicu luka sameljete u stroju za mljevenje mesa.Posolite i popaprite dobro izmjesajte i oblikujte okruglice odnosno cufte.Nabodite ih na drvene stapice ili metalne zice i premazite otopljeni maslacem.Tako pripremljene cufte-raznjice ispecite na ugrijanom rostilju.Za vrjeme pecenja okrenite ih da sa svih strana se ravnomjerno ispece.Pecene cufte-raznjice posluzite uz kuhanu rizu i salatu od paprika i rajcica.
Culbastija od svinjetine
Sastojci:
80 dag svinjskog filea
sol
papar
ulje
4 glavice crvenog luka
Priprema:
Meso operite u komadu i narezite osam odrezaka.Istucite baticem i pouljite.Odreske pecite na vrucem rostilju dok ljepo ne porumeni s obje strane.U ugrijanu posudu stavite peceno meso posolite i popaprite.U meduvremenu ocistite luk, operite ga i nasjeckajte.Stavite ga preko mesa i odmah posluzite.
80 dag svinjskog filea
sol
papar
ulje
4 glavice crvenog luka
Priprema:
Meso operite u komadu i narezite osam odrezaka.Istucite baticem i pouljite.Odreske pecite na vrucem rostilju dok ljepo ne porumeni s obje strane.U ugrijanu posudu stavite peceno meso posolite i popaprite.U meduvremenu ocistite luk, operite ga i nasjeckajte.Stavite ga preko mesa i odmah posluzite.
Salata od kukuruza i paprike
Sastojci:
2 konzerve u kukuruza
2 crvene paprike
1 vezica rotkvica
1 glavica crvenog luka
1 limun
sol
papar
ulje
Priprema:
Kukuruz dobro ocjedite, papriku operete i narezete na sitne kockice, rotkvice ocistite, operete i narezete na tnake kolutove.Crveni luk sitno narezete.Dvije-tri rotkvice izrezete u obliku cvijeta i njima ukrasite gotovu salatu.Kukuruz, crveni luk i papriku izmjesajte, posolite, popaprite, pouljite i dodajte limunov sok.Sve zajedno promjesajte i posluzite otprilike nakon pola sata.Salatu ukrasite rotkvicama u obliku cvijeta, a uokolo slozite kolutove rotkvica.
2 konzerve u kukuruza
2 crvene paprike
1 vezica rotkvica
1 glavica crvenog luka
1 limun
sol
papar
ulje
Priprema:
Kukuruz dobro ocjedite, papriku operete i narezete na sitne kockice, rotkvice ocistite, operete i narezete na tnake kolutove.Crveni luk sitno narezete.Dvije-tri rotkvice izrezete u obliku cvijeta i njima ukrasite gotovu salatu.Kukuruz, crveni luk i papriku izmjesajte, posolite, popaprite, pouljite i dodajte limunov sok.Sve zajedno promjesajte i posluzite otprilike nakon pola sata.Salatu ukrasite rotkvicama u obliku cvijeta, a uokolo slozite kolutove rotkvica.
Salata od kuhanog spinata
Sastojci:
1kg spinata
sol
papar
ulje
2 jaja
pesunovo lisce
Priprema:
Spinat ocistite, operite ga u nekoliko voda ili pod mlazom.Kuhajte ga 2-3 min u posoljenoj vodi, dobro ocjedite i krupnije narezite.U zdjelu za salatu stavite narezan spinat, prelite ga mjesavinom ulja, octa i soli, te po potrebi popaprite.Tvrdo kuhana jaja narezite sitno te njima i usitnjenim pesunovim liscem pospite gotovu salatu.
1kg spinata
sol
papar
ulje
2 jaja
pesunovo lisce
Priprema:
Spinat ocistite, operite ga u nekoliko voda ili pod mlazom.Kuhajte ga 2-3 min u posoljenoj vodi, dobro ocjedite i krupnije narezite.U zdjelu za salatu stavite narezan spinat, prelite ga mjesavinom ulja, octa i soli, te po potrebi popaprite.Tvrdo kuhana jaja narezite sitno te njima i usitnjenim pesunovim liscem pospite gotovu salatu.
četvrtak, 11. prosinca 2014.
Ćulbastija
Sastojci
80 dag goveđe pisane pečenke
sol
papar
4 glavice crvenog luka
2 dl ulja
Priprema
Meso narežite na komade debele 1,5-2 cm. Lagano ih istucite batićem, posolite i popaprite. Luk očistite, operite i stavite preko mesa. Prelijte uljem i ostavite na hladnom mjestu. Meso ispecite na roštilju. (Sok od pečenja skupite u pleh ispod rešetka roštilja). Pečenu ćulbastiju i crveni luk stavite na topli tanjur, prelijte sokom od pečenja i poslužite.
80 dag goveđe pisane pečenke
sol
papar
4 glavice crvenog luka
2 dl ulja
Priprema
Meso narežite na komade debele 1,5-2 cm. Lagano ih istucite batićem, posolite i popaprite. Luk očistite, operite i stavite preko mesa. Prelijte uljem i ostavite na hladnom mjestu. Meso ispecite na roštilju. (Sok od pečenja skupite u pleh ispod rešetka roštilja). Pečenu ćulbastiju i crveni luk stavite na topli tanjur, prelijte sokom od pečenja i poslužite.
SAlata od kuhanog poriluka
Sastojci
1 kg poriluka
sol
ulje
limunov sok
peršinovo lišće
Priprema
Poriluk operite, izrežite ga na veće komade i skuhajte u malo posoljenoj vodi. Kada je skuhan, odnosno mekan, ocijedite ga i pustite da se ohladi. Ohlađeni poriluk prelijete mješavinom limunova soka i ulja, sve zajedno dobro promiješajte i salatu odozgo ukrasite usitnjenim peršinovim lišćem.
1 kg poriluka
sol
ulje
limunov sok
peršinovo lišće
Priprema
Poriluk operite, izrežite ga na veće komade i skuhajte u malo posoljenoj vodi. Kada je skuhan, odnosno mekan, ocijedite ga i pustite da se ohladi. Ohlađeni poriluk prelijete mješavinom limunova soka i ulja, sve zajedno dobro promiješajte i salatu odozgo ukrasite usitnjenim peršinovim lišćem.
Salata od kuhanog celera s majonezom
Sastojci
3 celera
sol
majoneza
Priprema
Celer dobro operite, ogulite ga i skuhajte u posoljenoj vodi. Skuhani celer narežite na vrlo sitne komadiće ili ga izribajte. Dodajte sol po ukusu i sve zajedno izmiješajte s majonezom. Ovako pripremljenu salatu od celera možete poslužiti uz hladno svinjsko pečenje.
3 celera
sol
majoneza
Priprema
Celer dobro operite, ogulite ga i skuhajte u posoljenoj vodi. Skuhani celer narežite na vrlo sitne komadiće ili ga izribajte. Dodajte sol po ukusu i sve zajedno izmiješajte s majonezom. Ovako pripremljenu salatu od celera možete poslužiti uz hladno svinjsko pečenje.
Torta od badema i sezama
Sastojci
2 paketića duboko zamrznuta lisnatog tijesta (600g)
500 g badema narezanih po duljini
500 g nepržena sezama
1 žumanjak, 220 g šećera
sok 1 limuna
1 žlica ružine vodice
Priprema
Lisnato tijesto otopimo. Pećnicu ugrijemo na 175*. Bademe i sezam uspemo u lim i malo popržimo u pećnici; pri tom povremeno pomiješamo. Smjesu badema i sezama zatimusitnimo u mikseru ili sameljemo. Lisnato tijesto razvaljamo u 5 listova promjera 26 cm. Rasklopiv kalup promjera 26 cm isplahnemo hladnom vodom. Jedan list tijesta stavimo na dno kalupa, na nj stavimo 1/4 smjese od badema i sezama i pokrijemo listom od tijesta. Tako nastavimo dok ne potrošimo nadjev; završimo tjestenim listom, namažemo razmućenim žumanjkom. Tortu narežemo na komade i ispečemo zlatnosmeđe u pećnici za 50-60 minuta. Nakon 30 minuta uključimo na 150*. Šećer kuhamo uz miješanje 5 minuta u 1/4 l vode, skinemo sa štednjaka, pomiješamo s limunovim sokom i ružinom vodicom, malo ohladimo i prelijemo vruću tortu. SAMSU poslužimo toplu.
2 paketića duboko zamrznuta lisnatog tijesta (600g)
500 g badema narezanih po duljini
500 g nepržena sezama
1 žumanjak, 220 g šećera
sok 1 limuna
1 žlica ružine vodice
Priprema
Lisnato tijesto otopimo. Pećnicu ugrijemo na 175*. Bademe i sezam uspemo u lim i malo popržimo u pećnici; pri tom povremeno pomiješamo. Smjesu badema i sezama zatimusitnimo u mikseru ili sameljemo. Lisnato tijesto razvaljamo u 5 listova promjera 26 cm. Rasklopiv kalup promjera 26 cm isplahnemo hladnom vodom. Jedan list tijesta stavimo na dno kalupa, na nj stavimo 1/4 smjese od badema i sezama i pokrijemo listom od tijesta. Tako nastavimo dok ne potrošimo nadjev; završimo tjestenim listom, namažemo razmućenim žumanjkom. Tortu narežemo na komade i ispečemo zlatnosmeđe u pećnici za 50-60 minuta. Nakon 30 minuta uključimo na 150*. Šećer kuhamo uz miješanje 5 minuta u 1/4 l vode, skinemo sa štednjaka, pomiješamo s limunovim sokom i ružinom vodicom, malo ohladimo i prelijemo vruću tortu. SAMSU poslužimo toplu.
Uštipci od naranče s medom
Sastojci
Tijesto
4 jaja, 4 žlice ulja
4 žlice narančina soka
naribana kora 1 naranče
50g šećera, 375g brašna
1 prašak za pecivo
Sirup od meda
400 g šećera
sok 1 limuna
1 šalica meda
500 g masnoće za prženje
Priprema
Jaja istučemo s uljem, narančinim sokom, korom i šećerom u glatku smjesu. Brašno prosijemo s praškom za pecivo pa žlicu po žlicu umiješamo u smjesu od jaja samo toliko da nastane meko tijesto, ali takvo koje se dade oblikovati. Tijesto pustimo da pokriveno miruje 30 minuta. Za sirup kuhamo šećer s 3/8l vode i limunovim sokom da se šećer otopi; zatim još 5 minuta ukuhavamo na jakoj vatri. Umiješamo med i pustimo sirup da lagano kuha još 5 minuta; stavimo na toplo. Masnoću za prženje ugrijemo na 180*. Od tijesta načinimo 10 spljoštenih kuglica. U sredinu svake kuglice utisnemo rupu. Po dve kuglice pržimo u vrućoj masti sa svake strane 2-3 minute; pustimo da se ocijede na papiru koji upija i stavimo na toplo. Uštipke zatim više puta ubodemo drvenim ražnjićem, umočimo u topao sirup i odmah poslužimo.
Tijesto
4 jaja, 4 žlice ulja
4 žlice narančina soka
naribana kora 1 naranče
50g šećera, 375g brašna
1 prašak za pecivo
Sirup od meda
400 g šećera
sok 1 limuna
1 šalica meda
500 g masnoće za prženje
Priprema
Jaja istučemo s uljem, narančinim sokom, korom i šećerom u glatku smjesu. Brašno prosijemo s praškom za pecivo pa žlicu po žlicu umiješamo u smjesu od jaja samo toliko da nastane meko tijesto, ali takvo koje se dade oblikovati. Tijesto pustimo da pokriveno miruje 30 minuta. Za sirup kuhamo šećer s 3/8l vode i limunovim sokom da se šećer otopi; zatim još 5 minuta ukuhavamo na jakoj vatri. Umiješamo med i pustimo sirup da lagano kuha još 5 minuta; stavimo na toplo. Masnoću za prženje ugrijemo na 180*. Od tijesta načinimo 10 spljoštenih kuglica. U sredinu svake kuglice utisnemo rupu. Po dve kuglice pržimo u vrućoj masti sa svake strane 2-3 minute; pustimo da se ocijede na papiru koji upija i stavimo na toplo. Uštipke zatim više puta ubodemo drvenim ražnjićem, umočimo u topao sirup i odmah poslužimo.
Pretplati se na:
Postovi (Atom)