Recepti jela i kolaca

četvrtak, 11. prosinca 2014.

Ćulbastija

Sastojci

80 dag goveđe pisane pečenke
sol
papar
4 glavice crvenog luka
2 dl ulja

Priprema

Meso narežite na komade debele 1,5-2 cm. Lagano ih istucite batićem, posolite i popaprite. Luk očistite, operite i stavite preko mesa. Prelijte uljem i ostavite na hladnom mjestu. Meso ispecite na roštilju. (Sok od pečenja skupite u pleh ispod rešetka roštilja). Pečenu ćulbastiju i crveni luk stavite na topli tanjur, prelijte sokom od pečenja i poslužite.


SAlata od kuhanog poriluka

Sastojci

1 kg poriluka
sol
ulje
limunov sok
peršinovo lišće

Priprema

Poriluk operite, izrežite ga na veće komade i skuhajte u malo posoljenoj vodi. Kada je skuhan, odnosno mekan, ocijedite ga i pustite da se ohladi. Ohlađeni poriluk prelijete mješavinom limunova soka i ulja, sve zajedno dobro promiješajte i salatu odozgo ukrasite usitnjenim peršinovim lišćem.

Salata od kuhanog celera s majonezom

Sastojci

3 celera
sol 
majoneza

Priprema

Celer dobro operite, ogulite ga i skuhajte u posoljenoj vodi. Skuhani celer narežite na vrlo sitne komadiće ili ga izribajte. Dodajte sol po ukusu i sve zajedno izmiješajte s majonezom. Ovako pripremljenu salatu od celera možete poslužiti uz hladno svinjsko pečenje.

Torta od badema i sezama

Sastojci

2 paketića duboko zamrznuta lisnatog tijesta (600g)
500 g badema narezanih po duljini
500 g nepržena sezama
 1 žumanjak, 220 g šećera
sok 1 limuna
1 žlica ružine vodice

Priprema

Lisnato tijesto otopimo. Pećnicu ugrijemo na 175*. Bademe i sezam uspemo u lim i malo popržimo u pećnici; pri tom povremeno pomiješamo. Smjesu badema i sezama zatimusitnimo u mikseru ili sameljemo. Lisnato tijesto razvaljamo u 5 listova promjera 26 cm. Rasklopiv kalup promjera 26 cm isplahnemo hladnom vodom. Jedan list tijesta stavimo na dno kalupa, na nj stavimo 1/4 smjese od  badema i sezama i pokrijemo listom od tijesta. Tako nastavimo dok ne potrošimo nadjev; završimo tjestenim listom, namažemo razmućenim žumanjkom. Tortu narežemo na komade i ispečemo zlatnosmeđe u pećnici za 50-60 minuta. Nakon 30 minuta uključimo na 150*. Šećer kuhamo uz miješanje 5 minuta u 1/4 l vode, skinemo sa štednjaka, pomiješamo s limunovim sokom i ružinom vodicom, malo ohladimo i prelijemo vruću tortu. SAMSU poslužimo toplu.



Uštipci od naranče s medom

Sastojci

Tijesto
4 jaja, 4 žlice ulja
4 žlice narančina soka
naribana kora 1 naranče
50g šećera, 375g brašna
1 prašak za pecivo

Sirup od meda
400 g šećera
sok 1 limuna
1 šalica meda
500 g masnoće za prženje

Priprema

Jaja istučemo s uljem, narančinim sokom, korom i šećerom u glatku smjesu. Brašno prosijemo s praškom za pecivo pa žlicu po žlicu umiješamo u smjesu od jaja samo toliko da nastane meko tijesto, ali takvo koje se dade oblikovati. Tijesto pustimo da pokriveno miruje 30 minuta. Za sirup kuhamo šećer s 3/8l vode i limunovim sokom da se šećer otopi; zatim još 5 minuta ukuhavamo na jakoj vatri. Umiješamo med i pustimo sirup da lagano kuha još 5 minuta; stavimo na toplo. Masnoću za prženje ugrijemo na 180*. Od tijesta načinimo 10 spljoštenih kuglica. U sredinu svake kuglice utisnemo rupu. Po dve kuglice pržimo u vrućoj masti sa svake strane 2-3 minute; pustimo da se ocijede na papiru koji upija i stavimo na toplo. Uštipke zatim više puta ubodemo drvenim ražnjićem, umočimo u topao sirup i odmah poslužimo.




srijeda, 10. prosinca 2014.

Cevapcici u lepinji

Sastojci:

60dag mesa
sol 
crveni luk



Priprema:

   Meso dvaput sameljite u masini za meso.Stavite ga u posudu posolite prema ukusu i dobro izmjesajte rukama.Oblikujte cevape dugacke 5-6 cm i pecite na zagrijanom rostilju dok ne porumeni.Lepinje zarezite uzduzno i namocite  ih masnocom koja se nakupila u plehu ispod rostilja dok su se pekli cevapi.Pecene cevape stavite u lepinju, dodajte nasjeckani luk i posluzite.





Cevapcici u kajmaku

Sastojci:

60dag mesa
sol
4 zlice kajmaka


Priprema:

Meso dvaput sameljite u masini za meso.Stavite ga u posudu posolite prema ukusu i dobro izmjesajte rukama.Oblikujte cevape dugacke 5-6 cm i pecite na zagrijanom rostilju dok ne porumene.Prelite ih zlicom kajmaka i odmah posluzite kao prilog mozete posluzit krumpire.


   

Cevapi

Sastojci:

60dag govedine
sol 
crveni luk


Priprema:

Meso dva puta sameljete u masini za meso.Stavitega  ga u duboku posudu, posolite prema ukusui dobro izmjesajte rukama.Oblikujte cevapcice dugacke 5-6 cm i pecite na zagrijanom rostiljudok ljepo ne porumene.Posluzite sa crvenim nasjeckanim lukom.



   

Salata od kuhanih tikvica

Sastojci:

50dag mladih tikvica
sol
papar
ulje 
ocat 
pesunovo lisce



Priprema:

Tikvice operete, ogulite, izrezete na komade i skuhajte u posoljenoj vodi.Skuhane tikvice dobro ocjedite, dodajte ulj, ocat i sol po ukusu i zatim sve dobro izmjesajte.Na kraju popaprite , pospite usitnjenim pesunovim liscem i salatu mozete posluziti.  

Salata od kuhane ribe

Sastojci:

 Kuhana riba
sol
papar
ulje 
ocat
krumpir 
majoneza
zelena salata 
masline


Priprema:

Kuhanu ribu ocistite od kostiju i kozice, posolite ju i popaprite dodajte ocat i ulje.Ovoj salati mozete dodat kuhani krumpir narezan na kolutove.Na krumpir stavite pripremljenu ribu i prelite majonezom.Salatu ukrasite zelenim listovima salate i maslinama. 

Povetica

Tijesto

600g brašna - tip 400
2 jaja
20g kvasca
3 dl mlijeka
1 vanilin šećer
150g šećera
50g maslaca
limunova korica
malo soli

Nadjev

800g jabuka
200g oraha
50g grožđica
150g krušnih mrvica
100g maslaca
limunova korica
narančina korica
0,5 dl rakije
100 g šećera

Premaz

2 žumanjka

Priprema:

Kvasac izmiješamo s mlakim mlijkom i brašnom te ostavimo na toplom mjestu da se digne. U brašno umiješamo uzdignuti kvasac i ostale namirnice što smo ih pripremili za tijesto. Tijesto miješamo kuhačom dok se ne počne odljepljivati od nje, zatim ga pospemo s malo brašna i odložimo na toplo da se digne. Dignuto tijesto razvaljamo 8 mm debelo, premažemo ga pripremljenim nadjevom, odstranimo zadebljanje rubove i savijemo. Posveticu kružno složemo u nauljeni lim, po mogućnosti okrugli, i kratko pustimo da tijesto još malo naraste. Zatim ga premažemo žumanjcima razmućenima s malo vode. Posveticu pečemo na temperaturi od 170-180* oko 45 minuta.

Nadjev
Oguljene jabuke izribamo na krupne rezance, dodamo samljene orahe, grožđice, naribanu limunovu i narančinu koricu, krušne mrvice propržene na maslacu, šećer i rakiju te sve dobro izmiješamo.




Panetone

Sastojci

350g brašna
120g šećera
50g maslaca
100g kvasca
3 žumanjka
150g grožđica
100g trešanja
limunova korica
narančina korica
malo soli
vode prema potrebi
kristalni šećer i šećer u prahu prema potrebi


Priprema:

Od kvasca, malo brašna, šećera i mlake vode umutimo smjesu koju pustimo na toplome da se digne. U brašno umiješamo dignuti kvasac, otopljeni maslac, žumanjke izmješane sa šećerom i sol. Po potrebi dolijevamo mlaku vodu, a gotovo tijesto pustimo da se diže 15 minuta. Trešnje operemo, odvojimo od koštica i narežemo na kockice. Grožđice namočimo u mlakoj vodi, procijedimo i zajedno s kockicama trešanja te ušećerenom limunovom i narančinom koricom izrezanom na kockice umiješamo u tijesto. Po želji možemo dodati bademe ili orahe. Tijesto stavimo u nauljeni duboki oblik, prekrijemo i pustimo dizati. Dignuto tijesto obložimo listićima maslaca i pečemo 10 minuta na temperaturi od 170*. Zatim temperaturu povećamo na 180* i pečemo još 40 minuta. Ohlađeni panetone pospemo kristalnim šećerom i šećerom u prahu.



Orehnjača

Sastojci:


Tijesto:

500g brasna
30g kvasca
2 jaja
2 bjelanca
200g secera
100g maslaca
2dl mlijeka
1 vanili secer
malo soli i limunova korica


Nadjev:

500g oraha
1 vanili secer
50g grozdica
narancina korica
05dl ruma
1.5dl mlijeka
malo soli
50g secera u prahu


Priprema:

Kvasac rastopimo sa malo secera, dodamo mlako mlijeko i povezemo sa malo brasna.Stavimo na toplo mjesto da dobije dvostruki obujam.Dignutom kvascu dodamo brasno, sol, vanili secer, 50g rastopljenog maslaca 50g secera i limunovu koricu.Pomocu toplog mlijreka (1dl) zamjesimo i dobro izradimo tijesto.Oblikujemo hljepce i pustimo da dobije dvostruki obujam.Smljevene orahe oparimo kipucim mlijekom (1dl) dodamo secer, narandinu koricu, rum i grozdice.Tijesto razvalajmo 05cm debelo prema duzini lima punimo nadjevom, savijamo i stavimo u lim sto smo ga namazali maslacem i posuli brasnom.Polozimo na toplo mijesto da dobije dvostruki obujam, premazemo  uljem i pecemo na tenperaturi 180* otprilike jedan sat.Peceni kolac odmah izvadimo iz lima i ostavimo da se ohladi.Pospemo secerom u prahu rezemo na komade i posluzujemo hladno.




Salata od kuhane mrkve

Sastojci:

50dag mrkve
sol
ulje
limunov sok
persunovo lisce



Priprema:

Mrkvu dobro operite, ogulite i skuhajte u posoljenoj vodi.Kuhanu mrkvu narezete na tanke kolutove ili ploske prelite  uljem i limunovim sokom i lagano izmjesajte.Na kraju pospite salatu sitno nasjeckanim persunovim liscem.Mozete dodat narezane rotkvice.

Salata od kuhane govedine

Sastojci:

kuhana govedina
1 glavica crvenog luka
1-2 kisela krastavca
ulje
ocat 
sol
senf
persunovo lisce



Priprema:

Govedina koja vam ostane kod kuhanja juhe moze se upotrijebiti za pripremanje ukusne salate,Izrezite je na tanke reznjeve, dodajte crveni luk izrezan na tanka rebra, zatim kisele krastavce izrezan na kolutice i usitnjeno persunovo lisce.Ovako pripremljenu salatu prelite mijesavinom ulja, octa i senfa po ukusu .Do posluzivanja drzi je na hladnom.

Makovnjača

Sastojci:

Tijesto:

500g secera
30g kvasca
2jaja
2 bijelanca
50g secera
100g maslaca
2dl mlijeka
1 vanili secer
limunova korica


Nadjev:

500g maka
1dl mlijeka
150g secera
1 vanili secer
limunova korica
50 g grozdica
2 zlice ruma



Priprema:

Kvasac rastopimo sa malo secera i toplog mlijeka pa povezemo sa malo brasna te smjesu stavimo na toplo da naraste.Dignutom kvascu dodamo brasno, jedan vanili secer, jaja, bijelanac, 50g secera, 50grama rastopljenog maslaca, limunovu koricu toplo mlijeko te umjesimo u tijesto.Od tjesta oblikujemo 2 hljepca koje pustimo da narastu.Mljeveni mak stavimo u kipuce mlijeko(1dl) dodamo secer , vanili secer, limunovu koricu i grozdice.Hljepce razvaljamo na 5mm debljine premazemo nadljevom savijemo i polozimo u lim premazan maslacem i posut brasnom.Kolac pustimo na toplome jos neko vrijeme premazemo ga uljem i stavimo u pecnicu na 180* jedan sat.Ohladenu makovnjacu pospemo secerom u prahu.






Kuglof -nabujak

Sastojci:

500g brasna
100g secera
200g maslaca
30g kvasca
2dl mlijeka
4 zumanjca
1 vanili secer
50g badema
50g grozdica
05dl ruma
limunova korica
sol i brasno prema potrebi



Priprema:

Kvasac, zlicu secera i malo brasna umjesamo u mlako mlijeko i pustimo da naraste.Zatim dodamo otopljeni maslac ,secer, sol zumanjca i prema potrebi malo mlijeka te umjesamo prho tijesto koje pustimo da naraste.Bademe malo prokuhamo kako bi ih lakse ogulili.Posudu za pecenje premazemo maslacem i pospemo brasnom i bademima narezanim na lisce.Dignuto tjesto premjesimo.Dodamo mu grozdice koje smo predhodno namocili u rumu limunovu koricu i vanili secer te pustimo da jos jednom naraste.Nabujak pecemo na tenperaturi 150-160* oko 45 min.Ohladen kolac prelijemo cokoladom ili secerom u prehu po zelji.




Istarske pince

Sastojci:

900g brasna
350g maslaca
20g kvasca
130g secera
limunova korica
narančina korica
0,2dl rakije
0.2dl bijelog vina
1 dl mlijeka
1 vanili secer
2 jaja
2 zumanca
malo soli
grozdice 



Priprema:

Kvasac rastopimo sa malo secera, zlicom brasna i mlakog mlijeka pa smjesu stavimo na toplo da naraste.Grozdice namocimo u mlaku vodu da omeksaju pa ih procijedimo.Dva jaja i dva zumanca izmjesamo dodajuci secer, grozdice, rastopljeni maslac, naribanu kocku narande i limuna, rakiju, bijelo vino, vanili secer i malo soli.Smjesi od jaja i brasna dodamo dignuti kvasac i umjesimo tijesto od kojeg oblikujemo hljepcice.Prekrijrmo i pustimo dizt.Zatim ih premazemo zumanjcima i pospemo secerom.Pince krizno razrezemo nozem i pecemo ih na tenperaturi 140-160*oko 90 mon.Pecene mozemo posut secerom u prahu.







Blagdanski kruh

Sastojci:

400g bijelog brasna
100g razenog brasna
130g oraha
80g grozdica
0.3dl ruma
30g kvasca
1dl mlijeka
2dl rakije
0.5dl ulja
150g secera
malo soli
2 jaja

Za ukras:

1 zumance 
50g ljesnajka


Priprema:

Kvascu umucenom u mlakom mlijeku dodamo zlicu brasna i zlicu secera te pustimo da se na toplom digne.Jaja, rakiju secer i sol izmjesamo pa postupno dodamo bijelo i razeno brasno te dignuti kvasac.Umjesimo tijesto, prekrijemo i pustimo dizat oko 90min.U meduvremenu grozdice namocimo u rum , a orahe narezemo.U dignuto tijesto umjesamo polovicu grozdica i oraha te ga podjelimo u dva dijela.Stavimo ih na nauljeni lim, prekrijemo i pustimo dizat jos 30 min.Oba kruha premazemo zumancem i nakraju utisnemo u njih ostatak grozdica i narezane ljesnjake.Kruh se pece na teperaturi od 175- 200* otprilike 45minuta.



utorak, 9. prosinca 2014.

Francuska pita

Sastojci

Kore
2 dl ulja
1 dl šećera
1 prašak za pecivo
10 žlica glatkog brašna
limunova kora (1 limun)

Biskvit
6 jaja
1 šalica od kave ulja
20 dag šećera
1 prašak za pecivo
6 žlica brašna
1 žlica kakaa

Preljev
1 dl vode
1 dl ruma
1 žlica šećera

Krema
0,5 dl mlijeka
3 žumanjka
30 dag šećera
4 žlice oštrog brašna
5 vanilin šećera

Priprema:

Sastojke za kore dobro izmješajte i ostavite da smjesa stoji sat vremena. Nakon što je odstajala, podijelite na dva dijela. Po potrebi dodati još brašna ako je premekano. Najbolje je svaku polovicu izliti na papir za pečenje i ispeći na preokrenutom limu. Kratko peći, svega 5-10 min na 170*. Sastojke za biskvit dobro izmiješati i ispeći biskvit. Ohlađen biskvit prije nadjevanja preliti preljevom. Preljev prije toga prokuhati. Zatim skuhati gustu kremu od gore navedenih sastojaka, koji se prije izmješaju mikserom. U ohlađenu kremu dodati 1 margarin i 10 dag šećera u prahu. Sve izraditi mikserom. 
Slagati
Kora, polovica kreme, biskvit, druga polovica kreme i kora. 

Odozgo posuti šećerom u prahu.



Keksići

Sastojci

3 čaše od 0,5 dl mljevenih oraha
0,2 dl soka izcjeđene mandarine
4 velike žlice brašna
2 velike žlice nutele
1 žlica šećera polovice oraha (oko 20 kom.)

Priprema:

Pomiješati sve sastojke i praviti kuglice. Malo ih spljoštiti i u svaku utisnuti polovicu oraha. Poslagati na lim i staviti u pećnicu na 180* 5 minuta nako uključivanja. Smanjiti na 150*. 



Trokuti od lješnjaka

Sastojci

Tijesto
15 dag brašna
1/2 praška za pecivo
6 dag šećera u prahu
1 vanilin šećer
1 jaje
6 dag margarina

marmelada po izboru

Krema
10 dag maslaca
10 dag šećera
2 žlice mlijeka
1 vanilin šećer
10 dag mljevenih  oraha ili lješnjaka
10 dag sjeckanih lješnjaka ili oraha

Glazura
10 dag čokolade 
10 dag margarina


Priprema:

Brašno pomiješano s praškom za pecivo i u njemu izmrviti margarin, dodati ostale sastojke i zamijesiti tijesto. Ostaviti na hladnome sat vremena. Razvaljati tijesto tako da bude veličine lima, premazati marmeladom po izboru, namazati pripremljenom kremom i staviti peći u zagrijanu pećnicu. Ispećeno ohladiti i rezati u obliku trokuta veličine 8x8 cm. Vodu, maslac i obje vrste šećera staviti na vatru da proključa pa dodati lješnjake ili orahe. Vrhove trokuta umočiti u pripremljenu glazuru i ostaviti da se osuše.




Bečke kocke

Sastojci

Biskvit
4 žumanjka
10 dag šećera
20 dag margarina

Sve zajedno izmiješati mikserom pa dodati 10 dag omekšane čokolade. Čokoladu dobro izmiješati pa dodati:

2 velike žlice brašna
15 dag mljevenih oraha
1/2 prašak za pecivo

Preljev
20 dag čokolade
0,5 l slatkog vrhnja

Priprema:

Staviti peći na laganu vatru oko 30 minuta na 150*. Kad se ohladi, poprskati s malo ruma.
Čokoladu izlomiti i dodati u slatko vrhnje te miješati na laganoj vatri dok se ne rastopi i počne ključati. Smjesom polagano preliti ohlađen kolač. Ostaviti po noći da se ohladi i stegne. Rezati na male kockice.




Princess krafne

Sastojci

Krema
0,5 l mlijeka
5 žlica brašna
5 žlica šećera

1 žlica gustina
2 vanilin šećera

Priprema:

Kupljene krafne prerezati. Skuhati mlijeko. U kuhano mlijeko dodati brašno, šećer, gustin i vanilin šećer. U hladno staviti izrađen margarin pomiješan s 4-5 žlica šećera u prahu. Dobro izmiješati mikesrom i smjesom puniti krafne.



Kolač od kestena

Sastojci

Krema
1/2 očišćenih kuhanih kestena
15 dag šećera u prahu
25 dag margarina
2 vanili šećera
5 dag mljevenih keksa
1 dl ruma

20 dag keksa Petit Beurre
1 dl mlijeka

Glazura
10 dag čokolade za kuhanje
3 žlice šećera
3 žlice vode
1 žlica margarina

Priprema:

Kesteni se skuhaju i ogule. (oko 1 kg cijelih kestena = 1/2 kg očišćenih kestena) Očišćeni kesteni pomiješaju se sa šećerom, vanilin šećerom, rumom, keksima i margarinom te se sve izmiješa mikserom ili u multipraktiku. Ako se miješa mikserom, ostanu sitni komadići kestena, što je možda  i bolje u usporedbi s kremastom smjesom koja bi se dobila kada bi se miješalo multipraktikom. Kekse rasporediti po limu (ne prevelikom, da se ne dobiju pretanki kolačići) i kistom premazati mlijekom. Na kekse namazati kremu od kestena i poravnati. Preliti glazurom od čokolade. 
P.S. Ovo je kolač samo za jako strpljive osobe (naravno, ako sami čistite kestene). Čišćenje traje oko 2 sata.




Rolada

Sastojci

Biskvit
4 žumanjaka
4 bjelanjaka
4 žlice šećera
4 žlice brašna
1 žlica kaka
1/2 praška za pecivo

Priprema:

Žumanjke razmutiti sa šećerom i dodati brašno pomiješano s praškom za pecivo i kakaom. Na kraju dodati snijeg od 4 bjelanjka. Vruć biskvit odmah uviti u vlažnu krpu i ostaviti na hladnom. Kada se ohladi, vratiti biskvit u prvobitan položaj i namazati pekmezom ili eurokremom (po želji). Ponovo uviti u roladu i ostaviti na hladnom. Ohlađeno rezati na tanke kriške.




Biskvit s pjenom od sira

Sastojci

Tijesto
3 jaja
18 dag šećera
3-4 žlice kipuće vode
18 dag brašna
1/2 praška za pecivo

Pjena od sira
50 dag kravljeg sira
2 dl slatkog vrhnja
4 žlice šećera u prahu
1 limun

Priprema:

Žumanjke i šećer pjenasto izmješati i naizmjence dodavati vodu. Brašno pomiješati s praškom za pecivo i na kraju lagano umiješati snijeg od bjelanjaka. Peći biskvit na laganoj vatri 15-20 minuta. Biskvit uzdužno prerezati. Sir dobro izmiksati i dodati naribanu limunovu koricu. Na kraju lagano umiješati tučeno slatko vrhnje s šećerom. Koru biskvita namazati pjenom od sira i na to staviti drugu koru. Kolač posuti šećerom u prahu.




Orahov san


Sastojci

Smeđe tijesto
5 bjelanjaka - snijeg
15 dag šećera
15 dag mljevenih oraha
3 rebra čokolade
3 žlice brašna
1/2 praška za pecivo

Bijelo tijesto
5 bjelanjaka
5 žlica šećera
5 žlica brašna
1/2 praška za pecivo

Krema
10 žumanjaka
20 dag šećera
1 puding od vanilije
3 dl mlijeka
25 dag margarina
10 dag oraha

Priprema:

Bjelanjke istući u čvrst snijeg, dodati šećer, mljevene orahe, otopljenu čokoladu i brašno pomiješano s praškom za pecivo. Ispeći biskvit. Bjelanjke istući u čvrst snijeg, dodavati šećer i još tući te na kraju dodati brašno pomiješano s praškom za pecivo. Peći na 150. 
Šećer, puding i žumanjke ukuhati u mlijeko. U ohlađenu kremu dodati margarin. U kremu dodati 10 dag oraha. Bijeli biskvit namazati polovicom pripremljene kreme, na to staviti smeđe tijesto, namazati preostalom kremom i posuti orasima.





Kocke sa kokosom


Sastojci

Priprema
25 dag šećera
3 jaja
12 dag margarina
30 dag brašna
1,5 dl mlijeka
1 prašak za pecivo

Glazura
20 dag šećera
4 rebra čokolade
1,5 dl mlijeka
10 dag margarina

25 dag kokosa


Priprema:

Šećer izmiješati sa žumanjcima, margarinom i mlijekom. Brašno pomiješati s praškom za pecivo i dodati smjesi. Na kraju dodati istučene bjelanjke. Staviti u lim i peći na 180*. Ohlađen biskvit narezati na kockice (veličine po želji). Sve sastojke otopiti na pari tako da se dobije jednolična glazura. Svaku kockicu biskvita umočiti u glazuru od čokolade i uvaljati u kokos.



Medena Kata


Sastojci

Tijesto
2 jaja
2 dag masti
3 žlice meda
3 žlice mlijeka
15 dag šećera
45 dag brašna
1 prašak za pecivo

Krema
4 dl mlijeka
4 žlice oštrog brašna
1 vanilin šećer
1 margarin
20 dag šećera

Premaz
pekmez od šljiva


Priprema:

Pomiješati jedno jaje, mast, med, mlijeko i šećer te lagano prokuhati (ne smije proključati). Skinuti s vatre te miješajući dodati brašno, drugo jaje i prašak za pecivo. Zamijesiti tijesto i staviti na toplo te odmah razvaljati 4 kore. Kore peći 5 do 10 minuta na 180*. 
Krema:
Mlijeko zakuhati i u njega dodati šećer i brašno (sve zajedno razmućeno s malo mlijeka).
U ohlađeno dodati margarin i pjenasto mikserom izraditi. Kolač se slaže tako da se na prvu koru stavi pola kreme, pokrije se drugom korom, premaže pekmezom, stavi se treća kora, na nju druga polovica krema te četvrta kora. Odozgo posuti šećerom u prahu.






Vinski kolač

Sastojci

9 bjelanjaka
8 žlica šećera
9 žumanjaka
4 žlice kakaa
6 žlica brašna

Tući bjelanjke i dodati šećer. Napraviti  čvrst snijeg. Dodati žumanjke, kakao i brašno. Smjesu podijeliti na dva dijela, Ispeći dva biskvita.

Biskvit br.3
 7 bjelanjaka
8 žlica šećera
7 žumanjaka
8 žlica brašna

Tući bjenjke i dodati šećer. Napraviti čvrsti snijeg i dodati žumanjke i brašno.

Krema
5 bjelanjaka
30 dag šećera
35 dag margarina
2 dl vode
2,5 dl bijelog vina
3 žlice šećera


Bjelanjke i šećer istući na pari. Kada se smjesa ohladi, dodati margarin i vodu. Posebno skuhati vino sa šećerom i ohladiti. Jedan crni biskvit  namazati polovicom kreme, na njega staviti bijeli biskvit (koji se prelije hladnim vinom i ostavi dok biskvit ne upije vino), njega namazati drugom polovicom kreme te na kraju crni biskvit. Odozgo staviti tanak sloj kreme i na njega glazuru od čokolade.





Crveni kolač

Sastojci

Biskvit
4 jaja
4 žlice šećera
4 žlice brašna
1/2 praška za pecivo
10 dag oraha
1 dl mlijeka

Krema
0,5 l vrhnja za šlag
2 tekuća jogurta
1 Želatina fix
1 crveni preljev za torte


Priprema:

Žumanjke razmutiti sa šećerom i dodati brašno s praškom za pecivo. Na kraju dodati snijeg od bjelanjaka. Orahe preliti vrućim mlijekom. Vrhnje izraditi s želatinom i dodati 2 jogurta. Tuče se do željene čvrstoće. U kremu se može dodati razno voće (jagode, ribiz, borovnice..) Preljev izraditi prema uputama i njime preliti kremu.




Kolač s kupinama

Sastojci

Biskvit
4 jaja
4 žlice šećera
4 žlice brašna
1/2 praška za pecivo
2 žlice mlake vode

Krema
5 dl mlijeka
2 pudinga od vanilije
10 žlica šećera
2 kisela vrhnja (Dukat-plavo)
20-30 dak kupina

Preljev
1 preljev za kolače (svijetli)

Priprema:

Razmutiti žumanjke s šećerom i dodati brašno pomiješano s praškom za pecivo i vodom. Na kraju lagano umiješati snijeg od bjelanjaka. Staviti u lagano zagrijanu pećnicu na 170*. Puding skuhati u mlijeku te u vruću smjesu dodati 2 kisela vrhnja te dobro izmješati da postane jednolična smjesa. Još vrućom smjesom preliti ohlađen biskvit. Kupine oprati i ocijediti te složiti po vrućem kolaču. Preljev skuhati prema uputama na omotu i njime preliti kolač.



Tropski kolač od bresaka


Sastojci

Biskvit
125 dag maslaca
125 dag šećera
125 dag brašna
1 vanilin šećer
2 jaja
1 žumanjak
1 žličica praška za pecivo
2 žlice sitno nasjeckanih badema (može i oraha)

Krema
1 limenka kompota od breskve (850 ml)
1 kiselo vrhnje (Dukat-crveno)
500 ml slatkog vrhnja
2 šlagfixa
1 vanilin šećer

Preljev
1 puding od vanilije
sok od kompota (oko 400 ml)


Priprema:

Maslac kremasto miješati sa šećerom i vanilin šećerom dok se šećer posve ne otopi. Dodati jaja i žumanjke pa sve dobro izmješati. Posebno miješati brašno s praškom za pecivo i dodati u smjesu s maslacem. Na kraju dodati bademe (orahe) i još kratko pomiješati. Zagrijati pećnicu na 180* i peći 30 minuta. Kiselo vrhnje kremasto izmješati s 1 žlicom soka od kompota. Slatko vrhnje istući u čvrst snijeg sa Šlagfixom i vanilin šećerom. Pomiješati šlag s vrhnjem i dodati sitno narezane breskve. Kremom namazati ohlađen biskvit. U soku koji je ostao od kompota skuhati jedan puding od vanilije. Još vrućim preljevom politi kremu. Svaka kriška kolača može se ukrasiti s malo slatkog vrhnja i komadićem breskve.




Štrudla od sira i jabuka


Sastojci

6 gotovih kora za štrudle
0,5 kg svježeg sira
1 jaje
10 dag šećera
cimet (po želji)

2 dl vrhnja (najbolje domaćeg)


Priprema:

Dvije kore premazati uljem ili maslacem pomiješanim s malo mlijeka i složiti jednu na drugu. Na drugu koru rasporediti jabuke narezane ili naribane na tanke listiće i po želji posuti cimetom. Pokriti trećom korom i na nju rasporediti smjesu smjesu od sira. Uviti u roladu i staviti u namašćenu posudu. Isto napraviti i sa sljedećim trima korama. Sve zajedno preliti vrhnjem i staviti da se peče oko pola sata na 180*. Ohlađeno rezati na ploške i posuti šećerom u prahu.




Bajadera od kokosa


Sastojci

1 dl mlijeka
15 dag šećera
25 dag maslaca
35 dag kokosa
40 dag mlijeka u prahu
20 dag žele-bombona
2 lista oblatne

Priprema:

Mlijeko, maslac i šećer prokuhati i u toplo umiješati mlijeko u prahu i kokos. Žele-bombone narezati na malene kockice i dodati smjesi. Dobivenu smjesu rasporediti po oblatni i dobro pritisnuti žlicom te poklopiti drugim listom oblatne. Na to staviti neki teži predmet da pritisne smjesu. Ostaviti nekoliko sati na hladnome. Rezati oblike po želji.



Kocke s orasima


Sastojci

Priprema
 25 dag šećera
3 jaja
12 dag margarina
30 dag brašna
1,5 dl mlijeka
1 prašak za pecivo

Glazura
20 dag šećera
4 rebra čokolade
1,5 dl mlijeka
10 dag margarina

20 dag mljevenih oraha


Priprema:

Šećer izmiješati sa žumanjcima, margarinom i mlijekom. Brašno pomiješati s praškom za pecivo i dodati smjesi. Na kraju dodati istučene bjelanjke. Staviti u lim i peći na 180*. Ohlađen biskvit narezati na malaene kockice. Sve sastojke topiti na pari dok se ne dobije jednolična glazura. Svaku kockicu biskvita umočiti u glazuru od čokolade i uvaljati u mljevene orahe.






Kolač Jaffa

Sastojci

Biskvit
6 jaja
6 žlica šećera
3 žlice kakaa
1 prašak za pecivo

1 dl vode
10 dag šećera

1 1/2 kutija keksa Jaffa

Krema
5 dl mlijeka
5 žlica pšenične krupice
1 puding od vanilije
10 dag šećera

15 dag margarina 

Glazura
10 dag čokolade
3 žlice šećera
3 žlice vode
8 dag margarina


Priprema:

Razmutiti žumanjke sa šećerom i dodati brašno pomiješano s praškom za pecivo te kakao. Na kraju lagano umiješati snijeg bjelanjaka. Staviti u lagano zagrijanu pećnicu na  170*. Pečen biskvit još vruć preliti prokuhanom vodom i šećerom. Na biskvit koji je topao poslagati kekse. Mlijeko (4dl) staviti da provri. Posebno pomiješati 1 dl mlijeka, puding od vanilije, šećer i krupicu te ukuhati u mlijeko. U ohlađenu kremu dodati 15 dag margarina. Izmiješati mikserom. Kremu namazati na kekse. Kolač preliti glazurom od čokolade.





ponedjeljak, 8. prosinca 2014.

Pereci


Sastojci

1 kg brašna ili brašna za dizana tijesta
1 kocka svježeg kvasca
1 žlica šećera
1/2 žlice soli
1 margarin
5 žlica vrhnja (najbolje je domaće)


Priprema:

Kvasac staviti da se diže s malo vode ili toplog mlijeka, žlicom brašna i žlicom šećera. Pomiješati brašno, otopljen margarin, vrhnje i kvasac te zamjesiti tijesto. Razvaljati na debljinu po želji (1-2cm) i kalupom za perece rezati perece. Slagati ih na lim na koji je stavljen papir za pečenje. Perec premazati jajem pomiješanim s malo mlijeka i posuti po želji (sa sezamom, kuminom, krupnom solju ili smjesom od 1 žlice brašna i 1/2 žlice soli razmućene s toliko vode da se može prskati perec).
Pereci se peku u zagrijanoj pećnici na 180*.





Buhtle (napuhnjače)


Sastojci

1 kvasac (svježi)
40 dag brašna za dizana tijesta
8 dag maslaca
2 žumanjka
1 jaje
5 dag šećera
2 dl mlijeka
1 limun
prstohvat soli

20 dag eurokrema ili pekmeza
5 dag maslaca za premazivanje


Priprema:

Kvasac izmiješati sa žlicom šećera, žlicom brašna i 1 dl toplog mlijeka. Pokriti i ostaviti na toplome da se diže (oko 5 min).
U brašno dodati šećer, žumanjke, jaje, limunovu koricu, sol, rastopljen maslac i kvasac koji se digao te na kraju toplo mlijeko (po potrebi-ne smije biti premekano). Mikserom (nastavak za tijesto) ili kuhačomtući tijesto dok se ne počne odvajati od posude. Zatim posudu pokriti krpom i ostaviti na toplome da se diže oko 1 sat. Dignuto tijesto razvaljati na dasci posuto brašnom i rezati na pravokutnike veličine otprilike 8x8 cm. Na svaki pravokutnik staviti žličicu eurokrema i saviti u kuglicu. Buhtle stavljati jednu do druge u lim (dobro je staviti papir za pečenje da se uhvate za dno lima). Složene buhtle premazati maslacem, pokriti krpom i ostaviti da se dižu oko pola sata. Peći u zagrijanoj pećnici na 200* ok 1/2 sata.




Fritule (Uštipci)

Sastojci

25 dag brašna
1 prašak za pecivo
1 vanilin šećer
 1 jogurt
2 jaja
1 dl ruma (ili manje)
grožđice (po želji)
1 jabuka
šećer za posipanje (po želji)
ulje za prženje


Priprema:

Izmiješati jaja, jogurt i vanilin šećer u jednoličnu smjesu. Tomu postupno dodavati brašno pomiješano s praškom za pecivo. Ovako pripremljenu smjesu ostaviti da kratko odstoji. Grožđice preliti rumom i također pustiti da odstoje. Prije prženja dodati naribanu jabuku (na najsitniji dio ribeže) i grožđice s rumom. Malom (čajnom) žličicom vaditi kuglice i pržiti ih u dobro zagrijanom ulju. Pržene fritule staviti na papir koji upija, posuti kristalnim šećerom i poslužiti tople.