Recepti jela i kolaca

četvrtak, 11. prosinca 2014.

Ćulbastija

Sastojci

80 dag goveđe pisane pečenke
sol
papar
4 glavice crvenog luka
2 dl ulja

Priprema

Meso narežite na komade debele 1,5-2 cm. Lagano ih istucite batićem, posolite i popaprite. Luk očistite, operite i stavite preko mesa. Prelijte uljem i ostavite na hladnom mjestu. Meso ispecite na roštilju. (Sok od pečenja skupite u pleh ispod rešetka roštilja). Pečenu ćulbastiju i crveni luk stavite na topli tanjur, prelijte sokom od pečenja i poslužite.


SAlata od kuhanog poriluka

Sastojci

1 kg poriluka
sol
ulje
limunov sok
peršinovo lišće

Priprema

Poriluk operite, izrežite ga na veće komade i skuhajte u malo posoljenoj vodi. Kada je skuhan, odnosno mekan, ocijedite ga i pustite da se ohladi. Ohlađeni poriluk prelijete mješavinom limunova soka i ulja, sve zajedno dobro promiješajte i salatu odozgo ukrasite usitnjenim peršinovim lišćem.

Salata od kuhanog celera s majonezom

Sastojci

3 celera
sol 
majoneza

Priprema

Celer dobro operite, ogulite ga i skuhajte u posoljenoj vodi. Skuhani celer narežite na vrlo sitne komadiće ili ga izribajte. Dodajte sol po ukusu i sve zajedno izmiješajte s majonezom. Ovako pripremljenu salatu od celera možete poslužiti uz hladno svinjsko pečenje.

Torta od badema i sezama

Sastojci

2 paketića duboko zamrznuta lisnatog tijesta (600g)
500 g badema narezanih po duljini
500 g nepržena sezama
 1 žumanjak, 220 g šećera
sok 1 limuna
1 žlica ružine vodice

Priprema

Lisnato tijesto otopimo. Pećnicu ugrijemo na 175*. Bademe i sezam uspemo u lim i malo popržimo u pećnici; pri tom povremeno pomiješamo. Smjesu badema i sezama zatimusitnimo u mikseru ili sameljemo. Lisnato tijesto razvaljamo u 5 listova promjera 26 cm. Rasklopiv kalup promjera 26 cm isplahnemo hladnom vodom. Jedan list tijesta stavimo na dno kalupa, na nj stavimo 1/4 smjese od  badema i sezama i pokrijemo listom od tijesta. Tako nastavimo dok ne potrošimo nadjev; završimo tjestenim listom, namažemo razmućenim žumanjkom. Tortu narežemo na komade i ispečemo zlatnosmeđe u pećnici za 50-60 minuta. Nakon 30 minuta uključimo na 150*. Šećer kuhamo uz miješanje 5 minuta u 1/4 l vode, skinemo sa štednjaka, pomiješamo s limunovim sokom i ružinom vodicom, malo ohladimo i prelijemo vruću tortu. SAMSU poslužimo toplu.



Uštipci od naranče s medom

Sastojci

Tijesto
4 jaja, 4 žlice ulja
4 žlice narančina soka
naribana kora 1 naranče
50g šećera, 375g brašna
1 prašak za pecivo

Sirup od meda
400 g šećera
sok 1 limuna
1 šalica meda
500 g masnoće za prženje

Priprema

Jaja istučemo s uljem, narančinim sokom, korom i šećerom u glatku smjesu. Brašno prosijemo s praškom za pecivo pa žlicu po žlicu umiješamo u smjesu od jaja samo toliko da nastane meko tijesto, ali takvo koje se dade oblikovati. Tijesto pustimo da pokriveno miruje 30 minuta. Za sirup kuhamo šećer s 3/8l vode i limunovim sokom da se šećer otopi; zatim još 5 minuta ukuhavamo na jakoj vatri. Umiješamo med i pustimo sirup da lagano kuha još 5 minuta; stavimo na toplo. Masnoću za prženje ugrijemo na 180*. Od tijesta načinimo 10 spljoštenih kuglica. U sredinu svake kuglice utisnemo rupu. Po dve kuglice pržimo u vrućoj masti sa svake strane 2-3 minute; pustimo da se ocijede na papiru koji upija i stavimo na toplo. Uštipke zatim više puta ubodemo drvenim ražnjićem, umočimo u topao sirup i odmah poslužimo.