Sastojci:
700 g krumpira
½ kg crvenih paprika
2 srednje velika patlidžana
2 glavice crvenog luka
150 g kuhane integralne riže
2 žlice delikatesnog francuskog kvasca
4-5 žlica hladno cijeđenog maslinovog ulja
1 sojino vrhnje
4-5 češnja češnjaka
1-2 žlica sjeckanog peršinovog i celerovog lista
2 žlice integralnog sezama
malo svježe ljute papričice
morska i začinska sol
Priprema:
Krumpir oprati, skuhati u ljusci, ocijediti, oguliti i isjeći na kolute.
Paprike ispeći na roštilju ili u pećnici i oguliti. Patlidžane oprati i
izrezati na ploške i ispeći na tavi bez ulja ili na roštilju. Luk
očistiti, isjeckati, propirjati, dodati kuhanu rižu, češnjak, sitno
nasjeckanu ljutu papričicu i ostale začine. Slagati u vatrostalnu posudu
red riže, red posoljenih krumpira, red crvenih paprika, zatim red riže,
red patlidžana i na vrhu red krumpira. Preliti sojinim vrhnjem.
Posipati sezamom i preostalim peršinovim listom. Kratko zapeći u pećnici
da porumeni i poslužiti toplo.
Recepti jela i kolaca
petak, 19. prosinca 2014.
Rolada od kestena
Sastojci:
500 g pirea od kestena
1 naranča za sok
4 žlice rogača u prahu
3 žlice javorovog sirupa
4 žlice extra djevičanskog kokosovog ulja
Priprema:
Kesten pire pripremiti u sezoni kestena i zamrznuti te koristiti po potrebi ili kupiti gotov. Odlediti, dodati sok od naranče, javorov sirup i omekšalo kokosovo ulje te miješati dok se ne dobije glatka smjesa. Smjesu podijeliti u dva dijela. U jedan dio dodati rogač u prahu te dobro izmiješati i razvaljati na celofan u pravokutni oblik. Premazati preostalom količinom smjese od kestena. Urolati i staviti u hladnjak da odstoji sat-dva, narezati i poslužiti.
500 g pirea od kestena
1 naranča za sok
4 žlice rogača u prahu
3 žlice javorovog sirupa
4 žlice extra djevičanskog kokosovog ulja
Priprema:
Kesten pire pripremiti u sezoni kestena i zamrznuti te koristiti po potrebi ili kupiti gotov. Odlediti, dodati sok od naranče, javorov sirup i omekšalo kokosovo ulje te miješati dok se ne dobije glatka smjesa. Smjesu podijeliti u dva dijela. U jedan dio dodati rogač u prahu te dobro izmiješati i razvaljati na celofan u pravokutni oblik. Premazati preostalom količinom smjese od kestena. Urolati i staviti u hladnjak da odstoji sat-dva, narezati i poslužiti.
Torta od lješnjaka
Sastojci:
100 g blago gorke čokolade
250 g maslaca
150 g gotove smjese od lješnjaka
9 žumanjaka
340 g šećera
6 bjelanjaka
sol
100 g heljdinog brašna
80 g mljevenih lješnjaka
malo cimeta u prahu
malo klinčića
3 jaja
5 žlica likera od lješnjaka
700 g marmelade od ribiza
15 malih lješnjaka
90 g krokanta od lješnjaka
Priprema:
Biskvit ispeći dan ranije
Zagrijati pećnicu na 175°. Namastiti kalup i posuti brašnom. Pripremiti i ispeći biskvit od 6 žumanjaka, 170 g šećera, 5 žlica vode, bjelanjaka, soli, brašna, lješnjaka i začina.
Ostaviti da miruje preko noći. Čokoladu rastopiti. Maslac miješanjem zapjeniti, umiješajti smjesu od lješnjaka i rastopljenu čokoladu.
Istući jaja na vodenoj kupki, 3 žumanjka i 170 g šećera. Miješati dok se ne ohladi i umiješajti u kremu od maslaca.
Biskvit dva puta prerezati i namočiti likerom. Premazati marmeladom, nadjenuti i prevući tortu kremom, te ukrasiti rozetama od kreme, lješnjacima i krokantom.
100 g blago gorke čokolade
250 g maslaca
150 g gotove smjese od lješnjaka
9 žumanjaka
340 g šećera
6 bjelanjaka
sol
100 g heljdinog brašna
80 g mljevenih lješnjaka
malo cimeta u prahu
malo klinčića
3 jaja
5 žlica likera od lješnjaka
700 g marmelade od ribiza
15 malih lješnjaka
90 g krokanta od lješnjaka
Priprema:
Biskvit ispeći dan ranije
Zagrijati pećnicu na 175°. Namastiti kalup i posuti brašnom. Pripremiti i ispeći biskvit od 6 žumanjaka, 170 g šećera, 5 žlica vode, bjelanjaka, soli, brašna, lješnjaka i začina.
Ostaviti da miruje preko noći. Čokoladu rastopiti. Maslac miješanjem zapjeniti, umiješajti smjesu od lješnjaka i rastopljenu čokoladu.
Istući jaja na vodenoj kupki, 3 žumanjka i 170 g šećera. Miješati dok se ne ohladi i umiješajti u kremu od maslaca.
Biskvit dva puta prerezati i namočiti likerom. Premazati marmeladom, nadjenuti i prevući tortu kremom, te ukrasiti rozetama od kreme, lješnjacima i krokantom.
torta nutella
Sastojci:
Tijesto
180 g brašna
120 g šećera
6 jaja
1 vanilin šećer
1 prašak za pecivo
4-5 žlice Nutelle
Krema
0,5 l slatkog vrhnja
5 žlica Nutelle
Preliv
5 žlica marmelade
2 dcl vode
Priprema:
Jaja razdvojimo. Žumanjke i pola šečera pjenasto umješamo. Bjelanjke sa drugom polovicom šečera istučemo u tvrdi snijeg.U žumanjke umješamo Nutellu, dodamo 1/3 snijega i polako presijamo brašno izmješano s praškom za pecivo, nakon toga dodamo preostali snjeg i promiješamo sve skupa.
Pečemo 30-35 min u pečnici na 180°C. Ohlađenu tortu razrežemo na tri kore. Istučemo slatko vrhnje i dodamo Nutellu. Marmeladu prokuhamo u vodi toliko da se istopi. Ohlađenom marmeladom navlažimo svaku koru biskvita, da bude torta sočnija. Svaku koru torte namažemo sa 1/3 kreme Tortu se može preliti čokoladnom glazurom ili ukrasiti narezanim voćem.
Tijesto
180 g brašna
120 g šećera
6 jaja
1 vanilin šećer
1 prašak za pecivo
4-5 žlice Nutelle
Krema
0,5 l slatkog vrhnja
5 žlica Nutelle
Preliv
5 žlica marmelade
2 dcl vode
Priprema:
Jaja razdvojimo. Žumanjke i pola šečera pjenasto umješamo. Bjelanjke sa drugom polovicom šečera istučemo u tvrdi snijeg.U žumanjke umješamo Nutellu, dodamo 1/3 snijega i polako presijamo brašno izmješano s praškom za pecivo, nakon toga dodamo preostali snjeg i promiješamo sve skupa.
Pečemo 30-35 min u pečnici na 180°C. Ohlađenu tortu razrežemo na tri kore. Istučemo slatko vrhnje i dodamo Nutellu. Marmeladu prokuhamo u vodi toliko da se istopi. Ohlađenom marmeladom navlažimo svaku koru biskvita, da bude torta sočnija. Svaku koru torte namažemo sa 1/3 kreme Tortu se može preliti čokoladnom glazurom ili ukrasiti narezanim voćem.
Šampita
Sastojci:
Za biskvit:
7 žumanaca
100 g šećera
70 ml mlijeka
70 ml ulja
100 g brašna
½ vrećice praška za pecivo
Za šaum:
400 g šećera
50 ml vode
7 bjelanaca
Priprema:
Za biskvit umutite žumanjke i šećer. Dodajte mlijeko, brašno, prašak za pecivo i ulje. Dobro izmiješajte.
Smjesu prespite u pomašćenu tepsiju i pecite u pećnici zagrijanoj na 200°C otprilike 10 minuta.
Umućeni šaum stavite preko pečenog biskvita, izravnajte i vratite u pecnicu na 5 minuta.
Ostavite na sobnoj temperaturi da se kolač ohladi, a zatim ga stavite u frižider.
Stavite šećer i vodu u padelu i na laganoj vatri lagano kuhajte dok se ne počnu formirati mjehurići.
Bjelance umutite u čvrsti šaum.
U šaum dodavajte polako vreo, rastopljeni šećer uz neprestano miješanje. Mješajte 15 minuta.
Za biskvit:
7 žumanaca
100 g šećera
70 ml mlijeka
70 ml ulja
100 g brašna
½ vrećice praška za pecivo
Za šaum:
400 g šećera
50 ml vode
7 bjelanaca
Priprema:
Za biskvit umutite žumanjke i šećer. Dodajte mlijeko, brašno, prašak za pecivo i ulje. Dobro izmiješajte.
Smjesu prespite u pomašćenu tepsiju i pecite u pećnici zagrijanoj na 200°C otprilike 10 minuta.
Umućeni šaum stavite preko pečenog biskvita, izravnajte i vratite u pecnicu na 5 minuta.
Ostavite na sobnoj temperaturi da se kolač ohladi, a zatim ga stavite u frižider.
Stavite šećer i vodu u padelu i na laganoj vatri lagano kuhajte dok se ne počnu formirati mjehurići.
Bjelance umutite u čvrsti šaum.
U šaum dodavajte polako vreo, rastopljeni šećer uz neprestano miješanje. Mješajte 15 minuta.
Šape
Sastojci:
500 grama glatkog brašna
250 grama maslaca
250 grama mljevenih oraha
250 grama šećera
3 jaja
Priprema:
500 grama glatkog brašna
250 grama maslaca
250 grama mljevenih oraha
250 grama šećera
3 jaja
Priprema:
Od navedenih sastojaka zamijesiti tijesto. Namazati kalupe za šape i
posuti brašnom. Tijesto utiskivati u kalupe. Ne smijete prepuniti
kalupe, jer tijesto tokom pečenja malo nadođe.
Pecite u zagrijanoj rerni na 200 stepeni petnaestak minuta tj. dok se krajevi keksića ne zarumene.
Pečene šape uvaljati u štaub šećer.
Napravite čaj, stavite šape na tanjirić i uživajte.
Crno bijeli kolačići
Sastojci:
30 dag maslaca
30 dag maslaca
15 dag šećera u prahu malo soli
40 dag brašna
4 dag kakaoa
2 bjelanjka
Priprema:
Da biste izradili Crno bijele kolačiće, na dasci za miješenje
razmrvite maslac sa šećerom u prahu i solju. U to prosijte brašno za
kolač , zamijesite tijesto i podijelite ga na dva dijela. Jednome
umijesite kakao; obje polovice neka zamotane ostanu u hladnjaku 2
sata. Zagrijte pećnicu na 190°. Od svake polovice odvojite jedan komad,
pa ih na pobrašnjenoj površini razvaljajte da budu debeli 2 mm. Jedno
tijesto za kolač premažite umućenim bjelanjkom, pokrijte ga drugim
tijestom i savijte. Možete isto tako od svijetloga ili tamnog
tijesta oblikovati trake sa četiri brida, premazati ih bjelankom i
poslagati jednu na drugu da u prerezu dobijete šahovsku ploču. Omotajte
jednu polovicu trake tamnijim, a drugu svjetlijim tijestom Vratite
savijeno tijesto za kolač u hladionik da dobro očvrsne, zatim ga
narežite na ploškice debljine 1/2 cm. Crno bijeli kolačići se
peku 10—14 minuta na srednjoj prečki da postanu svijetložuti. Neka se
kolači malo ohlade u limu, a dokraja na rešetki. Crno-bijeli kolačići
su izuzetno dekorativni kolači koji će oduševiti ukućane ili goste a
pojačati dojam svakog slavlja. Dajte si truda i izradite ove poslastice ,
nećete požaliti kada ih ugledate na svome stolu. Bilo da je posebna
prigoda ili običan dan vidjet ćete koliko će uljepšati dojam.
Princezini uštipci
Sastojci:
20 dag brašna, 4 jaja,
1/2 l slatkog vrhnja,
6 dag šećera,
4 žlice šećera u prahu
Priprema:
Princezini uštipci su jednostavni kolači za izradu. Pristavite vodu, dodajte joj maslac, sol i limunovu koricu. Kad zavrije, odjednom uspite svo brašno u tekućinu i miješajte na vatri da se tijesto pretvori u grumen koji se odvaja od stijenke lonca. Prespite tijesto za kolač u posudu, pa kad se malo ohladi, umiješajte mu jedno po jedno jaje. Zagrijte pećnicu na 230°. Tijesto stavljate u štrcaljku pa štrcajte okrugle oblike na lim za pečenje na dovoljnim razmacima. Na dno pećnice ulijte 1/2 šalice vode. Pecite kolače 15—20 minuta na drugoj prečki odozdo. Prvih deset minuta pečenja nemojte otvarati pećnicu. U protivnom će se kolači Princezini uštipci slegnuti. Još tople hrustave uštipke vodoravno prerežite. Istucite slatko vrhnje sa šećerom da bude čvrsto pa uštrcajte na donje polovice kolačića. Poklopite ih gornjim polovicama i pospite šećerom u prahu. Od istog tijesta možete štrcaljkom načiniti perece, napuniti ih tučenim slatkim vrhnjem ili, pak, duguljaste eklere. Za eklere umiješajte u tučeno slatko vrhnje in stant kavu, zatim ih prelijte moka ocaklinom.
1/2 l vode,
6 dag maslaca,
malo soli,
naribana korica 1/2 limuna,20 dag brašna, 4 jaja,
1/2 l slatkog vrhnja,
6 dag šećera,
4 žlice šećera u prahu
Priprema:
Princezini uštipci su jednostavni kolači za izradu. Pristavite vodu, dodajte joj maslac, sol i limunovu koricu. Kad zavrije, odjednom uspite svo brašno u tekućinu i miješajte na vatri da se tijesto pretvori u grumen koji se odvaja od stijenke lonca. Prespite tijesto za kolač u posudu, pa kad se malo ohladi, umiješajte mu jedno po jedno jaje. Zagrijte pećnicu na 230°. Tijesto stavljate u štrcaljku pa štrcajte okrugle oblike na lim za pečenje na dovoljnim razmacima. Na dno pećnice ulijte 1/2 šalice vode. Pecite kolače 15—20 minuta na drugoj prečki odozdo. Prvih deset minuta pečenja nemojte otvarati pećnicu. U protivnom će se kolači Princezini uštipci slegnuti. Još tople hrustave uštipke vodoravno prerežite. Istucite slatko vrhnje sa šećerom da bude čvrsto pa uštrcajte na donje polovice kolačića. Poklopite ih gornjim polovicama i pospite šećerom u prahu. Od istog tijesta možete štrcaljkom načiniti perece, napuniti ih tučenim slatkim vrhnjem ili, pak, duguljaste eklere. Za eklere umiješajte u tučeno slatko vrhnje in stant kavu, zatim ih prelijte moka ocaklinom.
Nutella Panna Cotta
Sastojci:
5 dl slatke pavlake
3 dl. punomasnog mlijeka
350 gr Nutella kakao krema
15 gr želatina u prahu
2 vanilin šećera
Priprema:
Želatin izmiješati sa 5 zlica vode i ostaviti desetak minuta da nabubri.Zagrijati dobro slatku pavlaku, mlijeko i vanilin šećer. Skloniti sa vatre i dodati nutelu koja je sobne temperature. Želatin ugrijati malo da postane rijedak pa i njega dodati. Sve muješati ručno dok se ne sjedini u glatku smjesu.Izliti u kalup i ostaviti nekoliko sati, najbolje preko noći, da se stegne.Da bi Panna Cotta lijepo izašla iz kalupa prvo je lagano prstima odvojiti od rubova kalupa, samo malo, gornju ivicu, a zatim donji dio kalupa, oko pola, staviti na desetak sekundi u vrelu vodu. Staviti tocno na kalup i zajedno preokrenuti.
5 dl slatke pavlake
3 dl. punomasnog mlijeka
350 gr Nutella kakao krema
15 gr želatina u prahu
2 vanilin šećera
Priprema:
Želatin izmiješati sa 5 zlica vode i ostaviti desetak minuta da nabubri.Zagrijati dobro slatku pavlaku, mlijeko i vanilin šećer. Skloniti sa vatre i dodati nutelu koja je sobne temperature. Želatin ugrijati malo da postane rijedak pa i njega dodati. Sve muješati ručno dok se ne sjedini u glatku smjesu.Izliti u kalup i ostaviti nekoliko sati, najbolje preko noći, da se stegne.Da bi Panna Cotta lijepo izašla iz kalupa prvo je lagano prstima odvojiti od rubova kalupa, samo malo, gornju ivicu, a zatim donji dio kalupa, oko pola, staviti na desetak sekundi u vrelu vodu. Staviti tocno na kalup i zajedno preokrenuti.
Kesten torta sa kafom i rumom
Sastojci:
10 jaja
20 dag šećera
5 štangica čokolade za kuhanje
5 zkica kuhane kave
30 dag pasiranog kestena
1 zlica ruma
Fila:
2dl mlijeka
20 dag kesten pirea
1 štangica čokolade za kuhanje
20 dag maslaca
3 vrećice šlag pjene
Priprema:
Umutite 8 žumanjaka. Dodajte dva cijela jaja umućena sa šećerom i posebno umućenim bjelancima. Dodajte ovome i rastopljenu čokoladu, kavu, rum i pasirani kesten. Od dobro izmešane mase ispecite kore.
Zagrejte mlijeko, dodajte mu kesten pire i malo čokolade za fil. Kada prokuha i ohladi se, dodajte maslac. Dobijenu smesu iskoristite za filovanje kora, a za ukrašavanje šlag
10 jaja
20 dag šećera
5 štangica čokolade za kuhanje
5 zkica kuhane kave
30 dag pasiranog kestena
1 zlica ruma
Fila:
2dl mlijeka
20 dag kesten pirea
1 štangica čokolade za kuhanje
20 dag maslaca
3 vrećice šlag pjene
Priprema:
Umutite 8 žumanjaka. Dodajte dva cijela jaja umućena sa šećerom i posebno umućenim bjelancima. Dodajte ovome i rastopljenu čokoladu, kavu, rum i pasirani kesten. Od dobro izmešane mase ispecite kore.
Zagrejte mlijeko, dodajte mu kesten pire i malo čokolade za fil. Kada prokuha i ohladi se, dodajte maslac. Dobijenu smesu iskoristite za filovanje kora, a za ukrašavanje šlag
Goveda pecenica na rostilju
Sastojci:
80dag govede pisanice
sol
bijeli luk
ulje
Priprema:
Pecenicu operite u komadu, narezite na odreske i svaki lagano istucite baticem za meso.Odreske stavite u posudu, prelite uljem, poklopite i ostavite da se namacu nekoliko sati.Pecite ih na ugrijanom rostilju, najprije sa jedne a potom sa druge strane.Pecene odreske stavite u zagrijan tanjur, pospite bijelim usitnjenim lukom i posluzite uz salatu po zelji.
80dag govede pisanice
sol
bijeli luk
ulje
Priprema:
Pecenicu operite u komadu, narezite na odreske i svaki lagano istucite baticem za meso.Odreske stavite u posudu, prelite uljem, poklopite i ostavite da se namacu nekoliko sati.Pecite ih na ugrijanom rostilju, najprije sa jedne a potom sa druge strane.Pecene odreske stavite u zagrijan tanjur, pospite bijelim usitnjenim lukom i posluzite uz salatu po zelji.
Savitak od rogaca
Sastojci:
Tijesto:
500g ostrog brasna
30g kvasca
2 zumanjca
20g secera
40g maslaca
1dl mlijeka
1vanili secer
limunova korica
malo soli
Nadljev:
300g rogaca
2,5dl mlijeka
250g meda
50g secera u prahu
1vanili secer
malo cimeta
Premaz:
1 zumanjac
Priprema:
Izmrvleni kvasac promjesamo sa malo mlakog mlijeka, secera i brasna pa pustimo da se digne.Pripremljenoj smjesi dodamo maslac, zumanjac, vanili secer, limunovu koricu, sol i brasno te zamjesimo tijesto.Tijesto prekrijemo i stavimo na toplo da se digne.Rogac, mlijeko, secer u orahu, med, vanili secer i cimet promjesamo pa stavimo kuhati 10min.Pripremljeno tijesto po zelji podjelimo na vise djelova pospemo brasnom razvaljamo , premazemo nadljevom, savijemo, premazemo umucenim zumanjcem i polozimo u nauljeni lim.Savitke pecemo na tenp. od 180* oko 50 min.Ohladeni kolac pospemo secerom u prahu i posluzimo.
Tijesto:
500g ostrog brasna
30g kvasca
2 zumanjca
20g secera
40g maslaca
1dl mlijeka
1vanili secer
limunova korica
malo soli
Nadljev:
300g rogaca
2,5dl mlijeka
250g meda
50g secera u prahu
1vanili secer
malo cimeta
Premaz:
1 zumanjac
Priprema:
Izmrvleni kvasac promjesamo sa malo mlakog mlijeka, secera i brasna pa pustimo da se digne.Pripremljenoj smjesi dodamo maslac, zumanjac, vanili secer, limunovu koricu, sol i brasno te zamjesimo tijesto.Tijesto prekrijemo i stavimo na toplo da se digne.Rogac, mlijeko, secer u orahu, med, vanili secer i cimet promjesamo pa stavimo kuhati 10min.Pripremljeno tijesto po zelji podjelimo na vise djelova pospemo brasnom razvaljamo , premazemo nadljevom, savijemo, premazemo umucenim zumanjcem i polozimo u nauljeni lim.Savitke pecemo na tenp. od 180* oko 50 min.Ohladeni kolac pospemo secerom u prahu i posluzimo.
Roscici sa orasima
Sastojci:
Tijesto:
500g brasna
20g kvasca
60g secera
150g maslaca
2 zumanjca
1,5dl mlijeka
limunova korica
malo soli
Nadljev:
450g oraha
80g secera
50g maslaca
100g biskvitnih mrvica
80g grozdica
cimet
malo ruma
25g limunove korice
2dl mlijeka
Premaz:
1 zumance
Priprema:
Od kvasca, malo brasna, secera i mlakog mlijeka umutimo smijesu koju pustimo na toplom da se digne.Dignuti kvasac umjesamo s brasnom, mlijekom i dvama zumancima, dodamo maslac, limunovu koricu, secer i sol te izradim tjesto koje se mora odvajat od zdjele.Gotovo tijesto prekrijemo krpom i pustimo na toplom da se digne.Zatim ga premjesimo i pustimo da se jos digne.Potom ga podjelimo na djelove teske30g.Svaki dio razvaljamo 5mm debelo po njemu raspodjelimo nadljev i savijemo u obliku roscica.Roscice poslozimo na uljem namazanu tepsiju i pustimo ih jos malo da se dignu.Zatim ih premazemo razmucenim zumanjcem i stavimo peci na tenp.160-180*
Nadljev:
U uzavrelo mlijeko dodamo mljevene orahe, grozdice, secer, limunovu koricu, maslac, biskvitne mrvice, cimet i rum.Nadljev kratko kuhamo a kad se zgusne maknemo ga sa vatre.
Tijesto:
500g brasna
20g kvasca
60g secera
150g maslaca
2 zumanjca
1,5dl mlijeka
limunova korica
malo soli
Nadljev:
450g oraha
80g secera
50g maslaca
100g biskvitnih mrvica
80g grozdica
cimet
malo ruma
25g limunove korice
2dl mlijeka
Premaz:
1 zumance
Priprema:
Od kvasca, malo brasna, secera i mlakog mlijeka umutimo smijesu koju pustimo na toplom da se digne.Dignuti kvasac umjesamo s brasnom, mlijekom i dvama zumancima, dodamo maslac, limunovu koricu, secer i sol te izradim tjesto koje se mora odvajat od zdjele.Gotovo tijesto prekrijemo krpom i pustimo na toplom da se digne.Zatim ga premjesimo i pustimo da se jos digne.Potom ga podjelimo na djelove teske30g.Svaki dio razvaljamo 5mm debelo po njemu raspodjelimo nadljev i savijemo u obliku roscica.Roscice poslozimo na uljem namazanu tepsiju i pustimo ih jos malo da se dignu.Zatim ih premazemo razmucenim zumanjcem i stavimo peci na tenp.160-180*
Nadljev:
U uzavrelo mlijeko dodamo mljevene orahe, grozdice, secer, limunovu koricu, maslac, biskvitne mrvice, cimet i rum.Nadljev kratko kuhamo a kad se zgusne maknemo ga sa vatre.
Salata od mladog crvenog luka
Sastojci:
50dag mladog crvenog luka
sol
ulje
ocat
Priprema:
Luku ostranite vanjske listove i korjen dobro ga operite i po duljini izrezite na komade ne dulje od 1cm.Posolite ga , dodajte ocat i ulje i dobro izmjesajte.Za pripremanje ove salate iskoristite bijeli i zeleni dio mladog luka.
50dag mladog crvenog luka
sol
ulje
ocat
Priprema:
Luku ostranite vanjske listove i korjen dobro ga operite i po duljini izrezite na komade ne dulje od 1cm.Posolite ga , dodajte ocat i ulje i dobro izmjesajte.Za pripremanje ove salate iskoristite bijeli i zeleni dio mladog luka.
Salata od mladih tikvica
Sastojci:
50-60dag mladih tikvica
sol
papar
ulje
limunov sok
Priprema:
Z pripremanje ove salate najbolje je koristiti vrlo mlade tikvice, najvise 10cm dugacke.Dobro ih operite i neogoljene izrezite po duzini na tanke komade.Zacinite ih mjesavinom ulja i limunovog soka,posolite i popaprite po zelji.
50-60dag mladih tikvica
sol
papar
ulje
limunov sok
Priprema:
Z pripremanje ove salate najbolje je koristiti vrlo mlade tikvice, najvise 10cm dugacke.Dobro ih operite i neogoljene izrezite po duzini na tanke komade.Zacinite ih mjesavinom ulja i limunovog soka,posolite i popaprite po zelji.
Salata od mesa
Sastojci:
25sag pecene svinjetine
12.5dag graska
12.5dag kiselih krastavaca
5dag gljivamajoneza
sol
papar
limunov sok
Priprema:
Pecenu svinjetinu sitno narezite i promjesajte je s graskom i krastavcima(krastavce narezite u komade po zelji) Dodajte majonezu i sve zajedno izmjesajte i ostavite neko vrijeme da odstoji.Pripremljenoj salati dodajte sutno narezane gljive, sol, papar i limunov sok po zelji.Ovakvu je salatu najbolje napraviti od graska i gljiva iz konzerve, a mozete dodati i drugo povrce prema sezoni.
25sag pecene svinjetine
12.5dag graska
12.5dag kiselih krastavaca
5dag gljivamajoneza
sol
papar
limunov sok
Priprema:
Pecenu svinjetinu sitno narezite i promjesajte je s graskom i krastavcima(krastavce narezite u komade po zelji) Dodajte majonezu i sve zajedno izmjesajte i ostavite neko vrijeme da odstoji.Pripremljenoj salati dodajte sutno narezane gljive, sol, papar i limunov sok po zelji.Ovakvu je salatu najbolje napraviti od graska i gljiva iz konzerve, a mozete dodati i drugo povrce prema sezoni.
Pretplati se na:
Postovi (Atom)