Recepti jela i kolaca

ponedjeljak, 13. listopada 2014.

                    Juha od školjaka
                                   (CREMA DE ALMEJAS)


Sastojci:

400g odrezaka od riba (peraje, repovi, glave)
1 mrkva, 1 žličica soli
3/8 l vode, 4 rajčice
2 kozjaka, 2 žlice maslaca
1 prstohvat šafrana
2 žlice škrobnog brašna
1/8 l mlijeka  
400 g konzerviranih školjaka
2 žumanjka, 1/8 l vrhnja
1 prstohvat bijelog papra
1 žlica svježeg sitno nasjeckanog ružmarina
1 žličica svježeg sitno nasjeckanog matičnjaka 


Priprema:

Odreske od riba operemo. Mrkvu ostružemo i narežemo na kolutove. Odreske od riba kuhamo s mrkvom u posoljenoj vodi pokrivene, 15 minuta na blagoj vatri. Rajčice ogulimo, raščetvorimo i očistimo od sjemenaka; kozjak narežemo na kocke.
Maslac rastopimo i na njemu staklasto ispirjamo kozjak. Riblju juhu procijedimo na kozjak, dodamo rajčice i sve ostavimo pokriveno da se lagano kuha 10 minuta. Šafran otopimo u žličici vruće vode. Škrobno brašno izmješamo s mlijekom i šafranom, ulijemo u juhu i mješamo dok provrije. Školjke s tekućinom ugrijemo u juhi. Žumanjke razmutimo s vrhnjem, paprom i nekoliko žlica vruće juhe. Juhu skinemo sa štednjaka i legiramo smjesom žumanjaka i vrhnja; poslužite je posutu začinskim biljem.



  



Nema komentara: