Recepti jela i kolaca

nedjelja, 7. prosinca 2014.

Kumina torta

Sastojci

Biskvit
14 jaja
35 dag oraha (28 dag mljevenih, 7 dag narezanih na komadiće)
50 dag čokolade za kuhanje
28 dag šećera

Krema
6 žumanjaka
10 žlica šećera u prahu
15 dag mljevenih oraha
1,5 dl mlijeka
10 dag čokolade za kuhanje
20 dag maslaca
1 naranča

Priprema:

Čokoladu sitno naribati. Žumanjke razmutiti sa šećerom pa dodati orahe i izrađene bjelanjke. Smjesu prepoloviti i peći dvije kore u većem kalupu za torte na 200* 30-45 minuta. Žumanjke i šećer tući 20- ak minuta, sve dok se potpuno ne sjedine u jednoličnu kremu. Mlijeko prokuhati. Vrućim mlijekom preliti  mljevene orahe. Ohladiti. U kremu od žumanjaka dodati ohlađene orahe i sitno naribanu čokoladu. Na kraju dodati izrađen maslac i sve sjediniti. Svaku koru natopiti iscjeđenim narančinim sokom i premazati kremom.
Na kraju cijelu tortu premazati kremom i odozgo posuti mljevenim orasima.



Anabela

Sastojci

1 l mlijeka + 2 dl za natopiti kekse
4 pudinga od vanilije
16 žlica šećera
1 margarin
10 dag čokolade
1 kutija keksa Petit Beurre
1 kutija piškota
2 kutije keksa Jaffa
4-5 banana
1/2 l vrhnja za šlag


Priprema:

Od litre mlijeka odvojiti 1 dl pa pomiješati  s pudingom i šećerom. Ostatak mlijeka staviti da proključa, skloniti s vatre, dodati pudinge pa sve skupa kuhati 1 minutu neprestano miješajući pjenjačom. Kremu ostaviti da se ohladi, dodati izrađen margarin i podijeliti na dva dijela. U jedan dio kreme dodati otopljenu i ohlađenu čokoladu. U toplom mlijeku natopiti kekse Petit i složiti ih u kalup za kolač srednje veličine. Na kekse staviti 1/2 žute kreme, piškote također natopljene u mlijeku, 1/2 crne kreme, banane narezane na ploške, ostatak žute kreme, na koju se slože keksi Jaffa te na kraju završiti ostatkom crne kreme. Cijeli kolač premazati vrhnjem za šlag..








Mačje oči

Sastojci

Bisvit
5 jaja
4 žlice šećera
3 žlice brašna
2 žlice kakaa

Krema
15 dag čokolade za kuhanje
15 dag šećera
3 jaja
20 dag margarina

6-7  banana

Priprema:

Razmutiti žumanjke sa šećerom, dodati prosijanu smjesu brašna i kakaa te snijeg od bjelanjaka. Smjesu uliti u kalup širine pećnice obložen papirom za pečenje. Peći 20-ak minuta na 180*. S još vrućeg biskvita skinuti papir, staviti ga na kuhinjsku krpu i tako smotati u roladu. Ostaviti da se ohladi. Čokoladu otopiti na pari i u to dodati šećer i izrađena jaja. Kuhati na pari dok  se smjesa ne zgusne. Kremu dobro ohladiti pa joj dodati izrađen margarin. Maknuti krpu s biskvita i vratiti ga u prvobitan položaj. Namazati ga polovicom kreme. Na oba duža kraja biskvita složiti cijele bananae i obje strane (s bananama) saviti prema sredini. Roladu premazati ostatkom kreme.






Brza ljetna torta

Sastojci

1 gotov biskvit za voćnu tortu

Krema
4 dl mlijeka
1 puding od vanilije
4 žlice šećera

1 veći kompot od marelice
1/2 vrhnja za šlag


Priprema:

Puding skuhati i još vrućim preliti biskvit.
Na ohlađen puding složiti ocijeđene marelice koje su na kriške.
Cijelu tortu premazati razmućenim šlagom.




Torta od krušaka

Sastojci

Tijesto
200 g margarin
170 g šećera
1 vanilin šećer
3 žličice arome ruma
prstohvat soli
4 jaja
200 g brašna
2 žličice praška za pecivo
50 g mljevenih lješnjaka
100 g naribane čokolade
1 veći kompot od kruške
1/2 l vrhnja za šlag

Priprema:

Izraditi margarin sa šećerom i vanilin šećerom. Dodati rum, sol i izrađene žumanjke. Bjelanjke posebno istući pa dodati u smjesu sa žumanjcima. Polako dodavati brašno. Na kraju dodati lješnjake i čokoladu. Tijesto uliti u kalup za torte s odvojivim obručem. Kruške iz kompota ocijediti i narezati na kockice pa rasporediti po tijestu tako da rub ostane slobodan. Peći oko 40 minuta na 180*. Kada je torta pečena, odvojiti obruč i ostaviti tortu da se ohladi. Ohlađenu tortu premazati šlagom i ostaviti u hladnjaku nekoliko sati da se ohladi.




Preljevna čokoladna torta

Sastojci

Biskvit
4 jaja
24 žlice šećera
2 žlice kakaa
26 žlica mlijeka 24 žlica brašna
2 praška za pecivo
nekoliko kapi ulja

Krema
1 l mlijeka
5 žlica šećera
250 g margarina
200 g čokolade za kuhanje
200 g mljevenih oraha
malo ruma
1/2 l vrhnja za šlag

Priprema:

Od navedenih sastojaka napraviti dva biskvita.
Za svaki biskvit razmutiti 2 jaja s 12 žlica šećera i dodati 12 žlica brašna s 1 praškom za pecivo i 1 žlicom kakaa. Na kraju dodati 13 žlica mlijeka s par kapi ulja. Biskvite peći u kalupu za tortu na 200* u prethodno zagrijanoj pećnici. Svaki ohlađeni biskvit prerezati vodoravno na dva dijela tako da se dobiju 4 kore. Mlijeko zakuhati, skinuti s vatre i dodati šećer, margarin, čokoladu i orahe te kuhati još minutu-dvije na najslabijoj vatri. Okruglu posudu malo veću od kalupa obložiti folijom. Na dno staviti jednu koru, poprskati je rumom pa preliti vrućom kremom. Tako slagati do kraja. Završiti korom. Ostaviti po noći u hladnjaku. Ne poklapati. Sutradan staviti na pladanj i premazati šlagom.






Sladoled torta

Sastojci

Biskvit

10 bjelanjaka
10 žlica šećera 
10 dag brašna
1 prašak za pecivo
2 dl mlijeka
2 vanilin šećera

Krema

10 žumanjaka
8 dl mlijeka
26 žlica šećera
2 pudinga od vanilije
2 pudinga od čokolade
10 dag čokolade za kuhanje
250 g margarina
1/2 l slatkog vrhnja


Priprema:

Biskvit
Bjelanjke istući sa šećerom i dodati brašno pomiješano s praškom za pecivo. Peći u kalupu zagrijanoj pećnici  20-ak minuta na 180*. Tek pečen biskvit preliti 2 dl toplog mlijeka u kojem se otope 2 vanilin šećera. Ostaviti biskvit da potpuno upije mlijeko. 

Žuta krema
 5 žumanjaka razmutiti s 13 žlica šećera i 2 pudinga od vanilije. Od 4 dl hladnog mlijeka odvojiti 2-3 žlice i pomiješati ih sa smjesom od žumanjaka, a ostatak mlijeka zakuhati. Prokuhano mlijeko maknuti s vatre, dodati smjesu od žumanjaka brzo miješajući i vratiti na najslabiju vatru na 1-2 minute. U ohlađenu kremu dodati 1/2 izrađenog margarina.

Crna krema
Rastopiti 10 dag čokolade za kuhanje. 5 žumanjaka razmutiti s 13 žlica šećera i 2 pudinga od čokolade. U to dodati rastopljenu čokoladu i 5 žlica hladnog mlijeka koje treba odvojiti od 4 dl mlijeka.Ostatak mlijeka zakuhati, skloniti s vatre i polako dodati smjesu s žumanjcima brzo miješajući. Vratiti na najslabiju vatru na 1 minutu. U ohlađenu kremu dodati 1/2 izrađenog margarina. Na hladan biskvit izliti crnu i potom bijelu kremu, a na sve to razmućeno slatko vrhnje. Držati u hladnjaku do posluživanja.






Rođendanska torta

Sastojci:

Biskvit

12 žlica hladne vode
10 žlica šećera
12 žlica brašna
1 prašak za pecivo

Krema

1 l mlijeka
140 g šećera
6 žlica brašna
1/4 margarina
2 vanilin šećera
200 g mljevenih 
lješnjak
1 kg banana
1 kg kivija
1 l vrhnja za šlag
1 limun


Priprema:

Pjenasto razmutiti jaja sa šećerom, dodati brašno pomiješano s praškom za pecivo i polako dodavati vodu. Smjesu podijeliti  na dva dijela i peći dvije kore 20-ak minuta na 180* u prethodno zagrijanoj pećnici. Brašno i šećer izmiješati s malo mlijeka . Ostatak mlijeka zakuhati pa dodati brašno i kuhati dok se ne zgusne. Ohladiti i zatim dodati izrađen margarin. Kremu podijeliti na dva dijela. U jedan dodati vanilin šećer , a u drugi lješnjake. Na jedan biskvit složiti banane izrezane na kolutiće, banane poprskati limunovim sokom (da ne pocrne), na njih staviti kremu s lješnjacima i potom drugi biskvit. Na njega složiti kivi izrezan na kolutiće  pa kremu s vanilin šećerom. Ostavit u hladnjaku da se stegna barem 2-3 sata i onda cijelu tortu premazati vrhnjem za šlag.





Torta bez jaja

Sastojci:

900g keksa petit
2-3kg banana
2 vanili secera
100g cokolade za kuhanje
200 g mljevenih oraha
250g margarina
200g secera
8 zlica brasna
1,5l mlijeka


Priprema:


U 1,5l mlijeka kuhati 200 g šećera i 8 žlica brašna dok se ne zgusne, U ohlađenu kremu dodati 250 g margarina i potom je podjeliti na tri dijela. U prvi dio dodati 2 vrećice vanilin šećera, a u drugu 100 g čokolade za kuhanje rastopljene na pari, a u treći dio 200 g mljevenih oraha. U kalup obložen folijom slagati red keksa natopljenih u mlijeku, pola kreme s vanilin šećerom, banane narezane na kolutiće te ostatak kreme s vanilin šećerom. Ponovo red namočenih keksa, pola kreme s čokoladom, banane i drugu polovicu kreme. Tako i s trećom kremom s orasima. Pokriti folijom i ostaviti u hladnjaku po noći te ujutro premazati šlagom. Torta se može praviti u raznim oblicima.




Orasi s cokoladnom kremom

Sastojci:


Biskvit:

24dag brasna
19dag margarina
2dag secera u prahu
10dag mljevenih oraha
1 prasak za pecivo
50-tak kalupa u obliku oraha ili drug.



Krema:


4 zumanjka
4 zlice secera u prahu
25dag margarina
25dag otopljene cokolade za kuhanje



Priprema:

Brasno promjesat s praskom za pecivo, margarinom i secerom.Dodati mljevene orahe dobro promjesat i  pustit da odstoji pola sata.U meduvremenu male kalupe premazati maslacem i malo pobrasnit.Tijesto uliti u kalupe i peci vec u zagrijanoj pecnici na 180-200* dok ne porumene.Ohladiti.Zumanjke razmuti sa secerom i dodati vruce otopljenu cokoladu.Dobro promjesat i ohladit.U ohladenu smjesu dodat izraden margarin.Kremu sjedinit pa njome mazati po dvije polovice:oraha:




Raffaello

Sastojci:

400g secera
2dl vode
250g margarina
400g mlijeka u prahu
200g kokosovog brasna plus 150 za ukras
60-tak komasa cijelih ljesnjaka




Priprema:

Vodu i secer zakuhati maknut sa vatre i ohladit par min te potom umjesat margarin.Brzo mjesat da se margarin sto prije otopi.Potom polako dodavat mlijeko u prahu pomjesano s kokosom.Smjesu izmjesat i ostavit u hladnjaku da se dobro ohladi.Iz ohladene smjese izradit kuglice (60-tak komada) u svaku utisnuti ljesnjak te ih na kraju uvaljat u kokosovo brasno.





Tortice s kokosom

Sastojci:

Biskvit:

4 jaja
6 zlica vode
10 zlica brasna
10 zlica secera
4 zlice kakaa
1 prasak za pecivo



Krema:

5dl mlijeka
2 zlice brasna
3 zlice gustina
5 zlica secera
20dag margarina


Glazura:


10dag cokolade
7dag margarina




Priprema:


Pijenasto izraditi jaja i secer, polako dodavati vodu i poto brasno promjesano s praskom za pecivo i kakaom.Tijesto peci u predhodno zagrijanoj pecnici na 200* u limu oblozenom papirom za pecenje.Od mlijeka odvojiti 10 tak zlica i pjenasto ih razmutit s brasnom gustinom i secerom.Ostatak mlijeka prokuhati maknut s vatre polako umjesat smjesu s brasnom vratit na vatru i kuhti na najslabijoj vatri 10-tak min.U ohladenu pjenu dodati pjenasto izraden margarin.Iz biskvita okruglim kalupom rezati tortice.Svaku torticu vodoravno prerezat po pola.Jednu polovicu premazat kremom i poklopit drugu polovicu.Svaku gotovu torticu prematat kremom i izvana potom uvaljati u kokosovo brasno  i na kraju gornju stranu svake tortice premazat cokoladnom glazurom.





Lambada

Sastojci:

Biskvit:

6 jaja
15dag secera
15dag brasna
1 kutija petit keksa
2dl mlijeka


Zuta krema:

1l  gustog soka od narande
3 pudinga od vanilije
7 zlica secera


Bijela krema:

6 zlica secera
6 zlica brasna
5dl mlijeka
25dag margarina


Glazura:

10dag cokolade
7dag margarina




Priprema:


Zumanjke i secer pjenasto izradite i polako dodavat brasno.Na kraju lagano umjesat cvrst snjeg od bjelanjaka.Peci u predhodno zagrijanoj pecnici na 180*oko pola sata.U sok razmutit puding i secer te sve zajedno prokuhati.Vrucom kremom prelite biskvit.Od mlijeka odvojiti nekoliko zlica mlijeka i promjesat sa brasnom i secerom.Ostatak mlijeka zakuhati dodati smjesu s brasnom i kuhat 1 min.U ohladenu kremu dodati pjenasto izraden margarin.Pecen biskvit prelit vrucom zutom kremom , a na nju slozit kekse natopljene u mlijeko.Ostavit da se ohladi.Na ohladen kolac mazati bijelu kremu a potom ga prelit glazurom od cokolade.






Jaje na oko

Sastojci:

Biskvit:

6 jaja
12 zlica hladne vode
10 zlica secera
12 zlica brasna
1 prasak za pecivo


Krema:

6dl mlijeka
5 zlica secera
2 pudinga od vanilije
2dl kiselog vrhnja
1 veci kompot od marelica
2 svjetla preljeva za tortu


Priprema:


Zumanjke izradit sa secerom, dodat brasno sa praskom za pecivo i vodu.Na kraju dodati izradene bjelanjke i sve skupa izmjesati.Peci u velikom limu 15-tak min na 200*.Puding sa secerom skuhati u mlijeku i ostavit da se ohladi.U ohladen puding dodati vrhnje neprestalno mjesajuci da se zgruda.Kremu staviti na ohladen biskvit a po kremi slozit  polovice marelica koje su pravilno razmaknute tako da na svaakoj kocki kolaca kad se bude rezao bude jedna polovica marelice.Cijeli kolac preli preljevom za tortu  koji se kuhaju prema uputsvima.




Boem kocke

Sastojci:

Biskvit:

10 bjelanjaka
40dag secera
10dag secera
10dag cikolade u prahu
5dag kakaa
15dag brasna
15 mljevenih oraha


Krema:

10 zumanjaka
30dag secera
10dag brasna
5dl mlijeka
12,5dag margarina
10dag cokolade


Glazura:

10dag cokolade
4 zlice ulja



Priprema:

Bijelanjke sa secerom istuci u cvrsti snjeg, postepeno dodavat secer te lagano umjesat cokoladu u prahu brasno i orahe.Smjesu podjelite na tri jednaka dijela.Lim okrenite naopacke, oblozi papirom za pecenja i ispeci tri kore.Cokoladu i ulje otopiti na pari i ostaviti na toplom.Zumanjke pjenasto zamutiz sa secerom , dodat brasno i 10 zlica mlijeka.Ostatak mlijeka zakuhati maknut s vatre umjesat smjesu sa zumanjcima vratit na vatru i kuhat nekoliko min.Kremu dobro ohladiti i u nju dodati pjenasto izraden margarin.Odvojit 1/3 kreme te  u to dodati otopljenu i ohladenu cokoladu.Prvu koru premazat zutom kremom, na nju stavit drugu koru koja se premaze crnom kremom na to trecu koru i na kraju zutu kremu.Zutu kremu prelite cokoladnom glazurom.





Kinder pingui

Sastojci:

Biskvit:

4jaja
10,5 zlica secera
4 zlice ulja
1 puding od cokolade
2 zlice kakaa
1/2 praska za pecivo



Krema:

1l slatkog vrhnja
5dag margarina
2 slice secera
10dag cokolade



Priprema:

Razmutit zumanjke sa pudingom i secerom, dodat ulje, brasno s praskom za pecivo i kakao.Na kraju dodati snjeg od bjelanjaka.Peci u zagrijanoj pecnici na 180* 30-tak minuta.Ohladen biskvit prepolovit.Od vrhnja napravit cvrsti snjeg.Margarin, secer i cokoladu otopit i napola ohladit.Prvu polovicu biskvita premazat sa pola vrhnja, na vrhnje namazat polovicu cokoladne smjese, zatim ostatak vrhnja i zavrsit drugu polovicu biskvita.Biskvit preliti ostatkom cokolade.




subota, 6. prosinca 2014.

Kolac na metar

Sastojci:

Tijesto:

4 jaja
25dkg brasna
25dag secera
1.5dl ulja
1,5dl vode
1 prasak za pecivo
2 zlice kakaa


Krema:

4dl mlijeka
2 pudinga od vanilije
20dag secera
20dag margarina  



Glazura:

10dag cokolade
3 zlice vode
3 zkice secera
1 zlica margarina



Priprema: 

Zamutimo zumanjke sa secerom, dodati izradeno bjelanjke  i brasno s praskom za pecivo.Na kraju lagano umjesat ulje i vodu.Dobivenu smjesu podjelimo na dva dijela.Ujednu dodati 2 zlice kakaa.Dva kalupa za srneci hrbac nauljiti i posuti brasnom.Svaku smjesu uliti u jedan kalup i peci u zagrijanoj pecnici na180*.Ispeceni biskvit ostavite da se ohladi, svaki izezan ana ploske po utorima  koji su nastali pecenjem u kalupu.Otopite cokoladu vodu i secer dodati margarin i zagrijat do kljucanja.Nekoliko minuta ohladi i preli kolac.Secer puding i 10 zlica mlijeka izmjesati, a ostatak mlijeka zakuhati.Kipuce mlijeko maknut sa vatre, dodati smjesu sa pudingom i kratko kuhati na najslabijoj vatri neprestalno mjesajuci.Kremu ohladiti i potom dodat pjenasto izraden margarin.Kremom namazati jednu bijelu plosku biskvita samo sjedne strane na kremu zaljepiti crnu ploskui tako dalje slagati bjela ploska crna ploska i izmedu njih krema.Dolje treba okrenuti ravni dio biskvita.Sloziti tako da nastane dug kolac ili podjeliti na dva kraca.Izvana kolac namazati kremom a kremu preliti glazurom od cokolade.







Domace krafne

Sastojci:

1 jaje 
2 zumanjka
1dl ulja
1 zlica soli
1 zlica secera
1l mlijeka
1 1/2kg ostrog brasna
1 svjezi kvasac



Priprema:

Razmutiti jaje, zumanjke i secer, a zatim dodati sol ulje i mlijeko sve mjesajuci s kuhacom.Na kraju dodati brasno sa sitno izmrvljenim kvascom.Mjesati kuhacom sve sastojke sok
se tijesto ne pocne odvajati od posude.Staviti tjesto na radnu povrsinu posutu brasnom, valjkom razvuc tijesto i okruglim kalupom vaditi krugove.Krafne ostaviti oko sat vremena da odstoje.Kad se dignu peci ih u vecoj kolicini zagrijanog ulja.Pecene krafne posut secerom u prahu.




 

Trostruki užitak

Sastojci:

6 jaja
45 dag šećera
15 dag oraha
3 dag brašna
2 dag krušnih mrvica
2 pudinga od vanilije
7 dl mlijeka
10 dag čokolade za kuhanje + sitno naribane za ukras
2 dl skuhane crne kave
1/2 kutije keksa Petit Beurre
250 g margarina

Priprema

Biskvit:

Od 6 bjelanjaka i 20 dag šećera napraviti čvrsi snijeg. Dodati 15 dag oraha, 3 dag brašna 2 dag krušnih mrvica te sve promiješati jako brzo. Peči na 150* u već zagrijanoj pećnici.

Krema:

6 žumanjaka izraditi s 25 dag šećera i 2 pudinga od vanilije. Zakuhati 7 dl mlijeka, skinuti s vatre, polako dodavati smjesu sa žumanjcima brzo miješajući te na kraju vratiti na laganu vatru minutu-dvije stalno miješajući. U ohlađenu kremu dodati izrađen margarin pa kremu podjeliti na dva jednaka dijela. U jednu polovicu kreme dodati 10 dag otopljene čokolade. Žutu kremu mazati na ohlađen biskvit , na nju složiti kekse namočene u crnu kavu, a na kekse smeđu kremu. Smeđu kremu posuti sitno naribanom čokoladom za kuhanje.








Kolač s kavom

Sastojci

Biskvit:

6 jaja
250 g šećera
3 žlice mlake vode
1 dl ulja
14 dag brašna
3 žlice gustina
1 prašak za pecivo
2 žlice kakaa
1 velika šalica kuhane crne kave

Krema:

4 jaja
1 vanilin šećer
2 žlice brašna
2 dl mlijeka
200 g šećera + 6 žlica
1/2 margarina


Priprema:

Izraditi žumanjke sa šećerom, dodati vodu i ulje, a na kraju žlicu po žlicu dodavati brašno pomiješano s praškom za pecivo , gustinom i kakaom. Na kraju dodati čvrsti snijeg od bjelanjaka. Peći na 180* u prethofno zagrijanoj pećnici. Ohlađen biskvit vodoravno prerezati na dva dijela.
Razmutiti 4 žumanjka s vanilijim šećerom, brašnom, s 200 g šećera i polako dodavati mlijeko. Staviti da ključa na laganoj vatri uz stalno miješanje. Kada proključa, kuhati još miutu i dalje miješajući. Margarin izraditi i dodati u ohlađenu kremu. Prvi dio biskvita obilno poškropiti kavom, staviti kremu i drugi dio biskvita također obilno poškropljen kavom. Kada gornji biskvit dobro upije kavu, na njega staviti šlag napavljen od 4 bjelanjaka i 6 žlica šećera.





Čupavci

Sastojci

Biskvit:

1/2 margarina
2 jaja
25 dag šećera
30 dag brašna
1/2 praška za pecivo
2 dl mlijeka
1/2 žličice sitno naribane limunove kore

Glazura:

1/2 margarina
10 žlica šećera
2 dl mlijeka
4 rebra čokolade za kuhanje
150 g kokosa

Priprema:

Izraditi margarin. Dodati mu izrađene žumanjke sa šećerom i sve sjediniti. Polako dodavati brašno s praškom za pecivo i mlijeko lagano miješajući. Na kraju dodati izrađene bjelanjke i limunovu koricu te sve zajedno brzo miješati vrlo kratko. Peći oko pola sata na 180* u već zagrijanoj pećnici. Ohlađen biskvit rezati na jednake kocke. Skuhati glazuru od margarina, šećera, mlijeka i čokolade. Svaku kocku od biskvita posebno umočiti sa svih strana u vruću glazuru, a potom uvaljati u kokos. Čupavce slagati na poslužavnik i ohladiti prije posluživanja.






Kocke od kokosa

Sastojci

Biskvit:

5 bjelanjaka 
5 g šećera
100 g brašna
1/2 praška za pecivo
150 g kokosova brašna
2 dl mlijeka

Krema:

5 žumanjaka
5 dl mlijeka
100 g šećera
1 puding od vanilije
1/2 margarin
50 g kokosova brašna za posipanje


Priprema:

Bjelanjke razmutiti sa šećerom, dodati brašno sa praškom za pecivo i kokosovo brašno. Peči u zagrijanoj pećnici na 180* 20-ak minuta. Tek pečen biskvit preliti s 2 dl vrućeg mlijeka. Ostaviti da biskvit potpuno upije mlijeko. Od 5 dl hladnog mlijeka odvojite 3 žlice i razmutite sa žumanjcima, šećerom i pudingom. Ostatak mlijeka zakuhati, maknuti s vatre, brzo umiješati smjesu sa žumanjcima i vratiti na slabu vatru na 1-2 min. Margarin dobro izraditi i dodati u potpuno ohlađenu kremu. Kada je biskvit potpuno upio mlijeko, premazati ga kremom, a kremu posuti kokosom.





Mjesec

Sastojci:

Biskvit:

14dag margarina
14dag oraha plus malo za posipanje
14dag secera
7dag brasna
4 bijelanjka


Krema:

4 zumanjka
14dag secera u prahu

Glazura:

10 dag šećera u prahu
10 dag mljevenih oraha
2 žlice mlijeka
7 dag maslaca
2 rebra čokolade za kuhanje


Priprema:

Pjenasto razmutiti margarin da šećerom, dodati orahe i brašno te na kraju polako umiješati snijeg od bjelanjaka. Napola ispeći u pećnici zagrijanoj na 150*.
Za kremu razmutiti žumanjke sa šećerom u prahu i time preliti još vruć biskivit. Vratiti u pećnicu na 50* sušiti oko pola sata. Paziti da se ne posuše previše. Za glazuru šećer u prahu i rahe politi vrućim mlijekom. Maslac izraditi s otopljenom čokoladom i dodati orasima i šećeru. Sve zajedno kratko miješati i premazati već ohlađen kolač. Kada se glazura ohladi, rezati kolač kalupima u obliku mjeseca. Svaki kolsčić posuti mljevenim orasima.





Mamin kolac od jagoda

Sastojci:

10 jaja
10 zlica secera
8 zlica brasna
2 zlice kakaa
1kg jagoda
2 svjetla preljeva za torte
0,5dl vrhnja za slag



Priprema:

Razmutimo zumanjke sa secerom, dodat brasno i kakao i sve sjedinit.Na kraju dodati posebno izcjedene bijelanjke i sve zajedno kratko mjesat.Peci u velikom kalupe 10-15 min na 200* c.Biskvit ohladiti i onda ga vodoravno prerezati na 2 dijela.Na jednu polovicu biskvita sloziti jagode izrezati na ploske, preliti preljevom za torte i ostaviti 15 min da se preljev ohladi.Zatim staviti drugu polovicu biskvita i premazati slagom.









Domaca kremsnita

Sastojci:

480g petit beurre ( keksa)


Zuta krema:

1l mlijeka
10 zlica brasna
8 zumanjaka
8 zlica secera
2 vanili secera


Bijela krema:


8 bjelanjaka
16zlica secera u prahu
2 vanili secera


Priprema:

Zumanjak pjenasto izraditi sa secerom i vanili secerom , dodati 1 dl hladnog mljeka pa polako dodavati brasno.Sve izmjesat da se smjesa sjedini.Prokuhati ostatak mlijeka, maknuti sa vatre i dodavati smjesu sa zumancima mjesajuci brzo i neprestajuci.Vratit na naj slabiju vatru stalno mjesajuci 1 minutu.Vrucom smjesom preliti slozene kekse, koje su ravnomjerno poprskane toplim mlijekom.Ohladiti. Za bijelu kremu istuci bjelanjke i zlicu po zlicu dodavati secer u prahu pomjesan sa vanili secerom.Namazati po ohladenoj zutoj kremi i prije posluzivanja staviti u hladnjak na sat- dva. 






Bakin kolac od jabuka

Sastojci:

3 jaja
12 zlica secera
12 zlica mljeka
15 zlica brasna
1 prasak za pecivo
1/2 kg jabuka po zelji slatke ili kisele
prstohvat cimeta
secer u prahu za posipanje




Priprema:


Napravite smjesu od jaja, secera, brasna,ulja, mlijekai praska za pecivo.Jabuke naribate i po zelji dodate cimet.Pola smjese stavite u kalup i stavite da se pece 15-tak minuta na 180*C.Na biskvitu poredat naribane jabuke, a na jabuke drugu polovicu smjese za biskvit i vratiti u pecnicu jos 10-tak minuta.Pecen i ohladen kolac posuti secerom u prahu i posluziti.





Cipal na rostilju

Sastojci:

Cipal od 1 kg
sol
papar
limunov sok
ulje
limun
persunovo lisce





Priprema:


Ribu ocistite i operite pod mlazom vode.Zarezite je na nekoliko mjesta, namazite limunovim sokom i pecite na zagrijanom rostilju.Za vrijeme pecenja premazite ribu nekoliko puta mjesavinom ulja, soli i papra.Kad se ispece s jedne strane, okrenite pa ispecite s druge strane.Pecenu ribu prelijete ostatkom mjesavine ulja pospite nasjeckanim persunovim liscem, ukrasite kriskama limuna i odmah posluzite.

Ciganski cevap


Sastojci:

60dag mesa ( od buta)
1 glavica crvenog luka
1 paprika
2 rajcice
sol
ulje



Priprema:


Meso operite, narezite na manje komade i ispecite na zagrijanom rostilju.Dok se meso pece, premazujte ga uljem.Ispod rostilja stavite pleh da u njega curi sok od mesa.Peceno meso stavite u ugrijani tabjur.Na sakupljenom soku i masnociproprzite nasjeckan luk, dodajte narezanu papriku i rajcice.Malo propirjajte i prelite preko pecenog mesa.Posluzite odmah.

nedjelja, 23. studenoga 2014.

Bubrezi na zaru

Sastojci:

4 svinjska bubrega
sol
papar
1-2 glavice crvenog luka



Priprema:


Bubreg operite, prerezite ih po duzini pa ostranite zilice i kanale.Namocite ih u hladnu vodu.Na ugrijani rostilj poredajte polovine bubrega i ispecite ih najprije s jedne a zatim s druge strane.Pecene bubrege posolite i popaprite.Crveni luk ocistite, operite i narezite na tanka rebra, posolite i posluzite s pecenim bubrezima.

Bosanski sis -raznjici

Sastojci:

1 kg mesa od buta (janjetine teletine i ovcevine)
sol
papar
1/2kg crvrnog luka




Priprema:


Meso operite i narezite na krupnije komade.Na svaki stapic nabodete po komad janjetine,teletine i ovcetine, posolite i ispecite na zagrijanom rostilju.Luk ocistite, operite, nasjeckajte, stavite u posudu i poklopite.Pecene raznjice popaprite i skinite sa stapica.Stavite ih na luk, poklopite posudu i dobro protresite da sok od pecenih raznjica dobro natopi luk.Meso i luk istresete na topli tanjur i odmah posluzite.

Bosanska vijesalica na rostilju

Sastojci:

80dag janjetine  ( od buta)
sol
papar
2 glavice crvenog luka



Priprema:


Janjeci but operite i narezite na deblje odreske.Svaki odrezak zarezite po duzini i lagano istucite.Posolite i ispecite na rostilju.Luk ocistite, operite, nasjeckajte i stavite u tanjur.Odozgo slozite pecene vjesalice i popaprite.Posluzite uz kuhanu rizu zacinjenu maslacem i posutu nasjeckanim pesunovim liscem.

Bijela vijesalica u maramici

Sastojci:

60dag svinjskih kotleta
sol
ljuta papricica
trbusna maramica
3 glavice crvenog luka
sol



Priprema:

Kotletima ostranite kosti, posolite ih i pospite nasjeckanom ljutom papricicom.Trbusnu maramicu operite i narezite.Svaki komad mesa zavijete u maramicu i sa obje strane ispecite na zagrijanom rostilju.Posluzite uz narezan i posoljen crveni luk.

Bijeli bubrezi na zaru

Sastojci:

1 kg bijelih bubrega
sol
papar



Priprema:

Bijele bubrege operite, ogulite im kozicu i uzduzno ih prerezite.Svaku polovinu posolite i s obje strane ispecite na vrucem rostilju.Pecene bijele bubrege pospite mljevenim paprom i  posluzite uz salatu od kiselih paprika.

Biftek sa slaninom

Sastojci:

60dag govede pisane pecenke
4 ploske mesnate slanine
sol
papar
ulje



Priprema:

Meso narezite na 4 odreska, prelite uljem i ostavite nekoliko sati da omeksa.Pecite na vrucem rostilju s obje strane.Pred kraj stavite slaninu i malo zapecite.Pecene bifteke slozite na topli tanjur, ili drveni pladanj, posolite, popaprite, na svaki stavite po plosku prepecene slanine i odmah posluzite.

Biftek sa rajcicom

Sastojci:

60dag govede pisane pecenke
1 veca rajcica
sol
papar
ulje
pesunovo lisce



Priprema:

Narezano meso na (4 odreska) namocite u ulju i ostavite neko vrijeme da omeksa.Odlezane odreske stavite na zagrijan rostilj, ispecite ih s jedne strane, okrenite na drugu stranu i na svaki biftek stavite po kolut rajcice.Posolite i pecite dok se rajcica ne zapece.Pecene bifteke stavite na ugrijan tanjur, posolite, popaprite, pospite nasjeckanim pesunovim liscem i posluzite.

Biftek s jajetom

Sastojci:

60dag govede pisane pecenke
4 jaja
ulje
sol
4 zrna papra




Priprema:


Meso narezite na 4 odreska, stavite u posudu i prelite uljem.Nako nekoliko sati ispecite ih na zagrijanom rostilju.Bifteke netreba dugo pec.Pecene bifteke stavite na zagrijan tanjur i posolite.Na ulju isprzite 4 jaja na oko, posolite ih i na svaki biftek stavite jaje i zrno papra.Posluzite uz przeni krumpir i zelenu salatu.

Biftek na rostilju

Sastojci:

60dag govede pisane pecenke
ulje
sol
papar



Priprema:

Komad mesa izrezite na 4 odreska, operite i dobro posusite.Namazite ih uljem, stavite na ugrijani rostilj i sa svake strane pecite po 3 minute.Pecene bifteke posolite, popaprite i posluzite.Uz ovako pripremljen biftek posluzite krokete od krumpira i zelenu salatu.

Baruni u foliji

Sastojci:

1 kg baruna
sol
ulje
limun




Priprema:


Barune ocistite, ostranite im utrobu i skrge, operite ih i osusite cistom kuhinjskom krpom.Posolite i prelite uljem.Svaku ribu uvijete u komad folije, stavite na zagrijani rostilj i pecite 20 min.Pecene barune izvadite iz folije, stavite na topli tanjur i odmah posluzite uz kriske limuna.

Kukuruzni nabujak iz Južnih država - Southern corn souffle

Sastojci:

600 g kukuruznog zrnja iz limenke
200 g mesnate suhe slanine u ploškama
1 mala glavica luka
4 žlice maslaca, 2 žlice brašna
1/8 l mlijeka, 1 žličica soli
po 1/4 žličice senfa, ljute mljevene crvene paprike i šećera
1 žumanjak 
3 kriške popržena kruha
1/2 šalice bijelih mrvica
3 žlice naribana sira

Priprema:

Pećnicu ugrijemo na 200*. Kukuruzno zrnje ocijedimo. Slaninu dobro ispržimo i stavimo s istopljenom mašću u vatrostalan kalup. Luk narežemo na sitne kockice. Rastopimo 2 žlice maslaca, na njemu staklasto popržimo kockice luka, pospemo brašnom i polijemo mlijekom. Umak začinimo solju, senfom, paprikom i šećerom i kuhamo 5 minuta. Razmutimo žumanjak i umiješamo u umak. Umak skinemo sa štednjaka. Poprženi kruh narežemo na kockice, popržimo ga zlatnosmeđe na žlici maslaca, pomiješamo s kukuruznim zrnjem i umakom, pa stavimo na ploške slanine. Mrvice pomiješamo sa sirom, pospemo po nabujku i na nj stavimo maslac u listićima. Nabujak 20-ak minuta zapečemo u pećnici.

Bostonski zapečeni grah - Boston baked beans

Sastojci:

500 g bijeloga graha
1 glavica luka, 1/2 žličice soli
4 žlice javorova sirupa ili kojeg drugog sirupa
4 žlice farina
1 žličica gorušica u prahu
300 g posoljene svinjske trbušnine
crni papar


Priprema:

Grah oplahnemo, uspemo u vatrostalnom kalup i namačemo 12 sati pokriveno hladnom vodom. Luk ogulimo i narežemo na kocke. Pomiješamo sol, sirup, šećer i gorušica u prahu, pa s kockama luka umiješamo u grah. Meso operemo i narežemo na ploške debele oko 1 cm; stavimo ga na grah i dolijemo toliko vode da pokrije sve sastojke. Pećnicu ugrijemo na 160*. Na vatrostalan kalup stavimo poklopac; eventualno zabrtvimo aluminijskom folijom, pa grah zgotivimo i paćnici na drugoj prečki odozdol za 4-5 sati. Za gotovljenja povremeno promiješamo i po potrebi dolijemo malo vode. 30 minuta prije kraja gotovljenja skinemo poklopac i tako pustimo da se malo tekućine ispari. Na složenac sameljemo papar.

Koktel od racica - shrimpcocktail

Sastojci:

600 g duboko zamrznutih morskih račića
50 g crnih maslina
4 žlice majoneze
4 žlice slatkog vrhnja
1/2 žličice worcesterskog umaka
1/2 žličice šećera
1/2 žličice limunovog soka
1/4 žličice soli
1 žličica gorušice u prahu
1 žličica paste od srdela
nekoliko listova salate


Priprema:

Morske račiće otopimo, oplahnemoo ih hladnom vodom i dobro ocijedimo. Masline također oplahnemo hladnom vodom, ocijedimo, očistimo ih od koštica i narežemo na tanke ploškice. Majonezu izmiješamo s vrhnjem, worcesterskim umakom, šećerom, limunovim sokom, solju, gorušicom u prahu i pastom od srdela. Listove salate operemo, obrišemo i narežemo na fine trake. Trakama salate obložimo 4 čaše za koktele. Morske račiće i ploškice maslina pomiješamo s umakom od majoneze i stavimo u priređene čaše za koktele.

Salata od bijelog kupusa coleslaw

Sastojci:

1 mala glavica bijelog kupusa
4 ploske mesne suhe slanine
2 zlice ulja
2 zlice vinskog octa
1/2 zlicesecera, 1 zlica soli
1 navrsak noza bijelog papra
4 zlice majoneze




Priprema:

Sbijelog kupusa uklonimo lose vanjske listove.Glavicu rascetvorimo i izrezemo kocanj.Cetvrtine glavice ravnomjerno izrezemo na sitne rezance ili naribamo.Slaninu narezemo na kockice, hrustavo ih poprzimo na zlici ulja i prelijemo sa mascu od przenja na kupusne rezance.Ostatak ulja temeljito promjesamo sa octom, secerom ,solju i paprom, te promjesamo majonezom.Zacin umjesamo u kupusne rezance:pustimo da pokriveno stoje 15 min.





Salata od krupira sa sunkom

Sastojci:

50dag krumpira
2-3 paprike
10dag sunke
sol
majoneza



Priprema:


Krumpir operete i skuhate u ljusci.Oljustite ga i narezite na tanke kolutove.Sunku narezite na sitne kockice.Paprike operete, ocistite od sjemenki i narezete na tanke rezance.Sve te sastojke dobro izmjesajte i posolite po potrebi.Na kraju dodajte majonezu i ponovo lagano promjesajte.Stavite u zdjelu za salatu i posluzite.

Salata od krumpira sa slaninom

Sastojci:


50dag krumpira
10dag slanine
1 glavica crvenog luka
sol
ocat




Priprema:


Krumpir operite i skuhajte u ljusci.Oljustite ga i narezite na kolutove.Slaninu narezete na kocke i malo proprzite, dodajte malo brasna i mjesajte dok ne porumeni.Zalite vrucom vodom.Maknite sa stednjaka, dodajte ocat i sol po potrebi, te crveni luk izrezan na tanka rebra.Tom mjesavinom prelite narezani krumpir.Kad solite ovu salatu pazi na kolicinu soli s obzirom da je slanina slana.

Salata od krumpira sa sardinama

Sastojci: 


50dag krumpira
1 konzerva srdini
1-2 glavice crvenog luka
2 zlice majoneze
2 zlice senfa
2 jaja
sol
pesunovo lisce



Priprema:


Krumpir operite i skuhajte u ljusci.Oljustite ga i narezite na tanke kolutove.Crvrni luk ocistite, operite inarezite na tanka rebra, posolite ga i dodajte pripremljenom krumpiru.Sardine narezite na sitne komadei takoder dodajte krumpiru.Izmjesajte majonezu i senf i dodajte salati.Sve zajedno lagano izmjesajte i na kraju salatu ukrasite kriskama ili kolutovima tvrdo kuhanim jajima.Odozgo je pospite usitnjenim pesunovim liscem, a mozete ukrasit i narezanim rotkvicama.

Salata od krumpira sa mesom

Sastojci:


50dkg krumpira
vrecica majoneze
sol
ulje
ocat



Priprema:


Oprani krumpir skuhajte u ljusci.Malo ga ohladite, oljustite, narezite na kolutove, posolite, prelite uljem i octom, a na kraju umjesajte majonezu, i posluzite.

Salata od krumpira s hrenovkama

Sastojci:


50dkg krumpira
4 hrenovke
1 glavica crvenog luka
sol 
papar
ulje
ocat
1dl kiselog vrhnja




Priprema:


Krumpir dobro operite i skuhajte u ljusci.Oljusti ga i narezi na kolutove.Posebno skuhajte hrenovke, narezite ih na tanke kolutove, dodajte krumpiru i lagano izmjesajte.Izmjesajte kiselo vrhnje, ulje i ocat i tom mjesavinom prelite salatu, posolite je, pospite paprom i posluzite.

subota, 22. studenoga 2014.

Salata od celera i krumpira

         

Sastojci:

3 celera
1-2 krumoira
1 jaje
sol
ulje
papar
ocat



Priprema:

Celer operite, ogulite i skuhajte.Krumpir operite i skuhajte u ljusci.Skuhani celer narezite na tanke kolutove a takoder i oguljeni krumpir.Sve zajedno stavite u zdjelu za salatu, dodajte tvrdo kuhano jaje narezano  na tanke kolutove, posolite,dodajte papar,te zacinite uljem i octom.