Recepti jela i kolaca

utorak, 16. prosinca 2014.

Salata od kupusa i mrkve s majonezom

Sastojci:

1 glavica kupusa
3-4 mrkve
sol
papar
secer
ocat
majoneza


Priprema:

Kupus operite i izrezite na tanke rezance, mrkvu operite i naribajte, stavite ih u zdjelu za salatu i promjesajte.U posebnu posudu stavite majonezu, ocat i malo vode te dobro izmjesajte.Dodajte malo secera, soli po  ukusu i papara, te tom mjesavinom prelite kupus i mrkvu.Ovako pripremljenu salatu do upotrebe drzite u hladnjaku.



Gljive na rostilju

Sastojci:

50 dag sanpinjona
sol
maslac


Priprema:

Gljive dobro operite, odrezite strucke i ocijediti.Pecite ih petnajstak min na ugrijenom rostilju.Pecene gljive prelijete otopljenim masacem i posolite prema ukusu.Ako nemate rostilj gljive mozete ispec na ploci elektricnog stednjaka.Pecene gljive posluzite odmah.

Glavatica na rostilju

Sastojci:

1kg glavice (mladice)
sol
8dag maslac
3 zlice mrvice



Priprema:

Ociscenu glavaticu operete i narezete na komade siroke oko 2 cm.Svaki komad dobro posolite.Nakon pola sata komade komade ribe umocite u maslac otopljeni, uvaljate mrvice i sa obje strane ispecite na vrucem rostilju.Za vrijeme pecenja premazujte ribu maslacem.

Fazan pod pekom

Sastojci:

fazan od 1 kg
20dag suhe slanine
2 glavice crvenog luka
sol
papar
1dl ulja
2 lovorova lista



Priprema:

Fazana koji je odlezao nekoliko dana na hladnom ocerupajte, operite i umjereno posolite.Slaninu narezite na tanke ploskei i oblozite fazana.Pricvrstite koncem ili cackalicama.U pleh stavite pripremljenog fazana, okolo slozite oguljen, opran i na crtri kriske narezan krumpir, te ociscen, opran i na tanka rebra narezan crveni luk.Posolite popaprite, stavite lovor, prelite uljem i poklopite pekom.Ako je potrebno mozete dodati malo vode.Fazan treba peci dva sata.Pecenog fazana narezite na komade i posluzite s pecenim krumpirom i salatom od kiselih krastavaca.



Fazan na raznju

Sastojci:

mladi fazan
sol
slanine
maslac



Priprema:

Fazan treba da odlezi na hladnom 10-12 sati.Ocerupat ga, izvadit mu utrobu i oprat ga.Posolite ga izvana i iznutra.Slaninu narezite na tanke ploske i oblozite fazana pricvrstite ga koncem i nataknite na razanj.Pred kraj pecenja maknite ploske slanine, kako bi fazan ljepo porumenio.Mozete ga premazat maslacem.Fazana peciteotprilike  jedan sat.Narezite ga na komadei posluzite uz umak od kiselih krastavca i salatu od cikle.




Cufte -raznjici

Sastojci:

50dag govede pisane pecenke
1 glavica crvenog luka
sol
papar
4dag maslaca


Priprema:

Oprano meso i ociscenu glavicu luka sameljete u stroju za mljevenje mesa.Posolite i popaprite dobro izmjesajte i oblikujte okruglice odnosno cufte.Nabodite ih na drvene stapice ili metalne zice i premazite otopljeni maslacem.Tako pripremljene cufte-raznjice ispecite na ugrijanom rostilju.Za vrjeme pecenja okrenite ih da sa svih strana se ravnomjerno ispece.Pecene cufte-raznjice posluzite uz kuhanu rizu i salatu od paprika i rajcica.




Culbastija od svinjetine

Sastojci:

80 dag svinjskog filea
sol
papar
ulje
4 glavice crvenog luka


Priprema:

Meso operite u komadu i narezite osam odrezaka.Istucite baticem i pouljite.Odreske pecite na vrucem rostilju dok ljepo ne porumeni s obje strane.U ugrijanu posudu stavite peceno meso posolite i popaprite.U meduvremenu ocistite luk, operite ga i nasjeckajte.Stavite ga preko mesa i odmah posluzite.





Salata od kukuruza i paprike

Sastojci:

2 konzerve u kukuruza
2 crvene paprike
1 vezica rotkvica
1 glavica crvenog luka
1 limun
sol
papar 
ulje


Priprema:

Kukuruz dobro ocjedite, papriku operete i narezete na sitne kockice, rotkvice ocistite, operete i narezete na tnake kolutove.Crveni luk sitno narezete.Dvije-tri rotkvice izrezete u obliku cvijeta i njima ukrasite gotovu salatu.Kukuruz, crveni luk i papriku izmjesajte, posolite, popaprite, pouljite i dodajte limunov sok.Sve zajedno promjesajte i posluzite otprilike nakon pola sata.Salatu ukrasite rotkvicama u obliku cvijeta, a uokolo slozite kolutove rotkvica.




Salata od kuhanog spinata

Sastojci:

1kg spinata
sol
papar
ulje
2 jaja 
pesunovo lisce



Priprema:

Spinat ocistite, operite ga u nekoliko voda ili pod mlazom.Kuhajte ga 2-3 min u posoljenoj vodi, dobro ocjedite i krupnije narezite.U zdjelu za salatu stavite narezan spinat, prelite ga mjesavinom ulja, octa i soli, te po potrebi popaprite.Tvrdo kuhana jaja narezite sitno te njima i usitnjenim pesunovim liscem pospite gotovu salatu.