Recepti jela i kolaca

petak, 27. veljače 2015.

Ekleri s čokoladom

Sastojci:

Tijesto
2,5 dl vode
125 g maslaca
230 g brašna
4 jaja
malo soli

Krema
6 dl vrhnja
60 g šećera
1 žlica čokolade u prahu

Peljev
100 g čokolade

Priprema:

Vodu, maslac i sol stavimo kuhati, a kada prokuha, dodamo brašno. Smjesu miješamo tako dugo dok se ne počne odvajati od posude. Potom je maknemo s vatre i pustimo da se malo ohladi. U tijesto dodamo jaja i miješamo sve dok ne postane glatko te ga oblikujemo pomoću štrcaljke u štapiće debele 2 i dugačke 6 sm. Štapiće stavimo u nauljeni lim i pečemo na temperaturi od 200*c 15-20 minuta. Kada se ohlade, pelijemo ih rastopljenom čokoladom. Čokoladu pustimo da se stvrdne pa ih prerežemo  na pola. Slatko vrhnje i šećer dobro izmiješamo, a polovici smjese dodamo čokoladu u prahu. Pomoću štrcaljke punimo eklere čokoladnom kremom i tučenim slatkim vrhnjem te ih poklopimo čokoladnim gornjim dijelom.




Svečani hrbat

Sastojci:

Biskvit
6 jaja
150 g šećera
70 g maslaca
100 g čokolade
40 brašna
4 žlice krušnih mrvica
0,5 dl ruma
150 g oraha
50 g grožđica
50 g lješnjaka
1 prašak za pecivo
1 žlica margarina

Preljev
100 g čokolade za kuhanje
3 žlice šećera
80 g margarina

Priprema:

Šećer i žumanjke pjenasto izmiješamo, dodamo rastopljeni maslac, čokoladu, brašno izmiješano s praškom za pecivo i dvije žlice krušnih mrvica namočenih u rum. Od bjelanjaka napravimo čvrsti snijeg pa zajedno s mljevenim orasima, grožđicama i nasjeckanim lješnjacima dodamo pripremljenoj smjesi. Oblik hrpta premažemo margarinom i pospemo preostalim krušnim mrvicama. Biskvit pečemo na temperaturi od 180*C oko 45 minuta, a kada je gotov, ohladimo ga i pažljivo istresemo iz kalupa. Na pari rastopimo čokoladu, šećer i margarin pa time prelijemo biskvit. Kada se čokolada stisne, kolač po želji ukrasimo marcipanom.




Savitak od banana

Sastojci:

Biskvit
5 jaja
80 g šećera
70 g brašna
30 g kakaa

Nadjev
4 lista želatine
1,25 dl mlijeka
2 žumanjka
20 g šećera
50 g kokosovog brašna
3 dl slatkog vrhnja
2 banane
20 g šećera u prahu

Za ukrašavanje
gotov čokoladni preljev

Priprema:

Žumanjke miješamo sa šećerom. Brašno miješamo s kakaom. Napravimo čvrsti snijeg od bjelanjaka te sve postupno dodamo žumanjcima i brašnu. Smjesu izlijemo u lim obložen masnim papirom pa pečemo na temperaturi od 170*C desetak minuta. Pečeni biskvit stavimo na vlažnu krpu i pažljivo savijemo. Želatinu namočimo u hladnoj vodi. Kipućim mlijekom prelijemo kokosovim brašnom pa ga sjedinimo sa žumanjcima izmiješanim sa šećerom. U smjesu dodamo rastopljenu želatinu i tučeno slatko vrhnje pa sve dobro promiješamo. 3/4 kreme premažemo po biskvitu. Na kraju dodamo oguljene banane i savijemo. Savitak premažemo preostalom kremom i po želji prelijemo čokoladnim preljevom.




Savitak od čokolade

Sastojci:

Biskvit
6 jaja
150 g šećera
130 g brašna
20 g kakaa

Krema
3 jaja
150 g šećera u prahu
150 g čokolade
150 g maslaca
1 vanilin šećer

Premaz
1 dl vode
30 g šećera
1 žlica ruma

Za ukrašavanje
gotov čokoladni preljev
prema potrebi slatko vrhnje

Priprema:

Trećinu šećera i žumanjka pjenasto izmiješamo, a od bjelanjaka i ostatka šećera napravimo čvrsti snijeg. Smjese spojimo i postupno dodamo brašno i kakao. Biskvit pečemo u limu obloženim masnim papirom na temperaturi od 180-200*C 15 minuta. Potom ga savijemo i pustimo ohladiti. U malo vode zakuhamo šećer, a kada se sirup ohladii, u njega dodamo rum ili liker te namočimo biskvit. Na pari izmiješamo šećer u prahu, jaja, vanilin šećer i čokoladu. U ohlađenu smjesu umiješamo pjenasto razrađeni maslac (ili margarin). Kremu namažemo po biskvitu i ponovo smotamo. Savitak ukrasimo tučenim slatkim vrhnjem.