Recepti jela i kolaca

ponedjeljak, 23. veljače 2015.

Rigojanči

Sastojci:

Biskvit
 3 jaja
60 g šećera
30 g maslaca
60 g čokolade
60 g brašna
1 vanilin šećer

Krema
4 dl slatkog vrhnja
1 vanilin šećer
50 šećera
100 g čokolade

Preljev
2 dl slatkog vrhnja
10 g želatine
30 g šećera
100 g čokolade
malo ulja

Priprema:

Žumanjke izmješamo sa šećerom, vanilin šećerom, rastopljenim maslacem i čokoladom. U smjesu dodamo brašno i čvrsti snijeg od bjelanjaka. Dobivenu smjesu ulijemo u nauljeni i brašnom posuti lim te pečemo na temperaturi od 180*C 15-20 minuta. Biskvit prerežemo na pola. Čokoladu rastopimo na pari te joj dodamo nekoliko žlica tučenog slatkog vrhnja koje smo izmiješali sa šećerom i vanilin šećerom. Ohlađenu čokoladnu kremu umiješamo u ostatak tučenog slatkog vrhnja. Pripremljeni biskvit premažemo kremom, preklopimo drugim dijelom biskbita i stavimo u hladnjak da odstoji dok ne pripremimo premaz. Želatinu namočimo u hladnoj vodi. Pripremimo tučeno slatko vrhnje sa šećerom u koje umiješamo ocijeđenu želatinu, premažemo po biskvitu te stavimo u hladnjak. Na pari otopimo čokoladu s malo ulja te je izlijemo na masni papir u tankom sloju. Ohlađenu režemo na četverokute i slažemo po kolaču.






Podravske kocke

Sastojci:

Biskvit
6 jaja
250 g šećera
1 dl ulja
160 g brašna
1 prašak za pecivo
1 dl kuhane kave

Krema
5 žumanjaka
2 dl mlijeka
200 g šećera
1 vanilin šećer
40 g brašna
250 g margarina

Premaz
5 bjelanjaka
250 g šećera

Preljev
100 g čokolade
50 g šećera
30 g ulja
1 žlica vode

Priprema:

Šest žumanjaka, 250 g šećera, ulje i 0,5 dl kuhane kave pjenasto izmiješamo. Smjesi dodamo brašno, prašak za pecivo i čvrsti snijeg od bjelanjaka. Lim obložimo masnim papirom, ulijemo smjesu i pečemo na temperaturi od 180*C tridesetak minuta. Ohlađeni biskvit prerežemo na pola i prelijemo oba dijela ostatkom kuhane kave. 

Nadjev:

Malo mlijeka odvojimo i izmiješamo sa žumanjcima, šećerom, vanilin šećerom i brašnom. U ostatak zakuhanog mliejka dodamo pripremljenu smjesu i kuhamo dok se ne zgusne. U ohlađenu smjesu dodamo pjenasto razrađen margarin. Od bjelanjaka i šećera napravimo čvrsti snijeg koji na pari kuhamo dok se ne zgusne. Po biskvitu premažemo kremu, preklopimo drugim biskvitom, a na njega nanesemo tanki sloj premaza. Malo premaza ostavimo radi ukrašavanja kolača. Kada je sve složeno, kolač prelijemo čokoladnim preljevom i ostavimo hladiti. Preostalom smjesom od bjelanjaka i šećera možemo pomoću štrcaljke ukrasiti kolač. Ohlađeni kolač režemo na kocke.





Kolač od višanja i likera

Sastojci:

Biskvit
100 g maslaca
100 g šećera
2 jaja
100 g brašna
1 prašak za pecivo

Nadjev
500 g višanja iz kompota
100 g šećera

Krema
1 vrećica bijele želatine
3 žlice vode
1 puding od vanilije
5 dl mlijeka
50 g šećera
2,5 dl likera od jaja
2,5 dl slatkog vrhnja

Za ukrašavanje
100 g marcipana (12 listića)
50 g šećera u prahu
prema potrebi zelena jestiva boja
nekoliko višanja

Priprema:

Pjenasto izmiješamo maslac sa šećerom pa dodamo jaja, brašno i prašak za pecivo. Smjesu ulijemo u nauljeni lim prethodno posutim brašnom. Višnje zasladimo sa 100 g šećera, propirjamo i podijelimo po biskvitu te stavimo peći na temperaturu od 175-200*C oko 30 minuta. Želatinu stavimo u hladnu vodu da omekša. U 5 dl mlijeka dodamo 50 g šećera i zakuhamo puding od vanilije kojem dodamo ocijeđenu želatinu. U vrući puding ulijemo liker od jaja i slatko vrhnje te prelijemo preko ohlađenog kolača od višanja. 
Po želji - Od marcipana, šećera u prahu i jestive zelene boje izradimo tijesto koje razvaljamo pa oblikujemo listiće kojima ukrasimo hladan kolač.