Recepti jela i kolaca

subota, 6. prosinca 2014.

Kolac na metar

Sastojci:

Tijesto:

4 jaja
25dkg brasna
25dag secera
1.5dl ulja
1,5dl vode
1 prasak za pecivo
2 zlice kakaa


Krema:

4dl mlijeka
2 pudinga od vanilije
20dag secera
20dag margarina  



Glazura:

10dag cokolade
3 zlice vode
3 zkice secera
1 zlica margarina



Priprema: 

Zamutimo zumanjke sa secerom, dodati izradeno bjelanjke  i brasno s praskom za pecivo.Na kraju lagano umjesat ulje i vodu.Dobivenu smjesu podjelimo na dva dijela.Ujednu dodati 2 zlice kakaa.Dva kalupa za srneci hrbac nauljiti i posuti brasnom.Svaku smjesu uliti u jedan kalup i peci u zagrijanoj pecnici na180*.Ispeceni biskvit ostavite da se ohladi, svaki izezan ana ploske po utorima  koji su nastali pecenjem u kalupu.Otopite cokoladu vodu i secer dodati margarin i zagrijat do kljucanja.Nekoliko minuta ohladi i preli kolac.Secer puding i 10 zlica mlijeka izmjesati, a ostatak mlijeka zakuhati.Kipuce mlijeko maknut sa vatre, dodati smjesu sa pudingom i kratko kuhati na najslabijoj vatri neprestalno mjesajuci.Kremu ohladiti i potom dodat pjenasto izraden margarin.Kremom namazati jednu bijelu plosku biskvita samo sjedne strane na kremu zaljepiti crnu ploskui tako dalje slagati bjela ploska crna ploska i izmedu njih krema.Dolje treba okrenuti ravni dio biskvita.Sloziti tako da nastane dug kolac ili podjeliti na dva kraca.Izvana kolac namazati kremom a kremu preliti glazurom od cokolade.







Domace krafne

Sastojci:

1 jaje 
2 zumanjka
1dl ulja
1 zlica soli
1 zlica secera
1l mlijeka
1 1/2kg ostrog brasna
1 svjezi kvasac



Priprema:

Razmutiti jaje, zumanjke i secer, a zatim dodati sol ulje i mlijeko sve mjesajuci s kuhacom.Na kraju dodati brasno sa sitno izmrvljenim kvascom.Mjesati kuhacom sve sastojke sok
se tijesto ne pocne odvajati od posude.Staviti tjesto na radnu povrsinu posutu brasnom, valjkom razvuc tijesto i okruglim kalupom vaditi krugove.Krafne ostaviti oko sat vremena da odstoje.Kad se dignu peci ih u vecoj kolicini zagrijanog ulja.Pecene krafne posut secerom u prahu.




 

Trostruki užitak

Sastojci:

6 jaja
45 dag šećera
15 dag oraha
3 dag brašna
2 dag krušnih mrvica
2 pudinga od vanilije
7 dl mlijeka
10 dag čokolade za kuhanje + sitno naribane za ukras
2 dl skuhane crne kave
1/2 kutije keksa Petit Beurre
250 g margarina

Priprema

Biskvit:

Od 6 bjelanjaka i 20 dag šećera napraviti čvrsi snijeg. Dodati 15 dag oraha, 3 dag brašna 2 dag krušnih mrvica te sve promiješati jako brzo. Peči na 150* u već zagrijanoj pećnici.

Krema:

6 žumanjaka izraditi s 25 dag šećera i 2 pudinga od vanilije. Zakuhati 7 dl mlijeka, skinuti s vatre, polako dodavati smjesu sa žumanjcima brzo miješajući te na kraju vratiti na laganu vatru minutu-dvije stalno miješajući. U ohlađenu kremu dodati izrađen margarin pa kremu podjeliti na dva jednaka dijela. U jednu polovicu kreme dodati 10 dag otopljene čokolade. Žutu kremu mazati na ohlađen biskvit , na nju složiti kekse namočene u crnu kavu, a na kekse smeđu kremu. Smeđu kremu posuti sitno naribanom čokoladom za kuhanje.








Kolač s kavom

Sastojci

Biskvit:

6 jaja
250 g šećera
3 žlice mlake vode
1 dl ulja
14 dag brašna
3 žlice gustina
1 prašak za pecivo
2 žlice kakaa
1 velika šalica kuhane crne kave

Krema:

4 jaja
1 vanilin šećer
2 žlice brašna
2 dl mlijeka
200 g šećera + 6 žlica
1/2 margarina


Priprema:

Izraditi žumanjke sa šećerom, dodati vodu i ulje, a na kraju žlicu po žlicu dodavati brašno pomiješano s praškom za pecivo , gustinom i kakaom. Na kraju dodati čvrsti snijeg od bjelanjaka. Peći na 180* u prethofno zagrijanoj pećnici. Ohlađen biskvit vodoravno prerezati na dva dijela.
Razmutiti 4 žumanjka s vanilijim šećerom, brašnom, s 200 g šećera i polako dodavati mlijeko. Staviti da ključa na laganoj vatri uz stalno miješanje. Kada proključa, kuhati još miutu i dalje miješajući. Margarin izraditi i dodati u ohlađenu kremu. Prvi dio biskvita obilno poškropiti kavom, staviti kremu i drugi dio biskvita također obilno poškropljen kavom. Kada gornji biskvit dobro upije kavu, na njega staviti šlag napavljen od 4 bjelanjaka i 6 žlica šećera.





Čupavci

Sastojci

Biskvit:

1/2 margarina
2 jaja
25 dag šećera
30 dag brašna
1/2 praška za pecivo
2 dl mlijeka
1/2 žličice sitno naribane limunove kore

Glazura:

1/2 margarina
10 žlica šećera
2 dl mlijeka
4 rebra čokolade za kuhanje
150 g kokosa

Priprema:

Izraditi margarin. Dodati mu izrađene žumanjke sa šećerom i sve sjediniti. Polako dodavati brašno s praškom za pecivo i mlijeko lagano miješajući. Na kraju dodati izrađene bjelanjke i limunovu koricu te sve zajedno brzo miješati vrlo kratko. Peći oko pola sata na 180* u već zagrijanoj pećnici. Ohlađen biskvit rezati na jednake kocke. Skuhati glazuru od margarina, šećera, mlijeka i čokolade. Svaku kocku od biskvita posebno umočiti sa svih strana u vruću glazuru, a potom uvaljati u kokos. Čupavce slagati na poslužavnik i ohladiti prije posluživanja.






Kocke od kokosa

Sastojci

Biskvit:

5 bjelanjaka 
5 g šećera
100 g brašna
1/2 praška za pecivo
150 g kokosova brašna
2 dl mlijeka

Krema:

5 žumanjaka
5 dl mlijeka
100 g šećera
1 puding od vanilije
1/2 margarin
50 g kokosova brašna za posipanje


Priprema:

Bjelanjke razmutiti sa šećerom, dodati brašno sa praškom za pecivo i kokosovo brašno. Peči u zagrijanoj pećnici na 180* 20-ak minuta. Tek pečen biskvit preliti s 2 dl vrućeg mlijeka. Ostaviti da biskvit potpuno upije mlijeko. Od 5 dl hladnog mlijeka odvojite 3 žlice i razmutite sa žumanjcima, šećerom i pudingom. Ostatak mlijeka zakuhati, maknuti s vatre, brzo umiješati smjesu sa žumanjcima i vratiti na slabu vatru na 1-2 min. Margarin dobro izraditi i dodati u potpuno ohlađenu kremu. Kada je biskvit potpuno upio mlijeko, premazati ga kremom, a kremu posuti kokosom.





Mjesec

Sastojci:

Biskvit:

14dag margarina
14dag oraha plus malo za posipanje
14dag secera
7dag brasna
4 bijelanjka


Krema:

4 zumanjka
14dag secera u prahu

Glazura:

10 dag šećera u prahu
10 dag mljevenih oraha
2 žlice mlijeka
7 dag maslaca
2 rebra čokolade za kuhanje


Priprema:

Pjenasto razmutiti margarin da šećerom, dodati orahe i brašno te na kraju polako umiješati snijeg od bjelanjaka. Napola ispeći u pećnici zagrijanoj na 150*.
Za kremu razmutiti žumanjke sa šećerom u prahu i time preliti još vruć biskivit. Vratiti u pećnicu na 50* sušiti oko pola sata. Paziti da se ne posuše previše. Za glazuru šećer u prahu i rahe politi vrućim mlijekom. Maslac izraditi s otopljenom čokoladom i dodati orasima i šećeru. Sve zajedno kratko miješati i premazati već ohlađen kolač. Kada se glazura ohladi, rezati kolač kalupima u obliku mjeseca. Svaki kolsčić posuti mljevenim orasima.





Mamin kolac od jagoda

Sastojci:

10 jaja
10 zlica secera
8 zlica brasna
2 zlice kakaa
1kg jagoda
2 svjetla preljeva za torte
0,5dl vrhnja za slag



Priprema:

Razmutimo zumanjke sa secerom, dodat brasno i kakao i sve sjedinit.Na kraju dodati posebno izcjedene bijelanjke i sve zajedno kratko mjesat.Peci u velikom kalupe 10-15 min na 200* c.Biskvit ohladiti i onda ga vodoravno prerezati na 2 dijela.Na jednu polovicu biskvita sloziti jagode izrezati na ploske, preliti preljevom za torte i ostaviti 15 min da se preljev ohladi.Zatim staviti drugu polovicu biskvita i premazati slagom.









Domaca kremsnita

Sastojci:

480g petit beurre ( keksa)


Zuta krema:

1l mlijeka
10 zlica brasna
8 zumanjaka
8 zlica secera
2 vanili secera


Bijela krema:


8 bjelanjaka
16zlica secera u prahu
2 vanili secera


Priprema:

Zumanjak pjenasto izraditi sa secerom i vanili secerom , dodati 1 dl hladnog mljeka pa polako dodavati brasno.Sve izmjesat da se smjesa sjedini.Prokuhati ostatak mlijeka, maknuti sa vatre i dodavati smjesu sa zumancima mjesajuci brzo i neprestajuci.Vratit na naj slabiju vatru stalno mjesajuci 1 minutu.Vrucom smjesom preliti slozene kekse, koje su ravnomjerno poprskane toplim mlijekom.Ohladiti. Za bijelu kremu istuci bjelanjke i zlicu po zlicu dodavati secer u prahu pomjesan sa vanili secerom.Namazati po ohladenoj zutoj kremi i prije posluzivanja staviti u hladnjak na sat- dva. 






Bakin kolac od jabuka

Sastojci:

3 jaja
12 zlica secera
12 zlica mljeka
15 zlica brasna
1 prasak za pecivo
1/2 kg jabuka po zelji slatke ili kisele
prstohvat cimeta
secer u prahu za posipanje




Priprema:


Napravite smjesu od jaja, secera, brasna,ulja, mlijekai praska za pecivo.Jabuke naribate i po zelji dodate cimet.Pola smjese stavite u kalup i stavite da se pece 15-tak minuta na 180*C.Na biskvitu poredat naribane jabuke, a na jabuke drugu polovicu smjese za biskvit i vratiti u pecnicu jos 10-tak minuta.Pecen i ohladen kolac posuti secerom u prahu i posluziti.





Cipal na rostilju

Sastojci:

Cipal od 1 kg
sol
papar
limunov sok
ulje
limun
persunovo lisce





Priprema:


Ribu ocistite i operite pod mlazom vode.Zarezite je na nekoliko mjesta, namazite limunovim sokom i pecite na zagrijanom rostilju.Za vrijeme pecenja premazite ribu nekoliko puta mjesavinom ulja, soli i papra.Kad se ispece s jedne strane, okrenite pa ispecite s druge strane.Pecenu ribu prelijete ostatkom mjesavine ulja pospite nasjeckanim persunovim liscem, ukrasite kriskama limuna i odmah posluzite.

Ciganski cevap


Sastojci:

60dag mesa ( od buta)
1 glavica crvenog luka
1 paprika
2 rajcice
sol
ulje



Priprema:


Meso operite, narezite na manje komade i ispecite na zagrijanom rostilju.Dok se meso pece, premazujte ga uljem.Ispod rostilja stavite pleh da u njega curi sok od mesa.Peceno meso stavite u ugrijani tabjur.Na sakupljenom soku i masnociproprzite nasjeckan luk, dodajte narezanu papriku i rajcice.Malo propirjajte i prelite preko pecenog mesa.Posluzite odmah.