Recepti jela i kolaca

četvrtak, 20. studenoga 2014.

Pikantna salata

          
Sastojci:


1 glavica cvjetace
1 mrkva veca
1 jabuka
1/2 hrena
sol 
ulje
papar
limunov sok



Priprema:


Cvjetaci otrgnite zelene listove i prokuhajte je u posoljenoj vodi.Mrkvu i jabuku operite, ocistite i naribajte.Naribano povrce lagano izmjesajte.Prije sluzenja salatu posolite, popaprite, zacinite limunovim sokom i pouljite.

Mjesana salata od svjezeg povrca

    
Sastojci:

2 mrkve
2 kolerabe ( mlade)
1 rotkva
1 cikla
1 glavica bijelog kupusa
malo crvenog kupusa
2 rajcice
1-2 paprike
komad hrenasol 
ulje
ocat
majoneza




Priprema:


Mrkvu, kolerabu, rotkvicu i ciklu operite ogulite, jos jednom operite i naribajte.Obje vrste kupusa narezite na tanke rezance.Rajcice operite i narezite na tanke kriske, papriku takoder operete i narezete na rezance.Hren operite, ogukite i naribate.Svaku vrstu povrca posebno posolite, pouljite, i zacinite octom, te ljepo slozite u zdjelu za salatu.Majonezu posluzite u posebnoj zdjelici.Ovako pripremljenu salatu mozete posluziti kao konpletan obrok.

Mjesana salata

             
Sastojci:

25dkg rajcice
25dkg krastavaca
1-2 zelene paprike 
1-2 glavice crvenog luka
sol
ulje 
ocat
kopar
pesunovo lisce




Priprema:


Rajcice, krastavce i paprike dobro operite i narezite na tanke kolutove.Crveni luk ocistite i narezite na rebra.Sve zajedno izmjesajte, posolite dodajte ule i ocat po ukusu.Na kraju salatu pospite sitno narezanim koprom i persunom.

Mjesana kuhana salata

           

Sastojci:


1 mala glavica cvjetace
2 mrkve
25 dkg graska
25dkg krumpira
sol
ulje
ocat
majoneza
krastavci za ukras



Priprema:



Povrce operite, ocistite i skuhajte.Kad omeksa ocjedite ga i ohladite, te stavite u zdjelu za salatu.U sredinu stavite cvjetacu i prelite majonezom.Mrkvu narezite na kolute, a krumpir na tanke kriske.Ako je grasak iz konzerve, ocjedite ga i isperite pod mlazom vode .Tako pripremljeno povrce posolitei zacinite uljem i octom.Oko cvijetace , na majonezu koja je pokrila dno zdjele, naizmjence slazete povrce.Ukrasite narezanim krastavcima.

Mediteranska salata

                   
Sastojci:


20dkg rize
20dkg graska
20dkg mrkve
10dkg parizera
1 glavica crvrnog luka
sol 
papar
ulje 
ocat
pesunovo lisce



Priprema:


Uposoljenoj vodi posebno skuhajte rizu, mrkvu i grasak.Skuhanu rizu prelijete hladnom vodom i pustite da se dobro ocjedi.I grasak ocjedite, a mrkvu narezete na sitne kockice.Luk sitno narezete, stavite ga u 1dl vode  posoljene i popaprene vode i prokuhajte.Toplom mjesavinom prelijete pripremljenu salatu, dodajte ocat i sve zajedno izmjesajte.Ovako pripremljenu salatu ohladite i posluzite u staklenim zdjelama.

Ljetna salata

                 
Sastojci:

3-4 jaja
50dkg rajcice
1 konzerva srdini
5-6 maslina
sol
papar




Priprema:


Tvrdo kuhana jaja narezite na kolutove.Rajcice operite i narezite na kriske.Srdine izrezite na manje komade.Operite  listove zelene salate, stavite ih u zdjelu, a na njih ostale namjernice predhodno posoljene i popaprene po ukusu.Mozete upotrebljavati ulje isrdina.Ako je potrebno dodajte jos malo ulja , moze i maslinovog.Gotovu salatu mozete ukrasit maslinama.Prije posluzivanja ostavite je u frizideru 15 min.

Krunpir salata sa slanim srdelama

   
Sastojci:

50dkg krunpira
2-3slane srdele
1 glavica crvenog luka
sol
papar
ulje
ocat





Priprema:


Krumpir skuhajte u kori, ogulite ga i narezite na tanke kolutove.Luk sitno narezite, malo ga posolite i dodajte krumpiru.Srdele operite, ocistite, sitno narezite i dodajte krumpiru.Pouljite, dodajte ocat i sve lagano izmjesajte.

Krumpir salata sa kiselim vrhnjem

    
Sastojci:


60dkg krumpira
2 zlice maslaca
1dl kiselog vrhnja
1 glavica crvenog luka
sol
papar
persunovo lisce


Priprema:


Na otopljenom maslacu proprzite sitno narezan crveni luk, posolite i popaprite.Promjesajte, dodajte vodu i kiselo vrhnje, te pomalo kuhajte.Nakon nekoliko minuta dodajte pripremljeni krunpir.Krunpir dobro operite ogulite i narezite.Po potrebi posolite i kuhajte otprilike 20 min.Ovu salatu posluzite toplu.Prije nego posluzite pospite sitno narezanim pesunom.

Koktel salata

                     
Sastojci:

1 glavica zelene salate
4 jaja
2 zlice kecapa
5dkg zimske salame
2kriske topljenog sira
sol
papar
1 zlica senfa
1krastavac
1/2 salice jogurta


Priprema:

Jaja skuhajte u tvrdo.Krastavac operite i narezite na kolutove posolite i pustite da malo odstoji.Umeduvremenu ocistite i operite salatu.Uz rub staklene zdjele slozite  nekoliko listova salate,  dodajte tvrdo kuhano jaje izrezano na 4 djela, narezani sir i krastavce, Te bsalamu izrezanu na tanke kolutove.Do posluzivanjadrzat u frizideru.Mjesavinom kecapa, senfa, jogurta, soli i papraprelijete koktel salatu.Tu mjesavinu mozete posluzit u posebnoj zdjeli.

Francuska salata

               
Sastojci:

4 krunpira
3-4 mrkvice
2 kisela krastavca
1 celer
1 salica bijelog graha
1-2 jabuke
nekoliko slanih srdela
majoneza



Priprema:  

Sve vrste povrca posebno skuhajte.Na kockice narezite krunpir, celer i mrkvu.Grah samo dobro ocjedite.Jabuke operite, ogulite i naribajte.Pripremljene namjernice dobro izmjesajte, dodajte slane srdele i sve zajedno prelite gotovom majonezom.Ova se salata moze ukrasiti listovima zelene salate, koju slozite uz rub zdjele a odozgo je pospite nasjeckanim persunom .Pripremljenu salatu do posluzivanja drzite u frizideru.