Sastojci za tijesto:
- 300 gr brašna
- 1 mala žličica praška za pecivo
- 185 ml mlijeka
- 50 gr hladnog maslaca
Nadjev po želji
- šunka
- gljive
- rajčica
- paprika
- sir za pizzu
Priprema:
Sve sastojke za tijesto dobro umijesite (ja radim u multipraktiku)
zatim staviti na radnu površinu,uz dodatak mrvice brašna razviti tijesto
na otprilike 30×30cm, premazati nadjevima, saviti u rolat, isjeći na 12
približno jednakih komada i staviti peci u prethodno zagrijanu pećnicu
na 200-220 ºC oko 20 minuta Uživati u mirisu i predivnom tijestu!
Sastojci:
- 400 gr lješnjaka
- 150 gr maslaca
- 200 gr šećera
- 100 gr mliječne ili lješnjak čokolade
- 150 ml vode
- 400 gr mljevenog keksa
- 300 gr lješnjak kreme (nutella, eurokrem, linolada)
Priprema:
Lješnjake pecite na 200ºC oko
10 minuta (zavisno od pećnice). Pečene lješnjake očistite od prhkog
dijela te isjeckajte na sito ali ih nemojte mljeti. Stavite maslac,
šećer i vodu u posudu te zagrijte do ključanja. Kada je ovo proključalo
dodajte čokoladu te kuhajte samo koju minutu. Prebacite masu koju ste
kuhali u hladnu zdjelu. Dodajte oko 150 gr sjeckanih lješnjaka te
promiješajte.
Dodajte također 400 gr mljevenog keksa. Možete da koristite razne vrste
keksa, ali keks od integralnih žitarica uvijek daje poseban ukus ovim
lješnjak gnijezdima.Pomiješajte sve sastojke i ostavite da se ohlade oko
4 sata.Masa treba da postane čvrsta da bi se gnijezda mogla lijepo
oblikovati.
Kada se masa ohladila pripremite još oko 250 gr sjeckanih lješnjaka.
Od već hladnog tijesta odvojite kuglicu veličine po želji i oblikujte
lješnjak gnijezda.
U sredini kuglice napravite malo udubljenje gdje ćete kasni je staviti
lješnjak kremu. Uvaljajte u sjeckane pečene lješnjake. Kada ste sve
kuglice napravili potrebno je da dodate samo malo lješnjak kreme u
sredinu. Koristite lješnjak kremu vašeg omiljenog proizvođača. Ostavite
ih na hladnom mjestu bar jedan dan prije služenja.
Sastojci:
- 4 patuljasta soma
- 400 g prokulica
- 4 veće mrkve
- 300 g šampinjona
- 2 glavice crnog luka
- 200 ml vrhnja za kuhanje
- 8-10 manjih krumpira
- malo ulja i maslaca za prženje
- po ukusu soli, papra i suhi biljni začin
- 1 limun
- malo ružmarina
Priprema:
Patuljsate somove očistiti, oprati, posoliti i pokapati limunovim
sokom. Ostaviti ih sa strane. Prokulice očistiti, oprati i obariti u
slanoj vodi. Isto uraditi i sa mrkvom i krumpirom. Nakon toga, začiniti
povrće i kratko propržiti na vrelom maslacu. Odložiti na zagrijan
tanjur. Za umak od šampinjona na maslacu
Pržiti sitno nasjeckan crni luk dok ne omekša, pa mu dodati
šampinjone sječene na listiće. Začiniti po ukusu. Kad sva voda ispari,
dodati vrhnje za kuhanje i kratko kuhati do željene gustoće. Ribu kratko
pržiti na vrelom ulju dok ne porumeni. Složiti patuljaste somove na
tanjur, dodati povrće i umak od šampinjona. Poslužiti toplo.