Recepti jela i kolaca

nedjelja, 7. prosinca 2014.

Kumina torta

Sastojci

Biskvit
14 jaja
35 dag oraha (28 dag mljevenih, 7 dag narezanih na komadiće)
50 dag čokolade za kuhanje
28 dag šećera

Krema
6 žumanjaka
10 žlica šećera u prahu
15 dag mljevenih oraha
1,5 dl mlijeka
10 dag čokolade za kuhanje
20 dag maslaca
1 naranča

Priprema:

Čokoladu sitno naribati. Žumanjke razmutiti sa šećerom pa dodati orahe i izrađene bjelanjke. Smjesu prepoloviti i peći dvije kore u većem kalupu za torte na 200* 30-45 minuta. Žumanjke i šećer tući 20- ak minuta, sve dok se potpuno ne sjedine u jednoličnu kremu. Mlijeko prokuhati. Vrućim mlijekom preliti  mljevene orahe. Ohladiti. U kremu od žumanjaka dodati ohlađene orahe i sitno naribanu čokoladu. Na kraju dodati izrađen maslac i sve sjediniti. Svaku koru natopiti iscjeđenim narančinim sokom i premazati kremom.
Na kraju cijelu tortu premazati kremom i odozgo posuti mljevenim orasima.



Anabela

Sastojci

1 l mlijeka + 2 dl za natopiti kekse
4 pudinga od vanilije
16 žlica šećera
1 margarin
10 dag čokolade
1 kutija keksa Petit Beurre
1 kutija piškota
2 kutije keksa Jaffa
4-5 banana
1/2 l vrhnja za šlag


Priprema:

Od litre mlijeka odvojiti 1 dl pa pomiješati  s pudingom i šećerom. Ostatak mlijeka staviti da proključa, skloniti s vatre, dodati pudinge pa sve skupa kuhati 1 minutu neprestano miješajući pjenjačom. Kremu ostaviti da se ohladi, dodati izrađen margarin i podijeliti na dva dijela. U jedan dio kreme dodati otopljenu i ohlađenu čokoladu. U toplom mlijeku natopiti kekse Petit i složiti ih u kalup za kolač srednje veličine. Na kekse staviti 1/2 žute kreme, piškote također natopljene u mlijeku, 1/2 crne kreme, banane narezane na ploške, ostatak žute kreme, na koju se slože keksi Jaffa te na kraju završiti ostatkom crne kreme. Cijeli kolač premazati vrhnjem za šlag..








Mačje oči

Sastojci

Bisvit
5 jaja
4 žlice šećera
3 žlice brašna
2 žlice kakaa

Krema
15 dag čokolade za kuhanje
15 dag šećera
3 jaja
20 dag margarina

6-7  banana

Priprema:

Razmutiti žumanjke sa šećerom, dodati prosijanu smjesu brašna i kakaa te snijeg od bjelanjaka. Smjesu uliti u kalup širine pećnice obložen papirom za pečenje. Peći 20-ak minuta na 180*. S još vrućeg biskvita skinuti papir, staviti ga na kuhinjsku krpu i tako smotati u roladu. Ostaviti da se ohladi. Čokoladu otopiti na pari i u to dodati šećer i izrađena jaja. Kuhati na pari dok  se smjesa ne zgusne. Kremu dobro ohladiti pa joj dodati izrađen margarin. Maknuti krpu s biskvita i vratiti ga u prvobitan položaj. Namazati ga polovicom kreme. Na oba duža kraja biskvita složiti cijele bananae i obje strane (s bananama) saviti prema sredini. Roladu premazati ostatkom kreme.






Brza ljetna torta

Sastojci

1 gotov biskvit za voćnu tortu

Krema
4 dl mlijeka
1 puding od vanilije
4 žlice šećera

1 veći kompot od marelice
1/2 vrhnja za šlag


Priprema:

Puding skuhati i još vrućim preliti biskvit.
Na ohlađen puding složiti ocijeđene marelice koje su na kriške.
Cijelu tortu premazati razmućenim šlagom.




Torta od krušaka

Sastojci

Tijesto
200 g margarin
170 g šećera
1 vanilin šećer
3 žličice arome ruma
prstohvat soli
4 jaja
200 g brašna
2 žličice praška za pecivo
50 g mljevenih lješnjaka
100 g naribane čokolade
1 veći kompot od kruške
1/2 l vrhnja za šlag

Priprema:

Izraditi margarin sa šećerom i vanilin šećerom. Dodati rum, sol i izrađene žumanjke. Bjelanjke posebno istući pa dodati u smjesu sa žumanjcima. Polako dodavati brašno. Na kraju dodati lješnjake i čokoladu. Tijesto uliti u kalup za torte s odvojivim obručem. Kruške iz kompota ocijediti i narezati na kockice pa rasporediti po tijestu tako da rub ostane slobodan. Peći oko 40 minuta na 180*. Kada je torta pečena, odvojiti obruč i ostaviti tortu da se ohladi. Ohlađenu tortu premazati šlagom i ostaviti u hladnjaku nekoliko sati da se ohladi.




Preljevna čokoladna torta

Sastojci

Biskvit
4 jaja
24 žlice šećera
2 žlice kakaa
26 žlica mlijeka 24 žlica brašna
2 praška za pecivo
nekoliko kapi ulja

Krema
1 l mlijeka
5 žlica šećera
250 g margarina
200 g čokolade za kuhanje
200 g mljevenih oraha
malo ruma
1/2 l vrhnja za šlag

Priprema:

Od navedenih sastojaka napraviti dva biskvita.
Za svaki biskvit razmutiti 2 jaja s 12 žlica šećera i dodati 12 žlica brašna s 1 praškom za pecivo i 1 žlicom kakaa. Na kraju dodati 13 žlica mlijeka s par kapi ulja. Biskvite peći u kalupu za tortu na 200* u prethodno zagrijanoj pećnici. Svaki ohlađeni biskvit prerezati vodoravno na dva dijela tako da se dobiju 4 kore. Mlijeko zakuhati, skinuti s vatre i dodati šećer, margarin, čokoladu i orahe te kuhati još minutu-dvije na najslabijoj vatri. Okruglu posudu malo veću od kalupa obložiti folijom. Na dno staviti jednu koru, poprskati je rumom pa preliti vrućom kremom. Tako slagati do kraja. Završiti korom. Ostaviti po noći u hladnjaku. Ne poklapati. Sutradan staviti na pladanj i premazati šlagom.






Sladoled torta

Sastojci

Biskvit

10 bjelanjaka
10 žlica šećera 
10 dag brašna
1 prašak za pecivo
2 dl mlijeka
2 vanilin šećera

Krema

10 žumanjaka
8 dl mlijeka
26 žlica šećera
2 pudinga od vanilije
2 pudinga od čokolade
10 dag čokolade za kuhanje
250 g margarina
1/2 l slatkog vrhnja


Priprema:

Biskvit
Bjelanjke istući sa šećerom i dodati brašno pomiješano s praškom za pecivo. Peći u kalupu zagrijanoj pećnici  20-ak minuta na 180*. Tek pečen biskvit preliti 2 dl toplog mlijeka u kojem se otope 2 vanilin šećera. Ostaviti biskvit da potpuno upije mlijeko. 

Žuta krema
 5 žumanjaka razmutiti s 13 žlica šećera i 2 pudinga od vanilije. Od 4 dl hladnog mlijeka odvojiti 2-3 žlice i pomiješati ih sa smjesom od žumanjaka, a ostatak mlijeka zakuhati. Prokuhano mlijeko maknuti s vatre, dodati smjesu od žumanjaka brzo miješajući i vratiti na najslabiju vatru na 1-2 minute. U ohlađenu kremu dodati 1/2 izrađenog margarina.

Crna krema
Rastopiti 10 dag čokolade za kuhanje. 5 žumanjaka razmutiti s 13 žlica šećera i 2 pudinga od čokolade. U to dodati rastopljenu čokoladu i 5 žlica hladnog mlijeka koje treba odvojiti od 4 dl mlijeka.Ostatak mlijeka zakuhati, skloniti s vatre i polako dodati smjesu s žumanjcima brzo miješajući. Vratiti na najslabiju vatru na 1 minutu. U ohlađenu kremu dodati 1/2 izrađenog margarina. Na hladan biskvit izliti crnu i potom bijelu kremu, a na sve to razmućeno slatko vrhnje. Držati u hladnjaku do posluživanja.






Rođendanska torta

Sastojci:

Biskvit

12 žlica hladne vode
10 žlica šećera
12 žlica brašna
1 prašak za pecivo

Krema

1 l mlijeka
140 g šećera
6 žlica brašna
1/4 margarina
2 vanilin šećera
200 g mljevenih 
lješnjak
1 kg banana
1 kg kivija
1 l vrhnja za šlag
1 limun


Priprema:

Pjenasto razmutiti jaja sa šećerom, dodati brašno pomiješano s praškom za pecivo i polako dodavati vodu. Smjesu podijeliti  na dva dijela i peći dvije kore 20-ak minuta na 180* u prethodno zagrijanoj pećnici. Brašno i šećer izmiješati s malo mlijeka . Ostatak mlijeka zakuhati pa dodati brašno i kuhati dok se ne zgusne. Ohladiti i zatim dodati izrađen margarin. Kremu podijeliti na dva dijela. U jedan dodati vanilin šećer , a u drugi lješnjake. Na jedan biskvit složiti banane izrezane na kolutiće, banane poprskati limunovim sokom (da ne pocrne), na njih staviti kremu s lješnjacima i potom drugi biskvit. Na njega složiti kivi izrezan na kolutiće  pa kremu s vanilin šećerom. Ostavit u hladnjaku da se stegna barem 2-3 sata i onda cijelu tortu premazati vrhnjem za šlag.





Torta bez jaja

Sastojci:

900g keksa petit
2-3kg banana
2 vanili secera
100g cokolade za kuhanje
200 g mljevenih oraha
250g margarina
200g secera
8 zlica brasna
1,5l mlijeka


Priprema:


U 1,5l mlijeka kuhati 200 g šećera i 8 žlica brašna dok se ne zgusne, U ohlađenu kremu dodati 250 g margarina i potom je podjeliti na tri dijela. U prvi dio dodati 2 vrećice vanilin šećera, a u drugu 100 g čokolade za kuhanje rastopljene na pari, a u treći dio 200 g mljevenih oraha. U kalup obložen folijom slagati red keksa natopljenih u mlijeku, pola kreme s vanilin šećerom, banane narezane na kolutiće te ostatak kreme s vanilin šećerom. Ponovo red namočenih keksa, pola kreme s čokoladom, banane i drugu polovicu kreme. Tako i s trećom kremom s orasima. Pokriti folijom i ostaviti u hladnjaku po noći te ujutro premazati šlagom. Torta se može praviti u raznim oblicima.




Orasi s cokoladnom kremom

Sastojci:


Biskvit:

24dag brasna
19dag margarina
2dag secera u prahu
10dag mljevenih oraha
1 prasak za pecivo
50-tak kalupa u obliku oraha ili drug.



Krema:


4 zumanjka
4 zlice secera u prahu
25dag margarina
25dag otopljene cokolade za kuhanje



Priprema:

Brasno promjesat s praskom za pecivo, margarinom i secerom.Dodati mljevene orahe dobro promjesat i  pustit da odstoji pola sata.U meduvremenu male kalupe premazati maslacem i malo pobrasnit.Tijesto uliti u kalupe i peci vec u zagrijanoj pecnici na 180-200* dok ne porumene.Ohladiti.Zumanjke razmuti sa secerom i dodati vruce otopljenu cokoladu.Dobro promjesat i ohladit.U ohladenu smjesu dodat izraden margarin.Kremu sjedinit pa njome mazati po dvije polovice:oraha:




Raffaello

Sastojci:

400g secera
2dl vode
250g margarina
400g mlijeka u prahu
200g kokosovog brasna plus 150 za ukras
60-tak komasa cijelih ljesnjaka




Priprema:

Vodu i secer zakuhati maknut sa vatre i ohladit par min te potom umjesat margarin.Brzo mjesat da se margarin sto prije otopi.Potom polako dodavat mlijeko u prahu pomjesano s kokosom.Smjesu izmjesat i ostavit u hladnjaku da se dobro ohladi.Iz ohladene smjese izradit kuglice (60-tak komada) u svaku utisnuti ljesnjak te ih na kraju uvaljat u kokosovo brasno.





Tortice s kokosom

Sastojci:

Biskvit:

4 jaja
6 zlica vode
10 zlica brasna
10 zlica secera
4 zlice kakaa
1 prasak za pecivo



Krema:

5dl mlijeka
2 zlice brasna
3 zlice gustina
5 zlica secera
20dag margarina


Glazura:


10dag cokolade
7dag margarina




Priprema:


Pijenasto izraditi jaja i secer, polako dodavati vodu i poto brasno promjesano s praskom za pecivo i kakaom.Tijesto peci u predhodno zagrijanoj pecnici na 200* u limu oblozenom papirom za pecenje.Od mlijeka odvojiti 10 tak zlica i pjenasto ih razmutit s brasnom gustinom i secerom.Ostatak mlijeka prokuhati maknut s vatre polako umjesat smjesu s brasnom vratit na vatru i kuhti na najslabijoj vatri 10-tak min.U ohladenu pjenu dodati pjenasto izraden margarin.Iz biskvita okruglim kalupom rezati tortice.Svaku torticu vodoravno prerezat po pola.Jednu polovicu premazat kremom i poklopit drugu polovicu.Svaku gotovu torticu prematat kremom i izvana potom uvaljati u kokosovo brasno  i na kraju gornju stranu svake tortice premazat cokoladnom glazurom.





Lambada

Sastojci:

Biskvit:

6 jaja
15dag secera
15dag brasna
1 kutija petit keksa
2dl mlijeka


Zuta krema:

1l  gustog soka od narande
3 pudinga od vanilije
7 zlica secera


Bijela krema:

6 zlica secera
6 zlica brasna
5dl mlijeka
25dag margarina


Glazura:

10dag cokolade
7dag margarina




Priprema:


Zumanjke i secer pjenasto izradite i polako dodavat brasno.Na kraju lagano umjesat cvrst snjeg od bjelanjaka.Peci u predhodno zagrijanoj pecnici na 180*oko pola sata.U sok razmutit puding i secer te sve zajedno prokuhati.Vrucom kremom prelite biskvit.Od mlijeka odvojiti nekoliko zlica mlijeka i promjesat sa brasnom i secerom.Ostatak mlijeka zakuhati dodati smjesu s brasnom i kuhat 1 min.U ohladenu kremu dodati pjenasto izraden margarin.Pecen biskvit prelit vrucom zutom kremom , a na nju slozit kekse natopljene u mlijeko.Ostavit da se ohladi.Na ohladen kolac mazati bijelu kremu a potom ga prelit glazurom od cokolade.






Jaje na oko

Sastojci:

Biskvit:

6 jaja
12 zlica hladne vode
10 zlica secera
12 zlica brasna
1 prasak za pecivo


Krema:

6dl mlijeka
5 zlica secera
2 pudinga od vanilije
2dl kiselog vrhnja
1 veci kompot od marelica
2 svjetla preljeva za tortu


Priprema:


Zumanjke izradit sa secerom, dodat brasno sa praskom za pecivo i vodu.Na kraju dodati izradene bjelanjke i sve skupa izmjesati.Peci u velikom limu 15-tak min na 200*.Puding sa secerom skuhati u mlijeku i ostavit da se ohladi.U ohladen puding dodati vrhnje neprestalno mjesajuci da se zgruda.Kremu staviti na ohladen biskvit a po kremi slozit  polovice marelica koje su pravilno razmaknute tako da na svaakoj kocki kolaca kad se bude rezao bude jedna polovica marelice.Cijeli kolac preli preljevom za tortu  koji se kuhaju prema uputsvima.




Boem kocke

Sastojci:

Biskvit:

10 bjelanjaka
40dag secera
10dag secera
10dag cikolade u prahu
5dag kakaa
15dag brasna
15 mljevenih oraha


Krema:

10 zumanjaka
30dag secera
10dag brasna
5dl mlijeka
12,5dag margarina
10dag cokolade


Glazura:

10dag cokolade
4 zlice ulja



Priprema:

Bijelanjke sa secerom istuci u cvrsti snjeg, postepeno dodavat secer te lagano umjesat cokoladu u prahu brasno i orahe.Smjesu podjelite na tri jednaka dijela.Lim okrenite naopacke, oblozi papirom za pecenja i ispeci tri kore.Cokoladu i ulje otopiti na pari i ostaviti na toplom.Zumanjke pjenasto zamutiz sa secerom , dodat brasno i 10 zlica mlijeka.Ostatak mlijeka zakuhati maknut s vatre umjesat smjesu sa zumanjcima vratit na vatru i kuhat nekoliko min.Kremu dobro ohladiti i u nju dodati pjenasto izraden margarin.Odvojit 1/3 kreme te  u to dodati otopljenu i ohladenu cokoladu.Prvu koru premazat zutom kremom, na nju stavit drugu koru koja se premaze crnom kremom na to trecu koru i na kraju zutu kremu.Zutu kremu prelite cokoladnom glazurom.





Kinder pingui

Sastojci:

Biskvit:

4jaja
10,5 zlica secera
4 zlice ulja
1 puding od cokolade
2 zlice kakaa
1/2 praska za pecivo



Krema:

1l slatkog vrhnja
5dag margarina
2 slice secera
10dag cokolade



Priprema:

Razmutit zumanjke sa pudingom i secerom, dodat ulje, brasno s praskom za pecivo i kakao.Na kraju dodati snjeg od bjelanjaka.Peci u zagrijanoj pecnici na 180* 30-tak minuta.Ohladen biskvit prepolovit.Od vrhnja napravit cvrsti snjeg.Margarin, secer i cokoladu otopit i napola ohladit.Prvu polovicu biskvita premazat sa pola vrhnja, na vrhnje namazat polovicu cokoladne smjese, zatim ostatak vrhnja i zavrsit drugu polovicu biskvita.Biskvit preliti ostatkom cokolade.