Tuluški bijeli grah s mesom
(CASSOULET TOULOUSAIN)
Sastojci:
150 g bijeloga graha
300 g svinjskog trbuha
3 glavice luka, 1 klinčić
3 režnja češnjaka, 1 žlica soli
1 vezica začinskog bilja
2 navrška noža bijelog papra
500 g janjeće lopatice
1 žlica brašna
1 žlica pekmeza od rajčica
100g kobasica začinjena češnjakom u ploškama
1 šalica bijelih mrvica
2 žlice maslaca
Priprema:
Grah namačemo 12 sati. Svinjetinu narežemo na kockice. Glavicu luka ogulimo, u jednu ubodemo klinčić, dve narežemo na kocke. Češnjak ogulimo, 2 režnja zgnječimo sa solju. Svinjski trbuh s vezicom bilja, glavicom luka u kojoj je klinčić, cjelim režnjom češnjaka, zgnječenim češnjakom i paprom stavimo u grah i dopunimo vodom. Kuhamo pokriveno 60 minuta. Janjetinu narežemo na kocke, popržimo s kockama luka i brašnom na masti. Pekmez od rajčice dodamo k mesu s toliko vode da sve bude pokriveno, pa kuhamo 60 minuta. Pećnicu ugrijemo na 220*. Grah i meso stavimo u vatrostalnu posudu. Dodamo kobasicu i janjetinu s tekućinom od pirjanja. Grah pospemo mrvicama, na to stavimo listiće maslaca i pečemo 20 minuta u pećnici.
Recepti jela i kolaca
subota, 18. listopada 2014.
Korzikanski lonac s mesom
(STUFATU)
Sastojci:
600 g goveđe bokovine
300 g svinjske vratine
100 g mesnate slanine
3 rajčice, 1 glavica luka
3 režnja češnjaka
1/2 šalice maslinovog ulja
1 šalica bijelog vina, 1 žličica soli
2 navrška noža bijelog papra
1 žličica soli, 250 g makarona
100 g naribanog sira grojer
2 žlice nasjeckanog peršina
Priprema:
Meso operemo, obrišemo i narežemo na sitne kocke. Slaninu narežemo na rezance. Rajčice ogulimo, očistimo od sjemenaka i narežemo na komade. Glavicu luka i češnjak ogulimo i narežemo na kocke. Ulje ugrijemo u velikom loncu i na njemu popržimo kocke mesa. Dodamo luk, češnjak, rajčice i slaninu. Prelijemo vinom, posolimo i popaprimo, pa nekoliko minuta pirjamo. Dodamo toliko vode da tekućina pokrije meso. Poklopljeno kuhamo 2 sata. Pristavimo slanu vodu, u njoj skuhamo makarone, prelijemo ih hladnom vodom i ocijedimo. Pećnicu ugrijemo na 180*. U vatrostalnu posudu slažemo slojeve mesa i umaka, na njega makarone, a njih pospemo sirom i peršinom. Završimo s makaronima i sirom. Lonac s mesom stavimo u pećnicu da se zapeče 30 minuta.
(STUFATU)
Sastojci:
600 g goveđe bokovine
300 g svinjske vratine
100 g mesnate slanine
3 rajčice, 1 glavica luka
3 režnja češnjaka
1/2 šalice maslinovog ulja
1 šalica bijelog vina, 1 žličica soli
2 navrška noža bijelog papra
1 žličica soli, 250 g makarona
100 g naribanog sira grojer
2 žlice nasjeckanog peršina
Priprema:
Meso operemo, obrišemo i narežemo na sitne kocke. Slaninu narežemo na rezance. Rajčice ogulimo, očistimo od sjemenaka i narežemo na komade. Glavicu luka i češnjak ogulimo i narežemo na kocke. Ulje ugrijemo u velikom loncu i na njemu popržimo kocke mesa. Dodamo luk, češnjak, rajčice i slaninu. Prelijemo vinom, posolimo i popaprimo, pa nekoliko minuta pirjamo. Dodamo toliko vode da tekućina pokrije meso. Poklopljeno kuhamo 2 sata. Pristavimo slanu vodu, u njoj skuhamo makarone, prelijemo ih hladnom vodom i ocijedimo. Pećnicu ugrijemo na 180*. U vatrostalnu posudu slažemo slojeve mesa i umaka, na njega makarone, a njih pospemo sirom i peršinom. Završimo s makaronima i sirom. Lonac s mesom stavimo u pećnicu da se zapeče 30 minuta.
Hrbat divlje svinje s umakom od trešanja
(SELLE DE MARCASSIN A LA SAUCE AUX CERISES)
Sastojci:
1,5 kg hrpta divlje svinje
po 1/2 žličice sušene majčine dušice i žalfije
1 žličica crnog zrnja papra
1 mrkva, 1/8 celerova korijena
3 glavice luka, 50 g slanine
1/2 l crnog vina, 1 žličica soli
4 žlice maslaca, 3 žumanjka
5 žlica bijelih mrvica
1 žličica šećera
1 šalica kompota od višanja
1 šalica soka od trešanja
Priprema:
Meso operemo i obrišemo. Začinsko bilje stucamo u mužaru sa zrnjem papra, time natrljamo meso i pustimo ga da odleži 2 sata. Mrkvu narežemo na ploške, a celerov korijen nasitno. Glavice luka ogulimo, 2 narežemo na kolutiće,a treću na kocke. Vino zakuhamo s mrkvom, celerom, kolutićima luka i 4 dl vode, pa dok je još toplo, prelijemo meso; 2 sata mariniramo. Šećnicu ugrijemo na 200*. Meso obrišemo i posolimo. Kocke slanine dobro ispržimo, popržimo kocke luka i meso, prelijemo marinadom, pa pokriveno zgotivimo u pećnici za 60 minuta. Rastopimo maslac i pomiješamo sa žumanjcima, mrvicama i šećerom. Time namažemo pečenku, zapečemo koru i stavimo na toplo. Umak od pečenja procijedimo, pomiješamo s ostatkom sastojaka i malo ukuhamo.
(SELLE DE MARCASSIN A LA SAUCE AUX CERISES)
Sastojci:
1,5 kg hrpta divlje svinje
po 1/2 žličice sušene majčine dušice i žalfije
1 žličica crnog zrnja papra
1 mrkva, 1/8 celerova korijena
3 glavice luka, 50 g slanine
1/2 l crnog vina, 1 žličica soli
4 žlice maslaca, 3 žumanjka
5 žlica bijelih mrvica
1 žličica šećera
1 šalica kompota od višanja
1 šalica soka od trešanja
Priprema:
Meso operemo i obrišemo. Začinsko bilje stucamo u mužaru sa zrnjem papra, time natrljamo meso i pustimo ga da odleži 2 sata. Mrkvu narežemo na ploške, a celerov korijen nasitno. Glavice luka ogulimo, 2 narežemo na kolutiće,a treću na kocke. Vino zakuhamo s mrkvom, celerom, kolutićima luka i 4 dl vode, pa dok je još toplo, prelijemo meso; 2 sata mariniramo. Šećnicu ugrijemo na 200*. Meso obrišemo i posolimo. Kocke slanine dobro ispržimo, popržimo kocke luka i meso, prelijemo marinadom, pa pokriveno zgotivimo u pećnici za 60 minuta. Rastopimo maslac i pomiješamo sa žumanjcima, mrvicama i šećerom. Time namažemo pečenku, zapečemo koru i stavimo na toplo. Umak od pečenja procijedimo, pomiješamo s ostatkom sastojaka i malo ukuhamo.
Kunić po receptu iz Bresse
(LAPIN A LA BRESSANE)
Sastojci:
1 kunić težak oko 1,5 kg
100 g mesnate suhe slanine
1 glavica luka, 1 režanj češnjaka
1 žličica soli
1 šalica juhe od peradi
2 žlice maslaca, 1 žlica brašna
1 šalica suhoga bijeloga vina
1 prstohvat sušenog ružmarina
1 navršak noža bijelog papra
2 žumanjka, 3/4 šalice vrhnja
Priprema:
Očišćenog kunića operemo, obrišemo i razrežemo na komade. Slaninu narežemo na kocke. Luk ogulimo i narežemo na kocke. Češnjak ogulimo, grubo usitnimo i zgnječimo sa solju. Juhu od peradi ugrijemo. Maslac rastopimo u loncu za pirjanje, na njemu sa svih strana smeđe popržimo komade kunića. Dodamo kocke slanine i luka, sve uz prevrtanje staklasto popržimo, pospemo brašnom i zalijemo juhom od peradi. Češnjak, vino, ružmarin i papar pridodamo k dijelovima kunića, pa ih pokrivene pirjamo otprilike 60 minuta. Komade kunića stavimo na toplo. Žumanjke razmutimo s vrhnjem, u smjesu žumanjaka i vrhnja umiješamo 4-5 žlica vruće tekućine od pirjanja, skinemo lonac sa štednjaka, pa umakom pomiješamo smjesu žumanjaka i vrhnja. Umakom prelijemo meso.
Uz to prijaju bijeli kruh ili kroketi od krumpira.
(LAPIN A LA BRESSANE)
Sastojci:
1 kunić težak oko 1,5 kg
100 g mesnate suhe slanine
1 glavica luka, 1 režanj češnjaka
1 žličica soli
1 šalica juhe od peradi
2 žlice maslaca, 1 žlica brašna
1 šalica suhoga bijeloga vina
1 prstohvat sušenog ružmarina
1 navršak noža bijelog papra
2 žumanjka, 3/4 šalice vrhnja
Priprema:
Očišćenog kunića operemo, obrišemo i razrežemo na komade. Slaninu narežemo na kocke. Luk ogulimo i narežemo na kocke. Češnjak ogulimo, grubo usitnimo i zgnječimo sa solju. Juhu od peradi ugrijemo. Maslac rastopimo u loncu za pirjanje, na njemu sa svih strana smeđe popržimo komade kunića. Dodamo kocke slanine i luka, sve uz prevrtanje staklasto popržimo, pospemo brašnom i zalijemo juhom od peradi. Češnjak, vino, ružmarin i papar pridodamo k dijelovima kunića, pa ih pokrivene pirjamo otprilike 60 minuta. Komade kunića stavimo na toplo. Žumanjke razmutimo s vrhnjem, u smjesu žumanjaka i vrhnja umiješamo 4-5 žlica vruće tekućine od pirjanja, skinemo lonac sa štednjaka, pa umakom pomiješamo smjesu žumanjaka i vrhnja. Umakom prelijemo meso.
Uz to prijaju bijeli kruh ili kroketi od krumpira.
Punjeni fazan
(FAISAN FARCI AUX NOIX)
Sastojci:
1 fazan težak oko 1,2 kg
50 g svijetlih krupnih grožđica bez sjemenaka
2 rakijske čašice konjaka (4cl)
50 g starog bijelog kruha
1/2 šalice mlijeka
250 g očišćenih oraha
1 žličica
2 navrška noža bijelog papra, 1 jaje
100 g masne suhe slanine u tankim ploškama
po 1 mala mrkva i glavica luka
1 grančica svježe majčine dušice
2 grančice peršina
1 lovorov list, 50 g maslaca
Priprema:
Fazana operemo i obrišemo; srce i jetricu sitno nasjeckamo. Grožđice namočimo u konjaku. Kruh namočimo u mlijeku. Orahe sitno nasjeckamo. Iznutrice pomiješamo s orasima, iscijeđenim kruhom i ocijeđenim grožđicama, s 1/2 žličice soli, navrškom papra i jajetom. Time nadjenemo fazana, sašijemo ga, posolimo i popaprimo, obložimo ga slaninom i slaninu privežemo. Mrkvu i glavicu luka sitno narežemo. Začinsko bilje i lovorov list svežemo. Pećnicu ugrijemo na 200*. Maslac rastopimo u limu. Dodamo fazana, komade mrkve i luka i svežnjić bilja, pa u pećnici pečemo 10 minuta, pokrijemo lim i nastavimo peći još 60 minuta. Uklonimo slaninu i fazana stavimo na toplo. Talog od pečenja pomiješamo s konjakom u kojem su se namakale grožđice i protisnemo na fazana.
(FAISAN FARCI AUX NOIX)
Sastojci:
1 fazan težak oko 1,2 kg
50 g svijetlih krupnih grožđica bez sjemenaka
2 rakijske čašice konjaka (4cl)
50 g starog bijelog kruha
1/2 šalice mlijeka
250 g očišćenih oraha
1 žličica
2 navrška noža bijelog papra, 1 jaje
100 g masne suhe slanine u tankim ploškama
po 1 mala mrkva i glavica luka
1 grančica svježe majčine dušice
2 grančice peršina
1 lovorov list, 50 g maslaca
Priprema:
Fazana operemo i obrišemo; srce i jetricu sitno nasjeckamo. Grožđice namočimo u konjaku. Kruh namočimo u mlijeku. Orahe sitno nasjeckamo. Iznutrice pomiješamo s orasima, iscijeđenim kruhom i ocijeđenim grožđicama, s 1/2 žličice soli, navrškom papra i jajetom. Time nadjenemo fazana, sašijemo ga, posolimo i popaprimo, obložimo ga slaninom i slaninu privežemo. Mrkvu i glavicu luka sitno narežemo. Začinsko bilje i lovorov list svežemo. Pećnicu ugrijemo na 200*. Maslac rastopimo u limu. Dodamo fazana, komade mrkve i luka i svežnjić bilja, pa u pećnici pečemo 10 minuta, pokrijemo lim i nastavimo peći još 60 minuta. Uklonimo slaninu i fazana stavimo na toplo. Talog od pečenja pomiješamo s konjakom u kojem su se namakale grožđice i protisnemo na fazana.
Jarebica s lećom
(ESTOUFFADE DE PERDRIX AUX LENTILLES)
Sastojci:
2 mlade jarebica
1/2 žličice soli, 2 navrška noža papra
50 g masne suhe slanine u tankim ploškama
1 mrkva, 2 glavice luka
1 klinčić
2 režnja češnjaka
50 g svinjske masti
1 šalica bijelog vina
300 g sitne zelene leće
1/2 žličice soli, 1 grančica svježe majčine dušice
1 grančica peršina
1 lovorov list
Priprema:
Jarebice iznutra posolimo, popaprimo i umotamo ploškama slanine. Mrkvu narežemo na ploške. Glavice luka ogulimo, jednu narežemo na kolutiće, a u drugu ubodemo klinčić. Češnjak ogulimo i raspolovimo. Mast ugrijemo, na njoj smeđe popržimo jarebice. S njimaa popržimo ploške mrkve, češnjak i kolutiće luka. Dolijemo vino šalicu vode; pirjamo pokriveno 50 minuta. Leću pokrivenu hladnom vodom zakuhamo; dodamo sol, luk, začinsko bilje i lovorov list, pa sve zgotivimo za otprilike 50 minuta. Uklonimo bilje, lovorov list i luk, jarebice stavimo na leću i lagano kuhamo još 20 minuta. Tekućinu od pirjanja jerebica procijedimo i odvojeno poslužimo uz jarebice.
(ESTOUFFADE DE PERDRIX AUX LENTILLES)
Sastojci:
2 mlade jarebica
1/2 žličice soli, 2 navrška noža papra
50 g masne suhe slanine u tankim ploškama
1 mrkva, 2 glavice luka
1 klinčić
2 režnja češnjaka
50 g svinjske masti
1 šalica bijelog vina
300 g sitne zelene leće
1/2 žličice soli, 1 grančica svježe majčine dušice
1 grančica peršina
1 lovorov list
Priprema:
Jarebice iznutra posolimo, popaprimo i umotamo ploškama slanine. Mrkvu narežemo na ploške. Glavice luka ogulimo, jednu narežemo na kolutiće, a u drugu ubodemo klinčić. Češnjak ogulimo i raspolovimo. Mast ugrijemo, na njoj smeđe popržimo jarebice. S njimaa popržimo ploške mrkve, češnjak i kolutiće luka. Dolijemo vino šalicu vode; pirjamo pokriveno 50 minuta. Leću pokrivenu hladnom vodom zakuhamo; dodamo sol, luk, začinsko bilje i lovorov list, pa sve zgotivimo za otprilike 50 minuta. Uklonimo bilje, lovorov list i luk, jarebice stavimo na leću i lagano kuhamo još 20 minuta. Tekućinu od pirjanja jerebica procijedimo i odvojeno poslužimo uz jarebice.
Golubovi s graškom
(PIGEONNEAUX AUX PETITS POIS)
Sastojci:
50 g mesnate suhe slanine
6 kozjaka, 1 salata glavatica
4 mlada goluba, 1 žličica soli
2 navrška noža bijelog papra
2 žlice maslaca
500 g očišćenog svježeg graška
1 grančica peršina
3 žlice bijelog vina, 1 žlica maslaca
Priprema:
Slaninu narežemo na kocke. Kozjak ogulimo i narežemo na osam dijelova. Sa salate glavatice uklonimo otprilike 1/3 vanjskih listova. Srce salate operemo, obrišemo i narežemo na rezance. Golubove operemo iznutra i izvana, obrišemo ih; jetricu ostavimo u nutrini golubova. Golubove iznutra natrljamo sa 1/2 žličice soli i papra. Maslac ugrijemo s kockama slanine, dodamo kozjak i preokrećući staklasto popržimo. Kocke izvadimo iz lonca, pa na istom ulju pržimo golubove da za 15-20 minuta postanu zlatnosmeđi. Onda ih izvadimo iz lonca. Slaninu i kozjak vratimo na mast od pečenja, dodamo grašak, rezance salate, peršin, dolijemo 3 žlice vode i vino, posolimo. Grašak meko ispirjamo za 30 minuta. Na njega stavimo golubove i grijemo ih 5-10 minuta. Golubove stavimo u plitku zdjelu. Grašak pomiješamo s maslacem i stavimo golubovima na zdjelu.
(PIGEONNEAUX AUX PETITS POIS)
Sastojci:
50 g mesnate suhe slanine
6 kozjaka, 1 salata glavatica
4 mlada goluba, 1 žličica soli
2 navrška noža bijelog papra
2 žlice maslaca
500 g očišćenog svježeg graška
1 grančica peršina
3 žlice bijelog vina, 1 žlica maslaca
Priprema:
Slaninu narežemo na kocke. Kozjak ogulimo i narežemo na osam dijelova. Sa salate glavatice uklonimo otprilike 1/3 vanjskih listova. Srce salate operemo, obrišemo i narežemo na rezance. Golubove operemo iznutra i izvana, obrišemo ih; jetricu ostavimo u nutrini golubova. Golubove iznutra natrljamo sa 1/2 žličice soli i papra. Maslac ugrijemo s kockama slanine, dodamo kozjak i preokrećući staklasto popržimo. Kocke izvadimo iz lonca, pa na istom ulju pržimo golubove da za 15-20 minuta postanu zlatnosmeđi. Onda ih izvadimo iz lonca. Slaninu i kozjak vratimo na mast od pečenja, dodamo grašak, rezance salate, peršin, dolijemo 3 žlice vode i vino, posolimo. Grašak meko ispirjamo za 30 minuta. Na njega stavimo golubove i grijemo ih 5-10 minuta. Golubove stavimo u plitku zdjelu. Grašak pomiješamo s maslacem i stavimo golubovima na zdjelu.
Prepelice s jabukama
(CAILLES AUX POMMES EN L'AIR)
Sastojci:
8 očišćenih prepelica
1 žličica soli, 2 žlica ulja
3 žlice maslaca
1/2 šalice vina madeira
1 1/2 šalice juhe od peradi
4 kiselkaste jabuke
sok 1/2 limuna
4 žlice maslaca, 1 žličica šećera
1 prstohvat bijelog papra
8 debelih kriški bijelog kruha
1 žlica maslaca
Priprema:
(CAILLES AUX POMMES EN L'AIR)
Sastojci:
8 očišćenih prepelica
1 žličica soli, 2 žlica ulja
3 žlice maslaca
1/2 šalice vina madeira
1 1/2 šalice juhe od peradi
4 kiselkaste jabuke
sok 1/2 limuna
4 žlice maslaca, 1 žličica šećera
1 prstohvat bijelog papra
8 debelih kriški bijelog kruha
1 žlica maslaca
Priprema:
Prepelice operemo, obrišemo i iznutra natrljamo solju. Ulje i maslac ugrijemo u velikom loncu. Prepelice pržimo oko 3 minute sa svih strana, pa ih pokrivene pirjamo oko 5 minuta, onda ih izvadimo iz lonca i stavimo na toplo. Talog od pečenja otopimo madeirom i juhom. Kad provrije stavimo u lonac prepelice i pirjamo 10 minuta; za starije prepelice potrebno je oko 16-20 minuta. Jabuke ogulimo, izvadimo im srce, pa ih raščetvorimo i nakapamo limunovim sokom. Ugrijemo maslac i na njemu sa šećerom i paprom meko ispirjamo jabuke, ali ne dopustimo da se raspadnu. Bijeli kruh narežemo u veličini prepelica, s jedne da strane izdubimo, pa ga zlatnosmeđe popržimo na maslacu. Prepelice postavimo u udubine krišaka kruha obložimo jabukama. Tekućinu od pirjanja procijedimo na prepelice.
Bearnska punjena kokoš
(POULE FARCIE BEARNAISE)
Sastojci:
1 kokoš teška 1,2 kg
150g šunke, 2 mrkve
3 stapke poriluka
1 glavica luka, 1/2 glavice kelja
1/8 celerova korijena
200g mahuna, 2 režnja češnjaka
1 grančica svježe majčine dušice
2 grančice peršina
1 lovorov list
200 g nadjev za djevenicu od mesa
2 žlice nasjeckanog vlasca
100 g bijelih mrvica
1/2 žličice soli
Priprema:
Kokoš operemo i obrišemo. Šunke narežemo na kocke. Mrkve i bijeli dio poriluka narežemo na ploške. Luk narežemo na kocke. Kelj sitno narežemo i blanširamo 3 minute. Korijen celera narežemo na sitne kockice. Mahune očistimo i stavimo na stranu. Češnjak očistimo i zgnječimo. Majčinu dušicu, peršin i lovorov list svežemo. Nadjev za kobasicu pomiješamo s vlascem, mrvicama, češnjakom i kockama šunke; posolimo. Time nadjenemo kokoš, zašijemo, pa je pokrivenu slanom vodom, kuhamo 60 minuta u poklopljenom loncu. Dodamo povrće i vezicu začinskog bilja, pa sve kuhamo još 30 minuta. Kokoš razrežemo na veće komade, uz nju poslužimo povrće. Juhu procijedimo i poslužimo uz to. Osim toga se daju posoljeni krastavci, popržene kocke bijelog kruha i krupna sol.
(POULE FARCIE BEARNAISE)
Sastojci:
1 kokoš teška 1,2 kg
150g šunke, 2 mrkve
3 stapke poriluka
1 glavica luka, 1/2 glavice kelja
1/8 celerova korijena
200g mahuna, 2 režnja češnjaka
1 grančica svježe majčine dušice
2 grančice peršina
1 lovorov list
200 g nadjev za djevenicu od mesa
2 žlice nasjeckanog vlasca
100 g bijelih mrvica
1/2 žličice soli
Priprema:
Kokoš operemo i obrišemo. Šunke narežemo na kocke. Mrkve i bijeli dio poriluka narežemo na ploške. Luk narežemo na kocke. Kelj sitno narežemo i blanširamo 3 minute. Korijen celera narežemo na sitne kockice. Mahune očistimo i stavimo na stranu. Češnjak očistimo i zgnječimo. Majčinu dušicu, peršin i lovorov list svežemo. Nadjev za kobasicu pomiješamo s vlascem, mrvicama, češnjakom i kockama šunke; posolimo. Time nadjenemo kokoš, zašijemo, pa je pokrivenu slanom vodom, kuhamo 60 minuta u poklopljenom loncu. Dodamo povrće i vezicu začinskog bilja, pa sve kuhamo još 30 minuta. Kokoš razrežemo na veće komade, uz nju poslužimo povrće. Juhu procijedimo i poslužimo uz to. Osim toga se daju posoljeni krastavci, popržene kocke bijelog kruha i krupna sol.
Baskijesko pile
(poulet basquais)
Sastojci:
1 pile tesko oko 1,2kg
1kg rajcica
250g zelene paprike
2 glavice luka
3 reznja cesnjaka
5 zlica ulja 1 zlica soli
1 navrsak noza crnog papra
250g rize duguljastog zrna
1 navrsak noza soli
1 navrsak noza crnog papra
1 zlica slatke mljevene paprike
Priprema:
Pile operemo obrisemo i narezemo na osam komada.Rajcice ogulimo i rsacetvorimo.Paprike raspolovimo, uklonimo pregradne opne i sjemenke, pa narezemo na rezance.Glavice luka ogulimo i narezemo na kocke . Cesnjak ogulimo i narezemo na vrlo sitne kocke.U velikom locncu ugrijemo 3 zlice ulja i na njemu zlatnosmede proprzimo piletinu.Dodamo kocke luka, staklasto ih proprzimo; zatim dodamo rajcice, papriku, cesnjak, sol i papar pa sve 50min pokriveno pirjamo na blagoj vatri.20 min prije kraja operemo i ocjedimo rizu.Ugrijemo ostatak ulja, na njemu dobro prprzimo rizu, neprekidno mjesajuci dolijemo dvostruku koliciniu vode, posolimo i popaprimo.Rizu pokrivenu pirjamo 17-20 min na blagoj vatri, zatim je izmjesamo sa mljevenom paprikom.Rizu zacinjenu paprikom stavimo u predhodno grijanu plitku zdjelu.Na nju stavimo djelove pileta sa povrcem.
(poulet basquais)
Sastojci:
1 pile tesko oko 1,2kg
1kg rajcica
250g zelene paprike
2 glavice luka
3 reznja cesnjaka
5 zlica ulja 1 zlica soli
1 navrsak noza crnog papra
250g rize duguljastog zrna
1 navrsak noza soli
1 navrsak noza crnog papra
1 zlica slatke mljevene paprike
Priprema:
Pile operemo obrisemo i narezemo na osam komada.Rajcice ogulimo i rsacetvorimo.Paprike raspolovimo, uklonimo pregradne opne i sjemenke, pa narezemo na rezance.Glavice luka ogulimo i narezemo na kocke . Cesnjak ogulimo i narezemo na vrlo sitne kocke.U velikom locncu ugrijemo 3 zlice ulja i na njemu zlatnosmede proprzimo piletinu.Dodamo kocke luka, staklasto ih proprzimo; zatim dodamo rajcice, papriku, cesnjak, sol i papar pa sve 50min pokriveno pirjamo na blagoj vatri.20 min prije kraja operemo i ocjedimo rizu.Ugrijemo ostatak ulja, na njemu dobro prprzimo rizu, neprekidno mjesajuci dolijemo dvostruku koliciniu vode, posolimo i popaprimo.Rizu pokrivenu pirjamo 17-20 min na blagoj vatri, zatim je izmjesamo sa mljevenom paprikom.Rizu zacinjenu paprikom stavimo u predhodno grijanu plitku zdjelu.Na nju stavimo djelove pileta sa povrcem.
Kokos nadljevena kukuruzom
(poule farcije au mais)
Sastojci:
2 klipa kukuruza, 1 zlica soli
1 kokos od 1,2 kg
10 zelenih maslina
1 mala zelena paprika
4 lista salate glavice
50g nadljeva djenevice mesnjace
2 zlice maslaca, 1/2 zlice soli
1 navrsak noza bijelog papra
1 jaje , 2 zlice ulja
1 mala mrkva, 1 glavica luka
1 rezanj cesnjaka
2 zlice maslaca, 1 zlica brasna
1/2 salice bijelog vina
1/8l juhe od peradi
100g slatkog vrhnja
Priprema
:Kukuruzne klipove ocistimo od lisca i niti, pa ih kuhamo 40 min u slanoj vodi.Kokos operemo i obrisemo.Srce i jetricu nasjeckamo.Pecnicu ugrijemo na 200*.Maslinu i papriku narezemo na kockice.Listove salate sitno narezemo.Nadjev djevenice mesnjace poprzimo na maslacu.S njim poprzimo masline, papriku i salatu posolimo, popaprimo skinemo sa stednjaka pomjesamo sa kukuruznim zrnjem i jajetom.Time nadjenemo kokos zasijemo otvor namazemo je uljem i pecemo u pecnici 1 1/4 sata.Mrkvu glavicu luka i cesnjak narezemo na kocke i zlatnosmede proprzimo na maslacu sa iznutricama.Pospemo brasnom nalijemo vino i juhu, pa kuhamo 30 min.Umak protisnemo i kuhamo ga s vrhnjem i posluzimo ga uz kokos.
(poule farcije au mais)
Sastojci:
2 klipa kukuruza, 1 zlica soli
1 kokos od 1,2 kg
10 zelenih maslina
1 mala zelena paprika
4 lista salate glavice
50g nadljeva djenevice mesnjace
2 zlice maslaca, 1/2 zlice soli
1 navrsak noza bijelog papra
1 jaje , 2 zlice ulja
1 mala mrkva, 1 glavica luka
1 rezanj cesnjaka
2 zlice maslaca, 1 zlica brasna
1/2 salice bijelog vina
1/8l juhe od peradi
100g slatkog vrhnja
Priprema
:Kukuruzne klipove ocistimo od lisca i niti, pa ih kuhamo 40 min u slanoj vodi.Kokos operemo i obrisemo.Srce i jetricu nasjeckamo.Pecnicu ugrijemo na 200*.Maslinu i papriku narezemo na kockice.Listove salate sitno narezemo.Nadjev djevenice mesnjace poprzimo na maslacu.S njim poprzimo masline, papriku i salatu posolimo, popaprimo skinemo sa stednjaka pomjesamo sa kukuruznim zrnjem i jajetom.Time nadjenemo kokos zasijemo otvor namazemo je uljem i pecemo u pecnici 1 1/4 sata.Mrkvu glavicu luka i cesnjak narezemo na kocke i zlatnosmede proprzimo na maslacu sa iznutricama.Pospemo brasnom nalijemo vino i juhu, pa kuhamo 30 min.Umak protisnemo i kuhamo ga s vrhnjem i posluzimo ga uz kokos.
Kokot u umaku od crnog vina
(coq au vin)
Sastojci:
1 kokot tezako oko 1,5kg
100g koze suhe slanine
4 kozjaka 1 mala mrkva
3 reznja cesnjaka
3 zlice maslaca, 2 zlice brasna
1 rakiska casica konjaka
3/4l crnog vina
2 salice pekmeza od rajcice
1 salica vode
1 grancica svjeze majcine dusice
1 lovorov list, 1 zlica soli
250g pecurki
100g masne suhe slanine
Priprema:
Kokota rascinimo na porciske komade, jetricu zgnjecimo.Kozicu od slanine narezemo na komade.Kozijak nasjeckamo, mrkvu narezemo na kocke.Cesnjak zgnjecimo.Maslac rastopimo u veliku loncu.Na njemu zlatnosmede proprzimo komade kozice i kokota.Dodamo povrce i cesnjak.Pospemo brasnom i sve zaprzimo.Dolijemo konjak, zapalimo ga i pustimo da dogori.Dolijemo crno vino-Pekmez od rajcica promjesamo sa vodom i umjesamo ga u umak sa majcinom dusicom lovorovim listom i solju.Sve pirjamo poklopljeno sat ipol.Pecurke ocistimo i raspolovimo.Slaninu narezemo na kocke, dobro je isprzimo i pirjamo 8 min sa pecurkama.Meso stavimo sa pecurkama na toplo.Umak ukuhamo, protisnemo sa jetricom i tim preljevamo djelove kokota.
(coq au vin)
Sastojci:
1 kokot tezako oko 1,5kg
100g koze suhe slanine
4 kozjaka 1 mala mrkva
3 reznja cesnjaka
3 zlice maslaca, 2 zlice brasna
1 rakiska casica konjaka
3/4l crnog vina
2 salice pekmeza od rajcice
1 salica vode
1 grancica svjeze majcine dusice
1 lovorov list, 1 zlica soli
250g pecurki
100g masne suhe slanine
Priprema:
Kokota rascinimo na porciske komade, jetricu zgnjecimo.Kozicu od slanine narezemo na komade.Kozijak nasjeckamo, mrkvu narezemo na kocke.Cesnjak zgnjecimo.Maslac rastopimo u veliku loncu.Na njemu zlatnosmede proprzimo komade kozice i kokota.Dodamo povrce i cesnjak.Pospemo brasnom i sve zaprzimo.Dolijemo konjak, zapalimo ga i pustimo da dogori.Dolijemo crno vino-Pekmez od rajcica promjesamo sa vodom i umjesamo ga u umak sa majcinom dusicom lovorovim listom i solju.Sve pirjamo poklopljeno sat ipol.Pecurke ocistimo i raspolovimo.Slaninu narezemo na kocke, dobro je isprzimo i pirjamo 8 min sa pecurkama.Meso stavimo sa pecurkama na toplo.Umak ukuhamo, protisnemo sa jetricom i tim preljevamo djelove kokota.
Lonac sa mesom
(pod-au-feu)
Sastojci:
jedna kokos za juhu teska oko1.5kg
500g govede lopatice
2 kosti za juhu
2 lovorova lista
1 1/2 zlicice soli, 2 mrkve
4 pastrnaka
2 glavice luka
4 stapke poriluka
1 navrsak noza crnog papra
1 rakiska casica konjaka ( 2cl)
4 zlice nasjeckanog persina
Priprema:
Kokosju govedinu operemo.Kosti za juhu kuhamo 5 min pokriveno vodom koja kljuca, zatim vodu odlijemo.Zakuhamo oko2 1/2 l vode.Uvodu stavimo lovorove listove, sol, kosti za juhu, kokosju govedinu, pa najprije kuhamo u otvorenom loncu: pri tomu vise puta poberemo pjenu.Meso zatim zgotovlmo za 1/2 sata na blagoj vatri.Mrkve ostruzemo i narezemo po duzini na osamine ili cetvrtine.Glavicu luka ogulimo i razrezemo na osam djelova.Poriluk raspolovimo po duzini, operemo i narezemo na komade duge otprilike 4 cm.Nakon otprilike 2 sata kuhanja k mesu dodamo mrkvu i pastrnjak, kuhamo 10 min zatim dodamo poriluk i sve ostavimo da se dalje kuha.Meso stavimo na pladanj.Kokos razrezemo na komade i isto tako stavimo na pladanj.Oko mesa poslazemo povrce.Juhu procjedimo i zacinimo paprom i konjakom.Persin i juhu odvojeno posluzimo uz pladanj mesa.Za stolom se uzima po volji od svega.
(pod-au-feu)
Sastojci:
jedna kokos za juhu teska oko1.5kg
500g govede lopatice
2 kosti za juhu
2 lovorova lista
1 1/2 zlicice soli, 2 mrkve
4 pastrnaka
2 glavice luka
4 stapke poriluka
1 navrsak noza crnog papra
1 rakiska casica konjaka ( 2cl)
4 zlice nasjeckanog persina
Priprema:
Kokosju govedinu operemo.Kosti za juhu kuhamo 5 min pokriveno vodom koja kljuca, zatim vodu odlijemo.Zakuhamo oko2 1/2 l vode.Uvodu stavimo lovorove listove, sol, kosti za juhu, kokosju govedinu, pa najprije kuhamo u otvorenom loncu: pri tomu vise puta poberemo pjenu.Meso zatim zgotovlmo za 1/2 sata na blagoj vatri.Mrkve ostruzemo i narezemo po duzini na osamine ili cetvrtine.Glavicu luka ogulimo i razrezemo na osam djelova.Poriluk raspolovimo po duzini, operemo i narezemo na komade duge otprilike 4 cm.Nakon otprilike 2 sata kuhanja k mesu dodamo mrkvu i pastrnjak, kuhamo 10 min zatim dodamo poriluk i sve ostavimo da se dalje kuha.Meso stavimo na pladanj.Kokos razrezemo na komade i isto tako stavimo na pladanj.Oko mesa poslazemo povrce.Juhu procjedimo i zacinimo paprom i konjakom.Persin i juhu odvojeno posluzimo uz pladanj mesa.Za stolom se uzima po volji od svega.
Goveda pisana pecenka na uzici
(boeuf a la ficelle)
Sastojci:
800g govede pisane pecenice
5 stapki poriluka
3 mrkve, 1/4 celerova korijena
2 rajcice, 1 glavica luka
2 klincica
1 peteljka kozalca ( estragona, zmijine trave)
1 grancica majcine dusice
2 grancice persina, 2zlice soli
3 zlicice sitno narezanog vlasca
Priprema:
Meso operemo i svezemo uzicom u ruladu; na jednom kraju nacinimo omcu dugu oko 5cm.Bijele djelove poriluka operemo i narezemo na ploske.Mrkve i celer narezemo po duljini.Rajcice ogulimo i rascetvorimo.U glavicu luka ubodemo klincice.Estragon, majcinu dusicu i persin svrzemo.Pristavimo 1,5 l posoljene vode.Priredeno povrce stavimo sa sveznicem bilja u vodu i kuhamo pokriveno 30 min.Uklonimo glavicu luka i sveznic bilja, povrce izvadimo iz juhe i stavimo na ioplo.Meso objesimo na kuhacu i stavimo u kipucu juhu.Kuhamo pokriveno 20 min , iz juhe izvadimo meso, pa juhu kuhamo u nepoklopljenom loncu: meso odrzavamo toplo u pecnici.Pisanu pecenku narezemo; oblozimo je povrcem .Juhu pospemo vlascem. Uz to posluzimo krumpir skuhan u slanoj vodi i umak od cesnjaka.
(boeuf a la ficelle)
Sastojci:
800g govede pisane pecenice
5 stapki poriluka
3 mrkve, 1/4 celerova korijena
2 rajcice, 1 glavica luka
2 klincica
1 peteljka kozalca ( estragona, zmijine trave)
1 grancica majcine dusice
2 grancice persina, 2zlice soli
3 zlicice sitno narezanog vlasca
Priprema:
Meso operemo i svezemo uzicom u ruladu; na jednom kraju nacinimo omcu dugu oko 5cm.Bijele djelove poriluka operemo i narezemo na ploske.Mrkve i celer narezemo po duljini.Rajcice ogulimo i rascetvorimo.U glavicu luka ubodemo klincice.Estragon, majcinu dusicu i persin svrzemo.Pristavimo 1,5 l posoljene vode.Priredeno povrce stavimo sa sveznicem bilja u vodu i kuhamo pokriveno 30 min.Uklonimo glavicu luka i sveznic bilja, povrce izvadimo iz juhe i stavimo na ioplo.Meso objesimo na kuhacu i stavimo u kipucu juhu.Kuhamo pokriveno 20 min , iz juhe izvadimo meso, pa juhu kuhamo u nepoklopljenom loncu: meso odrzavamo toplo u pecnici.Pisanu pecenku narezemo; oblozimo je povrcem .Juhu pospemo vlascem. Uz to posluzimo krumpir skuhan u slanoj vodi i umak od cesnjaka.
Govedi odrezak na vinarski nacin
(bifteck marchand de vin)
Sastojci:
4 kozjaka, 1 zlica maslaca
1 zlica crnog vina, 1/4 lovorovog lista
1 prstohvad suhe majcine dusice
1 grancica persina
2 zlice mesnog ekstrata
150g maslaca
1 zlica limunovog soka
1 zlica brasna
1 zlica nasjeckanog persina
4 bifteka ili ramsteka po 200g
1 zlica maslaca 2 zlice ulja
1 zlica soli
po odresku 1 prstohvat crnog papra
Priprema:
Kozijak ogulimo, narezemo na kocke i staklasto proprzimo na maslacu.Dodamo vino, lovorov list, majcinu dusicu i persin, pa sve kuhamo da se vino ukuha otprilike na pokovicu.Mesni ekstrakt otopimo u zlici vruce vode.Vino procjedimo, a kozijak i bilje dobro istisnemozlicom.Mesni ekstrakt dodamo u vino, jos jednom zakuhamo i stavimo na stranu.Maslac pjenasto izmjesamo i promjesamo s limunovim sokom, brasnom i nasjeckanim persinom.Odreske pecemo sa svake strane 3-5 min na maslacu ugrijanom uljem zatim posolimo i popaprimo pa ih na pladnju stavimo na toplo.Vinski umak ulijemo u tavu, zakuhamo i pri tom otopimo talok od pecenja.Umak skinemo sa stednjaka umjesamo mu smjesu persina i maslaca: posluzimo odvojeno.
(bifteck marchand de vin)
Sastojci:
4 kozjaka, 1 zlica maslaca
1 zlica crnog vina, 1/4 lovorovog lista
1 prstohvad suhe majcine dusice
1 grancica persina
2 zlice mesnog ekstrata
150g maslaca
1 zlica limunovog soka
1 zlica brasna
1 zlica nasjeckanog persina
4 bifteka ili ramsteka po 200g
1 zlica maslaca 2 zlice ulja
1 zlica soli
po odresku 1 prstohvat crnog papra
Priprema:
Kozijak ogulimo, narezemo na kocke i staklasto proprzimo na maslacu.Dodamo vino, lovorov list, majcinu dusicu i persin, pa sve kuhamo da se vino ukuha otprilike na pokovicu.Mesni ekstrakt otopimo u zlici vruce vode.Vino procjedimo, a kozijak i bilje dobro istisnemozlicom.Mesni ekstrakt dodamo u vino, jos jednom zakuhamo i stavimo na stranu.Maslac pjenasto izmjesamo i promjesamo s limunovim sokom, brasnom i nasjeckanim persinom.Odreske pecemo sa svake strane 3-5 min na maslacu ugrijanom uljem zatim posolimo i popaprimo pa ih na pladnju stavimo na toplo.Vinski umak ulijemo u tavu, zakuhamo i pri tom otopimo talok od pecenja.Umak skinemo sa stednjaka umjesamo mu smjesu persina i maslaca: posluzimo odvojeno.
Govedina na burgunski nacin
(boeuf bourguignon)
Sastojci:
1kg govedine od donjeg djela bzta
50g masne suhe slanine
2 glavice luka, 1 rezanj cesnjaka
4 zlice ulja, 1 zlica soli
1 navrsak noza crnog papra
1 zlica brasna, 3/8l crnog vina
1 salica juhe od mesa
po 1 grancica majcine dusice i persina
100g pecurki
Priprema:
Govedinu operemo, obrisemo i narezemo na kocke brida 5cm.Slaninu narezemo na sitne kockice.Luk ogulimo i narezemo na osmine.Cesnjak ogulimo i protisnemo kroz tjesak za cesnjak.Uvelikom loncu ugrijemo ulje, na njemu dobro isprzimo kocke slanine i izvadimo ih iz masti.Meso na vrucoj masti przimo 10-ak min da postane hrustavac i smede sa svih strana.Dodamo osmine glavice luka i malo ih przimo sa mesom.Meso zacinimo sa solju, paprom i cesnjakom.Pospemo brasnom zaprzimo i zalijemo crnim vinom i juhom od mesa.Sve dobro promjesamo dodamo persin i majcinu dusicu pa meso pirjamo pokriveno 3 sata na blagoj vatri.Pecurke ocistimo operemo i narezemo na ploske.Gotovo meso izvadimo iz umaka pa umak procjedimo.Meso pecurki i slaninu pirjamo jos 20 min u umaku.
(boeuf bourguignon)
Sastojci:
1kg govedine od donjeg djela bzta
50g masne suhe slanine
2 glavice luka, 1 rezanj cesnjaka
4 zlice ulja, 1 zlica soli
1 navrsak noza crnog papra
1 zlica brasna, 3/8l crnog vina
1 salica juhe od mesa
po 1 grancica majcine dusice i persina
100g pecurki
Priprema:
Govedinu operemo, obrisemo i narezemo na kocke brida 5cm.Slaninu narezemo na sitne kockice.Luk ogulimo i narezemo na osmine.Cesnjak ogulimo i protisnemo kroz tjesak za cesnjak.Uvelikom loncu ugrijemo ulje, na njemu dobro isprzimo kocke slanine i izvadimo ih iz masti.Meso na vrucoj masti przimo 10-ak min da postane hrustavac i smede sa svih strana.Dodamo osmine glavice luka i malo ih przimo sa mesom.Meso zacinimo sa solju, paprom i cesnjakom.Pospemo brasnom zaprzimo i zalijemo crnim vinom i juhom od mesa.Sve dobro promjesamo dodamo persin i majcinu dusicu pa meso pirjamo pokriveno 3 sata na blagoj vatri.Pecurke ocistimo operemo i narezemo na ploske.Gotovo meso izvadimo iz umaka pa umak procjedimo.Meso pecurki i slaninu pirjamo jos 20 min u umaku.
Fileti iz nica
(tripes a la nicoise)
Sastojci:
750g ociscenih blansiranih fileka
150g mesnate suhe slanine
1 glavica luka
2 klincica
1 rezanj cesnjaka
2 grancice persina
1 grancica svjeze majcine dusice
1 lovorov list
1/2 salice pekmeza od rajcice
2 salice bijelog vina
2 zlice maslaca , 1 zlica brasna
1 zlica vode
2 navrska noza bijelog papra
1 rakiska casica konjaka(2cl)
Priprema:
Fileke operemo, obrisemo i narezemo na rezance jednake velicine.Slaninu narezemo na kocke.Glvicu luka ogulimo i nabodemo je klincicima.Cesnjak ogulimo i narezemo na sitne kockice.Persina i majcinu dusicu operemo i svezemo sa lovorovim listom.Pekmez od rajcica izmjesamo sa bijelim vinom.Maslac ugrijemo u velikom loncu za pirjanje i na njemu isprzimo kocke slanine.Pospemo ih brasnom, pa uz mjesanje isto tako poprzimo:malo pomalo naljevamo smjesu rajcice i vina i pustimo da jednom uskipi.Dodamo rezance fileka, glavicu luka sa zabodenim klincicima, ceesnjak vezicu zacinskog bilja, sol papar, promjesamo i sve kuhamo pokriveno 2 sata na blagoj vatri.Prije posluzivanja uklonimo vezicu bilja i glavicu luka i umjesamo konjak.
(tripes a la nicoise)
Sastojci:
750g ociscenih blansiranih fileka
150g mesnate suhe slanine
1 glavica luka
2 klincica
1 rezanj cesnjaka
2 grancice persina
1 grancica svjeze majcine dusice
1 lovorov list
1/2 salice pekmeza od rajcice
2 salice bijelog vina
2 zlice maslaca , 1 zlica brasna
1 zlica vode
2 navrska noza bijelog papra
1 rakiska casica konjaka(2cl)
Priprema:
Fileke operemo, obrisemo i narezemo na rezance jednake velicine.Slaninu narezemo na kocke.Glvicu luka ogulimo i nabodemo je klincicima.Cesnjak ogulimo i narezemo na sitne kockice.Persina i majcinu dusicu operemo i svezemo sa lovorovim listom.Pekmez od rajcica izmjesamo sa bijelim vinom.Maslac ugrijemo u velikom loncu za pirjanje i na njemu isprzimo kocke slanine.Pospemo ih brasnom, pa uz mjesanje isto tako poprzimo:malo pomalo naljevamo smjesu rajcice i vina i pustimo da jednom uskipi.Dodamo rezance fileka, glavicu luka sa zabodenim klincicima, ceesnjak vezicu zacinskog bilja, sol papar, promjesamo i sve kuhamo pokriveno 2 sata na blagoj vatri.Prije posluzivanja uklonimo vezicu bilja i glavicu luka i umjesamo konjak.
Pretplati se na:
Postovi (Atom)