Recepti jela i kolaca

srijeda, 19. studenoga 2014.

Bosanska papula

                  
Sastojci:

50dkg bijelog graha
1 glavica crvenog luka
sol
mljevena crvena paprika
cesnjak 
ulje 
ocat



Priprema:

Grah ocistite, operete i skuhajte.Ocjedite ga i propasirate ili zgnjecite viljuskom.Cesnjak ocistite, operete, zgnjecite i dodajte u ocat.Dobro izmjesajte i stavite u pripremjeni grah.U posebnoj posudi ugrijte ulje, dodajte mljevenu papriku i prelite preko graha.

Bekriska salata

           
Sastojci:


1-2 crvene rotkve
2-3 poriluka
sol
papar
ulje 
ocat


Priprema:

Rotkvu ogulite, operite i krupnije naribajte.Poriluk ocistite, operite i sasvim sitno narezite.Obje vrste povrca pomjesajte, dodajte sol, ulje i ocat po ukusu.Jos jedanput dobro promjesajte i posluzite.

BECKA SALATA OD KRUNPIRA

   
Sastojci:

50dkg krunpira
4 kobasice
2 jaja
2 kisela krastavca
2 glavice crvenog luka
1 dl vode
sol 
papar
senf
ulje ocat
rajcica i zelena salata za ukras


Priprema:


Krunpir skuhajte, oljustite ga i dok je topao izrezite na kolutove.Jaja skuhajte na tvrdo, oljustite ih i narezite na kocke.Kobasice izrezite na kolutice.Crveni luk nasjeckajte prokuhaj te ga sa octom i vodom i izlijete po kropiru i kobasicama.Senf i ulje dobro izmjesajte i preli te po salati.Ovako pripremljenu salatu ostavite da malo odstoji.Ukrasite je kriskama rajcice i listovima zelene salate.

Fini kolač od repe (KIHEN FIN VEISSERIBEN)

         

Sastojci:

250 g pastrnaka (bijele repe)
125 g maslaca, 150 g šećera

3 jaja, 200 g brašna
po 1/2 žličice mljevenoga muškatnoga oraščića 
1 prstohvat soli 
75 g nasjeckanih oraha

Za nadjev: 
 200 g maslaca, 2 žumanjka
350 g šećera u prahu

Za kalup:
maslac i brašno

Za posipanje:
100 g naribanih oraha


Priprema:

Repe ogulimo, raspolovimo i kuhamo ih u slanoj vodi da se raspadnu. Malac pjenasto izmješamo sa šećerom. S jajima, pireom od repe, brašnom, sodom bikarbonom, cimetom, oraščićem, klinčićima u prahu, solju i orasima zamjesimo u tijesto. Pećnicu ugrijemo na 180*. Rasklopiv kalup namažemoo maslacem i pospemo brašnom. U kalup stavimo tijesto, površinu zagladimo i kolač pečemo 50 minuta u paćnici; ohladimo na rešetki za kolače. Maslac kremasto izmiješamo s žumanjcima i šećerom u prahu. Kolač jednom prorežemo, namažemo kremom  i opet sastavimo. Ostatkom kreme namažemo kolač, pospemo ga orasima. Kolač držimo u hladnjaku.






Nabujak od riže (REIS-KUGEL)

                  
Sastojci:

100 g riže okrugla zrna
1 prstohvat soli 
2 jabuke
50 g grožđica
1-2 jaja
75 g farina
50 g maslaca
1 žlica marmelade
2 žlice mljevenih badema

Za kalup:

2 žlice maslaca

Za posipanje:

2 žlice farina


Priprema:

Rižu operemo i ocijedimo. Zakuhamo litru posoljene vode, uspemo rižu i lagano kuhamo 15 minuta; zatim uspemo u sito, oplahnemo hladnom vodom i ocijedimo. Dubok vatrostalan kalup namažemo žlicom maslaca. Pećnicu ugrijemo na 180*. Jabuke ogulimo i naribamo. Grožđice operemo vrućom vodom i obrišemo. Jaje razmutimo s farinom i umiješamo s naribanim jabukama, grožđicama, maslacem, maremeladom i bademima u rižu. Smjesu od riže stavimo u kalup, pokrijemo ostatkom maslaca narezanog na listiće i pospemo šećerom . Kuglu zgotivimo za 40 minuta u pećnici i poslužimo vruću.







Nadjevne palačinke (BLINTZES)

                                   
Za palačinke:
250 g brašna od krumpira ili škrobno brašno
2 jaja
1 prstohvat soli

Za nadjev:
250 g kuhane govedine ili mesa od peradi
2 male glavice luka
1 žlica ullja
1/2 žličice soli
po 1 navršak noža crnog brašna i ljute mljevene crvene paprike
1 jaje

Za prženje: 
ulje


Priprema:

Brašno od krumpira pomiješamo s jajima i solju, malo pomalo dolijemo toliko vode da nestane rijetko tijesto. Pustimo da miruje 30 minuta. Meso sameljemo strojem za mljevenje mesa na kolut s najmanjim rupicama. Glavice luka ogulimo, narežemo na kocke i zlatnožuto popržimo na ulju. Meso pomiješamo s kockicama luka, solju, paprom, paprikom i jajetom. U tavi promjera oko 18 cm ugrijemo malo ulja. Od tijesta samo s jedne strane pržimo tanke zlatnožute palačinke. Nepečenu stranu namažemo nadjevom od mesa. Palačinke sklopimo i zatim još jednom presavinemo u četvrtine. Četvrtine s obiju strana ispržimo zlatnosmeđe na ulju. 


Naš savjet:

BLINTZES se kao slatko jelo nadijevaju  i smjesom od svježeg kravljeg sira, koja se zasladi medom i poboljša nasjeckanim bademima.






Nadjevne palačinke (BLINTZES)

                    

Sastojci:

500 g teleće ili janjeće jetre
50 g brašna
2 glavice luka
5 žlica ulja
1/2 l juhe od mesa
1 žličica soli
1 navršak noža crnog papra
300 g krumpira
250 g jabuka


Priprema:

Jetru potopimo 30 minuta u hladnu vodu. Zatim je s obiju strana obilno posolimo, pustimo da miruje još 30 minuta, oplahnemo, obrišemo, narežemo na tanke ploške i uvaljamo u brašno. Luk ogulimo i narežemo na kolutiće. U tavi ugrijemo ulje, na njemu uz stalno preokretanje svijetlosmeđe popržimo ploške jetre i kolutiće luka, izvadimo iz tave i složimo u vatrostalnu posudu. Ostatak brašna zlatnožuto popržimo na preostalom ulju. Malo pomalo dolijemo juhu od mesa i kuhamo da se umak zgusne, posolimo ga i popaprimo. Pećnicu uključimo na 180*. Krumpir ogulimo, 
raščetvorimo, uklonimo im srce i narežemo ih na ploške. Ploške krumpira i jabuka složimo na jetru u posudi. Prelijemo umakom i poklopimo. Jetru u loncu zgotovimo za sat i pol u pećnici.






Sabatni složenac (CHOLEN)

                                     


Sastojci:

200g bijelog graha
600g krumpira
1 velika glavica luka
600g goveđih prsiju
1-2 goveđe kosti
po 1 žličica soli, slatke mljevene crvene paprike i šećera
1 navršak noža crnog papra


Priprema:

Grah namačemo 12 sati. Krumpir ogulimo. Luk ogulimo i narežemo na kocke. Grah ocijedimo i stavimo u velik vatrostalan kalup. Kocke luka i polovicu krumpira složimo na grah. Meso i kosti stavimo u sredinu i priložimo ostatak krumpira. Pospemo solju, paprikom, šećerom i paprom i dolijemo toliko kipuće vode da sve bude pokriveno vodom. Pećnicu uključimo na 180*. Kalup pokrijemo aluminijskom folijom, foliju stisnemo oko ruba i stavimo poklopac. CHOLENT uskuhamo u pećnicu za 30- tak minuta, onda temperaturu vratimo na 100* i jelo ostavimo preko noći do sutrašnjeg podneva u pećnici.
CHOLENT ne udovoljava samo zabrani rada u subotu, nego daje i zasitan obrok.
   








Jastucici kao pridodatak juhi (kreplach)

         
Sastojci:

2 jaja
1/2 zlice soli
150-200g brasna
100g kukuruzne govedine ili mesa
2 zlice nasjeckanog persina i kockica luka
1 zlica gusce masti ili ulja






1/2 zlice soli
po 1 navrsak noza crnog papra i dunbirovog praska



Priprema: 

Jaja razmutimo sa solju i uljem, malo pomalo dodajemo toliko brasna da nastane cvrsto tijesto.Tijesto razvaljamo sto je moguce tanje i narezemo na cetvorine velicine oko 5cm.Meso sameljemo sa strojem za mljevenje mesa na kolut sa najmanjim rupicama i promjesamo sa persinom, kockicama luka, mascu ili uljem, solju, paprom i dunbirovim praskom.Nadljev rasporedimo po cetvorinama od tjesta.Svaku cetvorinu presavinemo u trokut.Rubove tijesta cvrsto stisnemo viljuskom predhodno uronjenom u brasno. KREPLACH pustimo da 60 minuta miruju na radnoj plohi posutoj brasnom, zatim ih 15 minuta gotovimo u lagano kipucoj vodi. KREPLACH se stavljaju kao blagdanski pridodatak na bujon. Jedu se na gozbama za Purim, Roshasanu ili Jom kipur.





Nadljevna riba (Gefile fisch)

                  
Sastojci:

Sastojci za 8 osoba
1 ociscen saran ili stuka 
300g luka
500g fileta morskog lososa
2 tvrdo kuhana jaja
2 bjelanjka, 2 velike mrkve
10 zlica brasna
6 oguljenih gorkih badema
5 zlica secera u prahu
1 zlica soli, 4 glavice luka
20 kocaka secera


Priprema:


Ribu narezemo na 8 debelih plosaka.Luk ogulimo, blansiramo i nasjeckamo.Filete i jaja nasjeckamo.Bjelanjke istucemo u tvrdi snjeg.Mrkve narezemo na ploske.Nasjeckane sastojke promjesamo s brasnom za beskvasni kruh, 3 badema secerom u prahu solju i snjegom od bjelanjaka i stavimo u supljinu ribljih plosaka.Ribu opet sastavimo.Dodamo ploske mrkve i luka.Lagano kuhajuci pokriveno vodom zgotovimo za 60min.Nakon 45min dodamo ostatak badema i secer u kockama.Ribu postavimo na zdjelu s tekucinom od gotovljenja i ploskama mrkve;posluzimo je hladnu ili toplu.






Ledena salata od susenog voca (Chozhafe)

          
Sastojci:


po 75g nesunporevim susenih kajsija suhih sljiva bez kostica, suhih smokvi  susenih kolutica od jabuke ili kruske
3 zlice grozdica
po 2 zlice oguljenog badema,pistacija i pinjola
po prstohvat mljevenog kardamoma i mljevenog cimeta
4 zlice mogranjeva sirupa
4 zlice ruzine vodice male kocke ili kuglice leda




Priprema:


Suho voce sa grozdicama temeljno operemo pod mlakom vodom i stavimo ga da se pokriveno hladnom vodom u pokopljenoj posudi 24h u hladnjaku.Namoceno voce ocjedimo .Dodamo badem ,pistacije i pinjole.Umjesamo ih u kardamomom cimetu i mogranjevim sirupom u suseno voce.Vocnu salatu stavimo u hladnjak da odlezi barem 2 sata;malo prije posluzivanja promjesamo sa kockama leda.