Sastojci:
500 g brašna
25 g kvasca
2 jaja
50 g grožđica
1,5 - 2,5 dl mlijeka
50 g suhih smokava
0,5 dl rakije
0,2 dl maslinovog ulja
60 g šećera
malo soli
korice od naranče i limuna
ulje za prženje
100 g šećera u prahu
Pretpriprema:
Brašno prosijemo, a suhe grožđice i smokve namočimo u hladnoj vodi. Pripremimo ulje za prženje fritula i ostale potrebne namirnice.
Priprema:
U posudi s malo mlijeka rastopimo kvasac i žlicu šećera te smjesu stavimo na toplo mjesto da se digne. U prikladnu posudu stavimo bašno, umućena jaja, suhe grožđice i smokve narezane na kockice, rakiju, maslinovo ulje, mlijeko, malo soli, naribanu koricu naranče i limuna te dugnuti kvasac pa umijesimo tijesto koje pustimo dizati na toplom 30 minuta. Fritule oblikujemo žlicom i stavljamo iz pržiti u vruće ulje dok ne poprime boju s obiju strana. Tople fritule stavimo u zdjelu i pospemo šećerom u prahu.
Recepti jela i kolaca
ponedjeljak, 2. ožujka 2015.
Cukerančići
Sastojci:
2 kg brašna
10 jaja
500 g šećera
300 g maslaca
3,5 dl rakije (2,5 dl za namakanje)
1 limun
malo soli
1 prašak za pecivo
350 g šećera u prahu
Priprema:
Jaja, šećer i maslac miješamo dok se šećer ne rastopi. U smjesu dodamo naribanu koricu i sok od limuna, 1 dl rakije, sol i prašak za pecivo. Tijesto dobro razradimo da postane tvrdo i pustimo ga da odstoji 10 minuta. Zatim ga razvaljamo na 4 mm debljine i nazubljenim kotačićem izrežemo rezance 10 cm dugačke i 3 cm široke, Svaki cukerančić ohladimo, a vrh im umočimo u rakiju i uvaljamo u šećer u prahu.
2 kg brašna
10 jaja
500 g šećera
300 g maslaca
3,5 dl rakije (2,5 dl za namakanje)
1 limun
malo soli
1 prašak za pecivo
350 g šećera u prahu
Priprema:
Jaja, šećer i maslac miješamo dok se šećer ne rastopi. U smjesu dodamo naribanu koricu i sok od limuna, 1 dl rakije, sol i prašak za pecivo. Tijesto dobro razradimo da postane tvrdo i pustimo ga da odstoji 10 minuta. Zatim ga razvaljamo na 4 mm debljine i nazubljenim kotačićem izrežemo rezance 10 cm dugačke i 3 cm široke, Svaki cukerančić ohladimo, a vrh im umočimo u rakiju i uvaljamo u šećer u prahu.
Breskvice
Sastojci:
Tijesto
1 kg brašna
500 g margarina
300 g šećera
2 praška za pecivo
1 vanilin šećer
2 žumanjka
1 jaje
Nadjev
100 g mljevenih oraha
50 g marmelade
1 žlica ruma
Rastopljena čokolada
50 g čokolade za kuhanje
1 žlica mlijeka
1 žlica šećera
1 žlica ulja
Preljev
2 dl sirupa od jagoda
1 dl sirupa od mente ili kruškovca
100 g kristalnog šećera
Priprema:
Izmiješamo sastojke za tijesto te pripremljeno prhko tijesto pustimo da odstoji. Zatim od tijesta oblikujemo kuglice koje pećemo na temperaturi od 180*C. Pečene kuglice ostavimo da se ohlade. Ohlađene prerežemo na pola te svaku polovicu izdubimo malom žlicom. Izdubljeni dio tijesta pomiješamo s mljevenim orasima, marmeladom, rastopljenom čokoladom i rumom te sve dobro izmiješamo tako da nadjev ne bude ni pretvrd niti previše mekan. Žlicom punimo nadjev u pripremljene polovice tijesta i na kraju dvije polovice spojimo. Pola breskvice uronimo u sirup od jagoda, a pola u sirup od mente ili kruškovac te vlažnu uvaljamo u kristalni šećer.
Tijesto
1 kg brašna
500 g margarina
300 g šećera
2 praška za pecivo
1 vanilin šećer
2 žumanjka
1 jaje
Nadjev
100 g mljevenih oraha
50 g marmelade
1 žlica ruma
Rastopljena čokolada
50 g čokolade za kuhanje
1 žlica mlijeka
1 žlica šećera
1 žlica ulja
Preljev
2 dl sirupa od jagoda
1 dl sirupa od mente ili kruškovca
100 g kristalnog šećera
Priprema:
Izmiješamo sastojke za tijesto te pripremljeno prhko tijesto pustimo da odstoji. Zatim od tijesta oblikujemo kuglice koje pećemo na temperaturi od 180*C. Pečene kuglice ostavimo da se ohlade. Ohlađene prerežemo na pola te svaku polovicu izdubimo malom žlicom. Izdubljeni dio tijesta pomiješamo s mljevenim orasima, marmeladom, rastopljenom čokoladom i rumom te sve dobro izmiješamo tako da nadjev ne bude ni pretvrd niti previše mekan. Žlicom punimo nadjev u pripremljene polovice tijesta i na kraju dvije polovice spojimo. Pola breskvice uronimo u sirup od jagoda, a pola u sirup od mente ili kruškovac te vlažnu uvaljamo u kristalni šećer.
Pretplati se na:
Postovi (Atom)