Recepti jela i kolaca

petak, 6. veljače 2015.

Biskvitne kocke Dan i noć

Sastojci:

Biskvit
3 jaja 
200 g šećera
200 g brašna
1 prašak za pecivo
limunova korica
2 rebra čokolade
5 žlica ulja
10 žlica mlijeka

Krema
3 dl mlijeka
4 žlice brašna
3 vanilina šećera
200 g margarina
200 g šećera u prahu

Za ukrašavanje
100 g čokolade

Priprema:

U pjenasto izmiješane žumance i šećer postupno dodajemo mlijeko, ulje, brašno, prašak za pecivo i snijeg od bjelanjaka. Smjesu podijelimo na dva dijela. U jedan dio stavimo limunovu koricu, a u drugi otopljenu čokoladu. Smjese ulijemo u nauljeni i brašnom posute limove te ih pečemo 15-20 minuta na temperaturi od 180*. Po ohlađenom svijetlom biskvitu namažemo kremu, prekrijemo ga tamnim biskvitom te pospemo ribanim listićima čokolade. 

Priprema kreme:

U 0,5 dl mlijeka umiješamo brašno, a preostalo mlijeko prokuhamo i dodamo mu vanilin šećer. Umućeno brašno ulijevamo u kipuće mlijeko stalno miješajući dok ne dobijemo gustu smjesu. U međuvremenu margarin  pjenasto izmiješamo sa šećerom u prahu. Kada je smjesa hladna dodamo joj margarin i sve dobro izmiješamo.






Domaća baklava

Sastojci:

500 g vodenih kora

Nadjev
500 g oraha
200 g šećera
150 g grožđica
limunova korica
1 vanilin šećer

Preljev
200 g šećera
200 g meda
3 dl vode
1 limun
1/2 štapića vanilije

Priprema:

Mljevene orahe izmiješamo s 200 g šećera, limunovom koricom, vanilinim šećerom i grožđicama. U nauljeni lim položimo kore i svaku poprskamo uljem. Na svaku treću koru nanesemo nadjev od oraha, a postupak ponavljamo dok ne upotrijebimo sve kore i nadjev. Kolač bi trebalo završiti slojem od četiri do pet kora. Nepečeni kolač narežemo na prikladne kocke nožem koji stalno potapamo u vrelom ulju. Baklavu pečemo na umjerenoj temperaturi 30-40 minuta, a pečenu prelijemo preljevom od meda i šećera. 

Priprema preljeva:

Šećer i med promiješamo, dolijemo vodu i dodamo četiri ploške limuna i 1/2 štapića vanilije. Preljev se kuha dok se ne zgusne.