Recepti jela i kolaca

petak, 21. studenoga 2014.

Salata od celera i mahuna

        
Sastojci:

2 celera
25dkg mahuna
1 glavica crvenog luka
sol
ocat
ulje
limunov sok




Priprema:

Celer operite, ogulite i skuhajte u posoljenoj vodi.Narezite ga na tanke kriske i promjesajte s kuhanim mahunama.Mozete upotrijebiti i mahune iz konzerve, ali ih treba isprat pod mlazom vode i ocjedit.Celeru i mahunama dodajte crveni luk narezan na tanka rebra.Posolite po ukusu, popaprite, pouljite i dodajte limunov sok .Sve dobro izmjesajte i pustite da odstoji.

Salata od celera

                 
Sastojci:

3 celera
sol
ulje 
ocat
vlasac




Priprema:


Celer operite i skuhajte.Ogulite ga i narezite na vrlo tanke kolutove.Stavite ga u zdjelu za salatu, posolite,pouljite i dodajte ocat.Po zelji pospite vlascem

Salata od blitve sa krumpirom

          
Sastojci:

50dkg blitve
2-3 krumpira
1-2 reznja cesnjaka
sol
papar
ulje




Priprema:


Blitvi odrezite korijenje i ostranite ostecene listove.Krumpir ogulite i narezite na kocke te sve zajedno skuhajte u posoljenoj vodi.Povrce ocjedite, dosolite, dodajte sitno narezan cesnjak, papar po ukusu i ulje.Najbolje je za ovu salatu koristiti maslinovo ulje, iako moze biti bilo koje jestivo ulje.Ovako pripremljenu salatu posluzite uz tvrdo kuhana jaja.

Kokos s popecima od sira (Sferia)

              
Sastojci:

1 ociscena mlada kokos teska 1,5 kg
1 sitno nasjeckana glavica luka
2 zlice maslaca
1/2  zlicice mljevenog cimeta
1 zlicica soli, 1 navrsak noza papra
250g slanutka iz limenke
250g bijelog kruha bez kore
6 zlica mlijeka , 1 jaje
1/4 zlicice mljevenog cimeta i soli
100g naribanog ementalera
1 zlicica vodice narancina cvijeta, 1/4l ulja
1 zumanjak , 1 zlica limunovog soka
1 zlice nasjeckanog persina




Priprema:

Kokos rascinimo na 8 djelova i sa lukom zlatnosmede proprzimo na maslacu.Dodamo cimet, sol, papar ocjedeni slanutak 1/4l vode  ukuhamo i sve pokriveno zgotovimo za 60min.Za popecke bijeli kruh narezemo na kocke, namocimo u mlijeko dobro iscjedimo i glatko izmjesamo sa jajetom , cimetom, solju, sirom i vodicom narancinog cvijeta.Od smjese oblikujemo spljostene okruglice i isprzimo ih zlatnosmede na ulju.Na plitkoj zdjeli djelove kokosi okruzimo popecima od sira i pokrijemo slanutkom:stavimo na toplo.Zumanjak razmutimo sa limunovim sokom i 1/8l tekucine od pirjanja.Umak ugrijemo, al mu nedamo da prokuha, i prelijemo slanutak.Sheferiju pospemo persinom.





Slatko meso (Laham lhalou)

                         

Sastojci:

1kg nemasne janjece lopatice ili plecke bez kostiju
1/2 zlice soli, 2 zlice masnoce
60g oguljenih badema
100g secera, 1/2 stapica cimeta
2 zlice vode narancina cvjeta
300g suhih sljiva bez kospica




Priprema:

Meso operemo obrisemo narezemo na kocke kao za gulas i pospemo solju.Uloncu zagrijemo masnocu i na njoj u dva navrata uz prevrtanje naglo proprzimo kocke mesa sa svih strana.Meso izvadimo iz lonca.Bademe, secer i izlomljeni stapic cimeta stavimo na masnocu preostalu u loncu, promjesamo i dolijemo 1/4l vode i vodicu narancina cvijeta.Mjesajuci uskuhamo.Dodamo janjetinu sa sokom od mesa, koji se skupio, i pokriveno meko ispirjamo za 60min 15 min prije kraja gotovljenja umjesamo suhe sljive.





Salata od blitve

                   
Sastojci:


1kg blitve
3-4 reznja cesnjaka
sol 
papar
ulje
ocat



Priprema:


Blitvu ocistite, operite i skuhajte u posoljenoj vodi.Ocjedite je i narezite na manje komade.Ohladenoj blitvi dodajte ulje, ocat, sol i po potrebi papar.Cesnjak vrlo sitno narezite i dodajte ga pripremljenoj salati.

Salata od bakalara

                   
Sastojci: 

30dag bakalara
1 manja glavica cvjetace
zelene masline
ulje
ocat
limun
sol 
papar



Priprema:


Bakalar izrezete na vece komade i skuhajte ga u posoljenoj vodi kojoj ste dodali malo ulja i zlicu limunovog soka.Posebno skuhajte cvjetacu, ocjedite je i istrgajte je u cvjetove.Kuhanom bakalaru dodajte cvjetacu i sitno narezane masline bez kospica.Sve dobro pouljite , dodajte malo octa i papra po ukusu.Prije ne je posluzite salatu dobro izmjesajte.

Salata od babure s jogurtom

       
Sastojci:

6-8 paprika
sol 
ulje
4dl jogurta



Priprema:

Papriku operete, narezete na tanke reznjeve i propirjajte na ulju.Kad omeksaju izvadite ih iz ulja i stavite u zdjelu za salatu.Jogurtu dodajte malo hladnog ulja i soli, dobro izmjesajte i prelite preko paprika.Salatu drzite na hladnom prije nego sto je posluzite.

Salata na leskovacki nacin

            
Sastojci:


50dkg paprika
4 ljute papricice
1-2 rajcice
2 reznja cesnjaka
sol
ulje



Priprema:


Paprike i rajcice operete i ispecite.Ohladena pecena paprike ogulite, a rajcice  samo narezite na sitne kockice.Promjesajte sa sitno narezanim cesnjakom, posolite i pouljite.Pripremljenu salatu drzite u frizideru prije nego je posluzite.

Ruska salata

                        
Sastojci:

hladno pecenje (pilece telece)
4 krumpira
4 jaja
25dkg mladog graska
(ili konzerviranog)
majoneza
kiseli krastavci
persunovo lisce




Priprema:


krumpir operite i skuhajte u ljusci.Oljustite ga i narezite na sitne kocke.Jaja takoder skuhajte, oljustite i narezite na kockice.Grasak skuhajte u posoljenoj vodi i ocjedite ga.Hladno pecenje narezite na sitne komade .Sve pripremljene sastojke dobro izmjesajte, dodajte majonezu i sve jos jednom izmjesajte.Salatu stavite u zdjelu i zalite ostatkom majoneze.Ukrasite je kolutovima kiselih krastavaca i sitno narezanim persunom.

Proljetna salata

                  
Sastojci:


5-6 krunpira
1-2 kobasice
1 jaje
1 vezica rotkvica
5 kom mladog crvenog luka
sol
papar
limunov sok
ulje
kim



Priprema:


Krumpir operite, skuhajte i narezite na kolutove.Kobasicu takoder narezite na kolutove.Rotkvice dobro operite ocistite i narezite na kolutove.Sve to izmjesajte sa mladim lukom narezanim na komade dugacke 1cm.U posudu izmjesajte limunov sok, sol, papar,ulje malo kima i tim prelite povrce.Na kraju salatu sitno narezanim tvrdo kuhanim jajaem.

Pikant salata od kelja

                   
Sastojci:

50dkg kelja 
1 mrkva
1 krastavac
sol
papar
malo secera, limunov sok
1dl kiselog mljeka




Priprema:


Krastavce dobro operite i izrezite na tanke kolutove, posolite i ostavite da odstoje.Mrkvu ocistite i naribajte.Kelj drzite krace u vodi, operite ga i narezite na tanke rezance.Narezani kelj prelite limunovim sokom i pospite sa malo secera.Nakon kraceg vremena kelj ocjedite i promjesajte s mrkvom i krastavcem.Sve zjedno prelite kiselim mljekom, promjesajte i po ukusu posolite i popaprite.

Slatkiš od rižina brašna (MEHALLABIA)

        
                            

Sastojci:

50 g grožđica
1 l mlijeka, 100 g šećera
120 g rižina brašna
2 žlice škrobnog brašna
1 vanilija
2 žlice nasjeckanih pistacija
2 žličice ružine vodice


Priprema:

Grožđice stavimo u vruću vodu da nabubre. Mlijeko ugrijemo. U loncu pomiješamo šećer s rižinim i škrobnim brašnom. Uz miješanje malo pomalo dodamo vruće mlijeko i miješamo dalje da nastane glatka kaša; kuhamo 15 minuta. Pećnicu ugrijemo na 210*. Grožđice ocijedimo, obrišemo i umiješamo sa srži vanilijine komuške i pistacijima u smjesu. Slatkiš pečemo u pećnici 15-20 minuta da se stvori smeđa kora. Jelo dobro promiješamo i ohladimo. MEHALLABIJU pokapamo ružinom vodicom ii stavimo nekoliko sati u hladnjak.





Golubovi s pšeničnim nadjevom (HAMAM MAHSHI)

     

Sastojci:

1 svežnjić mladog luka
iznutrice golubova
2 žličice soli
2 navrška noža crnog papra
125 g maslaca
50 g krupne pšenične prekrupe
1 žlica svježega nasjeckanog lišća paprene metvice ili
2 žličice sušenog lišća paprene metvice
4 očišćena mlada goluba
3/4 l kokošje juhe


Priprema:

Luk i iznutrice operemo i sitno nasjeckamo; popržimo na polovici maslaca sa žlicom soli i navrškom noža papra. Umiješamo pšeničnu prekrupu i metvicu. Golubove iznutra natrljamo ostatkom soli i papra. Svakoga goluba nadjenemo s dvije žlice smjese od prekrupe i pribodemo otvore. Ostatak prekrupe sačuvamo. Pećnicu ugrijemo na 210*. Golubove namažemo ostatkom maslaca, stavimo ih u lonac, dolijemo 3/8 l vode i uskuhamo na štednjaku. Zatim pokriveno zgotivimo u pećnici za 50 minuta; golubove pri tom svakih 10 minuta prolijemo tekućinom u loncu. Kokošju juhu uskuhamo, u njoj zakuhamo ostatak smjese os prekrupe i pokriveno zgotivimo za 30-ak minuta. Smjesu od prekrupe poslužimo uz golubove.





Složenac od bamije (BAMIA)

                

Sastojci:

750 g svježe bamije
1 glavica luka, 7 rajčica
2 režnja češnjaka, 6 žlica ulja
500 g mljevene govedine
1/4 l juhe od mesa
1 žličica soli
po 3 žlice kiselog vrhnja i jogurta
1/2 žličice bijelog papra
1 limun

Za kalup:
Ulje


Priprema:

Bamiju protremo krpom, obrišemo i odrežemo peteljke. Glavicu luka ogulimo i narežemo na sitne kockice. Šest rajčica ogulimo i narežemo na sitno. Češnjak zdrobimo. Ugrijemo tri žlice ulja, na njemu 6 minuta pržimo bamiju, izvadimo je i ocjedimo. Masnoću prolijemo i ugrijemo 2 nove žlice ulja. Na njemu popržimo komade rajčice i kockice luka. Dodamo mljeveno meso i smeđe popržimo. Ugrijemo juhu od mesa. Dodamo češnjak, sol i juhu od mesa pirjamo da tekućina gotovo ispari. Pećnicu ugrijemo na 180*. U mljeveno meso umiješamo jogurt, kiselo vrhnje i papar. Kalup namažemo uljem, u nj stavimo polovicu mesne smjese, po njoj rasporedimo bamiju, pokrijemo ostatkom mesa, pokapamo uljem i pečemo u pećnici 50-60 minuta. Preostalu rajčicu i limun narežemo na ploške i njima pokrijemo jelo.





Juha od leće s češnjakom (SHURIT ADS)

     
Sastojci:

400 g oljuštenih crvenih lećinih polovica ili koje druge oljuštene leće
2 l kokošje juhe
3 glavice luka, 2 rajčice
4 režnja češnjaka
2 žlice maslaca
1 žličica soli
1 navršak noža crnog papra
2 žličice mljevenog pitomog kumina


Priprema:

Leću protrijebimo i operemo. Kokošju juhu uskuhamo u veliku loncu. Glavice luka ogulimo. Dvije glavice raščetvorimo, treću narežemo na sitne kockice. Rajčice ogulimo i raščetvorimo. Češnjak ogulimo i krupno nasjeckamo. Leću s četvrtinama luka, rajčicama i češnjakom stavimo u kipuću juhu i meko skuhamo na blagoj vatri za otprilike 45 minuta; pri tom poklopac lonca ostavimo malo odškrinut. U tavi rastopimo pola žlice maslaca i na njemu uz često prevrtanje popržimo kockice luka. Juhu protisnemo, ponovo ugrijemo, začinimo solju, paprom i pitomim kuminom. Malo prije posluživanja u juhu umiješamo ostatak maslaca i pospemo poprženim kockicama luka. U Egiptu se uz SHURIT ADS poslužuju kriške limuna.