Recepti jela i kolaca

srijeda, 17. prosinca 2014.

Kokoš u umaku od kikirikija

Sastojci

1 mlada tovljena kokoš teška 1,5 kg
2 žličice soli
4 lovorova lista
3 glavice luka, 6 rajčica
1 mala limenka pekmeza od rajčica (70 g)
250 g kikiriki-maslaca (od orašca)
po 1 navršak noža soli i bijelog papra

Priprema

Kokoš operemo, raščinimo na 8 dijelova, pa je pokrivenu vodom sa solju i lovorovim listoma meko skuhamo u poklopljenom loncu na blagoj vatri za sat do sat i pol. Luk ogulimo i krupno narežemo. Rajčice ogulimo, narežemo na komade i usitnimo u mikeru s lukom i pekmezom od rajčica. Dijelovi kokoši izvadimo iz juhe odmjerimo 3/4 l i procijedimo u drugi lonac. Dodamo pekmez od rajčica i luka i lagano kuhamo 10 minuta u otvorenom loncu. Lonac skinemo sa štednjaka i žlicu po žlicu umiješamo žicom za snijeg kikiriki-maslac. Umak pokriven na blagoj vatri kuhamo još 10 minuta, posolimo, popaprimo i u nj stavimo kokošje meso.

Uz to prija zrnasto skuhana riža.

Nema komentara: