Recepti jela i kolaca

petak, 13. veljače 2015.

Biskvitne kocke s orasima

Sastojci:

Biskvit
4 jaja
70 g brašna
140 g margarina
140 g oraha

Premaz
4 žumanjka
0,2 dl ruma
140 g šećera

Krema
130 g margarina
170 g šećera
170 g oraha
limunova korica
1 vanilin šećer

Za ukrašavanje
orasi
gotov čokoladni preljev

Priprema:

Pjenasto izmiješanom margarinu dodamo brašno, mljevene orahe, žumanjke i na kraju snijeg od bjelanjaka. Sve sastojke dobro promiješamo i stavimo u nauljeni i brašnom posuti lim. Biskvit pečemo na temperaturi od 200*C dvadesetak minuta. Kad je pečen, vodoravno ga prerežemo na dva dijela. Jednu polovicu biskvita premažemo pjenasto umućenim žumanjcima sa šećerom i rumom te pustimo da se ohladi. U međuvremenu pjenasto izmiješamo  margarin sa šećerom i dodamo mu mljevene orahe, naribanu limunovu koricu i vanilin šećer. Kremu namažemo po biskvitu i preklopimo drugom polovicom biskvita koju tanko premažemo kremom. Kolač rezrežemo  i pospemo mljevenim orasima. Možemo ga ukrasit kremom, orasima i čokoladnim preljevom.




Samoborska gibanica

Sastojci:

500 g tankih (vodenih) kora

Nadjev
1 kg jabuka
300 g oraha
250 g šećera u prahu
250 g maslaca
20 g cimeta

Preljev
7 dl slatkoha vrhnja

Priprema:

Kore oblikujemo prema limu i pripremimo namirnice za nadjev. Pripremljene kore složimo na nauljeni lim. Svaku koru poprskamo rastopljenim maslacem. Jabuke operemo, ogulimo, izribamo i izmiješamo sa šećerom u prahu i cimetom te ih pustimo 20 minuta da odstoje, a na kraju im dodamo mljevene orahe. Nadjev slažemo na dvije kore i završavamo s korama koje namažemo rastopljenim maslacem. Kolač izrežemo na kocke i stavimo peći na temperaturu od 180 C 45 minuta. Prije nego što je potpuno pečen, kolač izvadimo i prelijemo vrhnjem te ga opet stavimo kratko peći. Kolač možemo poslužiti topao ili hladan.