Recepti jela i kolaca

nedjelja, 8. svibnja 2016.

Rigatoni alla norma

Sastojci:

  • 350 g tjestenine rigatoni
  • 250 g patlidžana
  • 50 g luka, oguljenoga i nasjeckanoga
  • 1 češanj češnjaka, oguljenoga
  • 1 kg rajčica (ili pelata), očišćenih od sjemenki i narezanih na kockice
  • 6 listova bosiljka
  • 50 g naribane slane skute (ricotte)
  • Sol i papar, prema ukusu
  • Brašno, prema potrebi
  • 30 ml ekstradjevičanskoga maslinova ulja, i još za prženje

Priprema:

Narežite patlidžan na kockice ili prutiće pa ga stavite u cjedilo, lagano posolite i ostavite da se cijedi otprilike 30 minuta. Zagrijavajte 5 cm ulja u tavi dok ne postane vrlo vruće. Uvaljajte komade patlidžana u brašno i pržite dok ne omekšaju. Zagrijte 2 žlice ulja u loncu pa popržite luk i cijeli češanj češnjaka. Dodajte rajčice, posolite i popaprite pa kuhajte još otprilike 10 minuta, a zatim sve protisnite kroz ručni spravu za pasiranje povrća. Dodajte komade patlidžana u umak od rajčice. U loncu kipuće, posoljene vode kuhajte tjesteninu dok ne postane al dante pa ocijedite. U velikoj zdjeli pomiješajte tjesteninu s umakom od rajčice i patlidžanom. Svaku porciju pospite skutom i bosiljkom.




Recepti - 5 - slika


Polpete od tikvica

Sastojci

  • 1/2 kg tikvica
  • 4 jaja
  • 5 vrhom punih žlica brašna
  • 1 manja glavica luka
  • 2 režnja češnjaka
  • papar i sol po ukusu

Priprema

Tikvice dobro oprati, pa krupno naribati zajdno sa korom. Ako su tikvice jako mlade, mogu se narezati na ploške umjesto ribati. Tikvice posoliti i ostaviti da odstoje petnaestak minuta. Luk i češnjak sitno nasjeckati pa popržiti na malo maslinovog ulja (a može i obično tko ne voli maslinovo). Nakon 15-ak minuta, tikvice snažno ocijediti rukama. Umutiti jaja, dodati brašno, posoliti i popapriti po ukusu. Brašna treba dodati tako da se dobije tekuće tijesto, nešto gušće od onog za palačinke, dodati ocijeđene tikvice i poprženi luk i češnjak. Smjesa mora biti dovoljno gusta da se ne odvaja i razljeva.
U dubljoj tavi zagrijati ulje, velikom žlicom vaditi smjesu od tikvica i na srednjoj vatri peći s obje strane. Kad dobiju lijepu zlatno žutu boju, izvaditi ih na papirnati ručnik da se ocijedi suvišna masnoća.


Recepti HR - 3 - slika