Recepti jela i kolaca

utorak, 4. listopada 2016.

Desert Glavno jelo Predjelo Mediteranska salata sa skušom


   


           Mediteranska salata sa skušom



Sastojci;

4 osobe

400 gfileti skuse
500 gkrumpira
500 gcherry rajčice
1 glavicaluka
100 gmaslina
1 žlicakapara
4 žlicemaslinovog ulja
1 žlicavinskog octa
1/2 žličicesušenog bosiljka
1/2 žličicesušenog origana

    


Priprema;

Krumpire ogulite i narežite na komade veličine zalogaja pa ih stavite u lonac s onoliko hladne vode koliko je potrebno da ih dobro prekrije. Stavite grijati na jaku vatru, a kada zakipi, smanjite temperaturu i kuhajte 15-20 minuta, odnosno, dok krumpir ne omekša. Na početk kuhanja, vodu začinite soli prema ukusu

Dok se krumpir kuha, odmrznute filete skuše začinite soli i paprom pa ih pecite na umjerenoj vatri na dobro zagrijanoj 1 žlici maslinovog ulja. Pecite ih 3-4 minute sa svake strane.
Rajčice narežite ne četvrtine, a luk na oblike polumjeseca, pa ih pomiješajte s malo ohlađenim procijeđenim kuhanim krumpirom, maslinama i kaparima.
Pripremite preljev od 3 žlice maslinovog ulja, 1 žlice octa i sušenog začinskog bilja. Preljev prelijete preko prethodno pripremljenih sastojaka, začinite soli i paprom prema ukusu i sve dobro promiješajte, a na vrh položite pečene filete skuše. Salatu možete poslužiti odmah ili nakon što se malo ohladi u hladnjaku.




Junetina sa paprikom i šampinjonima

                           


                                          Junetina sa paprikom i šampinjonima
  
 


   Sastojci;1 kg junećeg mesa od vrata
                  1 zlica suhog začina
                  5 babura paprika
                  300 gr svežih šampinjona
                   sol i papar, peršunov list
                  1 čen belog luka
 



Priprema;   
Ja sam koristila kameno posuđe sa poklopcem ali može da se koristi i bilo koja posuda koja ne ljepi.
Meso koje sam ja kupila nije imalo kosti, a ukoliko ima odstraniti.
Isjeći u šnicle, može čak i kockice posuti suhim začinom, naliti vode da ogrezne pa staviti na jaču vatru poklopljeno da provri.
Kad provri  smanjiti vatru, otklopiti pa kada se vatra stiša vratiti poklopac pa na srednjoj vatri lagano dinstati oko 2h uz povremeno dolivanje vrele vode.
Vrelu vodu dodajemo da ne bi hladili meso i time prekidali proces kuhanja.
Dužina dinstanja mesa zavisi koliko je meso staro, ali uglavnom to nije manje od 2h.
Nakon 2h dodati iseckanu papriku na kockice, doliti malo vode i ostaviti nekih 10 minuta da se sve zajedno krčka.
Za to vreme isjeći šampinjone na deblje listiće, dodati mesu i paprici, malo posoliti, pobiberiti, dodati izgnječen bijeli luk i peršunov list pa sve kuvati na laganoj vatri.
Kada su skoro gotovi paprika i šampinjoni videti koliko ima tečnosti pa ako je potrebno do kraja pripreme ostaviti sve otklopljeno da višak vode izvri.