Recepti jela i kolaca

petak, 19. prosinca 2014.

Rajska musaka

Sastojci:

 700 g krumpira
 ½ kg crvenih paprika
 2 srednje velika patlidžana
 2 glavice crvenog luka
 150 g kuhane integralne riže
 2 žlice delikatesnog francuskog kvasca
 4-5 žlica hladno cijeđenog maslinovog ulja
 1 sojino vrhnje
 4-5 češnja češnjaka
 1-2 žlica sjeckanog peršinovog i celerovog lista
 2 žlice integralnog sezama
 malo svježe ljute papričice
 morska i začinska sol




Priprema: 


 Krumpir oprati, skuhati u ljusci, ocijediti, oguliti i isjeći na kolute. Paprike ispeći na roštilju ili u pećnici i oguliti. Patlidžane oprati i izrezati na ploške i ispeći na tavi bez ulja ili na roštilju. Luk očistiti, isjeckati, propirjati, dodati kuhanu rižu, češnjak, sitno nasjeckanu ljutu papričicu i ostale začine. Slagati u vatrostalnu posudu red riže, red posoljenih krumpira, red crvenih paprika, zatim red riže, red patlidžana i na vrhu red krumpira. Preliti sojinim vrhnjem. Posipati sezamom i preostalim peršinovim listom. Kratko zapeći u pećnici da porumeni i poslužiti toplo.




Rolada od kestena

Sastojci:

500 g pirea od kestena  
 1 naranča za sok
 4 žlice rogača u prahu
 3 žlice javorovog sirupa
 4 žlice extra djevičanskog kokosovog ulja



Priprema: 

 Kesten pire pripremiti u sezoni kestena i zamrznuti te koristiti po potrebi ili kupiti gotov. Odlediti, dodati sok od naranče, javorov sirup i omekšalo kokosovo ulje te miješati dok se ne dobije glatka smjesa. Smjesu podijeliti u dva dijela. U jedan dio dodati rogač u prahu te dobro izmiješati i razvaljati na celofan u pravokutni oblik. Premazati preostalom količinom smjese od kestena. Urolati i staviti u hladnjak da odstoji sat-dva, narezati i poslužiti.







Torta od lješnjaka

Sastojci:

 100 g blago gorke čokolade
250 g maslaca
150 g gotove smjese od lješnjaka
9 žumanjaka
340 g šećera
6 bjelanjaka
sol
100 g heljdinog brašna
80 g mljevenih lješnjaka
malo cimeta u prahu
malo klinčića
3 jaja
5 žlica likera od lješnjaka
700 g marmelade od ribiza
15 malih lješnjaka
90 g krokanta od lješnjaka




Priprema:

 
Biskvit ispeći dan ranije
Zagrijati pećnicu na 175°. Namastiti kalup i posuti brašnom. Pripremiti i ispeći biskvit od 6 žumanjaka, 170 g šećera, 5 žlica vode, bjelanjaka, soli, brašna, lješnjaka i začina.
Ostaviti da miruje preko noći. Čokoladu rastopiti. Maslac miješanjem zapjeniti, umiješajti smjesu od lješnjaka i rastopljenu čokoladu.
Istući jaja na vodenoj kupki, 3 žumanjka i 170 g šećera. Miješati dok se ne ohladi i umiješajti u kremu od maslaca.
Biskvit dva puta prerezati i namočiti likerom. Premazati marmeladom, nadjenuti i prevući tortu kremom, te ukrasiti rozetama od kreme, lješnjacima i krokantom.





torta nutella

Sastojci:

Tijesto
180 g brašna
120 g šećera
6 jaja
1 vanilin šećer
1 prašak za pecivo
4-5 žlice Nutelle
Krema
0,5 l slatkog vrhnja
5 žlica Nutelle
Preliv
5 žlica marmelade
2 dcl vode




Priprema: 

 Jaja razdvojimo. Žumanjke i pola šečera pjenasto umješamo. Bjelanjke sa drugom polovicom šečera istučemo u tvrdi snijeg.U žumanjke umješamo Nutellu, dodamo 1/3 snijega i polako presijamo brašno izmješano s praškom za pecivo, nakon toga dodamo preostali snjeg i promiješamo sve skupa.
Pečemo 30-35 min u pečnici na 180°C. Ohlađenu tortu razrežemo na tri kore. Istučemo slatko vrhnje i dodamo Nutellu. Marmeladu prokuhamo u vodi toliko da se istopi. Ohlađenom marmeladom navlažimo svaku koru biskvita, da bude torta sočnija. Svaku koru torte namažemo sa 1/3 kreme Tortu se može preliti čokoladnom glazurom ili ukrasiti narezanim voćem.





Šampita

Sastojci:

Za biskvit:
7 žumanaca
100 g šećera
70 ml mlijeka
70 ml ulja
100 g brašna
 ½ vrećice praška za pecivo 



 Za šaum:
400 g šećera
50 ml vode
7 bjelanaca



Priprema:


 Za biskvit umutite žumanjke i šećer. Dodajte mlijeko, brašno, prašak za pecivo i ulje. Dobro izmiješajte.
Smjesu prespite u pomašćenu tepsiju i pecite u pećnici zagrijanoj na 200°C  otprilike 10 minuta.
Umućeni šaum stavite preko pečenog biskvita, izravnajte i vratite u pecnicu na 5 minuta.
Ostavite na sobnoj temperaturi da se kolač ohladi, a zatim ga stavite u frižider.

 Stavite šećer i vodu u padelu i na laganoj vatri lagano kuhajte dok se ne počnu formirati mjehurići.
Bjelance umutite u čvrsti šaum.
U šaum dodavajte polako vreo, rastopljeni šećer uz neprestano miješanje. Mješajte 15 minuta.



 

Šape

Sastojci:

500 grama glatkog brašna
250 grama maslaca
250 grama mljevenih oraha
250 grama šećera
3 jaja





Priprema:

 
Od navedenih sastojaka zamijesiti tijesto. Namazati kalupe za šape i posuti brašnom. Tijesto utiskivati u kalupe. Ne smijete prepuniti kalupe, jer tijesto tokom pečenja malo nadođe.
Pecite u zagrijanoj rerni na 200 stepeni petnaestak minuta tj. dok se krajevi keksića ne zarumene.
Pečene šape uvaljati u štaub šećer.
Napravite čaj, stavite šape na tanjirić i uživajte.




Crno bijeli kolačići

Sastojci:

 30 dag maslaca
15 dag šećera u prahu malo soli
40 dag brašna
4 dag kakaoa
 2 bjelanjka


Priprema:

 Da biste izradili Crno bijele kolačiće,  na dasci za miješenje razmrvi­te maslac sa šećerom u prahu i solju. U to prosijte brašno za kolač , zamijesite tijesto i podijelite ga na dva dijela. Jednome umijesite kakao; obje polovice neka zamotane ostanu u hladnjaku 2 sata. Zagrijte pećnicu na 190°. Od svake polovice odvojite jedan komad, pa ih na pobrašnjenoj površini razvaljajte da budu debeli 2 mm. Jedno tijesto za kolač premažite umućenim bjelanj­kom, pokrijte ga drugim tije­stom i savijte.  Možete isto ta­ko od svijetloga ili tamnog ti­jesta oblikovati trake sa četiri brida, premazati ih bjelankom i poslagati jednu na drugu da u prerezu dobijete šahovsku ploču. Omotajte jednu polovi­cu trake tamnijim, a drugu svjetlijim tijestom Vratite savijeno tijesto za kolač  u hla­dionik da dobro očvrsne, za­tim ga narežite na ploškice debljine 1/2 cm. Crno bijeli kolačići se peku  10—14 minuta na srednjoj prečki da postanu svijetložuti. Neka se kolači  malo ohlade u limu, a dokraja na rešetki. Crno-bijeli kolačići su izuzetno dekorativni kolači koji će oduševiti ukućane ili goste a pojačati dojam svakog slavlja. Dajte si truda i izradite ove poslastice , nećete požaliti kada ih ugledate na svome stolu. Bilo da je posebna prigoda ili običan dan vidjet ćete koliko će uljepšati dojam.





Princezini uštipci

Sastojci:

 
1/2 l vode,
6 dag maslaca,
malo soli,
naribana korica 1/2 limuna,
20 dag brašna, 4 jaja,
1/2 l slatkog vrhnja,
6  dag šećera,
4 žlice šećera u prahu


Priprema:

 Princezini uštipci su jednostavni kolači za izradu. Pristavite vodu, dodajte joj maslac, sol i limunovu koricu. Kad zavrije, odjednom uspite svo brašno u tekućinu i mije­šajte na vatri da se tijesto pre­tvori u grumen koji se odvaja od stijenke lonca. Prespite ti­jesto za kolač u posudu, pa kad se ma­lo ohladi, umiješajte mu jedno po jedno jaje. Zagrijte pećnicu na 230°. Tije­sto stavljate u štrcaljku pa štr­cajte okrugle oblike na lim za pečenje na dovoljnim razmaci­ma. Na dno pećnice ulijte 1/2 šalice vode. Pecite kolače 15—20 minuta na drugoj prečki odozdo. Prvih deset minuta pečenja nemojte otvarati peć­nicu. U protivnom će se kola­či Princezini uštipci slegnuti. Još tople hrustave uštipke vodoravno prerežite. Istucite slatko vrhnje sa šeće­rom da bude čvrsto pa uštr­cajte na donje polovice kolači­ća. Poklopite ih gornjim polo­vicama i pospite šećerom u prahu. Od istog tijesta možete štrcaljkom načiniti pe­rece, napuniti ih tuče­nim slatkim vrhnjem ili, pak, duguljaste eklere. Za eklere umiješajte u tučeno slatko vrhnje in stant kavu, zatim ih prelijte moka ocaklinom. 



Nutella Panna Cotta

Sastojci:

5 dl slatke pavlake
3 dl. punomasnog mlijeka
350 gr Nutella kakao krema
15 gr želatina u prahu
2 vanilin šećera




Priprema: 

 Želatin izmiješati sa 5 zlica vode i ostaviti desetak minuta da nabubri.Zagrijati dobro slatku pavlaku, mlijeko i vanilin šećer. Skloniti sa vatre i dodati nutelu koja je sobne temperature. Želatin ugrijati malo da postane rijedak pa i njega dodati. Sve muješati ručno dok se ne sjedini u glatku smjesu.Izliti u kalup i ostaviti nekoliko sati, najbolje preko noći, da se stegne.Da bi Panna Cotta lijepo izašla iz kalupa prvo je lagano prstima odvojiti od rubova kalupa, samo malo, gornju ivicu, a zatim donji dio kalupa, oko pola, staviti na desetak sekundi u vrelu vodu. Staviti tocno na kalup i zajedno preokrenuti. 






Kesten torta sa kafom i rumom

Sastojci:

 10 jaja
 20 dag šećera
 5 štangica čokolade za kuhanje
 5  zkica kuhane kave
30 dag pasiranog kestena
1 zlica ruma

Fila:

 2dl mlijeka
 20 dag kesten pirea
 1 štangica čokolade za kuhanje
 20 dag maslaca   
 3 vrećice šlag pjene 


Priprema:

 Umutite 8 žumanjaka. Dodajte dva cijela jaja umućena sa šećerom i posebno umućenim bjelancima. Dodajte ovome i rastopljenu čokoladu, kavu, rum i pasirani kesten. Od dobro izmešane mase ispecite kore.
Zagrejte mlijeko, dodajte mu kesten pire i malo čokolade za fil. Kada prokuha i ohladi se, dodajte maslac.  Dobijenu smesu iskoristite za filovanje kora, a za ukrašavanje šlag





Goveda pecenica na rostilju

Sastojci:

80dag  govede pisanice
sol
bijeli luk
ulje


Priprema:

Pecenicu operite u komadu, narezite na odreske i svaki lagano istucite baticem za meso.Odreske stavite u posudu, prelite uljem, poklopite i ostavite da se namacu nekoliko sati.Pecite ih na ugrijanom rostilju, najprije sa jedne a potom sa druge strane.Pecene odreske stavite u zagrijan tanjur, pospite bijelim usitnjenim lukom i posluzite uz salatu po zelji.  

Savitak od rogaca

Sastojci:

Tijesto:

500g ostrog brasna
30g kvasca
2 zumanjca
20g secera
40g maslaca
1dl mlijeka
1vanili secer
limunova korica 
malo soli

Nadljev:

300g rogaca
2,5dl mlijeka
250g meda
50g secera u prahu
1vanili secer
malo cimeta

Premaz:

1 zumanjac


Priprema:

Izmrvleni kvasac promjesamo sa malo mlakog mlijeka, secera i brasna pa pustimo da se digne.Pripremljenoj smjesi dodamo maslac, zumanjac, vanili secer, limunovu koricu, sol i brasno te zamjesimo tijesto.Tijesto prekrijemo i stavimo na toplo da se digne.Rogac, mlijeko, secer u orahu, med, vanili secer i cimet promjesamo pa stavimo kuhati 10min.Pripremljeno tijesto po zelji podjelimo na vise djelova pospemo brasnom razvaljamo , premazemo nadljevom, savijemo, premazemo umucenim zumanjcem i polozimo u nauljeni lim.Savitke pecemo na tenp. od 180* oko 50 min.Ohladeni kolac pospemo secerom u prahu i posluzimo.


       

Roscici sa orasima

Sastojci:

Tijesto:

500g brasna
20g kvasca
60g secera
150g maslaca
2 zumanjca
1,5dl mlijeka
limunova korica
malo soli


Nadljev:

450g oraha
80g secera
50g maslaca
100g biskvitnih mrvica
80g grozdica
cimet
malo ruma
25g limunove korice
2dl mlijeka


Premaz:

1 zumance


Priprema:

Od kvasca, malo brasna, secera i mlakog mlijeka umutimo smijesu koju pustimo na toplom da se digne.Dignuti kvasac umjesamo s brasnom, mlijekom i dvama zumancima, dodamo maslac, limunovu koricu, secer i sol te izradim tjesto koje se mora odvajat od zdjele.Gotovo tijesto prekrijemo krpom i pustimo na toplom da se digne.Zatim ga premjesimo i pustimo da se jos digne.Potom ga podjelimo na djelove teske30g.Svaki dio razvaljamo 5mm debelo po njemu raspodjelimo nadljev i savijemo u obliku roscica.Roscice poslozimo na uljem namazanu tepsiju i pustimo ih jos malo da se dignu.Zatim ih premazemo razmucenim zumanjcem i stavimo peci na tenp.160-180*


Nadljev:

U uzavrelo mlijeko dodamo mljevene orahe, grozdice, secer, limunovu koricu, maslac, biskvitne mrvice, cimet i rum.Nadljev kratko kuhamo a kad se zgusne maknemo ga sa vatre.


        

Salata od mladog crvenog luka

Sastojci:

50dag mladog crvenog luka
sol
ulje 
ocat


Priprema:

Luku ostranite vanjske listove i korjen dobro ga operite i po duljini izrezite na komade ne dulje od 1cm.Posolite ga , dodajte ocat i ulje i dobro izmjesajte.Za pripremanje ove salate iskoristite bijeli i zeleni dio mladog luka.
   

Salata od mladih tikvica

Sastojci:

50-60dag mladih tikvica
sol
papar
ulje
limunov sok


Priprema:

Z pripremanje ove salate najbolje je koristiti  vrlo mlade tikvice, najvise 10cm dugacke.Dobro ih operite i neogoljene izrezite po duzini na tanke komade.Zacinite ih mjesavinom ulja i limunovog soka,posolite i popaprite po zelji.  

Salata od mesa

Sastojci:

25sag pecene svinjetine
12.5dag graska
12.5dag kiselih krastavaca
5dag gljivamajoneza
sol
papar
limunov sok


Priprema:

Pecenu svinjetinu sitno narezite i promjesajte je s graskom i krastavcima(krastavce narezite u komade po zelji) Dodajte majonezu i sve zajedno izmjesajte i ostavite neko vrijeme da odstoji.Pripremljenoj salati dodajte sutno narezane gljive, sol, papar i limunov sok po zelji.Ovakvu je salatu najbolje napraviti od graska i gljiva iz konzerve, a mozete dodati i drugo povrce prema sezoni.