Sastojci:
Tijesto:
500g secera
30g kvasca
2jaja
2 bijelanca
50g secera
100g maslaca
2dl mlijeka
1 vanili secer
limunova korica
Nadjev:
500g maka
1dl mlijeka
150g secera
1 vanili secer
limunova korica
50 g grozdica
2 zlice ruma
Priprema:
Kvasac rastopimo sa malo secera i toplog mlijeka pa povezemo sa malo brasna te smjesu stavimo na toplo da naraste.Dignutom kvascu dodamo brasno, jedan vanili secer, jaja, bijelanac, 50g secera, 50grama rastopljenog maslaca, limunovu koricu toplo mlijeko te umjesimo u tijesto.Od tjesta oblikujemo 2 hljepca koje pustimo da narastu.Mljeveni mak stavimo u kipuce mlijeko(1dl) dodamo secer , vanili secer, limunovu koricu i grozdice.Hljepce razvaljamo na 5mm debljine premazemo nadljevom savijemo i polozimo u lim premazan maslacem i posut brasnom.Kolac pustimo na toplome jos neko vrijeme premazemo ga uljem i stavimo u pecnicu na 180* jedan sat.Ohladenu makovnjacu pospemo secerom u prahu.
Nema komentara:
Objavi komentar