Recepti jela i kolaca

subota, 22. studenoga 2014.

Salata od celera i krumpira

         

Sastojci:

3 celera
1-2 krumoira
1 jaje
sol
ulje
papar
ocat



Priprema:

Celer operite, ogulite i skuhajte.Krumpir operite i skuhajte u ljusci.Skuhani celer narezite na tanke kolutove a takoder i oguljeni krumpir.Sve zajedno stavite u zdjelu za salatu, dodajte tvrdo kuhano jaje narezano  na tanke kolutove, posolite,dodajte papar,te zacinite uljem i octom.

Salata od celera s kiselim vrhnjem

   

Sastojci:

2-3 celera
2dl kiselog vrhnja
limunov sok
sol
celerovo lisce




Priprema:

Celer ogulite, operite i narezite na sitne kocke.Posolite ih i prelijte limunovim sokom.Sve zajedno izmjesajte, a onda prelite kiselim vrhnjem.Celerovo lisce  operite, sitno narezite i pospite po gotovoj salati.

Salata od cikle

                     

Sastojci:

50dag cikle
sol
kim
ulje
ocat



Priprema:


Ciklu dobro operite i skuhajte.Kad se ohladi, ogulite i izrezite na tanke kolutove ili nastruzite.Tako pripremljenu ciklu pouljite, dodajte ocat i kim po ukusu.Ovoj salati mozete dodati i zlicu oprana, ostrugana i naribana hrena.




Salata od crvenog kupusa

              

Sastojci:


1 glavica crvenog kupusa
sol 
ulje
ocat
kim





Priprema:


Crveni kupus operite, narezite na tanke rezance, posolite i pustite da malo odstoji.Zatim ga dobro rukom ili viljuskom izgnjecite, stavite u zdjelu za salatu, pouljite i dodajte ocat po ukusu, a na kraju pospite kimom.Za ovu salatu kim mozete ostavit cijeli ili ga usitnit.

Salata od krumpira i celera

Sastojci:

50 dag krumpira
1 celer
sol
papar
ocat
malo limunovog soka
šećer


Priprema:

Krumpir operite i skuhajte u ljusci. Oljuštite ga i narežite na kockice. Celer operite, ogulite i skuhajte u posoljenoj vodi u koju ste iscijedili malo limunovog soka. Skuhani celer narežite također na kockice i štapiće pa dodajte pripremljenom krumpiru. Izmješajte ulje, sol i malo šećera i prelijte preko krumpira i celera. Popaprite i ostavite otprilike jedan sat prije posluživanja. 

Salata od krumpira

Sastojci:

50 dag krumpira
1 glavica crvenog luka
sol
papar
ulje
ocat


Priprema:

Krumpir dobro operite i skuhajte u ljusci. U međuvremenu crveni luk narežite na tanka rebra, stavite ga u zdjelu za salatu i posolite. Kuhani krumpir, ogulite, narežite na tanke kolutove i stavite na već pripremljeni crveni luk. Dodajte ulja i octa. Sve zajedno lagano promiješajte, a na kraju popaprite po ukusu.

Salata od krastavaca s kiselim vrhnjem

Sastojci:

3-4 krastavaca
sol
2 dl kiseloga vrhnja
1 režanj češnjaka

Priprema:

Vrlo mlade krastavce operite, ne trebate ih oguliti, i narežite na tanke kolutove. U kiselo vrhnje umiješajte sol i uspitnjeni češnjal, sve dobro izmješajte i prelijte preko pripremljenih krastavaca. Odmah poslužite.

Salata od krastavaca s kiselim mlijekom

Sastojci:

2-3 krastavca
sol
papar
2 režnja češnjaka
2 dl kiselog mlijeka
ulje

Priprema:

Krastavce dobro operite i narežite na tanke kolutove (možete ih i naribati). Posolite ih i prelijte kiselim mlijekom. Ovoj salati možete dodati usitnjeni češnjak. Na kraju dodajte malo ulja i popaprite.

Salata od krastavaca s kajmakom

Sastojci:

3-4 krastavaca
2 režnja češnjaka
2 žlice kajmaka
sol
mljevena crvena paprika


Priprema:

Krastavce dobro operite, ogulite (ako su mladi ne treba ih guliti) i narežite na tanke kolutove.
Češnjak sitno narežite i zajedno s kajmakom dodajte krastavcima. Posolite i lagano izmješajte, a na kraju pospite mljevenom crvenom paprikom.

Salata od krastavaca i paprike

Sastojci:

50 dag krastavaca
2 zelene paprike
2 crvene paprike
2 rajčice
1 glavica crvenog luka
sol
papar
mljevena crvena paprika
ulje
ocat
peršinovo lišće


Priprema:

Krastavce operite i narežite na vrlo tanke kolutove. Paprike također operite , odvojite sjemenke i narežite na tanka rebra, rajčice operite i narežite na tanke kriške. Sve dobro izmješajte i prelijte mješavinom ulja, octa, soli, papra i mljevene crvene paprike. Na kraju dodajte usitnjeno peršinovo lišće.

Salata od krastavaca

Sastojci:

60 dag krastavaca
sol
ulje
ocat


Priprema:

Svježe krastavce dobro operite, ogulite ih, ali i ne morate, te narežite na vrlo tanke kolutiće. Posolite ih, prelijte octom i uljem, te poslužite. Krastavce možete izrezati po dužini na četiri dijela, posoliti i poslužiti.

Salata od kolerabe

Sastojci:

3 kolerabe
2 žlice majoneze
2 žlice oraha
sok od 1/2 limuna
peršinovo lišće
neki gotovi začini


Priprema:

Kolerabe operite, ogulite i narežite na tanke rezance ili naribajte. Dodajte im limunov sok, malo nekoga gotovog začina i izmješajte. Stavite sitno narezane orahe, majonezu, sitno narezano peršinovo lišće i ponovo promiješajte. Pripremljenu salatu prije posluživanja držite bar desetak minuta na hladnom.

Salata od kiselog kupusa

Sastojci:

1 glavica kiselog kupusa
1-2 žličice mljevene crvene paprike

Priprema:

Tvrđu glavicu kiselog kupusa prerežite popola kako bi se što bolje ocijedila. Možete je po želji narezati na sitnije ili krupnije rezance. Dobro pouljite i pospite crvenom paprikom. Najbolja je krupnija mljevena, odnosno u avanu istucana crvena paprika.

Salata od kiselih krastavaca

Sastojci:

6-8 većih krastavaca
masline 
ulje

Priprema:

Krastavce narežite na kolutove ili prutiće, prelijte ih s malo ulja, ukrasite maslinama i poslužite.

Salata od kelja i celera

Sastojci:

1 glavica kelja
1 celer
majoneza
2 jaja


Priprema:

Kelj kratko kuhajte u posoljenoj vodi, ocijedite ga i sitno narežite. Celer ostružite i naribajte. Pripremljeni kelj i celer izmješajte, prelijte majonezom i ukrasite tvdo kuhanim jajima narezanim na kolutiće.

Salata od kelja

        

Sastojci:

1 glavica kelja
2-3 režnja češnjaka
sol
papar
ocat
ulje


Priprema:

Glavicu kelja očistite, odstranite oštećene listove, dobro je operite i 10-15 minuta kuhajte u posoljenoj vodi. Ocijedite, izrežite na komade po želji i stavite u zdjelu za salatu. Prema potrebi posolite, popaprite i dodajte usitnjeni češnjak. Zalijte uljem i octom i možete poslužiti.

Salata od jaja





Sastojci:

4 jaja
2-3 rajčice
1 celer
sol
ulje
ocat
peršinovo lišće


Priprema:

Jaja skuhajte u tvrdo i narežite na kolutove. Rajčice operite i narežite na kolutove ako su manje, a na tanke kriške ako su veće. Celer skuhajte i izrežite na tanke komade ili ga naribajte. Sve dobro izmješajte, posolite, dobro pouljite, dodajte ocat i pustite da odstoji otprilike 1 sat. Prije nego što je poslužite, salatu pospite sitno narezanim peršinovim lišćem.

Salata od graška





Sastojci:

50 dg graška (u zrnu)
2 rajčice
2 žlice šampinjona
2 žlice ulja
1 žlica octa
sol
papar
1 glavica crvenog luka
peršinovo lišće


Priprema:

Grašak očistite, operite i skuhajte. Rajčice operite i narežite na sitne kocke, šampinjone narežite na tanke listiće, a crveni luk na tanke rezance. Ulje, ocat, sol i papar dobro izmješajte i tom mješavinom prelijte pripremljenu salatu. Ostavite malo da odstoji. Prije nego što je poslužite, salatu pospite sitno narezanim peršinovim lišćem.

Salata od graha sa safaladom

         


Sastojci:


30dkg graha
2-3 safalade
1 glavica crvenog luka
sol
ulje
ocat




Priprema:



Posebno skuhajte predhodno namocen grah i ocjedite ga .U meduvremenu  skuhajte  safalde.Ogulite ih narezite na tanke kolutove i promjesajte s jos toplim ocjedenim grahom.Crveni luk ocistite narezite ga na tanke rebra i dodajte salati.Sve zajedno posolite , pouljite dodajte ocat po ukusu i dobro izmjesajte.

Salata od graha s kupusom


Sastojci:

25dkg graha
1 manja glavica kupusa
1-2 kisele paprike
1 glavica crvenog luka
sol
papar
mljevena crvena paprika
ulje
pesunovo lisce




Priprema:



Grah skuhajte, ocijedite i odmah prelite uljem.Kupus nasjeckajte, paprike narezite na tanke reznjeve i dodajte ih grahu.Sve zajedno posolite, popaprite i dodajte malo mljevene crvene paprike.Salatu  dobro izmjesajte i posluzite.

Salata od graha s kobasicom



Sastojci:

25dkg graha
1 par kobasica
1 glavica crvenog luka
sol
papar
ulje
ocat




Priprema:


Grah skuhajte, ocijedite i pomjesajte s obaranim kobasicama narezanim na tanke kolutove.Dodajte usitnjeni crveni luk.Salatu posolite i popaprite po ukusu, te dodajte ulje i ocat.

Salata od graha s ljutom paprikom



Sastojci:


30-40dkg graha
4 ljute paprike
1-2 reznja cesnjaka
sol 
papar
ulje





Priprema:

Grah skuhajte, ocijedite ga i zgnjecite  viljuskom.Paprike u medu vremenu ispecite, ogulite, narezite na sitne komade i dodajte grahu.Cesnjak dobro usitnite pa i njega dodajte grahu.Sve obilno pouljite posolite i popaprite.Salatu izmjesajte i posluzite.Ljepo izgleda posluzena u svjezim crvenim paprikama. 

Salata od graha s ajvarom

          

Sastojci:


30dkg graha
3-4 zlice ajvara
1-2 reznja cesnjaka
ulje 
sol 
papar





Priprema:



Ovu salatu mozete pripremit od zutog graha.Operite ga i skuhajte, ali pazite da zrna ostanu cijela.Ocijedite ga , ali ne do kraja- ostavite malo vode u kojo se kuhao.Dodajte mu sitno nasjeckan cesnjak, ulje i ajvar, te sve zajedno lagano izmjesajte.Po zelji salatu posolite i popaprite.

Salata od graha

                  

Sastojci:


50dkg graha
3 glavice crvenog luka
sol 
papar
ulje
ocat
pesunovo lisce




Priprema:



Grah ocistite, operite i skuhajte, ali pazite da se ne prekuha-zrna moraju ostat cijela.Skuhan grah ocjedite, dodajte crveni luk izrezan na tanka rebra, a po ukusu sol, papar, ulje i ocat.Sve zajedno lagano izmjesajte.Pospite nasjeckanim pesunovim liscem.

Salata od gljiva

                

Sastojci:

25dkg gljiva
sol
papar
limun
persunovo lisce




Priprema:



Svjeze gljive ocistite, operite i narezite na tanke listice.Prokuhanom vodo sta ste izcjedili limunov sok i dodali papar prelijete gljive i ostavite ih jedan sat.Ocjedite ih, posolite po ukusu, prelijete uljem pospite sitno narezanim pesunovim liscem i posluzite.

Salata od divljaci

                      

Sastojci:


30-40dkg mesa od divljaci
2-3 kisela krastavca
4-5 maslina
10dkg kiswlih sanpinjona
2 jaja
sol
papar
majoneza
persunovo lisce





Priprema:



Kuhano ili peceno meso divljaci ( srne fazana) i kisele krastavce narezite na tanke komade.Sanpinjone i masline narezite na tanke kolutice ili listove.Dobro izmjesajte, posolite i popaprite po ukusu, dodajte majonezu i sve lagano izmjesajte.Tvrdo kuhanim jajima ukrasite salatu, odozgo je pospite usitnjenim pesunovim liscem.

Salata od cvjetace graska i mrkve

         

Sastojci:

1 mala cvijetaca
1-2 zlice mlijeka
1 omot smrznutog graska
1 mrkva
1 glavica crvenog luka
2dl jogurta
1dl majoneze
sol
mljevena crvena ljuta paprika
secer






Priprema:


Cvijetacu ostavite pola sata u vodi.Operite je pod mlazom vode, istrgajte je na cvjetove i stavite kuhati u posoljenu vodu sa malo mlijeka kako bi sacuvala bijelu boju.Nakon 10 min stavite grasak i mrkvu, te sve zajedno kuhajte jos 10 min.Kuhano povrce ocjedite, ohladite i dodajte mu sitno nasjeckan crveni luk, jogurt i majonezu.Dosolite dodajte mljevenu ljutu papriku i ocat i malo secera po zelji.Prije nego je posluzite, salatu dobro izmjesajte.

Salata od cvijetace

                 

Sastojci:

1 cvijetaca
sol 
ulje 
ocat
majoneza



Priprema:


Cvijetaci odstranite zelene listove i ostavite je pola sata u vodi da isplivaju nameci, ako ih ima u glavici.Isperite je i skuhajte u posoljenoj vodi.Cvijetacu dobro ocjedite, odvojite cvjetove i stavite ih u zdjelu za salatu.Ako je potrebno posolite i prelite uljem i octom.Ako zelite, ovu salatu mozete preliti majonezom.