Recepti jela i kolaca

petak, 6. veljače 2015.

Domaća baklava

Sastojci:

500 g vodenih kora

Nadjev
500 g oraha
200 g šećera
150 g grožđica
limunova korica
1 vanilin šećer

Preljev
200 g šećera
200 g meda
3 dl vode
1 limun
1/2 štapića vanilije

Priprema:

Mljevene orahe izmiješamo s 200 g šećera, limunovom koricom, vanilinim šećerom i grožđicama. U nauljeni lim položimo kore i svaku poprskamo uljem. Na svaku treću koru nanesemo nadjev od oraha, a postupak ponavljamo dok ne upotrijebimo sve kore i nadjev. Kolač bi trebalo završiti slojem od četiri do pet kora. Nepečeni kolač narežemo na prikladne kocke nožem koji stalno potapamo u vrelom ulju. Baklavu pečemo na umjerenoj temperaturi 30-40 minuta, a pečenu prelijemo preljevom od meda i šećera. 

Priprema preljeva:

Šećer i med promiješamo, dolijemo vodu i dodamo četiri ploške limuna i 1/2 štapića vanilije. Preljev se kuha dok se ne zgusne.









Nema komentara: