Recepti jela i kolaca

ponedjeljak, 8. prosinca 2014.

Pereci


Sastojci

1 kg brašna ili brašna za dizana tijesta
1 kocka svježeg kvasca
1 žlica šećera
1/2 žlice soli
1 margarin
5 žlica vrhnja (najbolje je domaće)


Priprema:

Kvasac staviti da se diže s malo vode ili toplog mlijeka, žlicom brašna i žlicom šećera. Pomiješati brašno, otopljen margarin, vrhnje i kvasac te zamjesiti tijesto. Razvaljati na debljinu po želji (1-2cm) i kalupom za perece rezati perece. Slagati ih na lim na koji je stavljen papir za pečenje. Perec premazati jajem pomiješanim s malo mlijeka i posuti po želji (sa sezamom, kuminom, krupnom solju ili smjesom od 1 žlice brašna i 1/2 žlice soli razmućene s toliko vode da se može prskati perec).
Pereci se peku u zagrijanoj pećnici na 180*.





Buhtle (napuhnjače)


Sastojci

1 kvasac (svježi)
40 dag brašna za dizana tijesta
8 dag maslaca
2 žumanjka
1 jaje
5 dag šećera
2 dl mlijeka
1 limun
prstohvat soli

20 dag eurokrema ili pekmeza
5 dag maslaca za premazivanje


Priprema:

Kvasac izmiješati sa žlicom šećera, žlicom brašna i 1 dl toplog mlijeka. Pokriti i ostaviti na toplome da se diže (oko 5 min).
U brašno dodati šećer, žumanjke, jaje, limunovu koricu, sol, rastopljen maslac i kvasac koji se digao te na kraju toplo mlijeko (po potrebi-ne smije biti premekano). Mikserom (nastavak za tijesto) ili kuhačomtući tijesto dok se ne počne odvajati od posude. Zatim posudu pokriti krpom i ostaviti na toplome da se diže oko 1 sat. Dignuto tijesto razvaljati na dasci posuto brašnom i rezati na pravokutnike veličine otprilike 8x8 cm. Na svaki pravokutnik staviti žličicu eurokrema i saviti u kuglicu. Buhtle stavljati jednu do druge u lim (dobro je staviti papir za pečenje da se uhvate za dno lima). Složene buhtle premazati maslacem, pokriti krpom i ostaviti da se dižu oko pola sata. Peći u zagrijanoj pećnici na 200* ok 1/2 sata.




Fritule (Uštipci)

Sastojci

25 dag brašna
1 prašak za pecivo
1 vanilin šećer
 1 jogurt
2 jaja
1 dl ruma (ili manje)
grožđice (po želji)
1 jabuka
šećer za posipanje (po želji)
ulje za prženje


Priprema:

Izmiješati jaja, jogurt i vanilin šećer u jednoličnu smjesu. Tomu postupno dodavati brašno pomiješano s praškom za pecivo. Ovako pripremljenu smjesu ostaviti da kratko odstoji. Grožđice preliti rumom i također pustiti da odstoje. Prije prženja dodati naribanu jabuku (na najsitniji dio ribeže) i grožđice s rumom. Malom (čajnom) žličicom vaditi kuglice i pržiti ih u dobro zagrijanom ulju. Pržene fritule staviti na papir koji upija, posuti kristalnim šećerom i poslužiti tople.





Čajni kolač

Sastojci

Biskvit
2jaja
150 g šećera
250 g brašna
1/2 praška za pecivo
prstohvat cimeta
125 ml mlijeka
30 g mekanog maslaca
50 g nasjeckanih orašastih plodova (orasi, bademi, lješnjaci)
10 dag ušećerenog (kandiranog) voća

Glazura
10 dag čokolade za kuhanje
3 žlice šećera
3 žlice vode
1 žlica margarina
10-tak polovica oraha


Priprema:

Odvojiti bjelanjke od žumanjaka. Bjelanjke istući u čvrst snijeg, a žumanjke izmiješati sa šećerom. Pomiješati brašno s praškom za pecivo i dodati smjesi od žumanjaka. Orašaste plodove i ušećereno voće također dodati smjesi. Na kraju dodati mlijeko, maslac, cimet i snijeg od bjelanjaka. Tijesto staviti u kalup (20x10x7cm) i peći  u zagrijanoj pećnici. Kako se ne bi previše zapeklo, nakon 10 minuta pečenja odozgo staviti foliju. Ohlađen kolač preliti čokoladnom glazurom. Polijevati kolač počevši od sredine tako da se čokolada prelijeva po rubu kolača. Odmah po površini kolača poslagat orahe.






Tufahije

Sastojci

6 jabuka
10 dag šećera
10 dag oraha
1 dl mlijeka
1 rebro čokolade za kuhanje
šlag po želji


Priprema:

Jabuke oguliti i izdubiti im sredinu. U veću posudu staviti da ključa voda sa šećerom te dodati jabuke. Ostaviti da se kuhaju (ne smiju se raskuhati). Kada su jabuke gotove, izvaditi ih malo da se ohlade. Mlijeko skuhati i njime popariti orahe te dodati šećer po želji. Može i malo ruma (nije nužno). Smijesom od oraha puniti jabuke i odozgo naribati čokoladu. Jabuke staviti u lim i peći 10-ak minuta na 170*. Izvaditi pečene jabuke i po želji ukrasiti šlagom.




Išleri

Sastojci

Tijesto
35 dag brašna
15 dag šećera u prahu
18 dag margarina
7 dag mljevenih oraha
1 jaje
1 žumanjak
1 žlica kakaa

marmelada po izboru 
10 dag čokolade za kuhanje
čokoladne mrvice


Priprema:

Izraditi margarin i brašno koje je pomiješano s praškom za pecivo i kakaom. Dodati jaje, žumanjak, šećer i orahe te zamijesiti tijesto. Malenom čašicom za rakiju rezati kružiće i slagati ih na lim. Peći u zagrijanoj pećnici na 180*. Ostaviti da se ohlade. Marmeladom lijepiti po dva ohlađena kružića. Svaki kolačić umočiti u rastopljenu čokoladu i posuti čokoladnim mrvicama.




Sladole-kolač

Sastojci

5 bjelanjaka
250 dag šećera

10 korneta za sladoled
10 dag čokolade (otopiti na pari s malo maslaca i žlicom vode)


Priprema:

Bjelanjke i šećer tući na pari dok se ne dobije kompaktna smjesa. Kornete puniti kremom od bjelanjaka i šećera. Svaki kornet umočiti u čokoladu. Ostaviti u hladnjaku.





Rolada s banankom

Sastojci

Krema
2 jaja
20 dag šećera

10 dag margarina 
25 dag keksa Petit Beurre (mljevenih)


1 list oblatne- navlažiti vodom ili mlijekom

6-7 bananka


Priprema:

Rastopiti na laganoj vatri jaja i šećer te dodati margarin i kekse. Miješati dok se dobije jednolična smjesa. Na oblatnu tanko namazati kuhanu kremu. Uz rub poslagati bananko i uviti oblatnu u vlažnu krpu. Ostaviti u hladnjaku da se ohladi i stegne. Rezati na tanke ploškice.






Šarlota

Sastojci

Biskvit
4 jaja
4 žlice šećera
4 žlice brašna
1/2 praška za pecivo
pekmez po želji (jagoda ili višnja)

Krema
0,5 l slatkog vrhnja
1 Želatina fix


Priprema:

Žumanjke razmutiti sa šećerom. Dodati brašno pomiješano s praškom za pecivo. Na kraju dodati snijeg od bjelanjaka. Ispeći biskvit. Uviti ga kao roladu i ohlađenog namazati pekmezom. Rezati na tanke ploške. Dva pudinga od jagode skuhati u 0,5 l mlijeka i ohladiti. Ohlađeno izmiješati mikserom i pomiješati s tučenim slatkim vrhnjem. Vrhnje istući sa želatinom. 20 dag jagoda izrezati na sitne komadiće. Okruglu posudu premazati maslacem i u nju slagati izrezanu roladu. Kada se sve popuni, uliti  smjesu od pudinga i vrhnja. U sredinu staviti jagode. Kolač spremiti u hladnjak. Nakon par sati izvaditi kolač i preokrenuti na pladanj.





Čokoladne kuglice

Sastojci

25 dag keksa
10 dag šećera u prahu
14 žlica kuhane kave
1 dl ruma
10 dag rastopljene čokolade
10 dag mljevenih oraha
1 žlica kakaa

Priprema:

Pomiješati mljevene kekse, šećer, orahe, kakao s kuhanom kavom, rumom i otopljenom čokoladom. Od dobivene smjese praviti kuglice veličine oraha. Svaku kuglicu uvaljati u šećer, čokoladne mrvice ili orahe (po želji).





Ledeno nebo

Sastojci

Tijesto
7 bjelanjaka
7 žlica šećera
7 žlica brašna
1/2 praška za pecivo
1 dl mlijeka

Krema
7 žumanjaka
7 žlica šećera
6 žlica brašna
3 vanilin šećera
7 dl mlijeka
25 dag margarina

Premaz
4 dl slatkog vrhnja
2 Kremfixa (učvršćivač za tučeno slatko vrhnje)


Priprema:

Bjelanjke istući u čvrst snijeg i lagano dodavati šećer te dalje miješati. Na kraju dodati brašno pomiješano s praškom za pecivo. Peći na 150*. Pečen biskvit preliti decilitrom prokuhanog mlijeka. Razmutiti žumanjke s objema vrasta šećera, brašnom i s malo mlijeka te sve ukuhati u preostalom mlijeku. Kuhanu kremu ohladiti i dodati pjenasto izrađeni margarin. Pečen kolač namazati kremom, a na kremu staviti tučeno slatko vrhnje s Kremfixom.






Muffini

Sastojci

30 dag brašna
10 dag škrobnog brašna
1 žlica kakaa
2 jaja
1/2 prašak za pecivo
15 dag šećera
10 dag margarina (omekšanog)
2 dl mlijeka

Priprema:

Pomiješano brašno, kakao i prašak za pecivo u jednoj posudi, a u drugoj sve ostale sastojke. Obje smjese spojiti i kratko promiješati žlicom. u smjesu se mogu dodati grožđice, orasi ili naribana čokolada (sve po želji).
Prije stavljanja u pećnicu kolačići se mogu posuti čokoladnim mrvicama. Košarice puniti do pola i peći 20- ak minuta na 170*.





Mrežasta pita sa sirom

Sastojci

Tijesto
3 šalice (od bijele kave) glatkog brašna
1 šalica šećera
1 žličica praška za pecivo
25 dag margarina
2 jaja
1 bjelanjak
1 vanilin šećer
marmelada od šljiva

Nadjev
1 svježi sir (500-600g)
5 bjelanjaka
10 dag šećera
1 vanilin šećer
limunova korica

Priprema:

Zamjesite tvrđe tijesto. Podjelite ga na dva dijela (jedan dio mora biti dvostruko veći). Na dasci ili podlozi obilato posutoj brašnom razvaljati veći dio tijesta i staviti u lim posut brašnom ili na papir za pečenje. Tijesto tapkati rukama na način da prekrije cijelo dno. Pripremljeno tijesto namazat pekmezom ili marmeladom. Na namaz staviti nadjev. Nadjev se priprema tako da se razmute bjelanjci i dodaju ostali sastojci te se sve izmješa mikserom. Manji dio tijesta tanko se razvuče i nareže na tanke trakice koje se slože po nadjevu (poprečno ili uzdužno) ostavljajući jednaki razmak. Preostale žumanjke od nadjeva lagano razmutiti i kistom premazati složene trake tijesta. Peći na 180* oko 35 minuta.





Gumeni kolač

Sastojci

1 bjelanjak 
20 dag šećera u prahu
20 dag šećera
2 želatine

kokosovo brašno
ekstrat po želji

Priprema:

Bjelanjke dobro istući i u to dodati 20 dag šećera u prahu (mora biti čvrsto).
U 1,5 dl vode skuhati 20 dag običnog šećera. U vruć sirup dodati ekstrakt u boji. Razmutiti želatinu u 1 dl vode i lagano zagrijati na peći. U snijeg ulijevati sirup i stalno tući. Uliti želatinu i dalje tući. Lim posuti kokosovim brašnom, izliti smjesu i staviti 1 sat u frižider.
Kalupima praviti razne oblike i svaki uvaljati u kokos.




Kolač od ribiza

Sastojci

Biskvit
4 jaja
4 žlice šećera
4 žlice brašna
1/2 praška za pecivo
10 dag oraha
1 dl mlijeka

Krema
0,5 l vrhnja za šlag
2 tekuća jogurta
1 želatina fix
25 dag ribiza

Priprema:

Žumanjke razmutiti sa šećerom, dodati brašno pomiješano s praškom za pecivo. Na kraju dodati snijeg od bjelanjaka. Orahe preliti vrućim mlijekom. Vrhnje razmutiti sa želatinom i dodati 2 jogurta. Tući do željene čvrstoće. U kremu na kraju dodati ribiz. Kremom namazati biskvit i po želji išarati rastopljenom čokoladom.




Prutici od kokosa

Sastojci:

1dl vode
30dag secera
12dag margarina
25dag mljevenih keksa
10dag kokosa
1dl ruma


Glazura:

10dag cokolade
3 zlice secera
3 zlice vode
1 zlica margarina



Priprema:

Secer zakuhat u vodi.Maknut s vatre, dodat margarin i mjesati.Kad se otopi, umjesat mljevene kekse i kokos.Smjesu staviti u kalup namazan uljem ili manji lim.Pricekat da se ohladi pa preliti glazurom od cokolade.




Svekrvin kolac

Sastojci:

Biskvit:

6 bjelanjaka
20dag secera
15dag mljevinh oraha
2 zlice mrvica
1 prasak za pecivo


Krema:

7dl mlijeka
6 zumanjaka
15dag secera
2 zelatine
7 zlice vode
1l vrhnja za slag
1kgmarelica ili veliki kompotod marelice



Priprema:

Od bjelanjaka i secera napravit cvrsti snjeg.Neprestalno mjesajuci, dodavati zlicu po zlicu oraha.Na kraju dodati mrvice i prasak za pecivo.Stavitti u kalup oblozen papirom za pecenje i peci na 180-200* 15-20 minuta.Ohladiti.Od 7dl mlijeka odvojiti 4 zlicepa razmutiti sa zumanjcima i secerom.Ostatak mljeka zakuhati, sklonit sa vatre  i dodati smjesu sa zumanjcima.Vratit na vatru i jos 1-2 min neprestano mjesajuci.Zelatinu razmutit u 7 zlica vode pa dodati  u napola ohladenu kremu.1/2 l vrhnja za slag izraditi u to dodati kremu i sve tuci, jos 1-2 min.Marelicu narezat kocke.Ohladen biskvit premazat polovicom kreme na kremu slozit kockice marelice, a a na njih staviti ostatak kreme.Cijeli kolac premazat sa 1/2l  izradenog vrhnja za slag.Ukrasit po zelji.Umjesto marelica moze se upotrijebit bilo koje sezonsko voce.