Recepti jela i kolaca
nedjelja, 19. listopada 2014.
Ledeni nabujak (souffle glace)
Sastojci:
3 lista zelatine
8 zumanjaka
250g secera
3 salice hladne jake kave
1 rakiska casa likera od narande
4 bjelanjka
3/8l slatkog vrhnja
30g secera
1kalup za nabujak
Priprema:
Na kalup za nabujak nacinimo produzetak od pergament-papira visok 7 cm.Zelatinu namocimo u dosta vode.Zumanjke pjenasto izmjesamo s polovicom secera.Zelatinu ocijedimo, umjesamo je u smjesu od jaja pa sve uz stalno mjesanje grijemo u vodenoj kupelji dok smjesa ne postane kremasta.Kremu izvadimo iz vodene kupolji, promjesamo je sa kavom i likerom i stavimo u hladnjak da se hladi 30min.Bjelanjke cvrsto izmjesamo sa ostatkom secera.Snjeg od jaja umjesamo u rashladenu kavenu smjesu.Vrhnje cvrsto istucemo sa secerom i umjesamo u smjesu.Kremu stavimo u prilagoden kalup za nabujak i zamrzavamo je barem 4 sataPrije posluzivanja nabujak pospemo kakaom u prahu i uklonimo papirnati produzetak.
Sobret od sampanjca (sorbet au champagne)
Sastojci:
sastojci za 6 osoba
400g secera
sok od 4 limuna
1 boca suhog sampanjca
Priprema:
Kuhamo 1/2l vode uz cesce mjesanje, sa secerom dok se secer potpuno ne otopi.Sirup zatim uz visekratno mjesanje ohladimo i pomjesamo sa limunovim sokom.Hladni sirup izmjesamo sa sampanjcem, masu stavimo u elekticni stroj za prevrljavanje sladoleda i kremasto je izmjesamo u pretincu za pravljenje leda ili jos bolje u stroju za zamrzavanje.Ako nemamo glasijeru, sorbet zamrznemo u pretincu za duboko zamrzavanje.Tenperatura mora biti barem -15*.Da sorbet bude mek i gibak mora se u razmaku od 60 min dva put promjesat u mikseru i vratit da se sljedecih 60min smrzava.60 min prije posluzivanja sorbet izvadimo iz aparata za zamrzavanje i stavimo u hladionik.Masicama za kuglice sorbet stavimo u case ohladene na ledu i ukrasimo po zelji.
Kolac sa tresnjama
(clafoutis)
Sastojci:
500g crvenih tresanja
4 zlice brasna
8 zkica secera
1 prstohvat soli
3 jaja
2 salice mlijeka
za kalup: maslac
za posipanje: secer u prahu
Priprema:
Tresnje operemo pokidamo od peteljki i dobro ocijedimo. Brasno promjesamo u zdjeli sa secrom i solju.1 jaje rastavimo na zumanjak i bjelanjak, pa bjelanjak istucemo u tvrdi snjeg.Ostatak jaja i zumanjak izmjesamo sa brasnom i secerom.Malo pomalo dolijemo mlijeko, pa tjesto ostavimo da stoji nekoliko min.Pecnicu ugrijemo na 200*.Vatrostalni kalup namazemo maslacem.Tresnje stavimo u kalup.Snjeg od bjelanjaka umjesamo u tjesto i njime prekrijemo tresnje.Kolac pecemo oko 45 minu predhodno ugrijanoj pecnicina drugoj precki odozgo.Posluzimo po volji vruce ili hladno.Prije posluzivanja dopro pospemo secerom u prahu.
(clafoutis)
Sastojci:
500g crvenih tresanja
4 zlice brasna
8 zkica secera
1 prstohvat soli
3 jaja
2 salice mlijeka
za kalup: maslac
za posipanje: secer u prahu
Priprema:
Tresnje operemo pokidamo od peteljki i dobro ocijedimo. Brasno promjesamo u zdjeli sa secrom i solju.1 jaje rastavimo na zumanjak i bjelanjak, pa bjelanjak istucemo u tvrdi snjeg.Ostatak jaja i zumanjak izmjesamo sa brasnom i secerom.Malo pomalo dolijemo mlijeko, pa tjesto ostavimo da stoji nekoliko min.Pecnicu ugrijemo na 200*.Vatrostalni kalup namazemo maslacem.Tresnje stavimo u kalup.Snjeg od bjelanjaka umjesamo u tjesto i njime prekrijemo tresnje.Kolac pecemo oko 45 minu predhodno ugrijanoj pecnicina drugoj precki odozgo.Posluzimo po volji vruce ili hladno.Prije posluzivanja dopro pospemo secerom u prahu.
Krema od karamela
(creme au caramel)
Sastojci:
sastojci za 6 osoba
100g secera
1 rakiska casica vode
1/2l mlijeka
1/4 stapica vanilije
90g secera
3 jaja
2 zumanjka
za kalupice ulje 6 malih kalupa
Priprema:
Pecnicu ugrijemo na200*.Vatrostalnu posudu napunjenu vodom stavimo u pecnicu da se voda ugrije na 80*.Kalupice namazemo uljem.Secer stavimo u posudu i u njoj ga otopimo na srednje jakoj vatri.Cim se secer pocne topiti na rubu, lagano mjesamo da se sav potpuno otopi.Dodamo i umjesamo vodu.Prelijemo tim dna kalupica a ostatak karamele zakuhamo sa jos malo vode i umak stavimo na stranu.Zakuhamo mlijeko sa stapicem vanilije.Secer izmjesamo sa jajima i zumanjcima.Malo pomalo umjesamo vruce mlijeko u smjesu od jaja pa sve protisnemo kroz fino sito.Smjesom napunimo kalupice i stavimo ih u vodenu kupelju u pecnici da se 20min zgusnu.Kremu dobro ohladimo i malo prije posluzivanja izvrnemo iz kalupa.Umak od karamele posluzimo odvojeno uz kremu.
(creme au caramel)
Sastojci:
sastojci za 6 osoba
100g secera
1 rakiska casica vode
1/2l mlijeka
1/4 stapica vanilije
90g secera
3 jaja
2 zumanjka
za kalupice ulje 6 malih kalupa
Priprema:
Pecnicu ugrijemo na200*.Vatrostalnu posudu napunjenu vodom stavimo u pecnicu da se voda ugrije na 80*.Kalupice namazemo uljem.Secer stavimo u posudu i u njoj ga otopimo na srednje jakoj vatri.Cim se secer pocne topiti na rubu, lagano mjesamo da se sav potpuno otopi.Dodamo i umjesamo vodu.Prelijemo tim dna kalupica a ostatak karamele zakuhamo sa jos malo vode i umak stavimo na stranu.Zakuhamo mlijeko sa stapicem vanilije.Secer izmjesamo sa jajima i zumanjcima.Malo pomalo umjesamo vruce mlijeko u smjesu od jaja pa sve protisnemo kroz fino sito.Smjesom napunimo kalupice i stavimo ih u vodenu kupelju u pecnici da se 20min zgusnu.Kremu dobro ohladimo i malo prije posluzivanja izvrnemo iz kalupa.Umak od karamele posluzimo odvojeno uz kremu.
Pretplati se na:
Postovi (Atom)