Recepti jela i kolaca

utorak, 9. prosinca 2014.

Francuska pita

Sastojci

Kore
2 dl ulja
1 dl šećera
1 prašak za pecivo
10 žlica glatkog brašna
limunova kora (1 limun)

Biskvit
6 jaja
1 šalica od kave ulja
20 dag šećera
1 prašak za pecivo
6 žlica brašna
1 žlica kakaa

Preljev
1 dl vode
1 dl ruma
1 žlica šećera

Krema
0,5 dl mlijeka
3 žumanjka
30 dag šećera
4 žlice oštrog brašna
5 vanilin šećera

Priprema:

Sastojke za kore dobro izmješajte i ostavite da smjesa stoji sat vremena. Nakon što je odstajala, podijelite na dva dijela. Po potrebi dodati još brašna ako je premekano. Najbolje je svaku polovicu izliti na papir za pečenje i ispeći na preokrenutom limu. Kratko peći, svega 5-10 min na 170*. Sastojke za biskvit dobro izmiješati i ispeći biskvit. Ohlađen biskvit prije nadjevanja preliti preljevom. Preljev prije toga prokuhati. Zatim skuhati gustu kremu od gore navedenih sastojaka, koji se prije izmješaju mikserom. U ohlađenu kremu dodati 1 margarin i 10 dag šećera u prahu. Sve izraditi mikserom. 
Slagati
Kora, polovica kreme, biskvit, druga polovica kreme i kora. 

Odozgo posuti šećerom u prahu.



Keksići

Sastojci

3 čaše od 0,5 dl mljevenih oraha
0,2 dl soka izcjeđene mandarine
4 velike žlice brašna
2 velike žlice nutele
1 žlica šećera polovice oraha (oko 20 kom.)

Priprema:

Pomiješati sve sastojke i praviti kuglice. Malo ih spljoštiti i u svaku utisnuti polovicu oraha. Poslagati na lim i staviti u pećnicu na 180* 5 minuta nako uključivanja. Smanjiti na 150*. 



Trokuti od lješnjaka

Sastojci

Tijesto
15 dag brašna
1/2 praška za pecivo
6 dag šećera u prahu
1 vanilin šećer
1 jaje
6 dag margarina

marmelada po izboru

Krema
10 dag maslaca
10 dag šećera
2 žlice mlijeka
1 vanilin šećer
10 dag mljevenih  oraha ili lješnjaka
10 dag sjeckanih lješnjaka ili oraha

Glazura
10 dag čokolade 
10 dag margarina


Priprema:

Brašno pomiješano s praškom za pecivo i u njemu izmrviti margarin, dodati ostale sastojke i zamijesiti tijesto. Ostaviti na hladnome sat vremena. Razvaljati tijesto tako da bude veličine lima, premazati marmeladom po izboru, namazati pripremljenom kremom i staviti peći u zagrijanu pećnicu. Ispećeno ohladiti i rezati u obliku trokuta veličine 8x8 cm. Vodu, maslac i obje vrste šećera staviti na vatru da proključa pa dodati lješnjake ili orahe. Vrhove trokuta umočiti u pripremljenu glazuru i ostaviti da se osuše.




Bečke kocke

Sastojci

Biskvit
4 žumanjka
10 dag šećera
20 dag margarina

Sve zajedno izmiješati mikserom pa dodati 10 dag omekšane čokolade. Čokoladu dobro izmiješati pa dodati:

2 velike žlice brašna
15 dag mljevenih oraha
1/2 prašak za pecivo

Preljev
20 dag čokolade
0,5 l slatkog vrhnja

Priprema:

Staviti peći na laganu vatru oko 30 minuta na 150*. Kad se ohladi, poprskati s malo ruma.
Čokoladu izlomiti i dodati u slatko vrhnje te miješati na laganoj vatri dok se ne rastopi i počne ključati. Smjesom polagano preliti ohlađen kolač. Ostaviti po noći da se ohladi i stegne. Rezati na male kockice.




Princess krafne

Sastojci

Krema
0,5 l mlijeka
5 žlica brašna
5 žlica šećera

1 žlica gustina
2 vanilin šećera

Priprema:

Kupljene krafne prerezati. Skuhati mlijeko. U kuhano mlijeko dodati brašno, šećer, gustin i vanilin šećer. U hladno staviti izrađen margarin pomiješan s 4-5 žlica šećera u prahu. Dobro izmiješati mikesrom i smjesom puniti krafne.



Kolač od kestena

Sastojci

Krema
1/2 očišćenih kuhanih kestena
15 dag šećera u prahu
25 dag margarina
2 vanili šećera
5 dag mljevenih keksa
1 dl ruma

20 dag keksa Petit Beurre
1 dl mlijeka

Glazura
10 dag čokolade za kuhanje
3 žlice šećera
3 žlice vode
1 žlica margarina

Priprema:

Kesteni se skuhaju i ogule. (oko 1 kg cijelih kestena = 1/2 kg očišćenih kestena) Očišćeni kesteni pomiješaju se sa šećerom, vanilin šećerom, rumom, keksima i margarinom te se sve izmiješa mikserom ili u multipraktiku. Ako se miješa mikserom, ostanu sitni komadići kestena, što je možda  i bolje u usporedbi s kremastom smjesom koja bi se dobila kada bi se miješalo multipraktikom. Kekse rasporediti po limu (ne prevelikom, da se ne dobiju pretanki kolačići) i kistom premazati mlijekom. Na kekse namazati kremu od kestena i poravnati. Preliti glazurom od čokolade. 
P.S. Ovo je kolač samo za jako strpljive osobe (naravno, ako sami čistite kestene). Čišćenje traje oko 2 sata.




Rolada

Sastojci

Biskvit
4 žumanjaka
4 bjelanjaka
4 žlice šećera
4 žlice brašna
1 žlica kaka
1/2 praška za pecivo

Priprema:

Žumanjke razmutiti sa šećerom i dodati brašno pomiješano s praškom za pecivo i kakaom. Na kraju dodati snijeg od 4 bjelanjka. Vruć biskvit odmah uviti u vlažnu krpu i ostaviti na hladnom. Kada se ohladi, vratiti biskvit u prvobitan položaj i namazati pekmezom ili eurokremom (po želji). Ponovo uviti u roladu i ostaviti na hladnom. Ohlađeno rezati na tanke kriške.




Biskvit s pjenom od sira

Sastojci

Tijesto
3 jaja
18 dag šećera
3-4 žlice kipuće vode
18 dag brašna
1/2 praška za pecivo

Pjena od sira
50 dag kravljeg sira
2 dl slatkog vrhnja
4 žlice šećera u prahu
1 limun

Priprema:

Žumanjke i šećer pjenasto izmješati i naizmjence dodavati vodu. Brašno pomiješati s praškom za pecivo i na kraju lagano umiješati snijeg od bjelanjaka. Peći biskvit na laganoj vatri 15-20 minuta. Biskvit uzdužno prerezati. Sir dobro izmiksati i dodati naribanu limunovu koricu. Na kraju lagano umiješati tučeno slatko vrhnje s šećerom. Koru biskvita namazati pjenom od sira i na to staviti drugu koru. Kolač posuti šećerom u prahu.




Orahov san


Sastojci

Smeđe tijesto
5 bjelanjaka - snijeg
15 dag šećera
15 dag mljevenih oraha
3 rebra čokolade
3 žlice brašna
1/2 praška za pecivo

Bijelo tijesto
5 bjelanjaka
5 žlica šećera
5 žlica brašna
1/2 praška za pecivo

Krema
10 žumanjaka
20 dag šećera
1 puding od vanilije
3 dl mlijeka
25 dag margarina
10 dag oraha

Priprema:

Bjelanjke istući u čvrst snijeg, dodati šećer, mljevene orahe, otopljenu čokoladu i brašno pomiješano s praškom za pecivo. Ispeći biskvit. Bjelanjke istući u čvrst snijeg, dodavati šećer i još tući te na kraju dodati brašno pomiješano s praškom za pecivo. Peći na 150. 
Šećer, puding i žumanjke ukuhati u mlijeko. U ohlađenu kremu dodati margarin. U kremu dodati 10 dag oraha. Bijeli biskvit namazati polovicom pripremljene kreme, na to staviti smeđe tijesto, namazati preostalom kremom i posuti orasima.





Kocke sa kokosom


Sastojci

Priprema
25 dag šećera
3 jaja
12 dag margarina
30 dag brašna
1,5 dl mlijeka
1 prašak za pecivo

Glazura
20 dag šećera
4 rebra čokolade
1,5 dl mlijeka
10 dag margarina

25 dag kokosa


Priprema:

Šećer izmiješati sa žumanjcima, margarinom i mlijekom. Brašno pomiješati s praškom za pecivo i dodati smjesi. Na kraju dodati istučene bjelanjke. Staviti u lim i peći na 180*. Ohlađen biskvit narezati na kockice (veličine po želji). Sve sastojke otopiti na pari tako da se dobije jednolična glazura. Svaku kockicu biskvita umočiti u glazuru od čokolade i uvaljati u kokos.



Medena Kata


Sastojci

Tijesto
2 jaja
2 dag masti
3 žlice meda
3 žlice mlijeka
15 dag šećera
45 dag brašna
1 prašak za pecivo

Krema
4 dl mlijeka
4 žlice oštrog brašna
1 vanilin šećer
1 margarin
20 dag šećera

Premaz
pekmez od šljiva


Priprema:

Pomiješati jedno jaje, mast, med, mlijeko i šećer te lagano prokuhati (ne smije proključati). Skinuti s vatre te miješajući dodati brašno, drugo jaje i prašak za pecivo. Zamijesiti tijesto i staviti na toplo te odmah razvaljati 4 kore. Kore peći 5 do 10 minuta na 180*. 
Krema:
Mlijeko zakuhati i u njega dodati šećer i brašno (sve zajedno razmućeno s malo mlijeka).
U ohlađeno dodati margarin i pjenasto mikserom izraditi. Kolač se slaže tako da se na prvu koru stavi pola kreme, pokrije se drugom korom, premaže pekmezom, stavi se treća kora, na nju druga polovica krema te četvrta kora. Odozgo posuti šećerom u prahu.






Vinski kolač

Sastojci

9 bjelanjaka
8 žlica šećera
9 žumanjaka
4 žlice kakaa
6 žlica brašna

Tući bjelanjke i dodati šećer. Napraviti  čvrst snijeg. Dodati žumanjke, kakao i brašno. Smjesu podijeliti na dva dijela, Ispeći dva biskvita.

Biskvit br.3
 7 bjelanjaka
8 žlica šećera
7 žumanjaka
8 žlica brašna

Tući bjenjke i dodati šećer. Napraviti čvrsti snijeg i dodati žumanjke i brašno.

Krema
5 bjelanjaka
30 dag šećera
35 dag margarina
2 dl vode
2,5 dl bijelog vina
3 žlice šećera


Bjelanjke i šećer istući na pari. Kada se smjesa ohladi, dodati margarin i vodu. Posebno skuhati vino sa šećerom i ohladiti. Jedan crni biskvit  namazati polovicom kreme, na njega staviti bijeli biskvit (koji se prelije hladnim vinom i ostavi dok biskvit ne upije vino), njega namazati drugom polovicom kreme te na kraju crni biskvit. Odozgo staviti tanak sloj kreme i na njega glazuru od čokolade.





Crveni kolač

Sastojci

Biskvit
4 jaja
4 žlice šećera
4 žlice brašna
1/2 praška za pecivo
10 dag oraha
1 dl mlijeka

Krema
0,5 l vrhnja za šlag
2 tekuća jogurta
1 Želatina fix
1 crveni preljev za torte


Priprema:

Žumanjke razmutiti sa šećerom i dodati brašno s praškom za pecivo. Na kraju dodati snijeg od bjelanjaka. Orahe preliti vrućim mlijekom. Vrhnje izraditi s želatinom i dodati 2 jogurta. Tuče se do željene čvrstoće. U kremu se može dodati razno voće (jagode, ribiz, borovnice..) Preljev izraditi prema uputama i njime preliti kremu.




Kolač s kupinama

Sastojci

Biskvit
4 jaja
4 žlice šećera
4 žlice brašna
1/2 praška za pecivo
2 žlice mlake vode

Krema
5 dl mlijeka
2 pudinga od vanilije
10 žlica šećera
2 kisela vrhnja (Dukat-plavo)
20-30 dak kupina

Preljev
1 preljev za kolače (svijetli)

Priprema:

Razmutiti žumanjke s šećerom i dodati brašno pomiješano s praškom za pecivo i vodom. Na kraju lagano umiješati snijeg od bjelanjaka. Staviti u lagano zagrijanu pećnicu na 170*. Puding skuhati u mlijeku te u vruću smjesu dodati 2 kisela vrhnja te dobro izmješati da postane jednolična smjesa. Još vrućom smjesom preliti ohlađen biskvit. Kupine oprati i ocijediti te složiti po vrućem kolaču. Preljev skuhati prema uputama na omotu i njime preliti kolač.



Tropski kolač od bresaka


Sastojci

Biskvit
125 dag maslaca
125 dag šećera
125 dag brašna
1 vanilin šećer
2 jaja
1 žumanjak
1 žličica praška za pecivo
2 žlice sitno nasjeckanih badema (može i oraha)

Krema
1 limenka kompota od breskve (850 ml)
1 kiselo vrhnje (Dukat-crveno)
500 ml slatkog vrhnja
2 šlagfixa
1 vanilin šećer

Preljev
1 puding od vanilije
sok od kompota (oko 400 ml)


Priprema:

Maslac kremasto miješati sa šećerom i vanilin šećerom dok se šećer posve ne otopi. Dodati jaja i žumanjke pa sve dobro izmješati. Posebno miješati brašno s praškom za pecivo i dodati u smjesu s maslacem. Na kraju dodati bademe (orahe) i još kratko pomiješati. Zagrijati pećnicu na 180* i peći 30 minuta. Kiselo vrhnje kremasto izmješati s 1 žlicom soka od kompota. Slatko vrhnje istući u čvrst snijeg sa Šlagfixom i vanilin šećerom. Pomiješati šlag s vrhnjem i dodati sitno narezane breskve. Kremom namazati ohlađen biskvit. U soku koji je ostao od kompota skuhati jedan puding od vanilije. Još vrućim preljevom politi kremu. Svaka kriška kolača može se ukrasiti s malo slatkog vrhnja i komadićem breskve.




Štrudla od sira i jabuka


Sastojci

6 gotovih kora za štrudle
0,5 kg svježeg sira
1 jaje
10 dag šećera
cimet (po želji)

2 dl vrhnja (najbolje domaćeg)


Priprema:

Dvije kore premazati uljem ili maslacem pomiješanim s malo mlijeka i složiti jednu na drugu. Na drugu koru rasporediti jabuke narezane ili naribane na tanke listiće i po želji posuti cimetom. Pokriti trećom korom i na nju rasporediti smjesu smjesu od sira. Uviti u roladu i staviti u namašćenu posudu. Isto napraviti i sa sljedećim trima korama. Sve zajedno preliti vrhnjem i staviti da se peče oko pola sata na 180*. Ohlađeno rezati na ploške i posuti šećerom u prahu.




Bajadera od kokosa


Sastojci

1 dl mlijeka
15 dag šećera
25 dag maslaca
35 dag kokosa
40 dag mlijeka u prahu
20 dag žele-bombona
2 lista oblatne

Priprema:

Mlijeko, maslac i šećer prokuhati i u toplo umiješati mlijeko u prahu i kokos. Žele-bombone narezati na malene kockice i dodati smjesi. Dobivenu smjesu rasporediti po oblatni i dobro pritisnuti žlicom te poklopiti drugim listom oblatne. Na to staviti neki teži predmet da pritisne smjesu. Ostaviti nekoliko sati na hladnome. Rezati oblike po želji.



Kocke s orasima


Sastojci

Priprema
 25 dag šećera
3 jaja
12 dag margarina
30 dag brašna
1,5 dl mlijeka
1 prašak za pecivo

Glazura
20 dag šećera
4 rebra čokolade
1,5 dl mlijeka
10 dag margarina

20 dag mljevenih oraha


Priprema:

Šećer izmiješati sa žumanjcima, margarinom i mlijekom. Brašno pomiješati s praškom za pecivo i dodati smjesi. Na kraju dodati istučene bjelanjke. Staviti u lim i peći na 180*. Ohlađen biskvit narezati na malaene kockice. Sve sastojke topiti na pari dok se ne dobije jednolična glazura. Svaku kockicu biskvita umočiti u glazuru od čokolade i uvaljati u mljevene orahe.






Kolač Jaffa

Sastojci

Biskvit
6 jaja
6 žlica šećera
3 žlice kakaa
1 prašak za pecivo

1 dl vode
10 dag šećera

1 1/2 kutija keksa Jaffa

Krema
5 dl mlijeka
5 žlica pšenične krupice
1 puding od vanilije
10 dag šećera

15 dag margarina 

Glazura
10 dag čokolade
3 žlice šećera
3 žlice vode
8 dag margarina


Priprema:

Razmutiti žumanjke sa šećerom i dodati brašno pomiješano s praškom za pecivo te kakao. Na kraju lagano umiješati snijeg bjelanjaka. Staviti u lagano zagrijanu pećnicu na  170*. Pečen biskvit još vruć preliti prokuhanom vodom i šećerom. Na biskvit koji je topao poslagati kekse. Mlijeko (4dl) staviti da provri. Posebno pomiješati 1 dl mlijeka, puding od vanilije, šećer i krupicu te ukuhati u mlijeko. U ohlađenu kremu dodati 15 dag margarina. Izmiješati mikserom. Kremu namazati na kekse. Kolač preliti glazurom od čokolade.