Recepti jela i kolaca

srijeda, 10. prosinca 2014.

Panetone

Sastojci

350g brašna
120g šećera
50g maslaca
100g kvasca
3 žumanjka
150g grožđica
100g trešanja
limunova korica
narančina korica
malo soli
vode prema potrebi
kristalni šećer i šećer u prahu prema potrebi


Priprema:

Od kvasca, malo brašna, šećera i mlake vode umutimo smjesu koju pustimo na toplome da se digne. U brašno umiješamo dignuti kvasac, otopljeni maslac, žumanjke izmješane sa šećerom i sol. Po potrebi dolijevamo mlaku vodu, a gotovo tijesto pustimo da se diže 15 minuta. Trešnje operemo, odvojimo od koštica i narežemo na kockice. Grožđice namočimo u mlakoj vodi, procijedimo i zajedno s kockicama trešanja te ušećerenom limunovom i narančinom koricom izrezanom na kockice umiješamo u tijesto. Po želji možemo dodati bademe ili orahe. Tijesto stavimo u nauljeni duboki oblik, prekrijemo i pustimo dizati. Dignuto tijesto obložimo listićima maslaca i pečemo 10 minuta na temperaturi od 170*. Zatim temperaturu povećamo na 180* i pečemo još 40 minuta. Ohlađeni panetone pospemo kristalnim šećerom i šećerom u prahu.



Nema komentara: