Sastojci:
1 glavica kupusa
3-4 mrkve
sol
papar
secer
ocat
majoneza
Priprema:
Kupus operite i izrezite na tanke rezance, mrkvu operite i naribajte, stavite ih u zdjelu za salatu i promjesajte.U posebnu posudu stavite majonezu, ocat i malo vode te dobro izmjesajte.Dodajte malo secera, soli po ukusu i papara, te tom mjesavinom prelite kupus i mrkvu.Ovako pripremljenu salatu do upotrebe drzite u hladnjaku.
Recepti jela i kolaca
utorak, 16. prosinca 2014.
Gljive na rostilju
Sastojci:
50 dag sanpinjona
sol
maslac
Priprema:
Gljive dobro operite, odrezite strucke i ocijediti.Pecite ih petnajstak min na ugrijenom rostilju.Pecene gljive prelijete otopljenim masacem i posolite prema ukusu.Ako nemate rostilj gljive mozete ispec na ploci elektricnog stednjaka.Pecene gljive posluzite odmah.
50 dag sanpinjona
sol
maslac
Priprema:
Gljive dobro operite, odrezite strucke i ocijediti.Pecite ih petnajstak min na ugrijenom rostilju.Pecene gljive prelijete otopljenim masacem i posolite prema ukusu.Ako nemate rostilj gljive mozete ispec na ploci elektricnog stednjaka.Pecene gljive posluzite odmah.
Glavatica na rostilju
Sastojci:
1kg glavice (mladice)
sol
8dag maslac
3 zlice mrvice
Priprema:
Ociscenu glavaticu operete i narezete na komade siroke oko 2 cm.Svaki komad dobro posolite.Nakon pola sata komade komade ribe umocite u maslac otopljeni, uvaljate mrvice i sa obje strane ispecite na vrucem rostilju.Za vrijeme pecenja premazujte ribu maslacem.
1kg glavice (mladice)
sol
8dag maslac
3 zlice mrvice
Priprema:
Ociscenu glavaticu operete i narezete na komade siroke oko 2 cm.Svaki komad dobro posolite.Nakon pola sata komade komade ribe umocite u maslac otopljeni, uvaljate mrvice i sa obje strane ispecite na vrucem rostilju.Za vrijeme pecenja premazujte ribu maslacem.
Fazan pod pekom
Sastojci:
fazan od 1 kg
20dag suhe slanine
2 glavice crvenog luka
sol
papar
1dl ulja
2 lovorova lista
Priprema:
Fazana koji je odlezao nekoliko dana na hladnom ocerupajte, operite i umjereno posolite.Slaninu narezite na tanke ploskei i oblozite fazana.Pricvrstite koncem ili cackalicama.U pleh stavite pripremljenog fazana, okolo slozite oguljen, opran i na crtri kriske narezan krumpir, te ociscen, opran i na tanka rebra narezan crveni luk.Posolite popaprite, stavite lovor, prelite uljem i poklopite pekom.Ako je potrebno mozete dodati malo vode.Fazan treba peci dva sata.Pecenog fazana narezite na komade i posluzite s pecenim krumpirom i salatom od kiselih krastavaca.
fazan od 1 kg
20dag suhe slanine
2 glavice crvenog luka
sol
papar
1dl ulja
2 lovorova lista
Priprema:
Fazana koji je odlezao nekoliko dana na hladnom ocerupajte, operite i umjereno posolite.Slaninu narezite na tanke ploskei i oblozite fazana.Pricvrstite koncem ili cackalicama.U pleh stavite pripremljenog fazana, okolo slozite oguljen, opran i na crtri kriske narezan krumpir, te ociscen, opran i na tanka rebra narezan crveni luk.Posolite popaprite, stavite lovor, prelite uljem i poklopite pekom.Ako je potrebno mozete dodati malo vode.Fazan treba peci dva sata.Pecenog fazana narezite na komade i posluzite s pecenim krumpirom i salatom od kiselih krastavaca.
Fazan na raznju
Sastojci:
mladi fazan
sol
slanine
maslac
Priprema:
Fazan treba da odlezi na hladnom 10-12 sati.Ocerupat ga, izvadit mu utrobu i oprat ga.Posolite ga izvana i iznutra.Slaninu narezite na tanke ploske i oblozite fazana pricvrstite ga koncem i nataknite na razanj.Pred kraj pecenja maknite ploske slanine, kako bi fazan ljepo porumenio.Mozete ga premazat maslacem.Fazana peciteotprilike jedan sat.Narezite ga na komadei posluzite uz umak od kiselih krastavca i salatu od cikle.
mladi fazan
sol
slanine
maslac
Priprema:
Fazan treba da odlezi na hladnom 10-12 sati.Ocerupat ga, izvadit mu utrobu i oprat ga.Posolite ga izvana i iznutra.Slaninu narezite na tanke ploske i oblozite fazana pricvrstite ga koncem i nataknite na razanj.Pred kraj pecenja maknite ploske slanine, kako bi fazan ljepo porumenio.Mozete ga premazat maslacem.Fazana peciteotprilike jedan sat.Narezite ga na komadei posluzite uz umak od kiselih krastavca i salatu od cikle.
Cufte -raznjici
Sastojci:
50dag govede pisane pecenke
1 glavica crvenog luka
sol
papar
4dag maslaca
Priprema:
Oprano meso i ociscenu glavicu luka sameljete u stroju za mljevenje mesa.Posolite i popaprite dobro izmjesajte i oblikujte okruglice odnosno cufte.Nabodite ih na drvene stapice ili metalne zice i premazite otopljeni maslacem.Tako pripremljene cufte-raznjice ispecite na ugrijanom rostilju.Za vrjeme pecenja okrenite ih da sa svih strana se ravnomjerno ispece.Pecene cufte-raznjice posluzite uz kuhanu rizu i salatu od paprika i rajcica.
50dag govede pisane pecenke
1 glavica crvenog luka
sol
papar
4dag maslaca
Priprema:
Oprano meso i ociscenu glavicu luka sameljete u stroju za mljevenje mesa.Posolite i popaprite dobro izmjesajte i oblikujte okruglice odnosno cufte.Nabodite ih na drvene stapice ili metalne zice i premazite otopljeni maslacem.Tako pripremljene cufte-raznjice ispecite na ugrijanom rostilju.Za vrjeme pecenja okrenite ih da sa svih strana se ravnomjerno ispece.Pecene cufte-raznjice posluzite uz kuhanu rizu i salatu od paprika i rajcica.
Culbastija od svinjetine
Sastojci:
80 dag svinjskog filea
sol
papar
ulje
4 glavice crvenog luka
Priprema:
Meso operite u komadu i narezite osam odrezaka.Istucite baticem i pouljite.Odreske pecite na vrucem rostilju dok ljepo ne porumeni s obje strane.U ugrijanu posudu stavite peceno meso posolite i popaprite.U meduvremenu ocistite luk, operite ga i nasjeckajte.Stavite ga preko mesa i odmah posluzite.
80 dag svinjskog filea
sol
papar
ulje
4 glavice crvenog luka
Priprema:
Meso operite u komadu i narezite osam odrezaka.Istucite baticem i pouljite.Odreske pecite na vrucem rostilju dok ljepo ne porumeni s obje strane.U ugrijanu posudu stavite peceno meso posolite i popaprite.U meduvremenu ocistite luk, operite ga i nasjeckajte.Stavite ga preko mesa i odmah posluzite.
Salata od kukuruza i paprike
Sastojci:
2 konzerve u kukuruza
2 crvene paprike
1 vezica rotkvica
1 glavica crvenog luka
1 limun
sol
papar
ulje
Priprema:
Kukuruz dobro ocjedite, papriku operete i narezete na sitne kockice, rotkvice ocistite, operete i narezete na tnake kolutove.Crveni luk sitno narezete.Dvije-tri rotkvice izrezete u obliku cvijeta i njima ukrasite gotovu salatu.Kukuruz, crveni luk i papriku izmjesajte, posolite, popaprite, pouljite i dodajte limunov sok.Sve zajedno promjesajte i posluzite otprilike nakon pola sata.Salatu ukrasite rotkvicama u obliku cvijeta, a uokolo slozite kolutove rotkvica.
2 konzerve u kukuruza
2 crvene paprike
1 vezica rotkvica
1 glavica crvenog luka
1 limun
sol
papar
ulje
Priprema:
Kukuruz dobro ocjedite, papriku operete i narezete na sitne kockice, rotkvice ocistite, operete i narezete na tnake kolutove.Crveni luk sitno narezete.Dvije-tri rotkvice izrezete u obliku cvijeta i njima ukrasite gotovu salatu.Kukuruz, crveni luk i papriku izmjesajte, posolite, popaprite, pouljite i dodajte limunov sok.Sve zajedno promjesajte i posluzite otprilike nakon pola sata.Salatu ukrasite rotkvicama u obliku cvijeta, a uokolo slozite kolutove rotkvica.
Salata od kuhanog spinata
Sastojci:
1kg spinata
sol
papar
ulje
2 jaja
pesunovo lisce
Priprema:
Spinat ocistite, operite ga u nekoliko voda ili pod mlazom.Kuhajte ga 2-3 min u posoljenoj vodi, dobro ocjedite i krupnije narezite.U zdjelu za salatu stavite narezan spinat, prelite ga mjesavinom ulja, octa i soli, te po potrebi popaprite.Tvrdo kuhana jaja narezite sitno te njima i usitnjenim pesunovim liscem pospite gotovu salatu.
1kg spinata
sol
papar
ulje
2 jaja
pesunovo lisce
Priprema:
Spinat ocistite, operite ga u nekoliko voda ili pod mlazom.Kuhajte ga 2-3 min u posoljenoj vodi, dobro ocjedite i krupnije narezite.U zdjelu za salatu stavite narezan spinat, prelite ga mjesavinom ulja, octa i soli, te po potrebi popaprite.Tvrdo kuhana jaja narezite sitno te njima i usitnjenim pesunovim liscem pospite gotovu salatu.
Pretplati se na:
Postovi (Atom)