Recepti jela i kolaca

subota, 18. listopada 2014.

                          Baskijesko pile

                         (poulet basquais)



Sastojci:


1 pile tesko oko 1,2kg
1kg rajcica
250g zelene paprike
2 glavice luka
3 reznja cesnjaka
5 zlica ulja 1 zlica soli
1 navrsak noza crnog papra
250g rize duguljastog zrna
1 navrsak noza soli
1 navrsak noza crnog papra
1 zlica slatke mljevene paprike



Priprema:   



Pile operemo obrisemo i narezemo na osam komada.Rajcice ogulimo i rsacetvorimo.Paprike raspolovimo, uklonimo pregradne opne i sjemenke, pa narezemo na rezance.Glavice luka ogulimo i narezemo na kocke . Cesnjak ogulimo i narezemo na vrlo sitne kocke.U velikom locncu ugrijemo 3 zlice ulja i na njemu zlatnosmede proprzimo piletinu.Dodamo kocke luka, staklasto ih proprzimo; zatim dodamo rajcice, papriku, cesnjak, sol i papar pa sve 50min pokriveno pirjamo na blagoj vatri.20 min prije kraja operemo i ocjedimo rizu.Ugrijemo ostatak ulja, na njemu dobro prprzimo rizu, neprekidno mjesajuci dolijemo dvostruku koliciniu vode, posolimo i popaprimo.Rizu pokrivenu pirjamo 17-20 min na blagoj vatri, zatim je izmjesamo sa mljevenom paprikom.Rizu zacinjenu paprikom stavimo u predhodno grijanu plitku zdjelu.Na nju stavimo djelove pileta sa povrcem.




Nema komentara: