Recepti jela i kolaca

petak, 19. prosinca 2014.

Princezini uštipci

Sastojci:

 
1/2 l vode,
6 dag maslaca,
malo soli,
naribana korica 1/2 limuna,
20 dag brašna, 4 jaja,
1/2 l slatkog vrhnja,
6  dag šećera,
4 žlice šećera u prahu


Priprema:

 Princezini uštipci su jednostavni kolači za izradu. Pristavite vodu, dodajte joj maslac, sol i limunovu koricu. Kad zavrije, odjednom uspite svo brašno u tekućinu i mije­šajte na vatri da se tijesto pre­tvori u grumen koji se odvaja od stijenke lonca. Prespite ti­jesto za kolač u posudu, pa kad se ma­lo ohladi, umiješajte mu jedno po jedno jaje. Zagrijte pećnicu na 230°. Tije­sto stavljate u štrcaljku pa štr­cajte okrugle oblike na lim za pečenje na dovoljnim razmaci­ma. Na dno pećnice ulijte 1/2 šalice vode. Pecite kolače 15—20 minuta na drugoj prečki odozdo. Prvih deset minuta pečenja nemojte otvarati peć­nicu. U protivnom će se kola­či Princezini uštipci slegnuti. Još tople hrustave uštipke vodoravno prerežite. Istucite slatko vrhnje sa šeće­rom da bude čvrsto pa uštr­cajte na donje polovice kolači­ća. Poklopite ih gornjim polo­vicama i pospite šećerom u prahu. Od istog tijesta možete štrcaljkom načiniti pe­rece, napuniti ih tuče­nim slatkim vrhnjem ili, pak, duguljaste eklere. Za eklere umiješajte u tučeno slatko vrhnje in stant kavu, zatim ih prelijte moka ocaklinom. 



Nema komentara: