Recepti jela i kolaca

utorak, 3. veljače 2015.

Piletina sa susamom i senfom

Sastojci:

 500 g pilećih fileta 
 400 g šampinjona 
 20 ml soja sosa 
 30 g senfa 
 50 ml pavlake 
 30 g susama 
 bijeli luk 
 jedna supena kašika ulja
 500 g mladog krompira 
 300 g krastavaca 
 sol, papar



Priprema: 


 

Pileće filete isjeći na manje kockice, začiniti solju i paprom, te uvaljati u senf. Na zagrijanom ulju meso propržiti sa svih strana dok ne dobije zlatnu boju. Gotovu piletinu izvaditi u drugu posudu, a na preostaloj masnoći nakratko propržiti susam. Prije prženja, sjemenke susama bi bilo dobro samljeti ili zgnječiti, jer će tako postati lakše svarljive i aromatičnije.
U proprženi susam dodati isjeckane šampinjone, dinstati desetak minuta.
Nakon toga, vratiti meso u sos, dodati pavlaku, soja sos i malo bijelog luka, začiniti po želji. Kad je jelo gotovo, servirati uz prethodno obareni mladi krompir. Dekorisati peršunovim listom i služiti uz nasječeni krastavac. 




Kifle s orasima

Sastojci:

Tijesto
250 g maslaca
250 g brašna
voda i sol prema potrebi
limunov sok
1 jaje
ili 500 g gotovog lisnatog tijesta

Nadjev
2 bjelanjka
250 g šećera
250 g oraha

Premaz
2 žumanjka

Za ukrašavanje
40 g oraha
40 g šećera u prahu

Priprema:

Od navedenih namirnica umijesimo  lisnato tijesto. Pripremljeno lisnato tijesto pospemo brašnom pa razvaljamo 5 mm debelo i n20 cm široko. Trake tijesta režemo na 15 cm dužine. Od 2 bjelanjka i šećera napravimo čvrsti snijeg kojem dodamo mljevene orahe. Pripremljeni nadjev stavimo na sredinu tijesta te savijemo dva suprotna kraja tako da nadjev viri sa strane. Kifle složimo na nauljeni lim, premažemo umućenim žumanjcima i pospemo mljevenim orasima. Stavimo ih peći na temperaturu od 200*C oko 20 minuta. Pečene pospemo šećerom u prahu. 





Mađarica

Sastojci:

Tijesto
600 g brašna
70 g margarina
200 g šećera
2 jaja
1 kiselo vrhnje
1 prašak za pecivo
1 vanilin šećer

Krema
1 l mlijeka
250 g šećera
2 žlice kakaa
5 žlica brašna
250 g margarina

Preljev od čokolade
4 reba čokolade
40 g margarina
3 žlice mlijeka
2 žlice šećera


Priprema:

Od brašna, margarina, šećera, jaja, kiselog vrhnja, vanilina šećera i praška za pecivo umijesimo u prhko tijesto, podijelimo gana pet jednakih dijelova i svaki zasebno pečemo na temperaturi od 160*C na obrnutoj strani lima. U međuvremenu zakuhamo mlijeko sa šećerom. U malo hladno mlijeka, koje smo odvojili od litre. umiješamo kakao i brašno tako da smjesa bude glatka. u zakuhano mlijeko miješajući dodajemo smjesu brašna i kakaa te kuhamo nekoliko minuta. U gotovu ohlađenu smjesu dodamo margarin. Kremu pustimo da se još ohladi, a zatim je namažemo po svakoj od pet kora. Preko gornje kore stavljamo preljev od čokolade.





Kocke od naranče

Sastojci:

Tijesto
200 g maslaca
500 g brašna
1 prašak za pecivo
150 g šećera
2 jaja

Nadjev
4 naranče
300 g mljevenih badema
200 g šećera

Preljev
1 žlica likera od naranče
200 g šećera

Za ukrašavanje
2 naranče


Priprema:

Od jaja, maslaca, brašna, šećera i praška za pecivo umijesimo prhko tijesto koje prekrijemo i pustimo da u hladnjaku odstoji 90 minuta. Pola tijesta razvaljamo na masni papir i odložimo u lim. Rubove tijesta oblikujemo prema stranicama lima. Naranče dobro operemo, naribamo im koru i pomiješamo je sa šećerom i mljevenim bademima. Naranče ocijedimo, a sok dodamo pomiješanim bademima. Pripremljenim nadjevom premažemo tijesto pa preklopimo drugom polovicom. Rubove tijesta stisnemo kako bi se oba dijela spojila. Kolač izbodemo vilicom i stavimo peći na temperaturu od 200*C dvadesetak minuta. Šećer u prahu umiješamo u liker od naranče pa time premažemo ohlađeni kolač. Možete ga posuti naribanom narančinom koricom i ukrasiti ploškama naranče.


 

Domaća pita s marelicama

Sastojci:

Tijesto
 250 g brašna
150 g margarina
50 g šećera
0,2 dl ruma
0,5 dl vrhnja
1 jaje
limunova korica
ulje i šećer u prahu prema potrebi

Nadjev
 1 kg marelica
400 g šećera
0,2 dl ruma

Premaz
 1 žumance

Priprema:

Marelice operemo, prerežemo na pola i izvadimo im kožtice. Očišćene pospemo šećerom i rumom te pustimo da odstoje nekoliko sati. Od brašna, margarina. šećera, jaja, naribane limunove korice, vrhnja i ruma umijesimo tijesto koje podijelimo na dva dijela. Zatim ga prekrijemo i pustimo da odstoji oko jedan sat. Jedan dio tijesta razvaljamo, stavimo u nauljeni lim izbodemo vilicom i stavimo peći desetak minuta. U međuvremenu razvaljamo drugi dio tijesta i narežemo ga na treke. Na polupečeno tijesto složimo marelice i trake tijesta poput mreže, premažemo žumancem i stavimo peći na temperaturu od 200-220*C oko 30-35 minuta. Gotov kolač pospemo šećerom u prahu.