Recepti jela i kolaca

četvrtak, 12. veljače 2015.

Savijača s jabukama

Sastojci:

Vučeno (vodeno) tijesto
400 g brašna
0,5 dl ulja
1,5 dl vode
malo soli

Nadjev:
1,5 kg jabuka
100 g šećera
50 g grpžđica
50 g oraha
50 g krušnih mrvica
limunova korica
cimet

šećer u prahu

Priprema:

 Od tople vode, brašna, soli i ulja umijesimo žilavo tijesto koje mijesimo dok se ne pojave mjehurići. Tijesto odložimo na dasku posutu brašnom, premažemo ga uljem i pustimo da odstoji 30 minuta. Pripremimo stolnjak na kojem ćemo razvijati tijesto i pospemo ga brašnom. Tijesto prstima razvlačimo do ruba stola, a krajeve tijesta režemo. Razvučeno tijesto pustimo da se malo posuši. U međuvremenu ogulimo jabuke, izrežemo ih na kockice ili ploške, dodamo im šećer orahe, namočene grožđicecimet, krušne mrvice i limunovu koricu te sve izmiješamo. Nadjev odmah ravnomjerno rasporedimo po tijestu. Tijesto savijemo pomoću stolnjaka te režemo prema duljini lima. Na nauljeni lim složimo savijače razmaknute 2 cm te ih premažemo masnoćom. Pečemo ih na temperaturi od 175-180 C oko 35 minuta dok ne porumene. Pečene pospemo šećerom u prahu.




Nema komentara: