Sastojci:
Biskvit
3 jaja
60 g šećera
60 g brašna
Krema
500 g krumpira
250 g šećera u prahu
200 g margarina
100 g oraha
50 g čokolade
Preljev
100 g čokolade
50 g margarina
Priprema:
Čvrsti snijeg od bjelanjaka izmiješamo s umućenim žumanjcima, šećerom i brašnom. Smjesu izlijemo na nauljeni i brašnom posuti lim te je stavimo na temperaturu od 220*C dvadesetak minuta. Krumpir skuhan u slanoj vodi dobro zgnječimo i ohladimo. Dodamo mu šećer u prahu, pjenasto razrađeni margarin i mljevene orahe. Kremu podijelimo na dva dijela. U jedan dio umiješamo rastopljenu čokoladu. Po biskvitu namažemo tamnu kremu, a na nju bijelu. Kolač prelijemo preljevom od čokolade i margarina.
Recepti jela i kolaca
srijeda, 18. veljače 2015.
Kocke od banana
Sastojci:
Biskvit
6 jaja
120 g šećra
0,5 dl ulja
70 g brašna
40 g kakaa
1 prašak za pecivo
Krema
2,5 dl mlijeka
1 puding od čokolade
50 g margarina
30 g šećera
2 banane
Preljev
1 dl vode
70 g šećera
sok polovice limuna
Preljev od čokolade
50 g margarina
100 g čokolade
Za ukrašavanje
čokolada u prahu prema potrebi
Priprema:
Jaja i šećer pjenasto umutimo te dodamo prethodno izmiješano brašno, kakao i prašak za pecivo, a na kraju ulje. Smjesu ulijemo u nauljeni i brašnom posuti lim pa pečemo na temperaturi od 170*C petnaestak minuta. Vrući biskvit prelijem smjesom od šećera i limunovog soka koju smo prethodno desetak minuta kuhali u vodi. U kipućem mlijeku zakuhamo puding što smo ga prethodno pomiješali s malo mlijeka pa ga pustimo da se ohladi. Hladnom pudingu dodamo pjenasto izmješan margarin sa šećerom i komadiće banana. Pripremljenu kremu premažemo po biskvitu. Margarin i čokoladu otopimo i prelijemo po kolaču. Po želji po čokoladnoj glazuri pospemo čokoladu u prahu.
Biskvit
6 jaja
120 g šećra
0,5 dl ulja
70 g brašna
40 g kakaa
1 prašak za pecivo
Krema
2,5 dl mlijeka
1 puding od čokolade
50 g margarina
30 g šećera
2 banane
Preljev
1 dl vode
70 g šećera
sok polovice limuna
Preljev od čokolade
50 g margarina
100 g čokolade
Za ukrašavanje
čokolada u prahu prema potrebi
Priprema:
Jaja i šećer pjenasto umutimo te dodamo prethodno izmiješano brašno, kakao i prašak za pecivo, a na kraju ulje. Smjesu ulijemo u nauljeni i brašnom posuti lim pa pečemo na temperaturi od 170*C petnaestak minuta. Vrući biskvit prelijem smjesom od šećera i limunovog soka koju smo prethodno desetak minuta kuhali u vodi. U kipućem mlijeku zakuhamo puding što smo ga prethodno pomiješali s malo mlijeka pa ga pustimo da se ohladi. Hladnom pudingu dodamo pjenasto izmješan margarin sa šećerom i komadiće banana. Pripremljenu kremu premažemo po biskvitu. Margarin i čokoladu otopimo i prelijemo po kolaču. Po želji po čokoladnoj glazuri pospemo čokoladu u prahu.
Jul pita
Sastojci:
Biskvit
5 jaja
150 g šećera
100 g mljevenih oraha
100 g čokolade u prahu
1 prašak za pecivo
500 g lisnatog tijesta
Krema
3 dl mlijeka
60 g brašna
20 g gustina
1 vanilin šećer
100 g šećera
250 g margarina
žlica ruma
Za ukrašavanje
šećer u prahu prema potrebi
Priprema:
Bjelanjke izmiješamo u čvrsti snijeg postupno dodajući šećer, žumanjke, mljevene orahe, čokoladu u prahu i prašak za pecivo. Lisnato tijesto podijelimo na dva dijela i razvaljamo. Polovicu stavimo u lim, izbodemo vilicom, prelijemo prethodno pripremljenom smjesom te stavimo peći. Drugi dio lisnatog tijesta položimo na obrnutoj starni lima i stavimo peći. U malo mlijeka razmutimo brašno i gustin te dodamo ostatku prokuhanog mlijeka u koji smo stavili šećer i vanilin šećer. U ohlađenu smjesu dodamo margarin i malo ruma te sve dobro izmiješamo. Gotovom kremom premažemo tijesto, prekrijemo korom lisnatog tijesta i pospemo šećerom u prahu.
Biskvit
5 jaja
150 g šećera
100 g mljevenih oraha
100 g čokolade u prahu
1 prašak za pecivo
500 g lisnatog tijesta
Krema
3 dl mlijeka
60 g brašna
20 g gustina
1 vanilin šećer
100 g šećera
250 g margarina
žlica ruma
Za ukrašavanje
šećer u prahu prema potrebi
Priprema:
Bjelanjke izmiješamo u čvrsti snijeg postupno dodajući šećer, žumanjke, mljevene orahe, čokoladu u prahu i prašak za pecivo. Lisnato tijesto podijelimo na dva dijela i razvaljamo. Polovicu stavimo u lim, izbodemo vilicom, prelijemo prethodno pripremljenom smjesom te stavimo peći. Drugi dio lisnatog tijesta položimo na obrnutoj starni lima i stavimo peći. U malo mlijeka razmutimo brašno i gustin te dodamo ostatku prokuhanog mlijeka u koji smo stavili šećer i vanilin šećer. U ohlađenu smjesu dodamo margarin i malo ruma te sve dobro izmiješamo. Gotovom kremom premažemo tijesto, prekrijemo korom lisnatog tijesta i pospemo šećerom u prahu.
Jesenski kolač
Sastojci:
Biskvit
5 jaja
100 g šećera
100 g brašna
1 prašak za pecivo
Nadjev
2 kg jabuka
1 l voda
300 g šećera
3 pudinga od vanilije
Krema
4 dl slatkog vrhnja
Za ukrašavanje
šećerni cvjetovi od marcipana
Priprema:
Žumanjke i šećer pjenasto izmiješamo, a od bjelanjaka napravimo čvrsti snijeg koji dodamo žumanjcima. Mješajući postepeno dodajemo brašno i prašak za pecivo. Gotovu smjesu ulijemo u nauljeni i brašnom posuti lim te pečemo na temperaturi od 200*C petnaestak minuta. Jabuke ogulimo, očistimo od koštica, narežemo na listiće, pomiješamo sa šećeremo i stavimo kuhati u vodu. Skuhane jabuke procijedimo, a u soku zakuhamo tri pudinga od vanilije. Na ohlađeni biskvit složimo jabuke te po njima prelijemo vrući žele. Na ohlađeni žele stavimo tučeno slatko vrhnje i ukrasimo svjetićima koje smo izradili od marcipana.
Biskvit
5 jaja
100 g šećera
100 g brašna
1 prašak za pecivo
Nadjev
2 kg jabuka
1 l voda
300 g šećera
3 pudinga od vanilije
Krema
4 dl slatkog vrhnja
Za ukrašavanje
šećerni cvjetovi od marcipana
Priprema:
Žumanjke i šećer pjenasto izmiješamo, a od bjelanjaka napravimo čvrsti snijeg koji dodamo žumanjcima. Mješajući postepeno dodajemo brašno i prašak za pecivo. Gotovu smjesu ulijemo u nauljeni i brašnom posuti lim te pečemo na temperaturi od 200*C petnaestak minuta. Jabuke ogulimo, očistimo od koštica, narežemo na listiće, pomiješamo sa šećeremo i stavimo kuhati u vodu. Skuhane jabuke procijedimo, a u soku zakuhamo tri pudinga od vanilije. Na ohlađeni biskvit složimo jabuke te po njima prelijemo vrući žele. Na ohlađeni žele stavimo tučeno slatko vrhnje i ukrasimo svjetićima koje smo izradili od marcipana.
Božićna grana
Sastojci:
Biskvit
6 jaja
150 g šećera
130 g brašna
20 g kakaa
Krema
200 g čokolade u prahu
80 g maslaca
0,2 dl ruma
1 naranča
40 g šećera u prahu
Za ukrašavanje
100 g marcipana
šareni bomboni
kokosovo brašno prema potrebi
Priprema:
Žumanjke i šećer pjenasto izmiješamo, a od bjelanjaka napravimo čvrsti snijeg. Smjese sjedinimo i postupno dodamo brašno i kakao. Biskvitno tijesto podijelimo na dva dijela i pečemo u limovima obloženima masnim papirom na temperaturi od 200*C dvadesetak minuta. Pečenim biskvitima odstranimo papir, položimo ih na krpu i savijemo. Na pari skuhamo kremu od čokolade u prahu, šećera u prahu, maslaca, soka jedne naranče i ruma. Ohlađenom kremom premažemo biskvite, savijemo ih i premažemo izvana pa vilicom izgrebemo kremu da izgleda kao kora. Jedan kolač izrežemo na pola i spojimo s drugim tako da dobijemo veliku granu s dvije manje. Granu pospemo kokosovim brašnom, ukrasimo šarenim bombonima i ukrasimo marcipanom.
Biskvit
6 jaja
150 g šećera
130 g brašna
20 g kakaa
Krema
200 g čokolade u prahu
80 g maslaca
0,2 dl ruma
1 naranča
40 g šećera u prahu
Za ukrašavanje
100 g marcipana
šareni bomboni
kokosovo brašno prema potrebi
Priprema:
Žumanjke i šećer pjenasto izmiješamo, a od bjelanjaka napravimo čvrsti snijeg. Smjese sjedinimo i postupno dodamo brašno i kakao. Biskvitno tijesto podijelimo na dva dijela i pečemo u limovima obloženima masnim papirom na temperaturi od 200*C dvadesetak minuta. Pečenim biskvitima odstranimo papir, položimo ih na krpu i savijemo. Na pari skuhamo kremu od čokolade u prahu, šećera u prahu, maslaca, soka jedne naranče i ruma. Ohlađenom kremom premažemo biskvite, savijemo ih i premažemo izvana pa vilicom izgrebemo kremu da izgleda kao kora. Jedan kolač izrežemo na pola i spojimo s drugim tako da dobijemo veliku granu s dvije manje. Granu pospemo kokosovim brašnom, ukrasimo šarenim bombonima i ukrasimo marcipanom.
utorak, 17. veljače 2015.
Lijena pita
Sastojci:
Tijesto:
300 g brašna
100 g masti (ili maslaca)
100 g šećera
3 žumanjka
1 prašak za pecivo
3 žlice vrhnja
1 limun
Krema:
500 g svježeg sira
150 g šećera
2 žlice brašna
2 vanilin šećera
snijeg od 3 bjelanjka
Priprema:
Tijesto:
300 g brašna
100 g masti (ili maslaca)
100 g šećera
3 žumanjka
1 prašak za pecivo
3 žlice vrhnja
1 limun
Krema:
500 g svježeg sira
150 g šećera
2 žlice brašna
2 vanilin šećera
snijeg od 3 bjelanjka
Priprema:
Pomiješati brašno s praškom za pecivo. Utrljati mast u brašno i dodati 100 g šećera, 3 žumanjka, 3 žlice kiselog vrhnja i naribanu koricu limuna. Zamijesiti tijesto i podijeliti u dva dijela. Jedan dio razvaljati i staviti u podmazan pleh (veličine otprilike 35x25). Premazati filom i staviti drugu koru.
Fil napravite tako da izmiksate 500 g svježeg sira, 150 g šećera i dvije žlice brašna, vanilin šećer i na kraju lagano umiješate snijeg od 3 bjelanjka.
Pecite na 200 C oko 30 minuta.
petak, 13. veljače 2015.
Biskvitne kocke s orasima
Sastojci:
Biskvit
4 jaja
70 g brašna
140 g margarina
140 g oraha
Premaz
4 žumanjka
0,2 dl ruma
140 g šećera
Krema
130 g margarina
170 g šećera
170 g oraha
limunova korica
1 vanilin šećer
Za ukrašavanje
orasi
gotov čokoladni preljev
Priprema:
Pjenasto izmiješanom margarinu dodamo brašno, mljevene orahe, žumanjke i na kraju snijeg od bjelanjaka. Sve sastojke dobro promiješamo i stavimo u nauljeni i brašnom posuti lim. Biskvit pečemo na temperaturi od 200*C dvadesetak minuta. Kad je pečen, vodoravno ga prerežemo na dva dijela. Jednu polovicu biskvita premažemo pjenasto umućenim žumanjcima sa šećerom i rumom te pustimo da se ohladi. U međuvremenu pjenasto izmiješamo margarin sa šećerom i dodamo mu mljevene orahe, naribanu limunovu koricu i vanilin šećer. Kremu namažemo po biskvitu i preklopimo drugom polovicom biskvita koju tanko premažemo kremom. Kolač rezrežemo i pospemo mljevenim orasima. Možemo ga ukrasit kremom, orasima i čokoladnim preljevom.
Biskvit
4 jaja
70 g brašna
140 g margarina
140 g oraha
Premaz
4 žumanjka
0,2 dl ruma
140 g šećera
Krema
130 g margarina
170 g šećera
170 g oraha
limunova korica
1 vanilin šećer
Za ukrašavanje
orasi
gotov čokoladni preljev
Priprema:
Pjenasto izmiješanom margarinu dodamo brašno, mljevene orahe, žumanjke i na kraju snijeg od bjelanjaka. Sve sastojke dobro promiješamo i stavimo u nauljeni i brašnom posuti lim. Biskvit pečemo na temperaturi od 200*C dvadesetak minuta. Kad je pečen, vodoravno ga prerežemo na dva dijela. Jednu polovicu biskvita premažemo pjenasto umućenim žumanjcima sa šećerom i rumom te pustimo da se ohladi. U međuvremenu pjenasto izmiješamo margarin sa šećerom i dodamo mu mljevene orahe, naribanu limunovu koricu i vanilin šećer. Kremu namažemo po biskvitu i preklopimo drugom polovicom biskvita koju tanko premažemo kremom. Kolač rezrežemo i pospemo mljevenim orasima. Možemo ga ukrasit kremom, orasima i čokoladnim preljevom.
Samoborska gibanica
Sastojci:
500 g tankih (vodenih) kora
Nadjev
1 kg jabuka
300 g oraha
250 g šećera u prahu
250 g maslaca
20 g cimeta
Preljev
7 dl slatkoha vrhnja
Priprema:
Kore oblikujemo prema limu i pripremimo namirnice za nadjev. Pripremljene kore složimo na nauljeni lim. Svaku koru poprskamo rastopljenim maslacem. Jabuke operemo, ogulimo, izribamo i izmiješamo sa šećerom u prahu i cimetom te ih pustimo 20 minuta da odstoje, a na kraju im dodamo mljevene orahe. Nadjev slažemo na dvije kore i završavamo s korama koje namažemo rastopljenim maslacem. Kolač izrežemo na kocke i stavimo peći na temperaturu od 180 C 45 minuta. Prije nego što je potpuno pečen, kolač izvadimo i prelijemo vrhnjem te ga opet stavimo kratko peći. Kolač možemo poslužiti topao ili hladan.
500 g tankih (vodenih) kora
Nadjev
1 kg jabuka
300 g oraha
250 g šećera u prahu
250 g maslaca
20 g cimeta
Preljev
7 dl slatkoha vrhnja
Priprema:
Kore oblikujemo prema limu i pripremimo namirnice za nadjev. Pripremljene kore složimo na nauljeni lim. Svaku koru poprskamo rastopljenim maslacem. Jabuke operemo, ogulimo, izribamo i izmiješamo sa šećerom u prahu i cimetom te ih pustimo 20 minuta da odstoje, a na kraju im dodamo mljevene orahe. Nadjev slažemo na dvije kore i završavamo s korama koje namažemo rastopljenim maslacem. Kolač izrežemo na kocke i stavimo peći na temperaturu od 180 C 45 minuta. Prije nego što je potpuno pečen, kolač izvadimo i prelijemo vrhnjem te ga opet stavimo kratko peći. Kolač možemo poslužiti topao ili hladan.
četvrtak, 12. veljače 2015.
Međimurska gibanica
Sastojci:
500 g kupovnih kora za tijesto (vodene kore)
Nadjev
250 g svježeg kravljeg sira
300 g jabuka
150 g maka
1 dl mlijeka
250 g šećera
50 g grožđica
50 g maslaca
20 g cimeta
2 dl slatkoga vrhnja
3 jaja
50 g šećera u prahu
150 g oraha
2 vanilin šećera
limunova korica
malo ruma
Pretpriprema:
Kore oblikujemo prema limu i pripremimo namirnice za nadjev.
Nadjev od sira:
Sir, žumanjak, vanilin šećer i limunovu koricu izmiješaamo te dodamo dio grožđica. Posebno tučemo dva bjelanjka sa 100 g šećera u čvrsti snijeg pa ih dodamo u sir.
Nadjev od maka:
Mljeveni mak stavimo u kipuće mlijeko, dodamo rum, limunovu koricu, vanilin šećer i dio grožđica. Od jednog bjelanjka i 50 g šećera napravimo čvrsti snijeg i umiješamo ga u mak.
Nadjev od jabuka:
Jabuke operemo i naribamo, pospemo ih šećerom u prahu i cimetom te pustimo da odstoje 20 minuta.
Priprema:
U nauljeni lim slažemo po tri kore, a svaku pospemo maslacem rastopljenim u mlijeku i mljevenim orasima pomiješanima s cimetom. Zatim slažemo nadjev od sira pa dodamo tri kore. Zatim posložimo nadjev od jabuka pa opet redamo tri kore na koje nanesemo nadjev od maka. Posljednje tri kore namažemo rastopljenim maslacem. Gibanicu narežemo na jednake dijelove i stavimo peći na temperaturu od 170-180 C. Kada je gibanica skoro gotova, prelijemo je slatkim vrhnjem i zapečemo.
500 g kupovnih kora za tijesto (vodene kore)
Nadjev
250 g svježeg kravljeg sira
300 g jabuka
150 g maka
1 dl mlijeka
250 g šećera
50 g grožđica
50 g maslaca
20 g cimeta
2 dl slatkoga vrhnja
3 jaja
50 g šećera u prahu
150 g oraha
2 vanilin šećera
limunova korica
malo ruma
Pretpriprema:
Kore oblikujemo prema limu i pripremimo namirnice za nadjev.
Nadjev od sira:
Sir, žumanjak, vanilin šećer i limunovu koricu izmiješaamo te dodamo dio grožđica. Posebno tučemo dva bjelanjka sa 100 g šećera u čvrsti snijeg pa ih dodamo u sir.
Nadjev od maka:
Mljeveni mak stavimo u kipuće mlijeko, dodamo rum, limunovu koricu, vanilin šećer i dio grožđica. Od jednog bjelanjka i 50 g šećera napravimo čvrsti snijeg i umiješamo ga u mak.
Nadjev od jabuka:
Jabuke operemo i naribamo, pospemo ih šećerom u prahu i cimetom te pustimo da odstoje 20 minuta.
Priprema:
U nauljeni lim slažemo po tri kore, a svaku pospemo maslacem rastopljenim u mlijeku i mljevenim orasima pomiješanima s cimetom. Zatim slažemo nadjev od sira pa dodamo tri kore. Zatim posložimo nadjev od jabuka pa opet redamo tri kore na koje nanesemo nadjev od maka. Posljednje tri kore namažemo rastopljenim maslacem. Gibanicu narežemo na jednake dijelove i stavimo peći na temperaturu od 170-180 C. Kada je gibanica skoro gotova, prelijemo je slatkim vrhnjem i zapečemo.
Savijača s jabukama
Sastojci:
Vučeno (vodeno) tijesto
400 g brašna
0,5 dl ulja
1,5 dl vode
malo soli
Nadjev:
1,5 kg jabuka
100 g šećera
50 g grpžđica
50 g oraha
50 g krušnih mrvica
limunova korica
cimet
šećer u prahu
Priprema:
Od tople vode, brašna, soli i ulja umijesimo žilavo tijesto koje mijesimo dok se ne pojave mjehurići. Tijesto odložimo na dasku posutu brašnom, premažemo ga uljem i pustimo da odstoji 30 minuta. Pripremimo stolnjak na kojem ćemo razvijati tijesto i pospemo ga brašnom. Tijesto prstima razvlačimo do ruba stola, a krajeve tijesta režemo. Razvučeno tijesto pustimo da se malo posuši. U međuvremenu ogulimo jabuke, izrežemo ih na kockice ili ploške, dodamo im šećer orahe, namočene grožđicecimet, krušne mrvice i limunovu koricu te sve izmiješamo. Nadjev odmah ravnomjerno rasporedimo po tijestu. Tijesto savijemo pomoću stolnjaka te režemo prema duljini lima. Na nauljeni lim složimo savijače razmaknute 2 cm te ih premažemo masnoćom. Pečemo ih na temperaturi od 175-180 C oko 35 minuta dok ne porumene. Pečene pospemo šećerom u prahu.
Vučeno (vodeno) tijesto
400 g brašna
0,5 dl ulja
1,5 dl vode
malo soli
Nadjev:
1,5 kg jabuka
100 g šećera
50 g grpžđica
50 g oraha
50 g krušnih mrvica
limunova korica
cimet
šećer u prahu
Priprema:
Od tople vode, brašna, soli i ulja umijesimo žilavo tijesto koje mijesimo dok se ne pojave mjehurići. Tijesto odložimo na dasku posutu brašnom, premažemo ga uljem i pustimo da odstoji 30 minuta. Pripremimo stolnjak na kojem ćemo razvijati tijesto i pospemo ga brašnom. Tijesto prstima razvlačimo do ruba stola, a krajeve tijesta režemo. Razvučeno tijesto pustimo da se malo posuši. U međuvremenu ogulimo jabuke, izrežemo ih na kockice ili ploške, dodamo im šećer orahe, namočene grožđicecimet, krušne mrvice i limunovu koricu te sve izmiješamo. Nadjev odmah ravnomjerno rasporedimo po tijestu. Tijesto savijemo pomoću stolnjaka te režemo prema duljini lima. Na nauljeni lim složimo savijače razmaknute 2 cm te ih premažemo masnoćom. Pečemo ih na temperaturi od 175-180 C oko 35 minuta dok ne porumene. Pečene pospemo šećerom u prahu.
Savijača sa sirom
Sastojci:
Vučeno (vodeno) tijesto
400 g brašna
0,5 dl ulja
1,5 dl vode
malo soli
Nadjev
1 kg svježeg kravljeg sira
100 g maslaca
1 vanilin šećer
3 jaja
100 g šećera
1 dl slatkog vrhnja
limunova korica
50 g grožđica
šećer u prahu
Priprema:
Od tople vode, brašna, soli i ulja umijesimo žilavo tijesto koje mijesimo dok se ne pojave mjehurići. Tijesto odložimo na dasku posutu brašnom, premažemo ga uljem i pustimo da odstoji 30 minuta. Pripremimo stolnjak na kojem ćemo razvijati tijesto i pospemo ga brašnom. Tijesto prstima razvlačimo do ruba stola, a krajeve tijesta režemo. Razvučeno tijesto pustimo da se malo posuši. U međuvremenu izmiješamo sastojke koje smo pripremili za nadjev pa ga ravnomjerno raspodijelimo po tijestu. Tijesto savijemo pomoću stolnjaka te režemo prema duljini lima. Na nauljeni lim složimo savijače razmaknute 2 cm te ih premažemo masnoćom. Pečemo ih na temperaturi od 175-180C oko 35 minuta dok ne porumene. Pečene pospemo šećerom u prahu.
Vučeno (vodeno) tijesto
400 g brašna
0,5 dl ulja
1,5 dl vode
malo soli
Nadjev
1 kg svježeg kravljeg sira
100 g maslaca
1 vanilin šećer
3 jaja
100 g šećera
1 dl slatkog vrhnja
limunova korica
50 g grožđica
šećer u prahu
Priprema:
Od tople vode, brašna, soli i ulja umijesimo žilavo tijesto koje mijesimo dok se ne pojave mjehurići. Tijesto odložimo na dasku posutu brašnom, premažemo ga uljem i pustimo da odstoji 30 minuta. Pripremimo stolnjak na kojem ćemo razvijati tijesto i pospemo ga brašnom. Tijesto prstima razvlačimo do ruba stola, a krajeve tijesta režemo. Razvučeno tijesto pustimo da se malo posuši. U međuvremenu izmiješamo sastojke koje smo pripremili za nadjev pa ga ravnomjerno raspodijelimo po tijestu. Tijesto savijemo pomoću stolnjaka te režemo prema duljini lima. Na nauljeni lim složimo savijače razmaknute 2 cm te ih premažemo masnoćom. Pečemo ih na temperaturi od 175-180C oko 35 minuta dok ne porumene. Pečene pospemo šećerom u prahu.
petak, 6. veljače 2015.
Biskvitne kocke Dan i noć
Sastojci:
Biskvit
3 jaja
200 g šećera
200 g brašna
1 prašak za pecivo
limunova korica
2 rebra čokolade
5 žlica ulja
10 žlica mlijeka
Krema
3 dl mlijeka
4 žlice brašna
3 vanilina šećera
200 g margarina
200 g šećera u prahu
Za ukrašavanje
100 g čokolade
Priprema:
U pjenasto izmiješane žumance i šećer postupno dodajemo mlijeko, ulje, brašno, prašak za pecivo i snijeg od bjelanjaka. Smjesu podijelimo na dva dijela. U jedan dio stavimo limunovu koricu, a u drugi otopljenu čokoladu. Smjese ulijemo u nauljeni i brašnom posute limove te ih pečemo 15-20 minuta na temperaturi od 180*. Po ohlađenom svijetlom biskvitu namažemo kremu, prekrijemo ga tamnim biskvitom te pospemo ribanim listićima čokolade.
Priprema kreme:
U 0,5 dl mlijeka umiješamo brašno, a preostalo mlijeko prokuhamo i dodamo mu vanilin šećer. Umućeno brašno ulijevamo u kipuće mlijeko stalno miješajući dok ne dobijemo gustu smjesu. U međuvremenu margarin pjenasto izmiješamo sa šećerom u prahu. Kada je smjesa hladna dodamo joj margarin i sve dobro izmiješamo.
Biskvit
3 jaja
200 g šećera
200 g brašna
1 prašak za pecivo
limunova korica
2 rebra čokolade
5 žlica ulja
10 žlica mlijeka
Krema
3 dl mlijeka
4 žlice brašna
3 vanilina šećera
200 g margarina
200 g šećera u prahu
Za ukrašavanje
100 g čokolade
Priprema:
U pjenasto izmiješane žumance i šećer postupno dodajemo mlijeko, ulje, brašno, prašak za pecivo i snijeg od bjelanjaka. Smjesu podijelimo na dva dijela. U jedan dio stavimo limunovu koricu, a u drugi otopljenu čokoladu. Smjese ulijemo u nauljeni i brašnom posute limove te ih pečemo 15-20 minuta na temperaturi od 180*. Po ohlađenom svijetlom biskvitu namažemo kremu, prekrijemo ga tamnim biskvitom te pospemo ribanim listićima čokolade.
Priprema kreme:
U 0,5 dl mlijeka umiješamo brašno, a preostalo mlijeko prokuhamo i dodamo mu vanilin šećer. Umućeno brašno ulijevamo u kipuće mlijeko stalno miješajući dok ne dobijemo gustu smjesu. U međuvremenu margarin pjenasto izmiješamo sa šećerom u prahu. Kada je smjesa hladna dodamo joj margarin i sve dobro izmiješamo.
Domaća baklava
Sastojci:
500 g vodenih kora
Nadjev
500 g oraha
200 g šećera
150 g grožđica
limunova korica
1 vanilin šećer
Preljev
200 g šećera
200 g meda
3 dl vode
1 limun
1/2 štapića vanilije
Priprema:
Mljevene orahe izmiješamo s 200 g šećera, limunovom koricom, vanilinim šećerom i grožđicama. U nauljeni lim položimo kore i svaku poprskamo uljem. Na svaku treću koru nanesemo nadjev od oraha, a postupak ponavljamo dok ne upotrijebimo sve kore i nadjev. Kolač bi trebalo završiti slojem od četiri do pet kora. Nepečeni kolač narežemo na prikladne kocke nožem koji stalno potapamo u vrelom ulju. Baklavu pečemo na umjerenoj temperaturi 30-40 minuta, a pečenu prelijemo preljevom od meda i šećera.
Priprema preljeva:
Šećer i med promiješamo, dolijemo vodu i dodamo četiri ploške limuna i 1/2 štapića vanilije. Preljev se kuha dok se ne zgusne.
500 g vodenih kora
Nadjev
500 g oraha
200 g šećera
150 g grožđica
limunova korica
1 vanilin šećer
Preljev
200 g šećera
200 g meda
3 dl vode
1 limun
1/2 štapića vanilije
Priprema:
Mljevene orahe izmiješamo s 200 g šećera, limunovom koricom, vanilinim šećerom i grožđicama. U nauljeni lim položimo kore i svaku poprskamo uljem. Na svaku treću koru nanesemo nadjev od oraha, a postupak ponavljamo dok ne upotrijebimo sve kore i nadjev. Kolač bi trebalo završiti slojem od četiri do pet kora. Nepečeni kolač narežemo na prikladne kocke nožem koji stalno potapamo u vrelom ulju. Baklavu pečemo na umjerenoj temperaturi 30-40 minuta, a pečenu prelijemo preljevom od meda i šećera.
Priprema preljeva:
Šećer i med promiješamo, dolijemo vodu i dodamo četiri ploške limuna i 1/2 štapića vanilije. Preljev se kuha dok se ne zgusne.
utorak, 3. veljače 2015.
Piletina sa susamom i senfom
Sastojci:
500 g pilećih fileta
400 g šampinjona
20 ml soja sosa
30 g senfa
50 ml pavlake
30 g susama
bijeli luk
jedna supena kašika ulja
500 g mladog krompira
300 g krastavaca
sol, papar
Priprema:
Pileće filete isjeći na manje kockice, začiniti solju i paprom, te uvaljati u senf. Na zagrijanom ulju meso propržiti sa svih strana dok ne dobije zlatnu boju. Gotovu piletinu izvaditi u drugu posudu, a na preostaloj masnoći nakratko propržiti susam. Prije prženja, sjemenke susama bi bilo dobro samljeti ili zgnječiti, jer će tako postati lakše svarljive i aromatičnije.
U proprženi susam dodati isjeckane šampinjone, dinstati desetak minuta.
Nakon toga, vratiti meso u sos, dodati pavlaku, soja sos i malo bijelog luka, začiniti po želji. Kad je jelo gotovo, servirati uz prethodno obareni mladi krompir. Dekorisati peršunovim listom i služiti uz nasječeni krastavac.
500 g pilećih fileta
400 g šampinjona
20 ml soja sosa
30 g senfa
50 ml pavlake
30 g susama
bijeli luk
jedna supena kašika ulja
500 g mladog krompira
300 g krastavaca
sol, papar
Priprema:
Pileće filete isjeći na manje kockice, začiniti solju i paprom, te uvaljati u senf. Na zagrijanom ulju meso propržiti sa svih strana dok ne dobije zlatnu boju. Gotovu piletinu izvaditi u drugu posudu, a na preostaloj masnoći nakratko propržiti susam. Prije prženja, sjemenke susama bi bilo dobro samljeti ili zgnječiti, jer će tako postati lakše svarljive i aromatičnije.
U proprženi susam dodati isjeckane šampinjone, dinstati desetak minuta.
Nakon toga, vratiti meso u sos, dodati pavlaku, soja sos i malo bijelog luka, začiniti po želji. Kad je jelo gotovo, servirati uz prethodno obareni mladi krompir. Dekorisati peršunovim listom i služiti uz nasječeni krastavac.
Kifle s orasima
Sastojci:
Tijesto
250 g maslaca
250 g brašna
voda i sol prema potrebi
limunov sok
1 jaje
ili 500 g gotovog lisnatog tijesta
Nadjev
2 bjelanjka
250 g šećera
250 g oraha
Premaz
2 žumanjka
Za ukrašavanje
40 g oraha
40 g šećera u prahu
Priprema:
Od navedenih namirnica umijesimo lisnato tijesto. Pripremljeno lisnato tijesto pospemo brašnom pa razvaljamo 5 mm debelo i n20 cm široko. Trake tijesta režemo na 15 cm dužine. Od 2 bjelanjka i šećera napravimo čvrsti snijeg kojem dodamo mljevene orahe. Pripremljeni nadjev stavimo na sredinu tijesta te savijemo dva suprotna kraja tako da nadjev viri sa strane. Kifle složimo na nauljeni lim, premažemo umućenim žumanjcima i pospemo mljevenim orasima. Stavimo ih peći na temperaturu od 200*C oko 20 minuta. Pečene pospemo šećerom u prahu.
Tijesto
250 g maslaca
250 g brašna
voda i sol prema potrebi
limunov sok
1 jaje
ili 500 g gotovog lisnatog tijesta
Nadjev
2 bjelanjka
250 g šećera
250 g oraha
Premaz
2 žumanjka
Za ukrašavanje
40 g oraha
40 g šećera u prahu
Priprema:
Od navedenih namirnica umijesimo lisnato tijesto. Pripremljeno lisnato tijesto pospemo brašnom pa razvaljamo 5 mm debelo i n20 cm široko. Trake tijesta režemo na 15 cm dužine. Od 2 bjelanjka i šećera napravimo čvrsti snijeg kojem dodamo mljevene orahe. Pripremljeni nadjev stavimo na sredinu tijesta te savijemo dva suprotna kraja tako da nadjev viri sa strane. Kifle složimo na nauljeni lim, premažemo umućenim žumanjcima i pospemo mljevenim orasima. Stavimo ih peći na temperaturu od 200*C oko 20 minuta. Pečene pospemo šećerom u prahu.
Mađarica
Sastojci:
Tijesto
600 g brašna
70 g margarina
200 g šećera
2 jaja
1 kiselo vrhnje
1 prašak za pecivo
1 vanilin šećer
Krema
1 l mlijeka
250 g šećera
2 žlice kakaa
5 žlica brašna
250 g margarina
Preljev od čokolade
4 reba čokolade
40 g margarina
3 žlice mlijeka
2 žlice šećera
Priprema:
Od brašna, margarina, šećera, jaja, kiselog vrhnja, vanilina šećera i praška za pecivo umijesimo u prhko tijesto, podijelimo gana pet jednakih dijelova i svaki zasebno pečemo na temperaturi od 160*C na obrnutoj strani lima. U međuvremenu zakuhamo mlijeko sa šećerom. U malo hladno mlijeka, koje smo odvojili od litre. umiješamo kakao i brašno tako da smjesa bude glatka. u zakuhano mlijeko miješajući dodajemo smjesu brašna i kakaa te kuhamo nekoliko minuta. U gotovu ohlađenu smjesu dodamo margarin. Kremu pustimo da se još ohladi, a zatim je namažemo po svakoj od pet kora. Preko gornje kore stavljamo preljev od čokolade.
Tijesto
600 g brašna
70 g margarina
200 g šećera
2 jaja
1 kiselo vrhnje
1 prašak za pecivo
1 vanilin šećer
Krema
1 l mlijeka
250 g šećera
2 žlice kakaa
5 žlica brašna
250 g margarina
Preljev od čokolade
4 reba čokolade
40 g margarina
3 žlice mlijeka
2 žlice šećera
Priprema:
Od brašna, margarina, šećera, jaja, kiselog vrhnja, vanilina šećera i praška za pecivo umijesimo u prhko tijesto, podijelimo gana pet jednakih dijelova i svaki zasebno pečemo na temperaturi od 160*C na obrnutoj strani lima. U međuvremenu zakuhamo mlijeko sa šećerom. U malo hladno mlijeka, koje smo odvojili od litre. umiješamo kakao i brašno tako da smjesa bude glatka. u zakuhano mlijeko miješajući dodajemo smjesu brašna i kakaa te kuhamo nekoliko minuta. U gotovu ohlađenu smjesu dodamo margarin. Kremu pustimo da se još ohladi, a zatim je namažemo po svakoj od pet kora. Preko gornje kore stavljamo preljev od čokolade.
Kocke od naranče
Sastojci:
Tijesto
200 g maslaca
500 g brašna
1 prašak za pecivo
150 g šećera
2 jaja
Nadjev
4 naranče
300 g mljevenih badema
200 g šećera
Preljev
1 žlica likera od naranče
200 g šećera
Za ukrašavanje
2 naranče
Priprema:
Od jaja, maslaca, brašna, šećera i praška za pecivo umijesimo prhko tijesto koje prekrijemo i pustimo da u hladnjaku odstoji 90 minuta. Pola tijesta razvaljamo na masni papir i odložimo u lim. Rubove tijesta oblikujemo prema stranicama lima. Naranče dobro operemo, naribamo im koru i pomiješamo je sa šećerom i mljevenim bademima. Naranče ocijedimo, a sok dodamo pomiješanim bademima. Pripremljenim nadjevom premažemo tijesto pa preklopimo drugom polovicom. Rubove tijesta stisnemo kako bi se oba dijela spojila. Kolač izbodemo vilicom i stavimo peći na temperaturu od 200*C dvadesetak minuta. Šećer u prahu umiješamo u liker od naranče pa time premažemo ohlađeni kolač. Možete ga posuti naribanom narančinom koricom i ukrasiti ploškama naranče.
Tijesto
200 g maslaca
500 g brašna
1 prašak za pecivo
150 g šećera
2 jaja
Nadjev
4 naranče
300 g mljevenih badema
200 g šećera
Preljev
1 žlica likera od naranče
200 g šećera
Za ukrašavanje
2 naranče
Priprema:
Od jaja, maslaca, brašna, šećera i praška za pecivo umijesimo prhko tijesto koje prekrijemo i pustimo da u hladnjaku odstoji 90 minuta. Pola tijesta razvaljamo na masni papir i odložimo u lim. Rubove tijesta oblikujemo prema stranicama lima. Naranče dobro operemo, naribamo im koru i pomiješamo je sa šećerom i mljevenim bademima. Naranče ocijedimo, a sok dodamo pomiješanim bademima. Pripremljenim nadjevom premažemo tijesto pa preklopimo drugom polovicom. Rubove tijesta stisnemo kako bi se oba dijela spojila. Kolač izbodemo vilicom i stavimo peći na temperaturu od 200*C dvadesetak minuta. Šećer u prahu umiješamo u liker od naranče pa time premažemo ohlađeni kolač. Možete ga posuti naribanom narančinom koricom i ukrasiti ploškama naranče.
Domaća pita s marelicama
Sastojci:
Tijesto
250 g brašna
150 g margarina
50 g šećera
0,2 dl ruma
0,5 dl vrhnja
1 jaje
limunova korica
ulje i šećer u prahu prema potrebi
Nadjev
1 kg marelica
400 g šećera
0,2 dl ruma
Premaz
1 žumance
Priprema:
Marelice operemo, prerežemo na pola i izvadimo im kožtice. Očišćene pospemo šećerom i rumom te pustimo da odstoje nekoliko sati. Od brašna, margarina. šećera, jaja, naribane limunove korice, vrhnja i ruma umijesimo tijesto koje podijelimo na dva dijela. Zatim ga prekrijemo i pustimo da odstoji oko jedan sat. Jedan dio tijesta razvaljamo, stavimo u nauljeni lim izbodemo vilicom i stavimo peći desetak minuta. U međuvremenu razvaljamo drugi dio tijesta i narežemo ga na treke. Na polupečeno tijesto složimo marelice i trake tijesta poput mreže, premažemo žumancem i stavimo peći na temperaturu od 200-220*C oko 30-35 minuta. Gotov kolač pospemo šećerom u prahu.
Tijesto
250 g brašna
150 g margarina
50 g šećera
0,2 dl ruma
0,5 dl vrhnja
1 jaje
limunova korica
ulje i šećer u prahu prema potrebi
Nadjev
1 kg marelica
400 g šećera
0,2 dl ruma
Premaz
1 žumance
Priprema:
Marelice operemo, prerežemo na pola i izvadimo im kožtice. Očišćene pospemo šećerom i rumom te pustimo da odstoje nekoliko sati. Od brašna, margarina. šećera, jaja, naribane limunove korice, vrhnja i ruma umijesimo tijesto koje podijelimo na dva dijela. Zatim ga prekrijemo i pustimo da odstoji oko jedan sat. Jedan dio tijesta razvaljamo, stavimo u nauljeni lim izbodemo vilicom i stavimo peći desetak minuta. U međuvremenu razvaljamo drugi dio tijesta i narežemo ga na treke. Na polupečeno tijesto složimo marelice i trake tijesta poput mreže, premažemo žumancem i stavimo peći na temperaturu od 200-220*C oko 30-35 minuta. Gotov kolač pospemo šećerom u prahu.
petak, 19. prosinca 2014.
Rajska musaka
Sastojci:
700 g krumpira
½ kg crvenih paprika
2 srednje velika patlidžana
2 glavice crvenog luka
150 g kuhane integralne riže
2 žlice delikatesnog francuskog kvasca
4-5 žlica hladno cijeđenog maslinovog ulja
1 sojino vrhnje
4-5 češnja češnjaka
1-2 žlica sjeckanog peršinovog i celerovog lista
2 žlice integralnog sezama
malo svježe ljute papričice
morska i začinska sol
Priprema:
Krumpir oprati, skuhati u ljusci, ocijediti, oguliti i isjeći na kolute. Paprike ispeći na roštilju ili u pećnici i oguliti. Patlidžane oprati i izrezati na ploške i ispeći na tavi bez ulja ili na roštilju. Luk očistiti, isjeckati, propirjati, dodati kuhanu rižu, češnjak, sitno nasjeckanu ljutu papričicu i ostale začine. Slagati u vatrostalnu posudu red riže, red posoljenih krumpira, red crvenih paprika, zatim red riže, red patlidžana i na vrhu red krumpira. Preliti sojinim vrhnjem. Posipati sezamom i preostalim peršinovim listom. Kratko zapeći u pećnici da porumeni i poslužiti toplo.
700 g krumpira
½ kg crvenih paprika
2 srednje velika patlidžana
2 glavice crvenog luka
150 g kuhane integralne riže
2 žlice delikatesnog francuskog kvasca
4-5 žlica hladno cijeđenog maslinovog ulja
1 sojino vrhnje
4-5 češnja češnjaka
1-2 žlica sjeckanog peršinovog i celerovog lista
2 žlice integralnog sezama
malo svježe ljute papričice
morska i začinska sol
Priprema:
Krumpir oprati, skuhati u ljusci, ocijediti, oguliti i isjeći na kolute. Paprike ispeći na roštilju ili u pećnici i oguliti. Patlidžane oprati i izrezati na ploške i ispeći na tavi bez ulja ili na roštilju. Luk očistiti, isjeckati, propirjati, dodati kuhanu rižu, češnjak, sitno nasjeckanu ljutu papričicu i ostale začine. Slagati u vatrostalnu posudu red riže, red posoljenih krumpira, red crvenih paprika, zatim red riže, red patlidžana i na vrhu red krumpira. Preliti sojinim vrhnjem. Posipati sezamom i preostalim peršinovim listom. Kratko zapeći u pećnici da porumeni i poslužiti toplo.
Rolada od kestena
Sastojci:
500 g pirea od kestena
1 naranča za sok
4 žlice rogača u prahu
3 žlice javorovog sirupa
4 žlice extra djevičanskog kokosovog ulja
Priprema:
Kesten pire pripremiti u sezoni kestena i zamrznuti te koristiti po potrebi ili kupiti gotov. Odlediti, dodati sok od naranče, javorov sirup i omekšalo kokosovo ulje te miješati dok se ne dobije glatka smjesa. Smjesu podijeliti u dva dijela. U jedan dio dodati rogač u prahu te dobro izmiješati i razvaljati na celofan u pravokutni oblik. Premazati preostalom količinom smjese od kestena. Urolati i staviti u hladnjak da odstoji sat-dva, narezati i poslužiti.
500 g pirea od kestena
1 naranča za sok
4 žlice rogača u prahu
3 žlice javorovog sirupa
4 žlice extra djevičanskog kokosovog ulja
Priprema:
Kesten pire pripremiti u sezoni kestena i zamrznuti te koristiti po potrebi ili kupiti gotov. Odlediti, dodati sok od naranče, javorov sirup i omekšalo kokosovo ulje te miješati dok se ne dobije glatka smjesa. Smjesu podijeliti u dva dijela. U jedan dio dodati rogač u prahu te dobro izmiješati i razvaljati na celofan u pravokutni oblik. Premazati preostalom količinom smjese od kestena. Urolati i staviti u hladnjak da odstoji sat-dva, narezati i poslužiti.
Torta od lješnjaka
Sastojci:
100 g blago gorke čokolade
250 g maslaca
150 g gotove smjese od lješnjaka
9 žumanjaka
340 g šećera
6 bjelanjaka
sol
100 g heljdinog brašna
80 g mljevenih lješnjaka
malo cimeta u prahu
malo klinčića
3 jaja
5 žlica likera od lješnjaka
700 g marmelade od ribiza
15 malih lješnjaka
90 g krokanta od lješnjaka
Priprema:
Biskvit ispeći dan ranije
Zagrijati pećnicu na 175°. Namastiti kalup i posuti brašnom. Pripremiti i ispeći biskvit od 6 žumanjaka, 170 g šećera, 5 žlica vode, bjelanjaka, soli, brašna, lješnjaka i začina.
Ostaviti da miruje preko noći. Čokoladu rastopiti. Maslac miješanjem zapjeniti, umiješajti smjesu od lješnjaka i rastopljenu čokoladu.
Istući jaja na vodenoj kupki, 3 žumanjka i 170 g šećera. Miješati dok se ne ohladi i umiješajti u kremu od maslaca.
Biskvit dva puta prerezati i namočiti likerom. Premazati marmeladom, nadjenuti i prevući tortu kremom, te ukrasiti rozetama od kreme, lješnjacima i krokantom.
100 g blago gorke čokolade
250 g maslaca
150 g gotove smjese od lješnjaka
9 žumanjaka
340 g šećera
6 bjelanjaka
sol
100 g heljdinog brašna
80 g mljevenih lješnjaka
malo cimeta u prahu
malo klinčića
3 jaja
5 žlica likera od lješnjaka
700 g marmelade od ribiza
15 malih lješnjaka
90 g krokanta od lješnjaka
Priprema:
Biskvit ispeći dan ranije
Zagrijati pećnicu na 175°. Namastiti kalup i posuti brašnom. Pripremiti i ispeći biskvit od 6 žumanjaka, 170 g šećera, 5 žlica vode, bjelanjaka, soli, brašna, lješnjaka i začina.
Ostaviti da miruje preko noći. Čokoladu rastopiti. Maslac miješanjem zapjeniti, umiješajti smjesu od lješnjaka i rastopljenu čokoladu.
Istući jaja na vodenoj kupki, 3 žumanjka i 170 g šećera. Miješati dok se ne ohladi i umiješajti u kremu od maslaca.
Biskvit dva puta prerezati i namočiti likerom. Premazati marmeladom, nadjenuti i prevući tortu kremom, te ukrasiti rozetama od kreme, lješnjacima i krokantom.
torta nutella
Sastojci:
Tijesto
180 g brašna
120 g šećera
6 jaja
1 vanilin šećer
1 prašak za pecivo
4-5 žlice Nutelle
Krema
0,5 l slatkog vrhnja
5 žlica Nutelle
Preliv
5 žlica marmelade
2 dcl vode
Priprema:
Jaja razdvojimo. Žumanjke i pola šečera pjenasto umješamo. Bjelanjke sa drugom polovicom šečera istučemo u tvrdi snijeg.U žumanjke umješamo Nutellu, dodamo 1/3 snijega i polako presijamo brašno izmješano s praškom za pecivo, nakon toga dodamo preostali snjeg i promiješamo sve skupa.
Pečemo 30-35 min u pečnici na 180°C. Ohlađenu tortu razrežemo na tri kore. Istučemo slatko vrhnje i dodamo Nutellu. Marmeladu prokuhamo u vodi toliko da se istopi. Ohlađenom marmeladom navlažimo svaku koru biskvita, da bude torta sočnija. Svaku koru torte namažemo sa 1/3 kreme Tortu se može preliti čokoladnom glazurom ili ukrasiti narezanim voćem.
Tijesto
180 g brašna
120 g šećera
6 jaja
1 vanilin šećer
1 prašak za pecivo
4-5 žlice Nutelle
Krema
0,5 l slatkog vrhnja
5 žlica Nutelle
Preliv
5 žlica marmelade
2 dcl vode
Priprema:
Jaja razdvojimo. Žumanjke i pola šečera pjenasto umješamo. Bjelanjke sa drugom polovicom šečera istučemo u tvrdi snijeg.U žumanjke umješamo Nutellu, dodamo 1/3 snijega i polako presijamo brašno izmješano s praškom za pecivo, nakon toga dodamo preostali snjeg i promiješamo sve skupa.
Pečemo 30-35 min u pečnici na 180°C. Ohlađenu tortu razrežemo na tri kore. Istučemo slatko vrhnje i dodamo Nutellu. Marmeladu prokuhamo u vodi toliko da se istopi. Ohlađenom marmeladom navlažimo svaku koru biskvita, da bude torta sočnija. Svaku koru torte namažemo sa 1/3 kreme Tortu se može preliti čokoladnom glazurom ili ukrasiti narezanim voćem.
Šampita
Sastojci:
Za biskvit:
7 žumanaca
100 g šećera
70 ml mlijeka
70 ml ulja
100 g brašna
½ vrećice praška za pecivo
Za šaum:
400 g šećera
50 ml vode
7 bjelanaca
Priprema:
Za biskvit umutite žumanjke i šećer. Dodajte mlijeko, brašno, prašak za pecivo i ulje. Dobro izmiješajte.
Smjesu prespite u pomašćenu tepsiju i pecite u pećnici zagrijanoj na 200°C otprilike 10 minuta.
Umućeni šaum stavite preko pečenog biskvita, izravnajte i vratite u pecnicu na 5 minuta.
Ostavite na sobnoj temperaturi da se kolač ohladi, a zatim ga stavite u frižider.
Stavite šećer i vodu u padelu i na laganoj vatri lagano kuhajte dok se ne počnu formirati mjehurići.
Bjelance umutite u čvrsti šaum.
U šaum dodavajte polako vreo, rastopljeni šećer uz neprestano miješanje. Mješajte 15 minuta.
Za biskvit:
7 žumanaca
100 g šećera
70 ml mlijeka
70 ml ulja
100 g brašna
½ vrećice praška za pecivo
Za šaum:
400 g šećera
50 ml vode
7 bjelanaca
Priprema:
Za biskvit umutite žumanjke i šećer. Dodajte mlijeko, brašno, prašak za pecivo i ulje. Dobro izmiješajte.
Smjesu prespite u pomašćenu tepsiju i pecite u pećnici zagrijanoj na 200°C otprilike 10 minuta.
Umućeni šaum stavite preko pečenog biskvita, izravnajte i vratite u pecnicu na 5 minuta.
Ostavite na sobnoj temperaturi da se kolač ohladi, a zatim ga stavite u frižider.
Stavite šećer i vodu u padelu i na laganoj vatri lagano kuhajte dok se ne počnu formirati mjehurići.
Bjelance umutite u čvrsti šaum.
U šaum dodavajte polako vreo, rastopljeni šećer uz neprestano miješanje. Mješajte 15 minuta.
Šape
Sastojci:
500 grama glatkog brašna
250 grama maslaca
250 grama mljevenih oraha
250 grama šećera
3 jaja
Priprema:
500 grama glatkog brašna
250 grama maslaca
250 grama mljevenih oraha
250 grama šećera
3 jaja
Priprema:
Od navedenih sastojaka zamijesiti tijesto. Namazati kalupe za šape i
posuti brašnom. Tijesto utiskivati u kalupe. Ne smijete prepuniti
kalupe, jer tijesto tokom pečenja malo nadođe.
Pecite u zagrijanoj rerni na 200 stepeni petnaestak minuta tj. dok se krajevi keksića ne zarumene.
Pečene šape uvaljati u štaub šećer.
Napravite čaj, stavite šape na tanjirić i uživajte.
Crno bijeli kolačići
Sastojci:
30 dag maslaca
30 dag maslaca
15 dag šećera u prahu malo soli
40 dag brašna
4 dag kakaoa
2 bjelanjka
Priprema:
Da biste izradili Crno bijele kolačiće, na dasci za miješenje
razmrvite maslac sa šećerom u prahu i solju. U to prosijte brašno za
kolač , zamijesite tijesto i podijelite ga na dva dijela. Jednome
umijesite kakao; obje polovice neka zamotane ostanu u hladnjaku 2
sata. Zagrijte pećnicu na 190°. Od svake polovice odvojite jedan komad,
pa ih na pobrašnjenoj površini razvaljajte da budu debeli 2 mm. Jedno
tijesto za kolač premažite umućenim bjelanjkom, pokrijte ga drugim
tijestom i savijte. Možete isto tako od svijetloga ili tamnog
tijesta oblikovati trake sa četiri brida, premazati ih bjelankom i
poslagati jednu na drugu da u prerezu dobijete šahovsku ploču. Omotajte
jednu polovicu trake tamnijim, a drugu svjetlijim tijestom Vratite
savijeno tijesto za kolač u hladionik da dobro očvrsne, zatim ga
narežite na ploškice debljine 1/2 cm. Crno bijeli kolačići se
peku 10—14 minuta na srednjoj prečki da postanu svijetložuti. Neka se
kolači malo ohlade u limu, a dokraja na rešetki. Crno-bijeli kolačići
su izuzetno dekorativni kolači koji će oduševiti ukućane ili goste a
pojačati dojam svakog slavlja. Dajte si truda i izradite ove poslastice ,
nećete požaliti kada ih ugledate na svome stolu. Bilo da je posebna
prigoda ili običan dan vidjet ćete koliko će uljepšati dojam.
Princezini uštipci
Sastojci:
20 dag brašna, 4 jaja,
1/2 l slatkog vrhnja,
6 dag šećera,
4 žlice šećera u prahu
Priprema:
Princezini uštipci su jednostavni kolači za izradu. Pristavite vodu, dodajte joj maslac, sol i limunovu koricu. Kad zavrije, odjednom uspite svo brašno u tekućinu i miješajte na vatri da se tijesto pretvori u grumen koji se odvaja od stijenke lonca. Prespite tijesto za kolač u posudu, pa kad se malo ohladi, umiješajte mu jedno po jedno jaje. Zagrijte pećnicu na 230°. Tijesto stavljate u štrcaljku pa štrcajte okrugle oblike na lim za pečenje na dovoljnim razmacima. Na dno pećnice ulijte 1/2 šalice vode. Pecite kolače 15—20 minuta na drugoj prečki odozdo. Prvih deset minuta pečenja nemojte otvarati pećnicu. U protivnom će se kolači Princezini uštipci slegnuti. Još tople hrustave uštipke vodoravno prerežite. Istucite slatko vrhnje sa šećerom da bude čvrsto pa uštrcajte na donje polovice kolačića. Poklopite ih gornjim polovicama i pospite šećerom u prahu. Od istog tijesta možete štrcaljkom načiniti perece, napuniti ih tučenim slatkim vrhnjem ili, pak, duguljaste eklere. Za eklere umiješajte u tučeno slatko vrhnje in stant kavu, zatim ih prelijte moka ocaklinom.
1/2 l vode,
6 dag maslaca,
malo soli,
naribana korica 1/2 limuna,20 dag brašna, 4 jaja,
1/2 l slatkog vrhnja,
6 dag šećera,
4 žlice šećera u prahu
Priprema:
Princezini uštipci su jednostavni kolači za izradu. Pristavite vodu, dodajte joj maslac, sol i limunovu koricu. Kad zavrije, odjednom uspite svo brašno u tekućinu i miješajte na vatri da se tijesto pretvori u grumen koji se odvaja od stijenke lonca. Prespite tijesto za kolač u posudu, pa kad se malo ohladi, umiješajte mu jedno po jedno jaje. Zagrijte pećnicu na 230°. Tijesto stavljate u štrcaljku pa štrcajte okrugle oblike na lim za pečenje na dovoljnim razmacima. Na dno pećnice ulijte 1/2 šalice vode. Pecite kolače 15—20 minuta na drugoj prečki odozdo. Prvih deset minuta pečenja nemojte otvarati pećnicu. U protivnom će se kolači Princezini uštipci slegnuti. Još tople hrustave uštipke vodoravno prerežite. Istucite slatko vrhnje sa šećerom da bude čvrsto pa uštrcajte na donje polovice kolačića. Poklopite ih gornjim polovicama i pospite šećerom u prahu. Od istog tijesta možete štrcaljkom načiniti perece, napuniti ih tučenim slatkim vrhnjem ili, pak, duguljaste eklere. Za eklere umiješajte u tučeno slatko vrhnje in stant kavu, zatim ih prelijte moka ocaklinom.
Nutella Panna Cotta
Sastojci:
5 dl slatke pavlake
3 dl. punomasnog mlijeka
350 gr Nutella kakao krema
15 gr želatina u prahu
2 vanilin šećera
Priprema:
Želatin izmiješati sa 5 zlica vode i ostaviti desetak minuta da nabubri.Zagrijati dobro slatku pavlaku, mlijeko i vanilin šećer. Skloniti sa vatre i dodati nutelu koja je sobne temperature. Želatin ugrijati malo da postane rijedak pa i njega dodati. Sve muješati ručno dok se ne sjedini u glatku smjesu.Izliti u kalup i ostaviti nekoliko sati, najbolje preko noći, da se stegne.Da bi Panna Cotta lijepo izašla iz kalupa prvo je lagano prstima odvojiti od rubova kalupa, samo malo, gornju ivicu, a zatim donji dio kalupa, oko pola, staviti na desetak sekundi u vrelu vodu. Staviti tocno na kalup i zajedno preokrenuti.
5 dl slatke pavlake
3 dl. punomasnog mlijeka
350 gr Nutella kakao krema
15 gr želatina u prahu
2 vanilin šećera
Priprema:
Želatin izmiješati sa 5 zlica vode i ostaviti desetak minuta da nabubri.Zagrijati dobro slatku pavlaku, mlijeko i vanilin šećer. Skloniti sa vatre i dodati nutelu koja je sobne temperature. Želatin ugrijati malo da postane rijedak pa i njega dodati. Sve muješati ručno dok se ne sjedini u glatku smjesu.Izliti u kalup i ostaviti nekoliko sati, najbolje preko noći, da se stegne.Da bi Panna Cotta lijepo izašla iz kalupa prvo je lagano prstima odvojiti od rubova kalupa, samo malo, gornju ivicu, a zatim donji dio kalupa, oko pola, staviti na desetak sekundi u vrelu vodu. Staviti tocno na kalup i zajedno preokrenuti.
Kesten torta sa kafom i rumom
Sastojci:
10 jaja
20 dag šećera
5 štangica čokolade za kuhanje
5 zkica kuhane kave
30 dag pasiranog kestena
1 zlica ruma
Fila:
2dl mlijeka
20 dag kesten pirea
1 štangica čokolade za kuhanje
20 dag maslaca
3 vrećice šlag pjene
Priprema:
Umutite 8 žumanjaka. Dodajte dva cijela jaja umućena sa šećerom i posebno umućenim bjelancima. Dodajte ovome i rastopljenu čokoladu, kavu, rum i pasirani kesten. Od dobro izmešane mase ispecite kore.
Zagrejte mlijeko, dodajte mu kesten pire i malo čokolade za fil. Kada prokuha i ohladi se, dodajte maslac. Dobijenu smesu iskoristite za filovanje kora, a za ukrašavanje šlag
10 jaja
20 dag šećera
5 štangica čokolade za kuhanje
5 zkica kuhane kave
30 dag pasiranog kestena
1 zlica ruma
Fila:
2dl mlijeka
20 dag kesten pirea
1 štangica čokolade za kuhanje
20 dag maslaca
3 vrećice šlag pjene
Priprema:
Umutite 8 žumanjaka. Dodajte dva cijela jaja umućena sa šećerom i posebno umućenim bjelancima. Dodajte ovome i rastopljenu čokoladu, kavu, rum i pasirani kesten. Od dobro izmešane mase ispecite kore.
Zagrejte mlijeko, dodajte mu kesten pire i malo čokolade za fil. Kada prokuha i ohladi se, dodajte maslac. Dobijenu smesu iskoristite za filovanje kora, a za ukrašavanje šlag
Goveda pecenica na rostilju
Sastojci:
80dag govede pisanice
sol
bijeli luk
ulje
Priprema:
Pecenicu operite u komadu, narezite na odreske i svaki lagano istucite baticem za meso.Odreske stavite u posudu, prelite uljem, poklopite i ostavite da se namacu nekoliko sati.Pecite ih na ugrijanom rostilju, najprije sa jedne a potom sa druge strane.Pecene odreske stavite u zagrijan tanjur, pospite bijelim usitnjenim lukom i posluzite uz salatu po zelji.
80dag govede pisanice
sol
bijeli luk
ulje
Priprema:
Pecenicu operite u komadu, narezite na odreske i svaki lagano istucite baticem za meso.Odreske stavite u posudu, prelite uljem, poklopite i ostavite da se namacu nekoliko sati.Pecite ih na ugrijanom rostilju, najprije sa jedne a potom sa druge strane.Pecene odreske stavite u zagrijan tanjur, pospite bijelim usitnjenim lukom i posluzite uz salatu po zelji.
Savitak od rogaca
Sastojci:
Tijesto:
500g ostrog brasna
30g kvasca
2 zumanjca
20g secera
40g maslaca
1dl mlijeka
1vanili secer
limunova korica
malo soli
Nadljev:
300g rogaca
2,5dl mlijeka
250g meda
50g secera u prahu
1vanili secer
malo cimeta
Premaz:
1 zumanjac
Priprema:
Izmrvleni kvasac promjesamo sa malo mlakog mlijeka, secera i brasna pa pustimo da se digne.Pripremljenoj smjesi dodamo maslac, zumanjac, vanili secer, limunovu koricu, sol i brasno te zamjesimo tijesto.Tijesto prekrijemo i stavimo na toplo da se digne.Rogac, mlijeko, secer u orahu, med, vanili secer i cimet promjesamo pa stavimo kuhati 10min.Pripremljeno tijesto po zelji podjelimo na vise djelova pospemo brasnom razvaljamo , premazemo nadljevom, savijemo, premazemo umucenim zumanjcem i polozimo u nauljeni lim.Savitke pecemo na tenp. od 180* oko 50 min.Ohladeni kolac pospemo secerom u prahu i posluzimo.
Tijesto:
500g ostrog brasna
30g kvasca
2 zumanjca
20g secera
40g maslaca
1dl mlijeka
1vanili secer
limunova korica
malo soli
Nadljev:
300g rogaca
2,5dl mlijeka
250g meda
50g secera u prahu
1vanili secer
malo cimeta
Premaz:
1 zumanjac
Priprema:
Izmrvleni kvasac promjesamo sa malo mlakog mlijeka, secera i brasna pa pustimo da se digne.Pripremljenoj smjesi dodamo maslac, zumanjac, vanili secer, limunovu koricu, sol i brasno te zamjesimo tijesto.Tijesto prekrijemo i stavimo na toplo da se digne.Rogac, mlijeko, secer u orahu, med, vanili secer i cimet promjesamo pa stavimo kuhati 10min.Pripremljeno tijesto po zelji podjelimo na vise djelova pospemo brasnom razvaljamo , premazemo nadljevom, savijemo, premazemo umucenim zumanjcem i polozimo u nauljeni lim.Savitke pecemo na tenp. od 180* oko 50 min.Ohladeni kolac pospemo secerom u prahu i posluzimo.
Roscici sa orasima
Sastojci:
Tijesto:
500g brasna
20g kvasca
60g secera
150g maslaca
2 zumanjca
1,5dl mlijeka
limunova korica
malo soli
Nadljev:
450g oraha
80g secera
50g maslaca
100g biskvitnih mrvica
80g grozdica
cimet
malo ruma
25g limunove korice
2dl mlijeka
Premaz:
1 zumance
Priprema:
Od kvasca, malo brasna, secera i mlakog mlijeka umutimo smijesu koju pustimo na toplom da se digne.Dignuti kvasac umjesamo s brasnom, mlijekom i dvama zumancima, dodamo maslac, limunovu koricu, secer i sol te izradim tjesto koje se mora odvajat od zdjele.Gotovo tijesto prekrijemo krpom i pustimo na toplom da se digne.Zatim ga premjesimo i pustimo da se jos digne.Potom ga podjelimo na djelove teske30g.Svaki dio razvaljamo 5mm debelo po njemu raspodjelimo nadljev i savijemo u obliku roscica.Roscice poslozimo na uljem namazanu tepsiju i pustimo ih jos malo da se dignu.Zatim ih premazemo razmucenim zumanjcem i stavimo peci na tenp.160-180*
Nadljev:
U uzavrelo mlijeko dodamo mljevene orahe, grozdice, secer, limunovu koricu, maslac, biskvitne mrvice, cimet i rum.Nadljev kratko kuhamo a kad se zgusne maknemo ga sa vatre.
Tijesto:
500g brasna
20g kvasca
60g secera
150g maslaca
2 zumanjca
1,5dl mlijeka
limunova korica
malo soli
Nadljev:
450g oraha
80g secera
50g maslaca
100g biskvitnih mrvica
80g grozdica
cimet
malo ruma
25g limunove korice
2dl mlijeka
Premaz:
1 zumance
Priprema:
Od kvasca, malo brasna, secera i mlakog mlijeka umutimo smijesu koju pustimo na toplom da se digne.Dignuti kvasac umjesamo s brasnom, mlijekom i dvama zumancima, dodamo maslac, limunovu koricu, secer i sol te izradim tjesto koje se mora odvajat od zdjele.Gotovo tijesto prekrijemo krpom i pustimo na toplom da se digne.Zatim ga premjesimo i pustimo da se jos digne.Potom ga podjelimo na djelove teske30g.Svaki dio razvaljamo 5mm debelo po njemu raspodjelimo nadljev i savijemo u obliku roscica.Roscice poslozimo na uljem namazanu tepsiju i pustimo ih jos malo da se dignu.Zatim ih premazemo razmucenim zumanjcem i stavimo peci na tenp.160-180*
Nadljev:
U uzavrelo mlijeko dodamo mljevene orahe, grozdice, secer, limunovu koricu, maslac, biskvitne mrvice, cimet i rum.Nadljev kratko kuhamo a kad se zgusne maknemo ga sa vatre.
Salata od mladog crvenog luka
Sastojci:
50dag mladog crvenog luka
sol
ulje
ocat
Priprema:
Luku ostranite vanjske listove i korjen dobro ga operite i po duljini izrezite na komade ne dulje od 1cm.Posolite ga , dodajte ocat i ulje i dobro izmjesajte.Za pripremanje ove salate iskoristite bijeli i zeleni dio mladog luka.
50dag mladog crvenog luka
sol
ulje
ocat
Priprema:
Luku ostranite vanjske listove i korjen dobro ga operite i po duljini izrezite na komade ne dulje od 1cm.Posolite ga , dodajte ocat i ulje i dobro izmjesajte.Za pripremanje ove salate iskoristite bijeli i zeleni dio mladog luka.
Salata od mladih tikvica
Sastojci:
50-60dag mladih tikvica
sol
papar
ulje
limunov sok
Priprema:
Z pripremanje ove salate najbolje je koristiti vrlo mlade tikvice, najvise 10cm dugacke.Dobro ih operite i neogoljene izrezite po duzini na tanke komade.Zacinite ih mjesavinom ulja i limunovog soka,posolite i popaprite po zelji.
50-60dag mladih tikvica
sol
papar
ulje
limunov sok
Priprema:
Z pripremanje ove salate najbolje je koristiti vrlo mlade tikvice, najvise 10cm dugacke.Dobro ih operite i neogoljene izrezite po duzini na tanke komade.Zacinite ih mjesavinom ulja i limunovog soka,posolite i popaprite po zelji.
Salata od mesa
Sastojci:
25sag pecene svinjetine
12.5dag graska
12.5dag kiselih krastavaca
5dag gljivamajoneza
sol
papar
limunov sok
Priprema:
Pecenu svinjetinu sitno narezite i promjesajte je s graskom i krastavcima(krastavce narezite u komade po zelji) Dodajte majonezu i sve zajedno izmjesajte i ostavite neko vrijeme da odstoji.Pripremljenoj salati dodajte sutno narezane gljive, sol, papar i limunov sok po zelji.Ovakvu je salatu najbolje napraviti od graska i gljiva iz konzerve, a mozete dodati i drugo povrce prema sezoni.
25sag pecene svinjetine
12.5dag graska
12.5dag kiselih krastavaca
5dag gljivamajoneza
sol
papar
limunov sok
Priprema:
Pecenu svinjetinu sitno narezite i promjesajte je s graskom i krastavcima(krastavce narezite u komade po zelji) Dodajte majonezu i sve zajedno izmjesajte i ostavite neko vrijeme da odstoji.Pripremljenoj salati dodajte sutno narezane gljive, sol, papar i limunov sok po zelji.Ovakvu je salatu najbolje napraviti od graska i gljiva iz konzerve, a mozete dodati i drugo povrce prema sezoni.
četvrtak, 18. prosinca 2014.
Salata od mahuna u zelenoj paprici
Sastojci.
50dag mahuna
4 paprike
2-3 reznja cesnjaka
majoneza
ulje
ocat
sol
papar
persunovo lisce
Priprema:
Mahune ocistite, operite i ako su dugacke prerezite popola.Skuhajte ih u posoljenoj vodi, ali pazite da se ne prekuhaju.U meduvremenu operite paprike odrezite im vrhove s peteljkom izvadite sjemenke i prelite ih vrucom posoljenom vodom.Odmah ih ohladite.Najprije ih punite majonezom kolicinom majoneze onda pripremljenim mahunama.Ohladene mahune zacinite uljem i octom posolite i dodajte usitnjen cesnjak.Mahune pospite sitno narezanim persunovim liscem .Odrezanim vrhovima paprike odstranite peteljke i njima poklopite paprike.Tamo di su bile peteljke ugurajte majoneze i pesunovog lisca.
50dag mahuna
4 paprike
2-3 reznja cesnjaka
majoneza
ulje
ocat
sol
papar
persunovo lisce
Priprema:
Mahune ocistite, operite i ako su dugacke prerezite popola.Skuhajte ih u posoljenoj vodi, ali pazite da se ne prekuhaju.U meduvremenu operite paprike odrezite im vrhove s peteljkom izvadite sjemenke i prelite ih vrucom posoljenom vodom.Odmah ih ohladite.Najprije ih punite majonezom kolicinom majoneze onda pripremljenim mahunama.Ohladene mahune zacinite uljem i octom posolite i dodajte usitnjen cesnjak.Mahune pospite sitno narezanim persunovim liscem .Odrezanim vrhovima paprike odstranite peteljke i njima poklopite paprike.Tamo di su bile peteljke ugurajte majoneze i pesunovog lisca.
srijeda, 17. prosinca 2014.
Kariba - šunka
Sastojci
1 jaje, 2 velike avokado - kruške
sok 1/2 limuna
3 rajčice
1 mala glavica luka
1 glavica loćika ili 1/2 salate glavatice
50 g oljuštena kikirikija (orašca)
4 žlice majoneze za salatu
1/2 žličice soli
2 prstohvata kajenskoga papra
200 g kuhane šunke u 4 velike ploške
1/2 vezice peršina
Priprema
Jaje tvrdo skuhamo, prelijemo hladnom vodom, oljuštimo i nasjeckamo. Avokado - kruške raspolovimo, izvadimo im koštice, iz kora izlupimo voćnu srž i narežemo je na tanke rezance. Rezance avokado - krušaka pokapamo limunovim sokom. Rajčice ogulimo i narežemo na ploške; pri tom uklonimo meku nutrinu i sjemenke. Luk ogulimo i narežemo na sitne kocke. Salatu raščinimo na listove, operemo, otresemo vodu, Nježne unutarnje listove narežemo na vrlo tanke rezance. Kikiriki (orašac) nasjeckamo. Majonezu začinimo solju i paprom i pomiješamo sa sitno narezanim ili nasjeckanim sastojcima. Smjesu ravnomjerno rasporedimo na ploške šunke i labavo ih smotamo u tuljke. Stavimo na velike listove salate i pospemo peršinom.
1 jaje, 2 velike avokado - kruške
sok 1/2 limuna
3 rajčice
1 mala glavica luka
1 glavica loćika ili 1/2 salate glavatice
50 g oljuštena kikirikija (orašca)
4 žlice majoneze za salatu
1/2 žličice soli
2 prstohvata kajenskoga papra
200 g kuhane šunke u 4 velike ploške
1/2 vezice peršina
Priprema
Jaje tvrdo skuhamo, prelijemo hladnom vodom, oljuštimo i nasjeckamo. Avokado - kruške raspolovimo, izvadimo im koštice, iz kora izlupimo voćnu srž i narežemo je na tanke rezance. Rezance avokado - krušaka pokapamo limunovim sokom. Rajčice ogulimo i narežemo na ploške; pri tom uklonimo meku nutrinu i sjemenke. Luk ogulimo i narežemo na sitne kocke. Salatu raščinimo na listove, operemo, otresemo vodu, Nježne unutarnje listove narežemo na vrlo tanke rezance. Kikiriki (orašac) nasjeckamo. Majonezu začinimo solju i paprom i pomiješamo sa sitno narezanim ili nasjeckanim sastojcima. Smjesu ravnomjerno rasporedimo na ploške šunke i labavo ih smotamo u tuljke. Stavimo na velike listove salate i pospemo peršinom.
Složenac
Sastojci
375 g mesa za gulaš (pola svinjetine, pola govedine)
1 lovorov list
375 g špinata
1/2 šalice ulja
2 glavice luka
4 rajčice
100 g mršave suhe slanine
1/2 šalice mljevenih tikvinih koštica
1 navršak noža papra
1/2 - 1 žličica soli
Priprema
Meso operemo, obrišemo i narežemo na kocke. Kocke mesa zgotivimo pokrivene lovorovim listom u malo vode za 60-ak minuta. U međuvremenu protrijebimo špinat, operemo ga, ocijedimo i krupno nasjeckamo. U loncu ugrijemo ulje. Luk ogulimo, sitno narežemo i staklasto popržimo na ulju. Rajčice ogulimo , usitnimo, pridodamo k luko i mješajući malo ukuhamo. Slaninu narežemo na kocke, pridodamo smjesi rajčica i luka i s njom kuhamo 5 minuta. Umiješamo mljevene tikvine koštice i nakon sljedećih 5 minuta kuhanja špinat. Sve kuhamo još 10-ak minuta; pri tom malo po malo dodamo tekućinu gotovljenja mesa i naposljetku kocke mesa. Posolimo i popaprimo.
375 g mesa za gulaš (pola svinjetine, pola govedine)
1 lovorov list
375 g špinata
1/2 šalice ulja
2 glavice luka
4 rajčice
100 g mršave suhe slanine
1/2 šalice mljevenih tikvinih koštica
1 navršak noža papra
1/2 - 1 žličica soli
Priprema
Meso operemo, obrišemo i narežemo na kocke. Kocke mesa zgotivimo pokrivene lovorovim listom u malo vode za 60-ak minuta. U međuvremenu protrijebimo špinat, operemo ga, ocijedimo i krupno nasjeckamo. U loncu ugrijemo ulje. Luk ogulimo, sitno narežemo i staklasto popržimo na ulju. Rajčice ogulimo , usitnimo, pridodamo k luko i mješajući malo ukuhamo. Slaninu narežemo na kocke, pridodamo smjesi rajčica i luka i s njom kuhamo 5 minuta. Umiješamo mljevene tikvine koštice i nakon sljedećih 5 minuta kuhanja špinat. Sve kuhamo još 10-ak minuta; pri tom malo po malo dodamo tekućinu gotovljenja mesa i naposljetku kocke mesa. Posolimo i popaprimo.
Pile s grahom i rižom
Sastojci
150 g sitnoga sušenog graha
1 ugojeno pile teško oko 1,5 kg
2 žličice soli
250 g riže duguljasta zrna
4 glavice luka, 1/8 l ulja
6 rajčica
1 limenka pekmeza od rajčica (70 g)
1 navršak noža soli
1 prstohvat kajenskoga papra
3 žlice brašna, 2 jaja
3 žlice bijelih mrvica
4 žlice ulja
Priprema
Grah namačemo 12 sati pokriven vodom. Ple raščetvorimo na 8 dijelova. Uskuhamo 3/4 l vode sa žličicom soli. Dijelove pileta kuhamo 10 minuta i zatim ih stavimo da se ocijede. Grah meko skuhamo u vodi u kojoj se namakao za 40-50 minuta. S ostatkom soli uskuhamo 1/2 l vode. Rižu pokrivenu u kipućoj slanoj vodi zgotivimo za 20 minuta na blagoj vatri. Luk ogulimo, narežemo na kolutiće i staklasto popržimo na ulju. Rajčice ogulimo, sitno narežemo i stavimo k luku s pekmezom od rajčica, solju i kajenskim paprom; skuhamo u židak umak. Grah ocijedimo. Rižu pomiješamo s umakom, složimo je s grahom u zdjelu i stavimo na toplo. Piletinu posolimo i popaprimo, uvaljamo u brašno, u razmućena jaja i najposlije u mrvice, pa hrustavo smeđe ispržimo na ulju. Poslužimo s grahom i rižom.
150 g sitnoga sušenog graha
1 ugojeno pile teško oko 1,5 kg
2 žličice soli
250 g riže duguljasta zrna
4 glavice luka, 1/8 l ulja
6 rajčica
1 limenka pekmeza od rajčica (70 g)
1 navršak noža soli
1 prstohvat kajenskoga papra
3 žlice brašna, 2 jaja
3 žlice bijelih mrvica
4 žlice ulja
Priprema
Grah namačemo 12 sati pokriven vodom. Ple raščetvorimo na 8 dijelova. Uskuhamo 3/4 l vode sa žličicom soli. Dijelove pileta kuhamo 10 minuta i zatim ih stavimo da se ocijede. Grah meko skuhamo u vodi u kojoj se namakao za 40-50 minuta. S ostatkom soli uskuhamo 1/2 l vode. Rižu pokrivenu u kipućoj slanoj vodi zgotivimo za 20 minuta na blagoj vatri. Luk ogulimo, narežemo na kolutiće i staklasto popržimo na ulju. Rajčice ogulimo, sitno narežemo i stavimo k luku s pekmezom od rajčica, solju i kajenskim paprom; skuhamo u židak umak. Grah ocijedimo. Rižu pomiješamo s umakom, složimo je s grahom u zdjelu i stavimo na toplo. Piletinu posolimo i popaprimo, uvaljamo u brašno, u razmućena jaja i najposlije u mrvice, pa hrustavo smeđe ispržimo na ulju. Poslužimo s grahom i rižom.
Kokoš u umaku od kikirikija
Sastojci
1 mlada tovljena kokoš teška 1,5 kg
2 žličice soli
4 lovorova lista
3 glavice luka, 6 rajčica
1 mala limenka pekmeza od rajčica (70 g)
250 g kikiriki-maslaca (od orašca)
po 1 navršak noža soli i bijelog papra
Priprema
Kokoš operemo, raščinimo na 8 dijelova, pa je pokrivenu vodom sa solju i lovorovim listoma meko skuhamo u poklopljenom loncu na blagoj vatri za sat do sat i pol. Luk ogulimo i krupno narežemo. Rajčice ogulimo, narežemo na komade i usitnimo u mikeru s lukom i pekmezom od rajčica. Dijelovi kokoši izvadimo iz juhe odmjerimo 3/4 l i procijedimo u drugi lonac. Dodamo pekmez od rajčica i luka i lagano kuhamo 10 minuta u otvorenom loncu. Lonac skinemo sa štednjaka i žlicu po žlicu umiješamo žicom za snijeg kikiriki-maslac. Umak pokriven na blagoj vatri kuhamo još 10 minuta, posolimo, popaprimo i u nj stavimo kokošje meso.
Uz to prija zrnasto skuhana riža.
1 mlada tovljena kokoš teška 1,5 kg
2 žličice soli
4 lovorova lista
3 glavice luka, 6 rajčica
1 mala limenka pekmeza od rajčica (70 g)
250 g kikiriki-maslaca (od orašca)
po 1 navršak noža soli i bijelog papra
Priprema
Kokoš operemo, raščinimo na 8 dijelova, pa je pokrivenu vodom sa solju i lovorovim listoma meko skuhamo u poklopljenom loncu na blagoj vatri za sat do sat i pol. Luk ogulimo i krupno narežemo. Rajčice ogulimo, narežemo na komade i usitnimo u mikeru s lukom i pekmezom od rajčica. Dijelovi kokoši izvadimo iz juhe odmjerimo 3/4 l i procijedimo u drugi lonac. Dodamo pekmez od rajčica i luka i lagano kuhamo 10 minuta u otvorenom loncu. Lonac skinemo sa štednjaka i žlicu po žlicu umiješamo žicom za snijeg kikiriki-maslac. Umak pokriven na blagoj vatri kuhamo još 10 minuta, posolimo, popaprimo i u nj stavimo kokošje meso.
Uz to prija zrnasto skuhana riža.
Pašteta od golubova (Bastila)
Sastojci
500 g brašna, 1 žličica soli
3 glavice luka
4 očišćena mlada goluba teška po 500 g, s iznutricama
1/2 žličice soli, 200 g maslaca
2 navrška noža bijelog papra
3 žlice netom naribana đumbirova korijena
po 1/2 žličice samljevena kumina i kajenskog papra
po 2 navrška noža mljevene kurkume i šafrana
6 jaja, 2 žumanjka
150 g oguljenih badema
1 žličica cimeta, 2 žlice šećera
Za prženje
3 žlice ulja
Za posipanje
2 žlice šećera u prahu, 1 žličica mljevenog cimeta
Priprema
Priganice za paštetu najbolje je ispeći dan prije. Od brašna, soli i 3/8 - 1/2 l vode zamiješamo rijetko tijesto i pustimo ga da miruje barem 6 sati. Od tijesta ispečemo bez masnoće 18-20 vrlo tankih priganica. Priganice pečemo samo s jedne strane, i to tako da ne posmeđe. Za nadjev ogulimo luk i narežemo ga na kocke. Iznutrice sitno nasjeckamo. Golubove posolimo i popaprimo. Rastopimo 100 g maslaca, na njemu smeđe popržimo golubove i izvadimo ih iz masnoće. Na preostaloj masnoći popržimo kocke luka i iznutrice. Dodamo peršin, začine i 1/4 l vode, uskuhamo, pridodamo golubove i pokrivene meko ispirjamo za 50-ak minuta. Meso golubova odvojimo od kostiju, sitno ga nasjeckamo. Polovicu umaka odlijemo i sačuvamo. Sok od pirjanja na jakoj vatri ukuhamo na otprilike 4 žlice, skinemo masnoću i sačuvamo talog. Ostali umak ponovo ugrijemo. Jaja i žumanjke zamutimo i time legiramo umak. Rastopimo 50 g maslaca i na njemu svijetlosmeđe popržimo bademe, ocijedimo ih, nasjeckamo i pomiješamo s cimetom i šećerom. Za omot paštete na aluminiskoj foliji posložimo 6 priganica u krug. Na to složimo sloj od još 6 priganica, a u sredini poslažemo 4 priganice jednu na drugu. Smjesu od badema stavimo na priganicu u sredini. Goljublje meso pomiješamo s umakom i stavimo na smjesu od badema. Rub gornjeg sloja priganica savijemo na nadjev paštete i pokrijemo još neupotrebljenim priganicama. Rub donjeg sloja priganica priklopimo nagore. U velikoj tavi ugrijemo ostatak maslaca i ulje. Paštetu spuznemo u vruću masnoću, ispržimo je zlatnosmeđe za otprilike 5 minuta, uz pomoć poklopca prevrnemo, pa i donju stranu ispržimo zlatnosmeđe. BASTILU spuznemo na plitku zdjelu. Šećer u prahu pomiješamo s cimetom; time pospemo paštetu i narežemo je na komade kao tortu. Poslužimo vruće.
500 g brašna, 1 žličica soli
3 glavice luka
4 očišćena mlada goluba teška po 500 g, s iznutricama
1/2 žličice soli, 200 g maslaca
2 navrška noža bijelog papra
3 žlice netom naribana đumbirova korijena
po 1/2 žličice samljevena kumina i kajenskog papra
po 2 navrška noža mljevene kurkume i šafrana
6 jaja, 2 žumanjka
150 g oguljenih badema
1 žličica cimeta, 2 žlice šećera
Za prženje
3 žlice ulja
Za posipanje
2 žlice šećera u prahu, 1 žličica mljevenog cimeta
Priprema
Priganice za paštetu najbolje je ispeći dan prije. Od brašna, soli i 3/8 - 1/2 l vode zamiješamo rijetko tijesto i pustimo ga da miruje barem 6 sati. Od tijesta ispečemo bez masnoće 18-20 vrlo tankih priganica. Priganice pečemo samo s jedne strane, i to tako da ne posmeđe. Za nadjev ogulimo luk i narežemo ga na kocke. Iznutrice sitno nasjeckamo. Golubove posolimo i popaprimo. Rastopimo 100 g maslaca, na njemu smeđe popržimo golubove i izvadimo ih iz masnoće. Na preostaloj masnoći popržimo kocke luka i iznutrice. Dodamo peršin, začine i 1/4 l vode, uskuhamo, pridodamo golubove i pokrivene meko ispirjamo za 50-ak minuta. Meso golubova odvojimo od kostiju, sitno ga nasjeckamo. Polovicu umaka odlijemo i sačuvamo. Sok od pirjanja na jakoj vatri ukuhamo na otprilike 4 žlice, skinemo masnoću i sačuvamo talog. Ostali umak ponovo ugrijemo. Jaja i žumanjke zamutimo i time legiramo umak. Rastopimo 50 g maslaca i na njemu svijetlosmeđe popržimo bademe, ocijedimo ih, nasjeckamo i pomiješamo s cimetom i šećerom. Za omot paštete na aluminiskoj foliji posložimo 6 priganica u krug. Na to složimo sloj od još 6 priganica, a u sredini poslažemo 4 priganice jednu na drugu. Smjesu od badema stavimo na priganicu u sredini. Goljublje meso pomiješamo s umakom i stavimo na smjesu od badema. Rub gornjeg sloja priganica savijemo na nadjev paštete i pokrijemo još neupotrebljenim priganicama. Rub donjeg sloja priganica priklopimo nagore. U velikoj tavi ugrijemo ostatak maslaca i ulje. Paštetu spuznemo u vruću masnoću, ispržimo je zlatnosmeđe za otprilike 5 minuta, uz pomoć poklopca prevrnemo, pa i donju stranu ispržimo zlatnosmeđe. BASTILU spuznemo na plitku zdjelu. Šećer u prahu pomiješamo s cimetom; time pospemo paštetu i narežemo je na komade kao tortu. Poslužimo vruće.
Pretplati se na:
Postovi (Atom)