Recepti jela i kolaca

četvrtak, 12. veljače 2015.

Međimurska gibanica

Sastojci:

500 g kupovnih kora za tijesto (vodene kore)

Nadjev
250 g svježeg kravljeg sira
300 g jabuka
150 g maka
1 dl mlijeka
250 g šećera
50 g grožđica
50 g maslaca
20 g cimeta
2 dl slatkoga vrhnja
3 jaja
50 g šećera u prahu
150 g oraha
2 vanilin šećera
limunova korica
malo ruma

Pretpriprema:

Kore oblikujemo prema limu i pripremimo namirnice za nadjev.

Nadjev od sira:

Sir, žumanjak, vanilin šećer i limunovu koricu izmiješaamo te dodamo dio grožđica.  Posebno tučemo dva bjelanjka sa 100 g šećera u čvrsti snijeg pa ih dodamo u sir.

Nadjev od maka:

Mljeveni mak stavimo u kipuće mlijeko, dodamo rum, limunovu koricu, vanilin šećer i dio grožđica. Od jednog bjelanjka i 50 g šećera napravimo čvrsti snijeg i umiješamo ga u mak. 

Nadjev od jabuka:

Jabuke operemo i naribamo, pospemo ih šećerom u prahu i cimetom te pustimo da odstoje 20 minuta.

Priprema:

U nauljeni lim slažemo po tri kore, a svaku pospemo maslacem rastopljenim u mlijeku i mljevenim orasima pomiješanima s cimetom. Zatim slažemo nadjev od sira pa dodamo tri kore. Zatim posložimo nadjev od jabuka pa opet redamo tri kore na koje nanesemo nadjev od maka. Posljednje tri kore namažemo rastopljenim maslacem. Gibanicu narežemo na jednake dijelove i stavimo peći na temperaturu od 170-180 C. Kada je gibanica skoro gotova, prelijemo je slatkim vrhnjem i zapečemo.






Savijača s jabukama

Sastojci:

Vučeno (vodeno) tijesto
400 g brašna
0,5 dl ulja
1,5 dl vode
malo soli

Nadjev:
1,5 kg jabuka
100 g šećera
50 g grpžđica
50 g oraha
50 g krušnih mrvica
limunova korica
cimet

šećer u prahu

Priprema:

 Od tople vode, brašna, soli i ulja umijesimo žilavo tijesto koje mijesimo dok se ne pojave mjehurići. Tijesto odložimo na dasku posutu brašnom, premažemo ga uljem i pustimo da odstoji 30 minuta. Pripremimo stolnjak na kojem ćemo razvijati tijesto i pospemo ga brašnom. Tijesto prstima razvlačimo do ruba stola, a krajeve tijesta režemo. Razvučeno tijesto pustimo da se malo posuši. U međuvremenu ogulimo jabuke, izrežemo ih na kockice ili ploške, dodamo im šećer orahe, namočene grožđicecimet, krušne mrvice i limunovu koricu te sve izmiješamo. Nadjev odmah ravnomjerno rasporedimo po tijestu. Tijesto savijemo pomoću stolnjaka te režemo prema duljini lima. Na nauljeni lim složimo savijače razmaknute 2 cm te ih premažemo masnoćom. Pečemo ih na temperaturi od 175-180 C oko 35 minuta dok ne porumene. Pečene pospemo šećerom u prahu.




Savijača sa sirom

Sastojci:

Vučeno (vodeno) tijesto
400 g brašna
0,5 dl ulja
1,5 dl vode
malo soli

Nadjev
1 kg svježeg kravljeg sira
100 g maslaca
1 vanilin šećer
3 jaja
100 g šećera
1 dl slatkog vrhnja
limunova korica
50 g grožđica

šećer u prahu


Priprema:

Od tople vode, brašna, soli i ulja umijesimo žilavo tijesto koje mijesimo dok se ne pojave mjehurići. Tijesto odložimo na dasku posutu brašnom, premažemo ga uljem i pustimo da odstoji 30 minuta. Pripremimo stolnjak na kojem ćemo razvijati tijesto i pospemo ga brašnom. Tijesto prstima razvlačimo do ruba stola, a krajeve tijesta režemo. Razvučeno tijesto pustimo da se malo posuši. U međuvremenu izmiješamo sastojke koje smo pripremili za nadjev pa ga ravnomjerno raspodijelimo po tijestu. Tijesto savijemo pomoću stolnjaka te režemo prema duljini lima. Na nauljeni lim složimo savijače razmaknute 2 cm te ih premažemo masnoćom. Pečemo ih na temperaturi od 175-180C oko 35 minuta dok ne porumene. Pečene pospemo šećerom u prahu.