Recepti jela i kolaca

utorak, 3. veljače 2015.

Piletina sa susamom i senfom

Sastojci:

 500 g pilećih fileta 
 400 g šampinjona 
 20 ml soja sosa 
 30 g senfa 
 50 ml pavlake 
 30 g susama 
 bijeli luk 
 jedna supena kašika ulja
 500 g mladog krompira 
 300 g krastavaca 
 sol, papar



Priprema: 


 

Pileće filete isjeći na manje kockice, začiniti solju i paprom, te uvaljati u senf. Na zagrijanom ulju meso propržiti sa svih strana dok ne dobije zlatnu boju. Gotovu piletinu izvaditi u drugu posudu, a na preostaloj masnoći nakratko propržiti susam. Prije prženja, sjemenke susama bi bilo dobro samljeti ili zgnječiti, jer će tako postati lakše svarljive i aromatičnije.
U proprženi susam dodati isjeckane šampinjone, dinstati desetak minuta.
Nakon toga, vratiti meso u sos, dodati pavlaku, soja sos i malo bijelog luka, začiniti po želji. Kad je jelo gotovo, servirati uz prethodno obareni mladi krompir. Dekorisati peršunovim listom i služiti uz nasječeni krastavac. 




Nema komentara: