Recepti jela i kolaca

subota, 7. ožujka 2015.

Istarske kroštule

Sastojci:

250 g glatkog brašna
250 g oštrog brašna
50 g šećera
30 g maslaca
100 g slatkog vrhnja
0,5 dl ruma
0,5 dl rakije
0,5 dl bijelog vina
3 žumanjka
1 žličica limunovog soka
2 vanilin šećera
1 prašak za pecivo
malo soli
ulje za prženje

100 g šećera u prahu

Priprema:

Šećer, žumanjke, maslac, slatko vrhnje, rum, rakiju, vino, vanilin šećer, prašak za pecivo, malo soli i žličicu limunovog soka dobro izmiješamo. U smjesu dodamo brašno i umijesimo mekano tijesto koje pustimo da odstoji 30 minuta. Brašnom pospemo podlogu na kojoj ćemo valjati tijesto do 3 mm debljine, a zatim ga režemo na pravokutnike veličine 13x2 cm. Svaku kroštulu zarežemo nožem 2,3 puta, savijemo je i pržimo u vrućem ulju. Pržene kroštule pospemo šećerom u prahu.




Lubenica

Sastojci:

Crveno tijesto
 160 g šećera u prahu
160 g margarina
4 jaja 
160 g keksa
1 vrećica cvene jestive boje

Zeleno tijesto
 160 g keksa (petit)
250 g oraha
250 g šećera u prahu
1 bjelanjak
1 vrećica zelena jestive boje
vode prema potrebi

Za ukrašavanje
25 g čokolade

Premaz
1 dl vode
20 g šećera

Priprema crvenog tijesta:

Margarin pjenasto izmiješamo. Dodamo mu šećer u prahu, naribanu žumanca tvrdo kuhanih jaja, mljevene kekse i crvenu boju te sve dobro izmiješamo. Tijesto podijelimo na šest dijelova koje oblikujemo u kuglice.

Priprema zelenog tijesta:

Mljevene kekse, mljevene orahe, šećer u prahu, čvrsti snijeg od bjelanjaka i zelenu boju dobro izmiješamo.

Oblikovanje:

Zeleno tijesto razvaljamo i omotamo oko crvenih kuglica te ih premažemo premazom od prokuhane vode sa šećerom. Lubenice stavimo u hladnjak oko 30 minuta. Ohlađene režemo na pola, a svaku polovicu na četiri dijela. Čokoladu rastopimo pa pomoću čačkalice izradimo sjemenke koje utisnemo u crveno tijesto.