Recepti jela i kolaca

srijeda, 17. prosinca 2014.

Kariba - šunka

Sastojci

1 jaje, 2 velike avokado - kruške
sok 1/2 limuna
3 rajčice
1 mala glavica luka
1 glavica loćika ili 1/2 salate glavatice
50 g oljuštena kikirikija (orašca)
4 žlice majoneze za salatu
1/2 žličice soli
2 prstohvata kajenskoga papra
200 g kuhane šunke u 4 velike ploške
1/2 vezice peršina

Priprema

Jaje tvrdo skuhamo, prelijemo hladnom vodom, oljuštimo i nasjeckamo. Avokado - kruške raspolovimo, izvadimo im koštice, iz kora izlupimo voćnu srž i narežemo je na tanke rezance. Rezance avokado - krušaka pokapamo limunovim sokom. Rajčice ogulimo i narežemo na ploške; pri tom uklonimo meku nutrinu i sjemenke. Luk ogulimo i narežemo na sitne kocke. Salatu raščinimo na listove, operemo, otresemo vodu, Nježne unutarnje listove narežemo na vrlo tanke rezance. Kikiriki (orašac) nasjeckamo. Majonezu začinimo solju i paprom i pomiješamo sa sitno narezanim ili nasjeckanim sastojcima. Smjesu ravnomjerno rasporedimo na ploške šunke i labavo ih smotamo u tuljke. Stavimo na velike listove salate i pospemo peršinom.

Složenac

Sastojci

375 g mesa za gulaš (pola svinjetine, pola govedine)
1 lovorov list
375 g špinata
1/2 šalice ulja
2 glavice luka
4 rajčice
100 g mršave suhe slanine
1/2 šalice mljevenih tikvinih koštica
1 navršak noža papra
1/2 - 1 žličica soli

Priprema

Meso operemo, obrišemo i narežemo na kocke. Kocke mesa zgotivimo pokrivene lovorovim listom u malo vode za 60-ak minuta. U međuvremenu protrijebimo špinat, operemo ga, ocijedimo i krupno nasjeckamo. U loncu ugrijemo ulje. Luk ogulimo, sitno narežemo i staklasto popržimo na ulju. Rajčice ogulimo , usitnimo, pridodamo k luko i mješajući malo ukuhamo. Slaninu narežemo na kocke, pridodamo smjesi rajčica i luka i s njom kuhamo 5 minuta. Umiješamo mljevene tikvine koštice i nakon sljedećih 5 minuta kuhanja špinat. Sve kuhamo još 10-ak minuta; pri tom malo po malo dodamo tekućinu gotovljenja mesa i naposljetku kocke mesa. Posolimo i popaprimo.




Pile s grahom i rižom

Sastojci

150 g sitnoga sušenog graha
1 ugojeno pile teško oko 1,5 kg
2 žličice soli
250 g riže duguljasta zrna
4 glavice luka, 1/8 l ulja
6 rajčica
1 limenka pekmeza od rajčica (70 g)
1 navršak noža soli
1 prstohvat kajenskoga papra
3 žlice brašna, 2 jaja
3 žlice bijelih mrvica
4 žlice ulja

Priprema

Grah namačemo 12 sati pokriven vodom. Ple raščetvorimo na 8 dijelova. Uskuhamo 3/4 l vode sa žličicom soli. Dijelove pileta kuhamo 10 minuta i zatim ih stavimo da se ocijede. Grah meko skuhamo u vodi u kojoj se namakao za 40-50 minuta. S ostatkom soli uskuhamo 1/2 l vode. Rižu pokrivenu u kipućoj slanoj vodi  zgotivimo za 20 minuta na blagoj vatri.  Luk ogulimo, narežemo na kolutiće i staklasto popržimo na ulju. Rajčice ogulimo, sitno  narežemo i stavimo k luku s pekmezom od rajčica, solju i kajenskim paprom; skuhamo u židak umak. Grah ocijedimo. Rižu pomiješamo s umakom, složimo je s grahom u zdjelu i stavimo na toplo. Piletinu posolimo i popaprimo, uvaljamo u brašno, u razmućena jaja i najposlije u mrvice, pa hrustavo smeđe ispržimo na ulju. Poslužimo s grahom i rižom.








 

Kokoš u umaku od kikirikija

Sastojci

1 mlada tovljena kokoš teška 1,5 kg
2 žličice soli
4 lovorova lista
3 glavice luka, 6 rajčica
1 mala limenka pekmeza od rajčica (70 g)
250 g kikiriki-maslaca (od orašca)
po 1 navršak noža soli i bijelog papra

Priprema

Kokoš operemo, raščinimo na 8 dijelova, pa je pokrivenu vodom sa solju i lovorovim listoma meko skuhamo u poklopljenom loncu na blagoj vatri za sat do sat i pol. Luk ogulimo i krupno narežemo. Rajčice ogulimo, narežemo na komade i usitnimo u mikeru s lukom i pekmezom od rajčica. Dijelovi kokoši izvadimo iz juhe odmjerimo 3/4 l i procijedimo u drugi lonac. Dodamo pekmez od rajčica i luka i lagano kuhamo 10 minuta u otvorenom loncu. Lonac skinemo sa štednjaka i žlicu po žlicu umiješamo žicom za snijeg kikiriki-maslac. Umak pokriven na blagoj vatri kuhamo još 10 minuta, posolimo, popaprimo i u nj stavimo kokošje meso.

Uz to prija zrnasto skuhana riža.

Pašteta od golubova (Bastila)

Sastojci

500 g brašna, 1 žličica soli
3 glavice luka
4 očišćena mlada goluba teška po 500 g, s iznutricama
1/2 žličice soli, 200 g maslaca
2 navrška noža bijelog papra
3 žlice netom naribana đumbirova korijena
po 1/2 žličice samljevena kumina i kajenskog papra
po 2 navrška noža mljevene kurkume i šafrana
6 jaja, 2 žumanjka
150 g oguljenih badema
1 žličica cimeta, 2 žlice šećera
Za prženje
3 žlice ulja
 Za posipanje
2 žlice šećera u prahu, 1 žličica mljevenog cimeta


Priprema

Priganice za paštetu najbolje je ispeći dan prije. Od brašna, soli i 3/8 - 1/2 l vode zamiješamo rijetko tijesto i pustimo ga da miruje barem 6 sati. Od tijesta ispečemo bez masnoće 18-20 vrlo tankih priganica. Priganice pečemo samo s jedne strane, i to tako da ne posmeđe. Za nadjev ogulimo luk i narežemo ga na kocke. Iznutrice sitno nasjeckamo. Golubove posolimo i popaprimo. Rastopimo 100 g maslaca, na njemu smeđe popržimo golubove i izvadimo ih iz masnoće. Na preostaloj masnoći popržimo kocke luka i iznutrice. Dodamo peršin, začine i 1/4 l vode, uskuhamo, pridodamo golubove i pokrivene meko ispirjamo  za 50-ak minuta. Meso golubova odvojimo od kostiju, sitno ga nasjeckamo. Polovicu umaka odlijemo i sačuvamo. Sok od pirjanja na jakoj vatri ukuhamo na otprilike 4 žlice, skinemo masnoću i sačuvamo talog. Ostali umak ponovo ugrijemo. Jaja i žumanjke zamutimo i time legiramo umak. Rastopimo 50 g maslaca i na njemu svijetlosmeđe popržimo bademe, ocijedimo ih, nasjeckamo i pomiješamo s cimetom i šećerom. Za omot paštete na aluminiskoj foliji posložimo 6 priganica u krug. Na to složimo sloj od još 6 priganica, a u sredini poslažemo 4 priganice jednu na drugu. Smjesu od badema stavimo na priganicu u sredini. Goljublje meso pomiješamo s umakom i stavimo na smjesu od badema. Rub gornjeg sloja priganica savijemo na nadjev paštete i pokrijemo još neupotrebljenim priganicama. Rub donjeg sloja priganica priklopimo nagore. U velikoj tavi ugrijemo ostatak maslaca i ulje. Paštetu spuznemo u vruću masnoću, ispržimo je zlatnosmeđe za otprilike 5 minuta, uz pomoć poklopca prevrnemo, pa i donju stranu ispržimo zlatnosmeđe. BASTILU spuznemo na plitku zdjelu. Šećer u prahu pomiješamo s cimetom; time pospemo paštetu i narežemo je na komade kao tortu. Poslužimo vruće.





Golub na raznju

Sastojci:

2 ili 4 mlada goluba
sol
maslac



Priprema:

Golubove ocerupajte na suho.Ostranite im utrobu, glavu i vrat.Operite ih posolite i u svakog stavite malo maslaca.Nataknite ih na razanj i pecite na umjerenoj vatri.Povremeno ih premazite maslacem.Pecene golubove skinite sa raznja narezite na polovine ili cetvrtine i posluzite.  

Salata od mahune sa slaninom

Sastojci:

50dag mahuna
10dag slanine
1-2 zlice maslaca
sol 
ulje 
ocat
papar


Priprema:

Mahune ocistite, operite i skuhajte u posoljenoj vodi.Suhu mesnatu slaninu narezite na tanke prutice i proprzite na maslacu.Ocijedenim mahunama dodajte proprzenu slaninu.Posolite ako je potrebno popaprite i na kraju dodajte ocat.Izmjesajte i posluzite.  

Salata od mahuna sa sirom

Sastojci:

1kg mahuna
15dag sira (ementaler)
sol
papar
ulje
ocat


Priprema:

 Mahune ocistite i skuhajte u posoljenoj vodi ( pazite da se ne prekuhaju ) Ocijedite ih i ostavide da se ohlade.Ako je potrebno dosolite ih  popaprite poiljite i prelite razrijedenim octom.Prije posluzivanja dodajte sir narezan na kocke i lagano izmjesajte.

Salata od mahuna i rize

Sastojci:

50dag mahuna
20dag rize
sol
ulje
limunov sok


Priprema:

Mahune operite, ocistite i skuhajte.Rizu takoder skuhajte i isplahnite hladnom vodom.Kad su mahune kuhane ocjedite ih narezite na komade i promjesajte sa rizom.Tako pripremljenu salatu posolite pouljite i prelite limunovim sokom.Sve zajedno pazljivo promjesajte i posluzite.  

Salata od mahuna

Sastojci:

50dag mladih mahuna
2-3 reznja cesnjaka
sol
papar
ulje 
ocat
persunovo lisce


Priprema:

Mahune operite, ocistite i cijele kuhajte u posoljenoj vodi.Pazite da se ne prekuhaju, jer moraju ostat cvrste kako se pri mjesanju nebi raspale.Nakon kuhanja mahune ocjedite i ostavite da se ohlade.Cesnjak ocistite i sitno narezite.Ohladene mahune prelite uljem i octom, dodajte cesnjak i sitno nasjckano pesunovo lisce.Salatu pazljivo izmjesajte i na kraju malo popaprite.Za ovu salatu najbolje su zute tanke mahune.  

Salata od liganja

Sastojci:

60dag liganja
1 mrkva
1 persun 
malo celerovog korjena
1 lovorov list
4-5 zrna bijelog papra
1-2 glavice crvenog luka
1-2 kisela krastavca
sol
papar
ulje
ocat
nekoliko listova zelene salate
nekoliko maslina
persunovo lisce


Priprema:

 Lignje ocistite i skuhajte ih zajedno sa povrcem, solju paprom i lovorovim listom.Ohladene lignje narezite na tanke komade, dodajte crveni luk narezan na tanka rebra i kolutice krastavca.Sve zajedno izmjesajte, zacinite uljem i octom posolite i popaprite.Na oprane listove zelene salate stavite ovako pripremljene lignje, ukrasite ih maslinama, odozgo pospite usitnjenim persunovim liscem.  

Salata od lece

Sastojci:

50dag lece
1 glavica crvenog luka
sol
papar
ulje
ocat


Priprema:

Lecu proberite, operite i skuhajte.Kuhanu lecu ocjedite i zacinite uljem,octom,solju i paparom.Na kraju dodajte crveni luk narezan na tanka rebra i sve lagano izmjesajte.  

Salata od kupusa sa hrenom

Sastojci:

1 glavica kupusa
1 glavica crvenog luka
1 zlica hrena
sol
papar
ulje 
ocat


Priprema:

Kupusu otrgnite vanjske listove, operite ga i vrlo sitno narezite ili naribajte.Posolite ga i rukama dobro izstisnite, stavite u zdjelu za salatu, dodajte sitno narezani crveni luk i hren.Ako je hren svjezi onda ga ostruzite, operite i sitno naribajte.Kupus dobro izmjesajte s crvenim lukom i hrenom, dodajte ule i ocat po ukusu.Gotovu salatu odozgo popaprite i mozete je posluziti.  

Salata od kupusa s mrkvom

Sastojci:

1 glavica kupusa
1 mrkva
1 glavica crvenog luka
1-2 reznja cesnjaka
sol
papar
ulje
ocat
persunovo lisce
1-2 rajcice



Priprema:

Kupus operite i vrlo sitno narezite ili izribajte na ribezu.Crveni luk i cesnjak sitno narezite.Mrkvu narezite na sitne kockice ili naribajte.Kupus posolite, dodajte crveni luk i mrkvu i prelite mjesavinom ulja i octa.Sve dobro izmjesajte i dodajte papar po ukusu.Salatu pospite sitno narezanim persunovim liscem.Ukrasite je kriskama ili kolutovima rajcice.U sredini salate napravite zvijezdu od rajcica ili okolo poredajte kolutove.