Recepti jela i kolaca

četvrtak, 12. veljače 2015.

Međimurska gibanica

Sastojci:

500 g kupovnih kora za tijesto (vodene kore)

Nadjev
250 g svježeg kravljeg sira
300 g jabuka
150 g maka
1 dl mlijeka
250 g šećera
50 g grožđica
50 g maslaca
20 g cimeta
2 dl slatkoga vrhnja
3 jaja
50 g šećera u prahu
150 g oraha
2 vanilin šećera
limunova korica
malo ruma

Pretpriprema:

Kore oblikujemo prema limu i pripremimo namirnice za nadjev.

Nadjev od sira:

Sir, žumanjak, vanilin šećer i limunovu koricu izmiješaamo te dodamo dio grožđica.  Posebno tučemo dva bjelanjka sa 100 g šećera u čvrsti snijeg pa ih dodamo u sir.

Nadjev od maka:

Mljeveni mak stavimo u kipuće mlijeko, dodamo rum, limunovu koricu, vanilin šećer i dio grožđica. Od jednog bjelanjka i 50 g šećera napravimo čvrsti snijeg i umiješamo ga u mak. 

Nadjev od jabuka:

Jabuke operemo i naribamo, pospemo ih šećerom u prahu i cimetom te pustimo da odstoje 20 minuta.

Priprema:

U nauljeni lim slažemo po tri kore, a svaku pospemo maslacem rastopljenim u mlijeku i mljevenim orasima pomiješanima s cimetom. Zatim slažemo nadjev od sira pa dodamo tri kore. Zatim posložimo nadjev od jabuka pa opet redamo tri kore na koje nanesemo nadjev od maka. Posljednje tri kore namažemo rastopljenim maslacem. Gibanicu narežemo na jednake dijelove i stavimo peći na temperaturu od 170-180 C. Kada je gibanica skoro gotova, prelijemo je slatkim vrhnjem i zapečemo.






Nema komentara: