Recepti jela i kolaca

četvrtak, 9. lipnja 2016.

Savijača od višanja

Sastojci:


Tijesto za savijače
80 dg višanja iz kompota
30 dg šećera
5 dg margarina
5 dg krušnih mrvica
Za početak odvojite dvije kore za savijaču, te ih ravnomijerno poprskajte otopljenim margarinom, mjestimično viljuškom napravite rupice. U posudi izmiješajte višnju, šećer, krušne mrvice. Dio voćne smijese ravnomjerno rasporedite po tijestu i zarolajte savijaču. Postupak ponovite dok imate voća. Pecite na namašćenom limu 15-ak minuta na 280 stupnjeva.

 

Priprema:



Tijesto za savijače
80 dg višanja iz kompota
30 dg šećera
5 dg margarina
5 dg krušnih mrvica
Za početak odvojite dvije kore za savijaču, te ih ravnomijerno poprskajte otopljenim margarinom, mjestimično viljuškom napravite rupice. U posudi izmiješajte višnju, šećer, krušne mrvice. Dio voćne smijese ravnomjerno rasporedite po tijestu i zarolajte savijaču. Postupak ponovite dok imate voća. Pecite na namašćenom limu 15-ak minuta na 280 stupnjeva.

pita od jogurta





Sastojci:


Tijesto:
35 dg brašna
20 dg margarina
3 žumanjca
Prašak za pecivo
Fil:
3 bjelanjka
15 dg šećera
2 jogurta
2 vrhnja
5 dg brašna
Vanilin šećer
Limunova korica



Priprema:

U prikladnu posudu uspite brašno, dodajte žumanac, rastopljeni margarin, te na kraju dodajte prašak za pecivo. Ostavite tijesto da odstoji na hladnom 20 minuta. Podijelite ga na dvije polovice. Jednu polovicu razvucite valjkom za tijesto veličine prikladne za vašu pleh. Stavite tijesto na namašćeni i pobrašnjeni pleh.
Fil ćete napraviti na jednostavan način. U jednoj posudi od bjelanca mikserom napravite snijeg, a u drugu dodajte šećer, jogurt, vrhnje, vanilin šećer, limunovu koricu i brašno. Kada izmiješate sastojke dodjate bjelanjak. Izmješajte drvenom žlicom.
Uspite fil preko tijesta. Ostalo tijesto naribajte preko fila. Pecite u zagrijanoj pećnici 40 minuta na 190 stupnjeva






Kokos orah torta

Sastojci

    Prvi biskvit:
  • 6 bjelanjaka
  • 15 dag šećera
  • 20 dag kokosovog brašna
Drugi biskvit:
  • 6 bjelanjaka
  • 15 dag šećera
  • 20 dag mljevenih oraha
Krema:
  • 12 žutanjaka
  • 20 dag šećera
  • 25 dag margarin  



Priprema



Miksajući, izraditi čvrst snijeg bjelanjaka sa šećerom. Na kraju polagano umiješati kokosovo brašno. Masu rasporediti u pouljen pleh i peći u zagrijanoj pećnici. Drugi biskvitni list izraditi od čvrstog snijega bjelanjaka s šećerom, dodajući mljevene orahe. Peći u zagrijanoj pećnici. Listove biskvita premazati kremom i složiti jedan na drugi. Sve vanjske površine ukrasiti kremom.
KREMA: Na pari ukuhavati žutanjke sa šećerom, miješajući elastičnom žicom (tući). Na kraju, u gustu ohlađenu masu umiješati, pjenasto izrađen margarin