Recepti jela i kolaca

srijeda, 18. veljače 2015.

Kocke od krumpira

Sastojci:

Biskvit
3 jaja
60 g šećera
60 g brašna

Krema
500 g krumpira
250 g šećera u prahu
200 g margarina
100 g oraha
50 g čokolade

Preljev
100 g čokolade
50 g margarina

Priprema:

Čvrsti snijeg od bjelanjaka izmiješamo s umućenim žumanjcima, šećerom i brašnom. Smjesu izlijemo na nauljeni i brašnom posuti lim te je stavimo na temperaturu od 220*C dvadesetak minuta. Krumpir skuhan u slanoj vodi dobro zgnječimo i ohladimo. Dodamo mu šećer u prahu, pjenasto razrađeni margarin i mljevene orahe. Kremu podijelimo na dva dijela. U jedan dio umiješamo rastopljenu čokoladu. Po biskvitu namažemo tamnu kremu, a na nju bijelu. Kolač prelijemo preljevom od čokolade i margarina.

Kocke od banana

Sastojci:

Biskvit
6 jaja
120 g šećra
0,5 dl ulja
70 g brašna
40 g kakaa
1 prašak za pecivo

Krema
2,5 dl mlijeka
1 puding od čokolade
50 g margarina
30 g šećera
2 banane

Preljev
1 dl vode
70 g šećera
sok polovice limuna

Preljev od čokolade
50 g margarina
100 g čokolade

Za ukrašavanje
čokolada u prahu prema potrebi

Priprema:

Jaja i šećer pjenasto umutimo te dodamo prethodno izmiješano brašno, kakao i prašak za pecivo, a na kraju ulje. Smjesu ulijemo u nauljeni i brašnom posuti lim pa pečemo na temperaturi od 170*C petnaestak minuta. Vrući biskvit prelijem smjesom od šećera i limunovog soka koju smo prethodno desetak minuta kuhali u vodi. U kipućem mlijeku zakuhamo puding što smo ga prethodno pomiješali s malo mlijeka pa ga pustimo da se ohladi. Hladnom pudingu dodamo pjenasto izmješan margarin sa šećerom i komadiće banana. Pripremljenu kremu premažemo po biskvitu. Margarin i čokoladu otopimo i prelijemo po kolaču. Po želji po čokoladnoj glazuri pospemo čokoladu u prahu.





Jul pita

Sastojci:

Biskvit
5 jaja
150 g šećera
100 g mljevenih oraha
100 g čokolade u prahu
1 prašak za pecivo

500 g lisnatog tijesta

Krema
3 dl mlijeka 
60 g brašna
20 g gustina
1 vanilin šećer
100 g šećera
250 g margarina
žlica ruma

Za ukrašavanje
šećer u prahu prema potrebi

Priprema:

Bjelanjke izmiješamo u čvrsti snijeg postupno dodajući šećer, žumanjke, mljevene orahe, čokoladu u prahu i prašak za pecivo. Lisnato tijesto podijelimo na dva dijela i razvaljamo. Polovicu stavimo u lim, izbodemo vilicom, prelijemo prethodno pripremljenom smjesom te stavimo peći. Drugi dio lisnatog tijesta položimo na obrnutoj starni lima i stavimo peći. U malo mlijeka razmutimo brašno i gustin te dodamo ostatku prokuhanog mlijeka u koji smo stavili šećer i vanilin šećer. U ohlađenu smjesu dodamo margarin i malo ruma te sve dobro izmiješamo. Gotovom kremom premažemo tijesto, prekrijemo korom lisnatog tijesta i pospemo šećerom u prahu.




Jesenski kolač

Sastojci:

Biskvit
5 jaja
100 g šećera
100 g brašna
1 prašak za pecivo

Nadjev
2 kg jabuka
1 l voda
300 g šećera
3 pudinga od vanilije

Krema
4 dl slatkog vrhnja

Za ukrašavanje
šećerni cvjetovi od marcipana

Priprema:

Žumanjke i šećer pjenasto izmiješamo, a od bjelanjaka napravimo čvrsti snijeg koji dodamo žumanjcima. Mješajući postepeno dodajemo brašno i prašak za pecivo. Gotovu smjesu ulijemo u nauljeni i brašnom posuti lim te pečemo na temperaturi od 200*C petnaestak minuta. Jabuke ogulimo, očistimo od koštica, narežemo na listiće, pomiješamo sa šećeremo i stavimo kuhati u vodu. Skuhane jabuke procijedimo, a u soku zakuhamo tri pudinga od vanilije. Na ohlađeni biskvit složimo jabuke te po njima prelijemo vrući žele. Na ohlađeni žele stavimo tučeno slatko vrhnje i ukrasimo svjetićima koje smo izradili od marcipana.





Božićna grana

Sastojci:

Biskvit
6 jaja
150 g šećera
130 g brašna
20 g kakaa

Krema
200 g čokolade u prahu
80 g maslaca
0,2 dl ruma
1 naranča
40 g šećera u prahu

Za ukrašavanje
100 g marcipana
šareni bomboni
kokosovo brašno prema potrebi

Priprema:

Žumanjke i šećer pjenasto izmiješamo, a od bjelanjaka napravimo čvrsti snijeg. Smjese sjedinimo i postupno dodamo brašno i kakao. Biskvitno tijesto podijelimo na dva dijela i pečemo u limovima obloženima masnim papirom na temperaturi od 200*C dvadesetak minuta. Pečenim biskvitima odstranimo papir, položimo ih na krpu i savijemo. Na pari skuhamo kremu od čokolade u prahu, šećera u prahu, maslaca, soka jedne naranče i ruma. Ohlađenom kremom premažemo biskvite, savijemo ih i premažemo izvana pa vilicom izgrebemo kremu da izgleda kao kora. Jedan kolač izrežemo na pola i spojimo s drugim tako da dobijemo veliku granu s dvije manje. Granu pospemo kokosovim brašnom, ukrasimo šarenim bombonima i ukrasimo marcipanom.