Recepti jela i kolaca

nedjelja, 23. studenoga 2014.

Bubrezi na zaru

Sastojci:

4 svinjska bubrega
sol
papar
1-2 glavice crvenog luka



Priprema:


Bubreg operite, prerezite ih po duzini pa ostranite zilice i kanale.Namocite ih u hladnu vodu.Na ugrijani rostilj poredajte polovine bubrega i ispecite ih najprije s jedne a zatim s druge strane.Pecene bubrege posolite i popaprite.Crveni luk ocistite, operite i narezite na tanka rebra, posolite i posluzite s pecenim bubrezima.

Bosanski sis -raznjici

Sastojci:

1 kg mesa od buta (janjetine teletine i ovcevine)
sol
papar
1/2kg crvrnog luka




Priprema:


Meso operite i narezite na krupnije komade.Na svaki stapic nabodete po komad janjetine,teletine i ovcetine, posolite i ispecite na zagrijanom rostilju.Luk ocistite, operite, nasjeckajte, stavite u posudu i poklopite.Pecene raznjice popaprite i skinite sa stapica.Stavite ih na luk, poklopite posudu i dobro protresite da sok od pecenih raznjica dobro natopi luk.Meso i luk istresete na topli tanjur i odmah posluzite.

Bosanska vijesalica na rostilju

Sastojci:

80dag janjetine  ( od buta)
sol
papar
2 glavice crvenog luka



Priprema:


Janjeci but operite i narezite na deblje odreske.Svaki odrezak zarezite po duzini i lagano istucite.Posolite i ispecite na rostilju.Luk ocistite, operite, nasjeckajte i stavite u tanjur.Odozgo slozite pecene vjesalice i popaprite.Posluzite uz kuhanu rizu zacinjenu maslacem i posutu nasjeckanim pesunovim liscem.

Bijela vijesalica u maramici

Sastojci:

60dag svinjskih kotleta
sol
ljuta papricica
trbusna maramica
3 glavice crvenog luka
sol



Priprema:

Kotletima ostranite kosti, posolite ih i pospite nasjeckanom ljutom papricicom.Trbusnu maramicu operite i narezite.Svaki komad mesa zavijete u maramicu i sa obje strane ispecite na zagrijanom rostilju.Posluzite uz narezan i posoljen crveni luk.

Bijeli bubrezi na zaru

Sastojci:

1 kg bijelih bubrega
sol
papar



Priprema:

Bijele bubrege operite, ogulite im kozicu i uzduzno ih prerezite.Svaku polovinu posolite i s obje strane ispecite na vrucem rostilju.Pecene bijele bubrege pospite mljevenim paprom i  posluzite uz salatu od kiselih paprika.

Biftek sa slaninom

Sastojci:

60dag govede pisane pecenke
4 ploske mesnate slanine
sol
papar
ulje



Priprema:

Meso narezite na 4 odreska, prelite uljem i ostavite nekoliko sati da omeksa.Pecite na vrucem rostilju s obje strane.Pred kraj stavite slaninu i malo zapecite.Pecene bifteke slozite na topli tanjur, ili drveni pladanj, posolite, popaprite, na svaki stavite po plosku prepecene slanine i odmah posluzite.

Biftek sa rajcicom

Sastojci:

60dag govede pisane pecenke
1 veca rajcica
sol
papar
ulje
pesunovo lisce



Priprema:

Narezano meso na (4 odreska) namocite u ulju i ostavite neko vrijeme da omeksa.Odlezane odreske stavite na zagrijan rostilj, ispecite ih s jedne strane, okrenite na drugu stranu i na svaki biftek stavite po kolut rajcice.Posolite i pecite dok se rajcica ne zapece.Pecene bifteke stavite na ugrijan tanjur, posolite, popaprite, pospite nasjeckanim pesunovim liscem i posluzite.

Biftek s jajetom

Sastojci:

60dag govede pisane pecenke
4 jaja
ulje
sol
4 zrna papra




Priprema:


Meso narezite na 4 odreska, stavite u posudu i prelite uljem.Nako nekoliko sati ispecite ih na zagrijanom rostilju.Bifteke netreba dugo pec.Pecene bifteke stavite na zagrijan tanjur i posolite.Na ulju isprzite 4 jaja na oko, posolite ih i na svaki biftek stavite jaje i zrno papra.Posluzite uz przeni krumpir i zelenu salatu.

Biftek na rostilju

Sastojci:

60dag govede pisane pecenke
ulje
sol
papar



Priprema:

Komad mesa izrezite na 4 odreska, operite i dobro posusite.Namazite ih uljem, stavite na ugrijani rostilj i sa svake strane pecite po 3 minute.Pecene bifteke posolite, popaprite i posluzite.Uz ovako pripremljen biftek posluzite krokete od krumpira i zelenu salatu.

Baruni u foliji

Sastojci:

1 kg baruna
sol
ulje
limun




Priprema:


Barune ocistite, ostranite im utrobu i skrge, operite ih i osusite cistom kuhinjskom krpom.Posolite i prelite uljem.Svaku ribu uvijete u komad folije, stavite na zagrijani rostilj i pecite 20 min.Pecene barune izvadite iz folije, stavite na topli tanjur i odmah posluzite uz kriske limuna.

Kukuruzni nabujak iz Južnih država - Southern corn souffle

Sastojci:

600 g kukuruznog zrnja iz limenke
200 g mesnate suhe slanine u ploškama
1 mala glavica luka
4 žlice maslaca, 2 žlice brašna
1/8 l mlijeka, 1 žličica soli
po 1/4 žličice senfa, ljute mljevene crvene paprike i šećera
1 žumanjak 
3 kriške popržena kruha
1/2 šalice bijelih mrvica
3 žlice naribana sira

Priprema:

Pećnicu ugrijemo na 200*. Kukuruzno zrnje ocijedimo. Slaninu dobro ispržimo i stavimo s istopljenom mašću u vatrostalan kalup. Luk narežemo na sitne kockice. Rastopimo 2 žlice maslaca, na njemu staklasto popržimo kockice luka, pospemo brašnom i polijemo mlijekom. Umak začinimo solju, senfom, paprikom i šećerom i kuhamo 5 minuta. Razmutimo žumanjak i umiješamo u umak. Umak skinemo sa štednjaka. Poprženi kruh narežemo na kockice, popržimo ga zlatnosmeđe na žlici maslaca, pomiješamo s kukuruznim zrnjem i umakom, pa stavimo na ploške slanine. Mrvice pomiješamo sa sirom, pospemo po nabujku i na nj stavimo maslac u listićima. Nabujak 20-ak minuta zapečemo u pećnici.

Bostonski zapečeni grah - Boston baked beans

Sastojci:

500 g bijeloga graha
1 glavica luka, 1/2 žličice soli
4 žlice javorova sirupa ili kojeg drugog sirupa
4 žlice farina
1 žličica gorušica u prahu
300 g posoljene svinjske trbušnine
crni papar


Priprema:

Grah oplahnemo, uspemo u vatrostalnom kalup i namačemo 12 sati pokriveno hladnom vodom. Luk ogulimo i narežemo na kocke. Pomiješamo sol, sirup, šećer i gorušica u prahu, pa s kockama luka umiješamo u grah. Meso operemo i narežemo na ploške debele oko 1 cm; stavimo ga na grah i dolijemo toliko vode da pokrije sve sastojke. Pećnicu ugrijemo na 160*. Na vatrostalan kalup stavimo poklopac; eventualno zabrtvimo aluminijskom folijom, pa grah zgotivimo i paćnici na drugoj prečki odozdol za 4-5 sati. Za gotovljenja povremeno promiješamo i po potrebi dolijemo malo vode. 30 minuta prije kraja gotovljenja skinemo poklopac i tako pustimo da se malo tekućine ispari. Na složenac sameljemo papar.

Koktel od racica - shrimpcocktail

Sastojci:

600 g duboko zamrznutih morskih račića
50 g crnih maslina
4 žlice majoneze
4 žlice slatkog vrhnja
1/2 žličice worcesterskog umaka
1/2 žličice šećera
1/2 žličice limunovog soka
1/4 žličice soli
1 žličica gorušice u prahu
1 žličica paste od srdela
nekoliko listova salate


Priprema:

Morske račiće otopimo, oplahnemoo ih hladnom vodom i dobro ocijedimo. Masline također oplahnemo hladnom vodom, ocijedimo, očistimo ih od koštica i narežemo na tanke ploškice. Majonezu izmiješamo s vrhnjem, worcesterskim umakom, šećerom, limunovim sokom, solju, gorušicom u prahu i pastom od srdela. Listove salate operemo, obrišemo i narežemo na fine trake. Trakama salate obložimo 4 čaše za koktele. Morske račiće i ploškice maslina pomiješamo s umakom od majoneze i stavimo u priređene čaše za koktele.

Salata od bijelog kupusa coleslaw

Sastojci:

1 mala glavica bijelog kupusa
4 ploske mesne suhe slanine
2 zlice ulja
2 zlice vinskog octa
1/2 zlicesecera, 1 zlica soli
1 navrsak noza bijelog papra
4 zlice majoneze




Priprema:

Sbijelog kupusa uklonimo lose vanjske listove.Glavicu rascetvorimo i izrezemo kocanj.Cetvrtine glavice ravnomjerno izrezemo na sitne rezance ili naribamo.Slaninu narezemo na kockice, hrustavo ih poprzimo na zlici ulja i prelijemo sa mascu od przenja na kupusne rezance.Ostatak ulja temeljito promjesamo sa octom, secerom ,solju i paprom, te promjesamo majonezom.Zacin umjesamo u kupusne rezance:pustimo da pokriveno stoje 15 min.





Salata od krupira sa sunkom

Sastojci:

50dag krumpira
2-3 paprike
10dag sunke
sol
majoneza



Priprema:


Krumpir operete i skuhate u ljusci.Oljustite ga i narezite na tanke kolutove.Sunku narezite na sitne kockice.Paprike operete, ocistite od sjemenki i narezete na tanke rezance.Sve te sastojke dobro izmjesajte i posolite po potrebi.Na kraju dodajte majonezu i ponovo lagano promjesajte.Stavite u zdjelu za salatu i posluzite.

Salata od krumpira sa slaninom

Sastojci:


50dag krumpira
10dag slanine
1 glavica crvenog luka
sol
ocat




Priprema:


Krumpir operite i skuhajte u ljusci.Oljustite ga i narezite na kolutove.Slaninu narezete na kocke i malo proprzite, dodajte malo brasna i mjesajte dok ne porumeni.Zalite vrucom vodom.Maknite sa stednjaka, dodajte ocat i sol po potrebi, te crveni luk izrezan na tanka rebra.Tom mjesavinom prelite narezani krumpir.Kad solite ovu salatu pazi na kolicinu soli s obzirom da je slanina slana.

Salata od krumpira sa sardinama

Sastojci: 


50dag krumpira
1 konzerva srdini
1-2 glavice crvenog luka
2 zlice majoneze
2 zlice senfa
2 jaja
sol
pesunovo lisce



Priprema:


Krumpir operite i skuhajte u ljusci.Oljustite ga i narezite na tanke kolutove.Crvrni luk ocistite, operite inarezite na tanka rebra, posolite ga i dodajte pripremljenom krumpiru.Sardine narezite na sitne komadei takoder dodajte krumpiru.Izmjesajte majonezu i senf i dodajte salati.Sve zajedno lagano izmjesajte i na kraju salatu ukrasite kriskama ili kolutovima tvrdo kuhanim jajima.Odozgo je pospite usitnjenim pesunovim liscem, a mozete ukrasit i narezanim rotkvicama.

Salata od krumpira sa mesom

Sastojci:


50dkg krumpira
vrecica majoneze
sol
ulje
ocat



Priprema:


Oprani krumpir skuhajte u ljusci.Malo ga ohladite, oljustite, narezite na kolutove, posolite, prelite uljem i octom, a na kraju umjesajte majonezu, i posluzite.

Salata od krumpira s hrenovkama

Sastojci:


50dkg krumpira
4 hrenovke
1 glavica crvenog luka
sol 
papar
ulje
ocat
1dl kiselog vrhnja




Priprema:


Krumpir dobro operite i skuhajte u ljusci.Oljusti ga i narezi na kolutove.Posebno skuhajte hrenovke, narezite ih na tanke kolutove, dodajte krumpiru i lagano izmjesajte.Izmjesajte kiselo vrhnje, ulje i ocat i tom mjesavinom prelite salatu, posolite je, pospite paprom i posluzite.