Recepti jela i kolaca
subota, 22. studenoga 2014.
Salata od celera i krumpira
Sastojci:
3 celera
1-2 krumoira
1 jaje
sol
ulje
papar
ocat
Priprema:
Celer operite, ogulite i skuhajte.Krumpir operite i skuhajte u ljusci.Skuhani celer narezite na tanke kolutove a takoder i oguljeni krumpir.Sve zajedno stavite u zdjelu za salatu, dodajte tvrdo kuhano jaje narezano na tanke kolutove, posolite,dodajte papar,te zacinite uljem i octom.
Salata od celera s kiselim vrhnjem
Sastojci:
2-3 celera
2dl kiselog vrhnja
limunov sok
sol
celerovo lisce
Priprema:
Celer ogulite, operite i narezite na sitne kocke.Posolite ih i prelijte limunovim sokom.Sve zajedno izmjesajte, a onda prelite kiselim vrhnjem.Celerovo lisce operite, sitno narezite i pospite po gotovoj salati.
Salata od cikle
Sastojci:
50dag cikle
sol
kim
ulje
ocat
Priprema:
Ciklu dobro operite i skuhajte.Kad se ohladi, ogulite i izrezite na tanke kolutove ili nastruzite.Tako pripremljenu ciklu pouljite, dodajte ocat i kim po ukusu.Ovoj salati mozete dodati i zlicu oprana, ostrugana i naribana hrena.
Salata od crvenog kupusa
Sastojci:
1 glavica crvenog kupusa
sol
ulje
ocat
kim
Priprema:
Crveni kupus operite, narezite na tanke rezance, posolite i pustite da malo odstoji.Zatim ga dobro rukom ili viljuskom izgnjecite, stavite u zdjelu za salatu, pouljite i dodajte ocat po ukusu, a na kraju pospite kimom.Za ovu salatu kim mozete ostavit cijeli ili ga usitnit.
Salata od krumpira i celera
Sastojci:
50 dag krumpira
1 celer
sol
papar
ocat
malo limunovog soka
šećer
Priprema:
Krumpir operite i skuhajte u ljusci. Oljuštite ga i narežite na kockice. Celer operite, ogulite i skuhajte u posoljenoj vodi u koju ste iscijedili malo limunovog soka. Skuhani celer narežite također na kockice i štapiće pa dodajte pripremljenom krumpiru. Izmješajte ulje, sol i malo šećera i prelijte preko krumpira i celera. Popaprite i ostavite otprilike jedan sat prije posluživanja.
Salata od krumpira
Sastojci:
50 dag krumpira
1 glavica crvenog luka
sol
papar
ulje
ocat
Priprema:
Krumpir dobro operite i skuhajte u ljusci. U međuvremenu crveni luk narežite na tanka rebra, stavite ga u zdjelu za salatu i posolite. Kuhani krumpir, ogulite, narežite na tanke kolutove i stavite na već pripremljeni crveni luk. Dodajte ulja i octa. Sve zajedno lagano promiješajte, a na kraju popaprite po ukusu.
50 dag krumpira
1 glavica crvenog luka
sol
papar
ulje
ocat
Priprema:
Krumpir dobro operite i skuhajte u ljusci. U međuvremenu crveni luk narežite na tanka rebra, stavite ga u zdjelu za salatu i posolite. Kuhani krumpir, ogulite, narežite na tanke kolutove i stavite na već pripremljeni crveni luk. Dodajte ulja i octa. Sve zajedno lagano promiješajte, a na kraju popaprite po ukusu.
Salata od krastavaca s kiselim vrhnjem
Sastojci:
3-4 krastavaca
sol
2 dl kiseloga vrhnja
1 režanj češnjaka
Priprema:
Vrlo mlade krastavce operite, ne trebate ih oguliti, i narežite na tanke kolutove. U kiselo vrhnje umiješajte sol i uspitnjeni češnjal, sve dobro izmješajte i prelijte preko pripremljenih krastavaca. Odmah poslužite.
3-4 krastavaca
sol
2 dl kiseloga vrhnja
1 režanj češnjaka
Priprema:
Vrlo mlade krastavce operite, ne trebate ih oguliti, i narežite na tanke kolutove. U kiselo vrhnje umiješajte sol i uspitnjeni češnjal, sve dobro izmješajte i prelijte preko pripremljenih krastavaca. Odmah poslužite.
Salata od krastavaca s kiselim mlijekom
Sastojci:
2-3 krastavca
sol
papar
2 režnja češnjaka
2 dl kiselog mlijeka
ulje
Priprema:
Krastavce dobro operite i narežite na tanke kolutove (možete ih i naribati). Posolite ih i prelijte kiselim mlijekom. Ovoj salati možete dodati usitnjeni češnjak. Na kraju dodajte malo ulja i popaprite.
2-3 krastavca
sol
papar
2 režnja češnjaka
2 dl kiselog mlijeka
ulje
Priprema:
Krastavce dobro operite i narežite na tanke kolutove (možete ih i naribati). Posolite ih i prelijte kiselim mlijekom. Ovoj salati možete dodati usitnjeni češnjak. Na kraju dodajte malo ulja i popaprite.
Salata od krastavaca s kajmakom
Sastojci:
3-4 krastavaca
2 režnja češnjaka
2 žlice kajmaka
sol
mljevena crvena paprika
Priprema:
Krastavce dobro operite, ogulite (ako su mladi ne treba ih guliti) i narežite na tanke kolutove.
Češnjak sitno narežite i zajedno s kajmakom dodajte krastavcima. Posolite i lagano izmješajte, a na kraju pospite mljevenom crvenom paprikom.
3-4 krastavaca
2 režnja češnjaka
2 žlice kajmaka
sol
mljevena crvena paprika
Priprema:
Krastavce dobro operite, ogulite (ako su mladi ne treba ih guliti) i narežite na tanke kolutove.
Češnjak sitno narežite i zajedno s kajmakom dodajte krastavcima. Posolite i lagano izmješajte, a na kraju pospite mljevenom crvenom paprikom.
Salata od krastavaca i paprike
Sastojci:
50 dag krastavaca
2 zelene paprike
2 crvene paprike
2 rajčice
1 glavica crvenog luka
sol
papar
mljevena crvena paprika
ulje
ocat
peršinovo lišće
Priprema:
Krastavce operite i narežite na vrlo tanke kolutove. Paprike također operite , odvojite sjemenke i narežite na tanka rebra, rajčice operite i narežite na tanke kriške. Sve dobro izmješajte i prelijte mješavinom ulja, octa, soli, papra i mljevene crvene paprike. Na kraju dodajte usitnjeno peršinovo lišće.
50 dag krastavaca
2 zelene paprike
2 crvene paprike
2 rajčice
1 glavica crvenog luka
sol
papar
mljevena crvena paprika
ulje
ocat
peršinovo lišće
Priprema:
Krastavce operite i narežite na vrlo tanke kolutove. Paprike također operite , odvojite sjemenke i narežite na tanka rebra, rajčice operite i narežite na tanke kriške. Sve dobro izmješajte i prelijte mješavinom ulja, octa, soli, papra i mljevene crvene paprike. Na kraju dodajte usitnjeno peršinovo lišće.
Salata od krastavaca
Sastojci:
60 dag krastavaca
sol
ulje
ocat
Priprema:
Svježe krastavce dobro operite, ogulite ih, ali i ne morate, te narežite na vrlo tanke kolutiće. Posolite ih, prelijte octom i uljem, te poslužite. Krastavce možete izrezati po dužini na četiri dijela, posoliti i poslužiti.
60 dag krastavaca
sol
ulje
ocat
Priprema:
Svježe krastavce dobro operite, ogulite ih, ali i ne morate, te narežite na vrlo tanke kolutiće. Posolite ih, prelijte octom i uljem, te poslužite. Krastavce možete izrezati po dužini na četiri dijela, posoliti i poslužiti.
Salata od kolerabe
Sastojci:
3 kolerabe
2 žlice majoneze
2 žlice oraha
sok od 1/2 limuna
peršinovo lišće
neki gotovi začini
Priprema:
Kolerabe operite, ogulite i narežite na tanke rezance ili naribajte. Dodajte im limunov sok, malo nekoga gotovog začina i izmješajte. Stavite sitno narezane orahe, majonezu, sitno narezano peršinovo lišće i ponovo promiješajte. Pripremljenu salatu prije posluživanja držite bar desetak minuta na hladnom.
3 kolerabe
2 žlice majoneze
2 žlice oraha
sok od 1/2 limuna
peršinovo lišće
neki gotovi začini
Priprema:
Kolerabe operite, ogulite i narežite na tanke rezance ili naribajte. Dodajte im limunov sok, malo nekoga gotovog začina i izmješajte. Stavite sitno narezane orahe, majonezu, sitno narezano peršinovo lišće i ponovo promiješajte. Pripremljenu salatu prije posluživanja držite bar desetak minuta na hladnom.
Salata od kiselog kupusa
Sastojci:
1 glavica kiselog kupusa
1-2 žličice mljevene crvene paprike
Priprema:
Tvrđu glavicu kiselog kupusa prerežite popola kako bi se što bolje ocijedila. Možete je po želji narezati na sitnije ili krupnije rezance. Dobro pouljite i pospite crvenom paprikom. Najbolja je krupnija mljevena, odnosno u avanu istucana crvena paprika.
1 glavica kiselog kupusa
1-2 žličice mljevene crvene paprike
Priprema:
Tvrđu glavicu kiselog kupusa prerežite popola kako bi se što bolje ocijedila. Možete je po želji narezati na sitnije ili krupnije rezance. Dobro pouljite i pospite crvenom paprikom. Najbolja je krupnija mljevena, odnosno u avanu istucana crvena paprika.
Salata od kiselih krastavaca
Sastojci:
6-8 većih krastavaca
masline
ulje
Priprema:
Krastavce narežite na kolutove ili prutiće, prelijte ih s malo ulja, ukrasite maslinama i poslužite.
6-8 većih krastavaca
masline
ulje
Priprema:
Krastavce narežite na kolutove ili prutiće, prelijte ih s malo ulja, ukrasite maslinama i poslužite.
Salata od kelja i celera
Sastojci:
1 glavica kelja
1 celer
majoneza
2 jaja
Priprema:
Kelj kratko kuhajte u posoljenoj vodi, ocijedite ga i sitno narežite. Celer ostružite i naribajte. Pripremljeni kelj i celer izmješajte, prelijte majonezom i ukrasite tvdo kuhanim jajima narezanim na kolutiće.
1 glavica kelja
1 celer
majoneza
2 jaja
Priprema:
Kelj kratko kuhajte u posoljenoj vodi, ocijedite ga i sitno narežite. Celer ostružite i naribajte. Pripremljeni kelj i celer izmješajte, prelijte majonezom i ukrasite tvdo kuhanim jajima narezanim na kolutiće.
Salata od kelja
Sastojci:
1 glavica kelja
2-3 režnja češnjaka
sol
papar
ocat
ulje
Priprema:
Glavicu kelja očistite, odstranite oštećene listove, dobro je operite i 10-15 minuta kuhajte u posoljenoj vodi. Ocijedite, izrežite na komade po želji i stavite u zdjelu za salatu. Prema potrebi posolite, popaprite i dodajte usitnjeni češnjak. Zalijte uljem i octom i možete poslužiti.
Salata od jaja
Sastojci:
4 jaja
2-3 rajčice
1 celer
sol
ulje
ocat
peršinovo lišće
Priprema:
Jaja skuhajte u tvrdo i narežite na kolutove. Rajčice operite i narežite na kolutove ako su manje, a na tanke kriške ako su veće. Celer skuhajte i izrežite na tanke komade ili ga naribajte. Sve dobro izmješajte, posolite, dobro pouljite, dodajte ocat i pustite da odstoji otprilike 1 sat. Prije nego što je poslužite, salatu pospite sitno narezanim peršinovim lišćem.
Salata od graška
Sastojci:
50 dg graška (u zrnu)
2 rajčice
2 žlice šampinjona
2 žlice ulja
1 žlica octa
sol
papar
1 glavica crvenog luka
peršinovo lišće
Priprema:
Grašak očistite, operite i skuhajte. Rajčice operite i narežite na sitne kocke, šampinjone narežite na tanke listiće, a crveni luk na tanke rezance. Ulje, ocat, sol i papar dobro izmješajte i tom mješavinom prelijte pripremljenu salatu. Ostavite malo da odstoji. Prije nego što je poslužite, salatu pospite sitno narezanim peršinovim lišćem.
Salata od graha sa safaladom
Sastojci:
30dkg graha
2-3 safalade
1 glavica crvenog luka
sol
ulje
ocat
Priprema:
Posebno skuhajte predhodno namocen grah i ocjedite ga .U meduvremenu skuhajte safalde.Ogulite ih narezite na tanke kolutove i promjesajte s jos toplim ocjedenim grahom.Crveni luk ocistite narezite ga na tanke rebra i dodajte salati.Sve zajedno posolite , pouljite dodajte ocat po ukusu i dobro izmjesajte.
Salata od graha s kupusom
Sastojci:
25dkg graha
1 manja glavica kupusa
1-2 kisele paprike
1 glavica crvenog luka
sol
papar
mljevena crvena paprika
ulje
pesunovo lisce
Priprema:
Grah skuhajte, ocijedite i odmah prelite uljem.Kupus nasjeckajte, paprike narezite na tanke reznjeve i dodajte ih grahu.Sve zajedno posolite, popaprite i dodajte malo mljevene crvene paprike.Salatu dobro izmjesajte i posluzite.
Salata od graha s kobasicom
Sastojci:
25dkg graha
1 par kobasica
1 glavica crvenog luka
sol
papar
ulje
ocat
Priprema:
Grah skuhajte, ocijedite i pomjesajte s obaranim kobasicama narezanim na tanke kolutove.Dodajte usitnjeni crveni luk.Salatu posolite i popaprite po ukusu, te dodajte ulje i ocat.
Salata od graha s ljutom paprikom
Sastojci:
30-40dkg graha
4 ljute paprike
1-2 reznja cesnjaka
sol
papar
ulje
Priprema:
Grah skuhajte, ocijedite ga i zgnjecite viljuskom.Paprike u medu vremenu ispecite, ogulite, narezite na sitne komade i dodajte grahu.Cesnjak dobro usitnite pa i njega dodajte grahu.Sve obilno pouljite posolite i popaprite.Salatu izmjesajte i posluzite.Ljepo izgleda posluzena u svjezim crvenim paprikama.
Salata od graha s ajvarom
Sastojci:
30dkg graha
3-4 zlice ajvara
1-2 reznja cesnjaka
ulje
sol
papar
Priprema:
Ovu salatu mozete pripremit od zutog graha.Operite ga i skuhajte, ali pazite da zrna ostanu cijela.Ocijedite ga , ali ne do kraja- ostavite malo vode u kojo se kuhao.Dodajte mu sitno nasjeckan cesnjak, ulje i ajvar, te sve zajedno lagano izmjesajte.Po zelji salatu posolite i popaprite.
Salata od graha
Sastojci:
50dkg graha
3 glavice crvenog luka
sol
papar
ulje
ocat
pesunovo lisce
Priprema:
Grah ocistite, operite i skuhajte, ali pazite da se ne prekuha-zrna moraju ostat cijela.Skuhan grah ocjedite, dodajte crveni luk izrezan na tanka rebra, a po ukusu sol, papar, ulje i ocat.Sve zajedno lagano izmjesajte.Pospite nasjeckanim pesunovim liscem.
Salata od gljiva
Sastojci:
25dkg gljiva
sol
papar
limun
persunovo lisce
Priprema:
Svjeze gljive ocistite, operite i narezite na tanke listice.Prokuhanom vodo sta ste izcjedili limunov sok i dodali papar prelijete gljive i ostavite ih jedan sat.Ocjedite ih, posolite po ukusu, prelijete uljem pospite sitno narezanim pesunovim liscem i posluzite.
Salata od divljaci
Sastojci:
30-40dkg mesa od divljaci
2-3 kisela krastavca
4-5 maslina
10dkg kiswlih sanpinjona
2 jaja
sol
papar
majoneza
persunovo lisce
Priprema:
Kuhano ili peceno meso divljaci ( srne fazana) i kisele krastavce narezite na tanke komade.Sanpinjone i masline narezite na tanke kolutice ili listove.Dobro izmjesajte, posolite i popaprite po ukusu, dodajte majonezu i sve lagano izmjesajte.Tvrdo kuhanim jajima ukrasite salatu, odozgo je pospite usitnjenim pesunovim liscem.
Salata od cvjetace graska i mrkve
Sastojci:
1 mala cvijetaca
1-2 zlice mlijeka
1 omot smrznutog graska
1 mrkva
1 glavica crvenog luka
2dl jogurta
1dl majoneze
sol
mljevena crvena ljuta paprika
secer
Priprema:
Cvijetacu ostavite pola sata u vodi.Operite je pod mlazom vode, istrgajte je na cvjetove i stavite kuhati u posoljenu vodu sa malo mlijeka kako bi sacuvala bijelu boju.Nakon 10 min stavite grasak i mrkvu, te sve zajedno kuhajte jos 10 min.Kuhano povrce ocjedite, ohladite i dodajte mu sitno nasjeckan crveni luk, jogurt i majonezu.Dosolite dodajte mljevenu ljutu papriku i ocat i malo secera po zelji.Prije nego je posluzite, salatu dobro izmjesajte.
Salata od cvijetace
Sastojci:
1 cvijetaca
sol
ulje
ocat
majoneza
Priprema:
Cvijetaci odstranite zelene listove i ostavite je pola sata u vodi da isplivaju nameci, ako ih ima u glavici.Isperite je i skuhajte u posoljenoj vodi.Cvijetacu dobro ocjedite, odvojite cvjetove i stavite ih u zdjelu za salatu.Ako je potrebno posolite i prelite uljem i octom.Ako zelite, ovu salatu mozete preliti majonezom.
Pretplati se na:
Postovi (Atom)