Recepti jela i kolaca

srijeda, 10. prosinca 2014.

Povetica

Tijesto

600g brašna - tip 400
2 jaja
20g kvasca
3 dl mlijeka
1 vanilin šećer
150g šećera
50g maslaca
limunova korica
malo soli

Nadjev

800g jabuka
200g oraha
50g grožđica
150g krušnih mrvica
100g maslaca
limunova korica
narančina korica
0,5 dl rakije
100 g šećera

Premaz

2 žumanjka

Priprema:

Kvasac izmiješamo s mlakim mlijkom i brašnom te ostavimo na toplom mjestu da se digne. U brašno umiješamo uzdignuti kvasac i ostale namirnice što smo ih pripremili za tijesto. Tijesto miješamo kuhačom dok se ne počne odljepljivati od nje, zatim ga pospemo s malo brašna i odložimo na toplo da se digne. Dignuto tijesto razvaljamo 8 mm debelo, premažemo ga pripremljenim nadjevom, odstranimo zadebljanje rubove i savijemo. Posveticu kružno složemo u nauljeni lim, po mogućnosti okrugli, i kratko pustimo da tijesto još malo naraste. Zatim ga premažemo žumanjcima razmućenima s malo vode. Posveticu pečemo na temperaturi od 170-180* oko 45 minuta.

Nadjev
Oguljene jabuke izribamo na krupne rezance, dodamo samljene orahe, grožđice, naribanu limunovu i narančinu koricu, krušne mrvice propržene na maslacu, šećer i rakiju te sve dobro izmiješamo.




Nema komentara: