Recepti jela i kolaca

srijeda, 18. ožujka 2015.

Palačinke s jagodama

Sastojci:
200 g jagoda
180 g smjese za plačinke
70 g šećera u prahu
30 ml Grand Marniera (liker od naranče)
4 kuglice sladoleda od vanilije

Priprema:

Jagode operite, očistite i prepolovite, a plačinke ispecite. U mikser stavite jagode, šećer u prahu, liker od naranče, poklopite i sve dobro izmiksajte. Svaku palačinku nadjenite kuglicom sladoleda, preklopite krajeve, prelijte pripremljenim umakom od jagoda i poslužite.





Nachos

Sastojci:
2 vrećice tortilja čipsa
150 g sira cheddar Tennery
150 g sira gaude
2-3 ljute zelene papričice (jalapeno)
glavica ljubičastog luka

Priprema:

Naribajte sir, a ljubičasti luk nasjeckajte. Lim za pečenje obložite papirom za pečenje te na njega, jedan do drugoga, gusto složite tortilja čips. Na svvaki tortilja čips stavite po kolutić ljute zelene papričice. Sve ravnomjerno pospite sjeckanim ljubičastim lukom, mješavinom naribanih sireva i pecite 4-5 minuta u pećnici zagrijanoj na 220*C. Gotov nachos stavite na jedan veći tanjur i poslužite.




Zapečene mahune s jajima

Sastojci:
400 g mahuna iz konzerve
glavica luka
50 g maslaca
2 češnja češnjaka
žlica sjeckanog peršina
2 žlice krušnih mrvica
100 ml bijelog vina
2 jaja
200 ml mlijeka
60 g parmezan
sol i papar

Priprema:

U tavi rastopite maslac, dodajte nasjeckani luk, sjeckani peršin, protisnuti češnjak, malo posolite i na laganoj vatri pržite dok povrće ne omekša. Zatim umiješajte krušne mrvice i kratko ih popržite. Sve prelijte bijelim vinom, dodajte ocijeđene mahune te polite i popaprite. Prema potrebi ulijte malo vode i na laganoj vatri kuhajte nekoliko minuta. Dno vatrostalne posude namažite maslacem i u nju stavite pripremljene mahune. U zdjelici umutite jaja, dodajte mlijeko i naribani parmezan pa sve zajedno izmiješajte te prelijte u vatrostalnu posudu preko mahuna. U zagrijanoj pećnici pecite 20-ak minuta na 200*C i poslužite.





Kinder Pingui

Biskvit:
 4 jaja
10,5 žlica šećera
4 žlice ulja
4 žlice brašna
1 puding od čokolade
2 žlice kakaa
1/2 praška za pecivo

Krema:
 1 l slatkog vrhnja
5 dag margarina
2 žlice šećera
10 dag čokolade

Priprema:

Razmutiti žumanjke sa šećerom i pudingom, dodati ulje, brašno s praškom za pecivo i kakao. Na kraju dodati snijeg od bjelanjaka. Peći u zagrijanoj pećnici na 180*C 30-tak minuta. Ohlađeni biskvit prepolovimo. Od vrhnja napravimo čvrst snijeg. Margarin, šećer i čokoladu otopimo i napola ohladimo. Prvu polovicu biskvita premazati s pola vrhnja, na vrhnje namazati polovicu čokoladne smjese, zatim ostatak vrhnja i završimo s drugom polovicom biskvita. Biskvit preliti ostatkom čokolade.