Recepti jela i kolaca

ponedjeljak, 13. listopada 2014.

                 Jastučići od janjetine
                          (EMPANADILLAS)


Sastojci:

600g duboko zamrznutog lisnatog tijesta
400g janjetine
50g masne suhe slanine
1/2 glavice luka, 2 žlice maslinovog ulja
1/2 žličice soli
1/2 žličice ljute mljevene paprike 
1 žlica sitno nasjeckanog vlasca
1 jaje, 1 žumanjak

Priprema:

Lisnato tijesto otopimo. Janjetinu i slaninu narežemo na kockice i odmah usitnimo kuhinjskom sjekiricom ili nožem za sjeckanje.
Luk ogulimo i narežemo na vrlo sitne kockice. Ugrijemo ulje, na njemu staklasto popržimo luk i nasjeckanu slaninu. Dodamo janjetinu, uz češće prevrtanje pržimo 5 minuta, posolimo i začinimo paprikom. Umješamo vlasac i jaje. Otopljene komade lisnatog tijesta stavimo jedan na drugi, malo ih stisnemo i na radnoj plohi posutoj brašnom razvaljamo na debljinu od 2-3 mm. Tijesto narežemo na četvorine. Po četvorinama raspodjelimo nadjev od mesa, presavinemo ih u trokute i rubove čvrsto stisnemo valjuškom. Jastučiće od tijesta položimo na lim isplahnut hladnom vodom i ostavimo da miruje 15 minuta. Pećnicu ugrijemo na 200*. Jastučiće namažemo žumanjkom i pečemo 20-25 minuta; poslužimo vruće ili hladne.


 
                        Jaja flamenco
                    (HUEVOS A LA FLAMENCA)


Sastojci:

1 glavica luka, 2 režnja češnjaka
2 rajčice
1 crvena paprika
100g sirove dimljene šunke
200g kobasice začinjene paprikom
5 žlica maslinovog ulja
1 šalica duboko zamrznutog graška
1 šalica duboko zamrznutih mahuna
1 žličica soli
po 1 prstohvat bijelog papra i ljute paprike
8 jaja


Priprema:

Luk ogulimo i narežemo na kocke. Češnjak ogulimo i nasjeckamo. Rajčice ogulimo, očistimo od sjemenaka i narežemo na komade.
Papriku raspolovimo, očistimo od pregradnih opna i sjemenaka, operemo i narežemo na rezance. Čunku također narežemo na  rezance. Kobasicu narežemo na ploške. Ulje ugrijemo u vatrostalnoj posudi. Na njemu poprđimo kocke luka i češnjaka.
Dodamo rajčice, rezance paprike, grašak i mahune, začinimo, sve promiješamo i pokriveno pirjamo 15 minuta. Pećnicu ugrijemo na 200*. Izdvojimo 8 plošaka kobasice, ostatak kobasice umiješamo sa šunkom u povrće. Malom zaimačom u povrću načinimo 8 udubina i u svako razbijemo po jedno jaje. Svako jaje pokrijemo ploškom kobasice. Jelo zapečemo u pećnici na srednjoj prečki. Čim se bjelanjak skrutne, izvadimo posudu iz pećnice. Jaja poslužujemo vruća.


 
               Prženi kruh s jajima
               (MIGAS CON HUEVOS FRITOS)


Sastojci:

500g starog bijelog vina
1 šalica mlake vode
1/2 žličice soli
2 režnja češnjaka
200g kobasice začinjene paprikom
200g sirove dimljene šunke
5 žlica maslinovog ulja
1 žlica ljute mljevene paprike
4 jaja
po jajetu 1 prstohvat soli i bijelog papra

Priprema:

Kruh narežemo na vrlo tanke kriške i stavimo ga nekoliko sati prije obroka u posudu, pokapamo vodom, posolimo i ostavimo da stoji pokriven. Češnjak ogulimo i nasjeckamo. Kobasicu i šunku narežemo na kockice. 3 žlice maslinovog ulja ugrijemo u tavi. Na njemu popržimo češnjak, kobasicu, šunku i papriku u prahu.
Dodamo namočeni kruh, sve pomiješamo i 15 minuta pržimo preokrećući. Kruh pri tome kuhačom usitnimo na male komade. Ostatak ulja ugrijemo u drugoj tavi i na njemu ispržimo jaje na oko. Posolimo ih, popaprimo i stavimo na isprženi kruh.


    
           Složenac od morskih plodova
                    (ZERZUELA DE MARISCOS)


Sastojci:

400g duboko zamrznutih liganja
16 duboko zamrznutih škampa 
400g svježih daganja
250g fileta bakalara
1 žlica limunovog soka
2 glavice luka, 1 vezica peršina
3 režnja češnjaka
1 žličica soli, 4 rajčice
1/4 l bijelog vina, 5 žlica ulja
1/4 žličice bijelog papra


Priprema:

Lignje i škampe otopimo. Lignje sitno narežemo. Školjke operemo, očetkamo i odrežemo im nit. Bakalar operemo, narežemo na komade velike 4 cm i pokapamo limunovim sokom. Luk ogulimo, jednu glavicu narežemo na kocke, drugu na osam djelova. Peršin operemo, listove nasjeckamo, peteljke sačuvamo. Češnjak ogulimo i zgnječimo sa solju. Rajčice ogulimo i raščetvorimo. Osmine luka zakuhamo s vinom, peršinovim peteljkama i češnjakom. U tome školjke skuhamo za 5-8 minuta pokrivene, na jakoj vatri. Izvadimo ih iz uvarka. Uvarak procijedimo. Ugrijemo ulje i na njemu staklasto popržimo kocke luka. Dodamo rajčice, bakalar, papar i lignje, zalijemo uvarkom os školjaka i sve pokrivenokuhamo 15-ak minuta. Škampe i školjke u ljusci ugrijemo u jelu. Zarzuelu poslužimo posutu peršinom.





 
           Madridska juha od češnjaka
              (SOPA DE AJO A LA MADRILENO)


Sastojci:

200 g bijeloga kruha
4 režnja češnjaka
1/2 žličice soli
2 žlice maslinovog ulja
1 žlica paprike, slatke
3/4 l voda, 4 jaja
2 žlice sitno nasjeckanog vlasca


Priprema:

Bijeli kruh narežemo na vrlo tanke kriške. Češnjak ogulim, krupno narežemo i zgnječimo sa solju. Ulje ugrijemo u velikom loncu pa češnjak izmješamo s vrućim uljem. Kriške bijelog kruha stavimo u ulje i popržimo s obje strane, oprezno preokrećući. Papriku pospemo po bijelom kruhu i dolijemo hladnu vodu. Kad juha zakuha pustimo je da na blagoj vatri pirja 2-3 minute. Lonac skinemo sa štednjaka. Jaja razbijemo jedno za drugim, svako pustimo da klizne u zaimaču pa ga sa zaimače stavimo u vruću juhu. Lonac s juhom zatim vratimo na ploču štednjaka i tamo ga na blagoj vatri ostavimo da se bjelanjci skrutnu. Iz juhe izvadimo svaki put po jedno jaje, stavimo ga u šalicu za juhu posolimo, popaprimo i prelijemo juhom; pospemo vlascem.




   
               Juha s narezanim povrćem
                                               (SOPA JULIANA)


Sastojci:

4 mlada luka
200 g bijelog kupusa
2 zelene paprike
2 mrkve
300 g krumpira
2 žlice maslinovog ulja
1 l juhe od mesa
4 rajčice
2 šalice duboko zamrznutog graška
3 žlice nasjeckanog peršina


Priprema:

Luk narežemo na rezance. Bijeli kupus naribamo. Paprike narežemo na rezance. Mrkve ostružemo, operemo i narežemo na ploške nožem valovite oštrice. Krumpir ogulimo i narežemo na kocke. Ugrijemo ulje, na njemu staklasto popržimo rezance luka, dolijemo juhu od mesa. Kad zakuha dodamo rezance kupusa i paprike, mrkvu i kocke krumpira pa sve kuhamo pokriveno 20 minuta. Rajčice ogulimo, narežemo ih na osam djelova i očistimo od sjemenaka. Nakon navedenog vremena kuhanja u juhu stavimo duboko zamrznuti grašak i osmine rajčice. Kuhamo još 8-10 minuta na blagoj vatri. Prije posluživanja pospemo nasjeckanim peršinom. 



 
                    Juha od školjaka
                                   (CREMA DE ALMEJAS)


Sastojci:

400g odrezaka od riba (peraje, repovi, glave)
1 mrkva, 1 žličica soli
3/8 l vode, 4 rajčice
2 kozjaka, 2 žlice maslaca
1 prstohvat šafrana
2 žlice škrobnog brašna
1/8 l mlijeka  
400 g konzerviranih školjaka
2 žumanjka, 1/8 l vrhnja
1 prstohvat bijelog papra
1 žlica svježeg sitno nasjeckanog ružmarina
1 žličica svježeg sitno nasjeckanog matičnjaka 


Priprema:

Odreske od riba operemo. Mrkvu ostružemo i narežemo na kolutove. Odreske od riba kuhamo s mrkvom u posoljenoj vodi pokrivene, 15 minuta na blagoj vatri. Rajčice ogulimo, raščetvorimo i očistimo od sjemenaka; kozjak narežemo na kocke.
Maslac rastopimo i na njemu staklasto ispirjamo kozjak. Riblju juhu procijedimo na kozjak, dodamo rajčice i sve ostavimo pokriveno da se lagano kuha 10 minuta. Šafran otopimo u žličici vruće vode. Škrobno brašno izmješamo s mlijekom i šafranom, ulijemo u juhu i mješamo dok provrije. Školjke s tekućinom ugrijemo u juhi. Žumanjke razmutimo s vrhnjem, paprom i nekoliko žlica vruće juhe. Juhu skinemo sa štednjaka i legiramo smjesom žumanjaka i vrhnja; poslužite je posutu začinskim biljem.