Recepti jela i kolaca

srijeda, 17. prosinca 2014.

Pile s grahom i rižom

Sastojci

150 g sitnoga sušenog graha
1 ugojeno pile teško oko 1,5 kg
2 žličice soli
250 g riže duguljasta zrna
4 glavice luka, 1/8 l ulja
6 rajčica
1 limenka pekmeza od rajčica (70 g)
1 navršak noža soli
1 prstohvat kajenskoga papra
3 žlice brašna, 2 jaja
3 žlice bijelih mrvica
4 žlice ulja

Priprema

Grah namačemo 12 sati pokriven vodom. Ple raščetvorimo na 8 dijelova. Uskuhamo 3/4 l vode sa žličicom soli. Dijelove pileta kuhamo 10 minuta i zatim ih stavimo da se ocijede. Grah meko skuhamo u vodi u kojoj se namakao za 40-50 minuta. S ostatkom soli uskuhamo 1/2 l vode. Rižu pokrivenu u kipućoj slanoj vodi  zgotivimo za 20 minuta na blagoj vatri.  Luk ogulimo, narežemo na kolutiće i staklasto popržimo na ulju. Rajčice ogulimo, sitno  narežemo i stavimo k luku s pekmezom od rajčica, solju i kajenskim paprom; skuhamo u židak umak. Grah ocijedimo. Rižu pomiješamo s umakom, složimo je s grahom u zdjelu i stavimo na toplo. Piletinu posolimo i popaprimo, uvaljamo u brašno, u razmućena jaja i najposlije u mrvice, pa hrustavo smeđe ispržimo na ulju. Poslužimo s grahom i rižom.








 

Nema komentara: