Recepti jela i kolaca

ponedjeljak, 23. veljače 2015.

Podravske kocke

Sastojci:

Biskvit
6 jaja
250 g šećera
1 dl ulja
160 g brašna
1 prašak za pecivo
1 dl kuhane kave

Krema
5 žumanjaka
2 dl mlijeka
200 g šećera
1 vanilin šećer
40 g brašna
250 g margarina

Premaz
5 bjelanjaka
250 g šećera

Preljev
100 g čokolade
50 g šećera
30 g ulja
1 žlica vode

Priprema:

Šest žumanjaka, 250 g šećera, ulje i 0,5 dl kuhane kave pjenasto izmiješamo. Smjesi dodamo brašno, prašak za pecivo i čvrsti snijeg od bjelanjaka. Lim obložimo masnim papirom, ulijemo smjesu i pečemo na temperaturi od 180*C tridesetak minuta. Ohlađeni biskvit prerežemo na pola i prelijemo oba dijela ostatkom kuhane kave. 

Nadjev:

Malo mlijeka odvojimo i izmiješamo sa žumanjcima, šećerom, vanilin šećerom i brašnom. U ostatak zakuhanog mliejka dodamo pripremljenu smjesu i kuhamo dok se ne zgusne. U ohlađenu smjesu dodamo pjenasto razrađen margarin. Od bjelanjaka i šećera napravimo čvrsti snijeg koji na pari kuhamo dok se ne zgusne. Po biskvitu premažemo kremu, preklopimo drugim biskvitom, a na njega nanesemo tanki sloj premaza. Malo premaza ostavimo radi ukrašavanja kolača. Kada je sve složeno, kolač prelijemo čokoladnim preljevom i ostavimo hladiti. Preostalom smjesom od bjelanjaka i šećera možemo pomoću štrcaljke ukrasiti kolač. Ohlađeni kolač režemo na kocke.





Nema komentara: