Recepti jela i kolaca

subota, 18. listopada 2014.

              Kunić po receptu iz Bresse
                                 (LAPIN A LA BRESSANE)


Sastojci:

1 kunić težak oko 1,5 kg
100 g mesnate suhe slanine 
1 glavica luka, 1 režanj češnjaka
1 žličica soli
1 šalica juhe od peradi
2 žlice maslaca, 1 žlica brašna
1 šalica suhoga bijeloga vina
1 prstohvat  sušenog ružmarina
1 navršak noža bijelog papra
2 žumanjka, 3/4 šalice vrhnja


Priprema:

Očišćenog kunića operemo, obrišemo i razrežemo na komade. Slaninu narežemo na kocke. Luk ogulimo i narežemo na kocke. Češnjak ogulimo, grubo usitnimo i zgnječimo sa solju. Juhu od peradi ugrijemo. Maslac rastopimo u loncu za pirjanje, na njemu sa svih strana smeđe popržimo komade kunića. Dodamo kocke slanine i luka, sve uz prevrtanje staklasto popržimo, pospemo brašnom i zalijemo juhom od peradi. Češnjak, vino, ružmarin i papar pridodamo k dijelovima kunića, pa ih pokrivene pirjamo otprilike 60 minuta. Komade kunića stavimo na toplo. Žumanjke razmutimo s vrhnjem, u smjesu žumanjaka i vrhnja umiješamo 4-5 žlica vruće tekućine od pirjanja, skinemo lonac sa štednjaka, pa umakom pomiješamo smjesu žumanjaka i vrhnja. Umakom prelijemo meso.

Uz to prijaju bijeli kruh ili kroketi od krumpira.   




 

Nema komentara: