Recepti jela i kolaca

ponedjeljak, 8. prosinca 2014.

Pereci


Sastojci

1 kg brašna ili brašna za dizana tijesta
1 kocka svježeg kvasca
1 žlica šećera
1/2 žlice soli
1 margarin
5 žlica vrhnja (najbolje je domaće)


Priprema:

Kvasac staviti da se diže s malo vode ili toplog mlijeka, žlicom brašna i žlicom šećera. Pomiješati brašno, otopljen margarin, vrhnje i kvasac te zamjesiti tijesto. Razvaljati na debljinu po želji (1-2cm) i kalupom za perece rezati perece. Slagati ih na lim na koji je stavljen papir za pečenje. Perec premazati jajem pomiješanim s malo mlijeka i posuti po želji (sa sezamom, kuminom, krupnom solju ili smjesom od 1 žlice brašna i 1/2 žlice soli razmućene s toliko vode da se može prskati perec).
Pereci se peku u zagrijanoj pećnici na 180*.





Buhtle (napuhnjače)


Sastojci

1 kvasac (svježi)
40 dag brašna za dizana tijesta
8 dag maslaca
2 žumanjka
1 jaje
5 dag šećera
2 dl mlijeka
1 limun
prstohvat soli

20 dag eurokrema ili pekmeza
5 dag maslaca za premazivanje


Priprema:

Kvasac izmiješati sa žlicom šećera, žlicom brašna i 1 dl toplog mlijeka. Pokriti i ostaviti na toplome da se diže (oko 5 min).
U brašno dodati šećer, žumanjke, jaje, limunovu koricu, sol, rastopljen maslac i kvasac koji se digao te na kraju toplo mlijeko (po potrebi-ne smije biti premekano). Mikserom (nastavak za tijesto) ili kuhačomtući tijesto dok se ne počne odvajati od posude. Zatim posudu pokriti krpom i ostaviti na toplome da se diže oko 1 sat. Dignuto tijesto razvaljati na dasci posuto brašnom i rezati na pravokutnike veličine otprilike 8x8 cm. Na svaki pravokutnik staviti žličicu eurokrema i saviti u kuglicu. Buhtle stavljati jednu do druge u lim (dobro je staviti papir za pečenje da se uhvate za dno lima). Složene buhtle premazati maslacem, pokriti krpom i ostaviti da se dižu oko pola sata. Peći u zagrijanoj pećnici na 200* ok 1/2 sata.




Fritule (Uštipci)

Sastojci

25 dag brašna
1 prašak za pecivo
1 vanilin šećer
 1 jogurt
2 jaja
1 dl ruma (ili manje)
grožđice (po želji)
1 jabuka
šećer za posipanje (po želji)
ulje za prženje


Priprema:

Izmiješati jaja, jogurt i vanilin šećer u jednoličnu smjesu. Tomu postupno dodavati brašno pomiješano s praškom za pecivo. Ovako pripremljenu smjesu ostaviti da kratko odstoji. Grožđice preliti rumom i također pustiti da odstoje. Prije prženja dodati naribanu jabuku (na najsitniji dio ribeže) i grožđice s rumom. Malom (čajnom) žličicom vaditi kuglice i pržiti ih u dobro zagrijanom ulju. Pržene fritule staviti na papir koji upija, posuti kristalnim šećerom i poslužiti tople.





Čajni kolač

Sastojci

Biskvit
2jaja
150 g šećera
250 g brašna
1/2 praška za pecivo
prstohvat cimeta
125 ml mlijeka
30 g mekanog maslaca
50 g nasjeckanih orašastih plodova (orasi, bademi, lješnjaci)
10 dag ušećerenog (kandiranog) voća

Glazura
10 dag čokolade za kuhanje
3 žlice šećera
3 žlice vode
1 žlica margarina
10-tak polovica oraha


Priprema:

Odvojiti bjelanjke od žumanjaka. Bjelanjke istući u čvrst snijeg, a žumanjke izmiješati sa šećerom. Pomiješati brašno s praškom za pecivo i dodati smjesi od žumanjaka. Orašaste plodove i ušećereno voće također dodati smjesi. Na kraju dodati mlijeko, maslac, cimet i snijeg od bjelanjaka. Tijesto staviti u kalup (20x10x7cm) i peći  u zagrijanoj pećnici. Kako se ne bi previše zapeklo, nakon 10 minuta pečenja odozgo staviti foliju. Ohlađen kolač preliti čokoladnom glazurom. Polijevati kolač počevši od sredine tako da se čokolada prelijeva po rubu kolača. Odmah po površini kolača poslagat orahe.






Tufahije

Sastojci

6 jabuka
10 dag šećera
10 dag oraha
1 dl mlijeka
1 rebro čokolade za kuhanje
šlag po želji


Priprema:

Jabuke oguliti i izdubiti im sredinu. U veću posudu staviti da ključa voda sa šećerom te dodati jabuke. Ostaviti da se kuhaju (ne smiju se raskuhati). Kada su jabuke gotove, izvaditi ih malo da se ohlade. Mlijeko skuhati i njime popariti orahe te dodati šećer po želji. Može i malo ruma (nije nužno). Smijesom od oraha puniti jabuke i odozgo naribati čokoladu. Jabuke staviti u lim i peći 10-ak minuta na 170*. Izvaditi pečene jabuke i po želji ukrasiti šlagom.




Išleri

Sastojci

Tijesto
35 dag brašna
15 dag šećera u prahu
18 dag margarina
7 dag mljevenih oraha
1 jaje
1 žumanjak
1 žlica kakaa

marmelada po izboru 
10 dag čokolade za kuhanje
čokoladne mrvice


Priprema:

Izraditi margarin i brašno koje je pomiješano s praškom za pecivo i kakaom. Dodati jaje, žumanjak, šećer i orahe te zamijesiti tijesto. Malenom čašicom za rakiju rezati kružiće i slagati ih na lim. Peći u zagrijanoj pećnici na 180*. Ostaviti da se ohlade. Marmeladom lijepiti po dva ohlađena kružića. Svaki kolačić umočiti u rastopljenu čokoladu i posuti čokoladnim mrvicama.




Sladole-kolač

Sastojci

5 bjelanjaka
250 dag šećera

10 korneta za sladoled
10 dag čokolade (otopiti na pari s malo maslaca i žlicom vode)


Priprema:

Bjelanjke i šećer tući na pari dok se ne dobije kompaktna smjesa. Kornete puniti kremom od bjelanjaka i šećera. Svaki kornet umočiti u čokoladu. Ostaviti u hladnjaku.





Rolada s banankom

Sastojci

Krema
2 jaja
20 dag šećera

10 dag margarina 
25 dag keksa Petit Beurre (mljevenih)


1 list oblatne- navlažiti vodom ili mlijekom

6-7 bananka


Priprema:

Rastopiti na laganoj vatri jaja i šećer te dodati margarin i kekse. Miješati dok se dobije jednolična smjesa. Na oblatnu tanko namazati kuhanu kremu. Uz rub poslagati bananko i uviti oblatnu u vlažnu krpu. Ostaviti u hladnjaku da se ohladi i stegne. Rezati na tanke ploškice.






Šarlota

Sastojci

Biskvit
4 jaja
4 žlice šećera
4 žlice brašna
1/2 praška za pecivo
pekmez po želji (jagoda ili višnja)

Krema
0,5 l slatkog vrhnja
1 Želatina fix


Priprema:

Žumanjke razmutiti sa šećerom. Dodati brašno pomiješano s praškom za pecivo. Na kraju dodati snijeg od bjelanjaka. Ispeći biskvit. Uviti ga kao roladu i ohlađenog namazati pekmezom. Rezati na tanke ploške. Dva pudinga od jagode skuhati u 0,5 l mlijeka i ohladiti. Ohlađeno izmiješati mikserom i pomiješati s tučenim slatkim vrhnjem. Vrhnje istući sa želatinom. 20 dag jagoda izrezati na sitne komadiće. Okruglu posudu premazati maslacem i u nju slagati izrezanu roladu. Kada se sve popuni, uliti  smjesu od pudinga i vrhnja. U sredinu staviti jagode. Kolač spremiti u hladnjak. Nakon par sati izvaditi kolač i preokrenuti na pladanj.





Čokoladne kuglice

Sastojci

25 dag keksa
10 dag šećera u prahu
14 žlica kuhane kave
1 dl ruma
10 dag rastopljene čokolade
10 dag mljevenih oraha
1 žlica kakaa

Priprema:

Pomiješati mljevene kekse, šećer, orahe, kakao s kuhanom kavom, rumom i otopljenom čokoladom. Od dobivene smjese praviti kuglice veličine oraha. Svaku kuglicu uvaljati u šećer, čokoladne mrvice ili orahe (po želji).





Ledeno nebo

Sastojci

Tijesto
7 bjelanjaka
7 žlica šećera
7 žlica brašna
1/2 praška za pecivo
1 dl mlijeka

Krema
7 žumanjaka
7 žlica šećera
6 žlica brašna
3 vanilin šećera
7 dl mlijeka
25 dag margarina

Premaz
4 dl slatkog vrhnja
2 Kremfixa (učvršćivač za tučeno slatko vrhnje)


Priprema:

Bjelanjke istući u čvrst snijeg i lagano dodavati šećer te dalje miješati. Na kraju dodati brašno pomiješano s praškom za pecivo. Peći na 150*. Pečen biskvit preliti decilitrom prokuhanog mlijeka. Razmutiti žumanjke s objema vrasta šećera, brašnom i s malo mlijeka te sve ukuhati u preostalom mlijeku. Kuhanu kremu ohladiti i dodati pjenasto izrađeni margarin. Pečen kolač namazati kremom, a na kremu staviti tučeno slatko vrhnje s Kremfixom.






Muffini

Sastojci

30 dag brašna
10 dag škrobnog brašna
1 žlica kakaa
2 jaja
1/2 prašak za pecivo
15 dag šećera
10 dag margarina (omekšanog)
2 dl mlijeka

Priprema:

Pomiješano brašno, kakao i prašak za pecivo u jednoj posudi, a u drugoj sve ostale sastojke. Obje smjese spojiti i kratko promiješati žlicom. u smjesu se mogu dodati grožđice, orasi ili naribana čokolada (sve po želji).
Prije stavljanja u pećnicu kolačići se mogu posuti čokoladnim mrvicama. Košarice puniti do pola i peći 20- ak minuta na 170*.





Mrežasta pita sa sirom

Sastojci

Tijesto
3 šalice (od bijele kave) glatkog brašna
1 šalica šećera
1 žličica praška za pecivo
25 dag margarina
2 jaja
1 bjelanjak
1 vanilin šećer
marmelada od šljiva

Nadjev
1 svježi sir (500-600g)
5 bjelanjaka
10 dag šećera
1 vanilin šećer
limunova korica

Priprema:

Zamjesite tvrđe tijesto. Podjelite ga na dva dijela (jedan dio mora biti dvostruko veći). Na dasci ili podlozi obilato posutoj brašnom razvaljati veći dio tijesta i staviti u lim posut brašnom ili na papir za pečenje. Tijesto tapkati rukama na način da prekrije cijelo dno. Pripremljeno tijesto namazat pekmezom ili marmeladom. Na namaz staviti nadjev. Nadjev se priprema tako da se razmute bjelanjci i dodaju ostali sastojci te se sve izmješa mikserom. Manji dio tijesta tanko se razvuče i nareže na tanke trakice koje se slože po nadjevu (poprečno ili uzdužno) ostavljajući jednaki razmak. Preostale žumanjke od nadjeva lagano razmutiti i kistom premazati složene trake tijesta. Peći na 180* oko 35 minuta.





Gumeni kolač

Sastojci

1 bjelanjak 
20 dag šećera u prahu
20 dag šećera
2 želatine

kokosovo brašno
ekstrat po želji

Priprema:

Bjelanjke dobro istući i u to dodati 20 dag šećera u prahu (mora biti čvrsto).
U 1,5 dl vode skuhati 20 dag običnog šećera. U vruć sirup dodati ekstrakt u boji. Razmutiti želatinu u 1 dl vode i lagano zagrijati na peći. U snijeg ulijevati sirup i stalno tući. Uliti želatinu i dalje tući. Lim posuti kokosovim brašnom, izliti smjesu i staviti 1 sat u frižider.
Kalupima praviti razne oblike i svaki uvaljati u kokos.




Kolač od ribiza

Sastojci

Biskvit
4 jaja
4 žlice šećera
4 žlice brašna
1/2 praška za pecivo
10 dag oraha
1 dl mlijeka

Krema
0,5 l vrhnja za šlag
2 tekuća jogurta
1 želatina fix
25 dag ribiza

Priprema:

Žumanjke razmutiti sa šećerom, dodati brašno pomiješano s praškom za pecivo. Na kraju dodati snijeg od bjelanjaka. Orahe preliti vrućim mlijekom. Vrhnje razmutiti sa želatinom i dodati 2 jogurta. Tući do željene čvrstoće. U kremu na kraju dodati ribiz. Kremom namazati biskvit i po želji išarati rastopljenom čokoladom.




Prutici od kokosa

Sastojci:

1dl vode
30dag secera
12dag margarina
25dag mljevenih keksa
10dag kokosa
1dl ruma


Glazura:

10dag cokolade
3 zlice secera
3 zlice vode
1 zlica margarina



Priprema:

Secer zakuhat u vodi.Maknut s vatre, dodat margarin i mjesati.Kad se otopi, umjesat mljevene kekse i kokos.Smjesu staviti u kalup namazan uljem ili manji lim.Pricekat da se ohladi pa preliti glazurom od cokolade.




Svekrvin kolac

Sastojci:

Biskvit:

6 bjelanjaka
20dag secera
15dag mljevinh oraha
2 zlice mrvica
1 prasak za pecivo


Krema:

7dl mlijeka
6 zumanjaka
15dag secera
2 zelatine
7 zlice vode
1l vrhnja za slag
1kgmarelica ili veliki kompotod marelice



Priprema:

Od bjelanjaka i secera napravit cvrsti snjeg.Neprestalno mjesajuci, dodavati zlicu po zlicu oraha.Na kraju dodati mrvice i prasak za pecivo.Stavitti u kalup oblozen papirom za pecenje i peci na 180-200* 15-20 minuta.Ohladiti.Od 7dl mlijeka odvojiti 4 zlicepa razmutiti sa zumanjcima i secerom.Ostatak mljeka zakuhati, sklonit sa vatre  i dodati smjesu sa zumanjcima.Vratit na vatru i jos 1-2 min neprestano mjesajuci.Zelatinu razmutit u 7 zlica vode pa dodati  u napola ohladenu kremu.1/2 l vrhnja za slag izraditi u to dodati kremu i sve tuci, jos 1-2 min.Marelicu narezat kocke.Ohladen biskvit premazat polovicom kreme na kremu slozit kockice marelice, a a na njih staviti ostatak kreme.Cijeli kolac premazat sa 1/2l  izradenog vrhnja za slag.Ukrasit po zelji.Umjesto marelica moze se upotrijebit bilo koje sezonsko voce.



nedjelja, 7. prosinca 2014.

Kumina torta

Sastojci

Biskvit
14 jaja
35 dag oraha (28 dag mljevenih, 7 dag narezanih na komadiće)
50 dag čokolade za kuhanje
28 dag šećera

Krema
6 žumanjaka
10 žlica šećera u prahu
15 dag mljevenih oraha
1,5 dl mlijeka
10 dag čokolade za kuhanje
20 dag maslaca
1 naranča

Priprema:

Čokoladu sitno naribati. Žumanjke razmutiti sa šećerom pa dodati orahe i izrađene bjelanjke. Smjesu prepoloviti i peći dvije kore u većem kalupu za torte na 200* 30-45 minuta. Žumanjke i šećer tući 20- ak minuta, sve dok se potpuno ne sjedine u jednoličnu kremu. Mlijeko prokuhati. Vrućim mlijekom preliti  mljevene orahe. Ohladiti. U kremu od žumanjaka dodati ohlađene orahe i sitno naribanu čokoladu. Na kraju dodati izrađen maslac i sve sjediniti. Svaku koru natopiti iscjeđenim narančinim sokom i premazati kremom.
Na kraju cijelu tortu premazati kremom i odozgo posuti mljevenim orasima.



Anabela

Sastojci

1 l mlijeka + 2 dl za natopiti kekse
4 pudinga od vanilije
16 žlica šećera
1 margarin
10 dag čokolade
1 kutija keksa Petit Beurre
1 kutija piškota
2 kutije keksa Jaffa
4-5 banana
1/2 l vrhnja za šlag


Priprema:

Od litre mlijeka odvojiti 1 dl pa pomiješati  s pudingom i šećerom. Ostatak mlijeka staviti da proključa, skloniti s vatre, dodati pudinge pa sve skupa kuhati 1 minutu neprestano miješajući pjenjačom. Kremu ostaviti da se ohladi, dodati izrađen margarin i podijeliti na dva dijela. U jedan dio kreme dodati otopljenu i ohlađenu čokoladu. U toplom mlijeku natopiti kekse Petit i složiti ih u kalup za kolač srednje veličine. Na kekse staviti 1/2 žute kreme, piškote također natopljene u mlijeku, 1/2 crne kreme, banane narezane na ploške, ostatak žute kreme, na koju se slože keksi Jaffa te na kraju završiti ostatkom crne kreme. Cijeli kolač premazati vrhnjem za šlag..








Mačje oči

Sastojci

Bisvit
5 jaja
4 žlice šećera
3 žlice brašna
2 žlice kakaa

Krema
15 dag čokolade za kuhanje
15 dag šećera
3 jaja
20 dag margarina

6-7  banana

Priprema:

Razmutiti žumanjke sa šećerom, dodati prosijanu smjesu brašna i kakaa te snijeg od bjelanjaka. Smjesu uliti u kalup širine pećnice obložen papirom za pečenje. Peći 20-ak minuta na 180*. S još vrućeg biskvita skinuti papir, staviti ga na kuhinjsku krpu i tako smotati u roladu. Ostaviti da se ohladi. Čokoladu otopiti na pari i u to dodati šećer i izrađena jaja. Kuhati na pari dok  se smjesa ne zgusne. Kremu dobro ohladiti pa joj dodati izrađen margarin. Maknuti krpu s biskvita i vratiti ga u prvobitan položaj. Namazati ga polovicom kreme. Na oba duža kraja biskvita složiti cijele bananae i obje strane (s bananama) saviti prema sredini. Roladu premazati ostatkom kreme.






Brza ljetna torta

Sastojci

1 gotov biskvit za voćnu tortu

Krema
4 dl mlijeka
1 puding od vanilije
4 žlice šećera

1 veći kompot od marelice
1/2 vrhnja za šlag


Priprema:

Puding skuhati i još vrućim preliti biskvit.
Na ohlađen puding složiti ocijeđene marelice koje su na kriške.
Cijelu tortu premazati razmućenim šlagom.




Torta od krušaka

Sastojci

Tijesto
200 g margarin
170 g šećera
1 vanilin šećer
3 žličice arome ruma
prstohvat soli
4 jaja
200 g brašna
2 žličice praška za pecivo
50 g mljevenih lješnjaka
100 g naribane čokolade
1 veći kompot od kruške
1/2 l vrhnja za šlag

Priprema:

Izraditi margarin sa šećerom i vanilin šećerom. Dodati rum, sol i izrađene žumanjke. Bjelanjke posebno istući pa dodati u smjesu sa žumanjcima. Polako dodavati brašno. Na kraju dodati lješnjake i čokoladu. Tijesto uliti u kalup za torte s odvojivim obručem. Kruške iz kompota ocijediti i narezati na kockice pa rasporediti po tijestu tako da rub ostane slobodan. Peći oko 40 minuta na 180*. Kada je torta pečena, odvojiti obruč i ostaviti tortu da se ohladi. Ohlađenu tortu premazati šlagom i ostaviti u hladnjaku nekoliko sati da se ohladi.




Preljevna čokoladna torta

Sastojci

Biskvit
4 jaja
24 žlice šećera
2 žlice kakaa
26 žlica mlijeka 24 žlica brašna
2 praška za pecivo
nekoliko kapi ulja

Krema
1 l mlijeka
5 žlica šećera
250 g margarina
200 g čokolade za kuhanje
200 g mljevenih oraha
malo ruma
1/2 l vrhnja za šlag

Priprema:

Od navedenih sastojaka napraviti dva biskvita.
Za svaki biskvit razmutiti 2 jaja s 12 žlica šećera i dodati 12 žlica brašna s 1 praškom za pecivo i 1 žlicom kakaa. Na kraju dodati 13 žlica mlijeka s par kapi ulja. Biskvite peći u kalupu za tortu na 200* u prethodno zagrijanoj pećnici. Svaki ohlađeni biskvit prerezati vodoravno na dva dijela tako da se dobiju 4 kore. Mlijeko zakuhati, skinuti s vatre i dodati šećer, margarin, čokoladu i orahe te kuhati još minutu-dvije na najslabijoj vatri. Okruglu posudu malo veću od kalupa obložiti folijom. Na dno staviti jednu koru, poprskati je rumom pa preliti vrućom kremom. Tako slagati do kraja. Završiti korom. Ostaviti po noći u hladnjaku. Ne poklapati. Sutradan staviti na pladanj i premazati šlagom.






Sladoled torta

Sastojci

Biskvit

10 bjelanjaka
10 žlica šećera 
10 dag brašna
1 prašak za pecivo
2 dl mlijeka
2 vanilin šećera

Krema

10 žumanjaka
8 dl mlijeka
26 žlica šećera
2 pudinga od vanilije
2 pudinga od čokolade
10 dag čokolade za kuhanje
250 g margarina
1/2 l slatkog vrhnja


Priprema:

Biskvit
Bjelanjke istući sa šećerom i dodati brašno pomiješano s praškom za pecivo. Peći u kalupu zagrijanoj pećnici  20-ak minuta na 180*. Tek pečen biskvit preliti 2 dl toplog mlijeka u kojem se otope 2 vanilin šećera. Ostaviti biskvit da potpuno upije mlijeko. 

Žuta krema
 5 žumanjaka razmutiti s 13 žlica šećera i 2 pudinga od vanilije. Od 4 dl hladnog mlijeka odvojiti 2-3 žlice i pomiješati ih sa smjesom od žumanjaka, a ostatak mlijeka zakuhati. Prokuhano mlijeko maknuti s vatre, dodati smjesu od žumanjaka brzo miješajući i vratiti na najslabiju vatru na 1-2 minute. U ohlađenu kremu dodati 1/2 izrađenog margarina.

Crna krema
Rastopiti 10 dag čokolade za kuhanje. 5 žumanjaka razmutiti s 13 žlica šećera i 2 pudinga od čokolade. U to dodati rastopljenu čokoladu i 5 žlica hladnog mlijeka koje treba odvojiti od 4 dl mlijeka.Ostatak mlijeka zakuhati, skloniti s vatre i polako dodati smjesu s žumanjcima brzo miješajući. Vratiti na najslabiju vatru na 1 minutu. U ohlađenu kremu dodati 1/2 izrađenog margarina. Na hladan biskvit izliti crnu i potom bijelu kremu, a na sve to razmućeno slatko vrhnje. Držati u hladnjaku do posluživanja.






Rođendanska torta

Sastojci:

Biskvit

12 žlica hladne vode
10 žlica šećera
12 žlica brašna
1 prašak za pecivo

Krema

1 l mlijeka
140 g šećera
6 žlica brašna
1/4 margarina
2 vanilin šećera
200 g mljevenih 
lješnjak
1 kg banana
1 kg kivija
1 l vrhnja za šlag
1 limun


Priprema:

Pjenasto razmutiti jaja sa šećerom, dodati brašno pomiješano s praškom za pecivo i polako dodavati vodu. Smjesu podijeliti  na dva dijela i peći dvije kore 20-ak minuta na 180* u prethodno zagrijanoj pećnici. Brašno i šećer izmiješati s malo mlijeka . Ostatak mlijeka zakuhati pa dodati brašno i kuhati dok se ne zgusne. Ohladiti i zatim dodati izrađen margarin. Kremu podijeliti na dva dijela. U jedan dodati vanilin šećer , a u drugi lješnjake. Na jedan biskvit složiti banane izrezane na kolutiće, banane poprskati limunovim sokom (da ne pocrne), na njih staviti kremu s lješnjacima i potom drugi biskvit. Na njega složiti kivi izrezan na kolutiće  pa kremu s vanilin šećerom. Ostavit u hladnjaku da se stegna barem 2-3 sata i onda cijelu tortu premazati vrhnjem za šlag.





Torta bez jaja

Sastojci:

900g keksa petit
2-3kg banana
2 vanili secera
100g cokolade za kuhanje
200 g mljevenih oraha
250g margarina
200g secera
8 zlica brasna
1,5l mlijeka


Priprema:


U 1,5l mlijeka kuhati 200 g šećera i 8 žlica brašna dok se ne zgusne, U ohlađenu kremu dodati 250 g margarina i potom je podjeliti na tri dijela. U prvi dio dodati 2 vrećice vanilin šećera, a u drugu 100 g čokolade za kuhanje rastopljene na pari, a u treći dio 200 g mljevenih oraha. U kalup obložen folijom slagati red keksa natopljenih u mlijeku, pola kreme s vanilin šećerom, banane narezane na kolutiće te ostatak kreme s vanilin šećerom. Ponovo red namočenih keksa, pola kreme s čokoladom, banane i drugu polovicu kreme. Tako i s trećom kremom s orasima. Pokriti folijom i ostaviti u hladnjaku po noći te ujutro premazati šlagom. Torta se može praviti u raznim oblicima.




Orasi s cokoladnom kremom

Sastojci:


Biskvit:

24dag brasna
19dag margarina
2dag secera u prahu
10dag mljevenih oraha
1 prasak za pecivo
50-tak kalupa u obliku oraha ili drug.



Krema:


4 zumanjka
4 zlice secera u prahu
25dag margarina
25dag otopljene cokolade za kuhanje



Priprema:

Brasno promjesat s praskom za pecivo, margarinom i secerom.Dodati mljevene orahe dobro promjesat i  pustit da odstoji pola sata.U meduvremenu male kalupe premazati maslacem i malo pobrasnit.Tijesto uliti u kalupe i peci vec u zagrijanoj pecnici na 180-200* dok ne porumene.Ohladiti.Zumanjke razmuti sa secerom i dodati vruce otopljenu cokoladu.Dobro promjesat i ohladit.U ohladenu smjesu dodat izraden margarin.Kremu sjedinit pa njome mazati po dvije polovice:oraha:




Raffaello

Sastojci:

400g secera
2dl vode
250g margarina
400g mlijeka u prahu
200g kokosovog brasna plus 150 za ukras
60-tak komasa cijelih ljesnjaka




Priprema:

Vodu i secer zakuhati maknut sa vatre i ohladit par min te potom umjesat margarin.Brzo mjesat da se margarin sto prije otopi.Potom polako dodavat mlijeko u prahu pomjesano s kokosom.Smjesu izmjesat i ostavit u hladnjaku da se dobro ohladi.Iz ohladene smjese izradit kuglice (60-tak komada) u svaku utisnuti ljesnjak te ih na kraju uvaljat u kokosovo brasno.





Tortice s kokosom

Sastojci:

Biskvit:

4 jaja
6 zlica vode
10 zlica brasna
10 zlica secera
4 zlice kakaa
1 prasak za pecivo



Krema:

5dl mlijeka
2 zlice brasna
3 zlice gustina
5 zlica secera
20dag margarina


Glazura:


10dag cokolade
7dag margarina




Priprema:


Pijenasto izraditi jaja i secer, polako dodavati vodu i poto brasno promjesano s praskom za pecivo i kakaom.Tijesto peci u predhodno zagrijanoj pecnici na 200* u limu oblozenom papirom za pecenje.Od mlijeka odvojiti 10 tak zlica i pjenasto ih razmutit s brasnom gustinom i secerom.Ostatak mlijeka prokuhati maknut s vatre polako umjesat smjesu s brasnom vratit na vatru i kuhti na najslabijoj vatri 10-tak min.U ohladenu pjenu dodati pjenasto izraden margarin.Iz biskvita okruglim kalupom rezati tortice.Svaku torticu vodoravno prerezat po pola.Jednu polovicu premazat kremom i poklopit drugu polovicu.Svaku gotovu torticu prematat kremom i izvana potom uvaljati u kokosovo brasno  i na kraju gornju stranu svake tortice premazat cokoladnom glazurom.





Lambada

Sastojci:

Biskvit:

6 jaja
15dag secera
15dag brasna
1 kutija petit keksa
2dl mlijeka


Zuta krema:

1l  gustog soka od narande
3 pudinga od vanilije
7 zlica secera


Bijela krema:

6 zlica secera
6 zlica brasna
5dl mlijeka
25dag margarina


Glazura:

10dag cokolade
7dag margarina




Priprema:


Zumanjke i secer pjenasto izradite i polako dodavat brasno.Na kraju lagano umjesat cvrst snjeg od bjelanjaka.Peci u predhodno zagrijanoj pecnici na 180*oko pola sata.U sok razmutit puding i secer te sve zajedno prokuhati.Vrucom kremom prelite biskvit.Od mlijeka odvojiti nekoliko zlica mlijeka i promjesat sa brasnom i secerom.Ostatak mlijeka zakuhati dodati smjesu s brasnom i kuhat 1 min.U ohladenu kremu dodati pjenasto izraden margarin.Pecen biskvit prelit vrucom zutom kremom , a na nju slozit kekse natopljene u mlijeko.Ostavit da se ohladi.Na ohladen kolac mazati bijelu kremu a potom ga prelit glazurom od cokolade.






Jaje na oko

Sastojci:

Biskvit:

6 jaja
12 zlica hladne vode
10 zlica secera
12 zlica brasna
1 prasak za pecivo


Krema:

6dl mlijeka
5 zlica secera
2 pudinga od vanilije
2dl kiselog vrhnja
1 veci kompot od marelica
2 svjetla preljeva za tortu


Priprema:


Zumanjke izradit sa secerom, dodat brasno sa praskom za pecivo i vodu.Na kraju dodati izradene bjelanjke i sve skupa izmjesati.Peci u velikom limu 15-tak min na 200*.Puding sa secerom skuhati u mlijeku i ostavit da se ohladi.U ohladen puding dodati vrhnje neprestalno mjesajuci da se zgruda.Kremu staviti na ohladen biskvit a po kremi slozit  polovice marelica koje su pravilno razmaknute tako da na svaakoj kocki kolaca kad se bude rezao bude jedna polovica marelice.Cijeli kolac preli preljevom za tortu  koji se kuhaju prema uputsvima.




Boem kocke

Sastojci:

Biskvit:

10 bjelanjaka
40dag secera
10dag secera
10dag cikolade u prahu
5dag kakaa
15dag brasna
15 mljevenih oraha


Krema:

10 zumanjaka
30dag secera
10dag brasna
5dl mlijeka
12,5dag margarina
10dag cokolade


Glazura:

10dag cokolade
4 zlice ulja



Priprema:

Bijelanjke sa secerom istuci u cvrsti snjeg, postepeno dodavat secer te lagano umjesat cokoladu u prahu brasno i orahe.Smjesu podjelite na tri jednaka dijela.Lim okrenite naopacke, oblozi papirom za pecenja i ispeci tri kore.Cokoladu i ulje otopiti na pari i ostaviti na toplom.Zumanjke pjenasto zamutiz sa secerom , dodat brasno i 10 zlica mlijeka.Ostatak mlijeka zakuhati maknut s vatre umjesat smjesu sa zumanjcima vratit na vatru i kuhat nekoliko min.Kremu dobro ohladiti i u nju dodati pjenasto izraden margarin.Odvojit 1/3 kreme te  u to dodati otopljenu i ohladenu cokoladu.Prvu koru premazat zutom kremom, na nju stavit drugu koru koja se premaze crnom kremom na to trecu koru i na kraju zutu kremu.Zutu kremu prelite cokoladnom glazurom.





Kinder pingui

Sastojci:

Biskvit:

4jaja
10,5 zlica secera
4 zlice ulja
1 puding od cokolade
2 zlice kakaa
1/2 praska za pecivo



Krema:

1l slatkog vrhnja
5dag margarina
2 slice secera
10dag cokolade



Priprema:

Razmutit zumanjke sa pudingom i secerom, dodat ulje, brasno s praskom za pecivo i kakao.Na kraju dodati snjeg od bjelanjaka.Peci u zagrijanoj pecnici na 180* 30-tak minuta.Ohladen biskvit prepolovit.Od vrhnja napravit cvrsti snjeg.Margarin, secer i cokoladu otopit i napola ohladit.Prvu polovicu biskvita premazat sa pola vrhnja, na vrhnje namazat polovicu cokoladne smjese, zatim ostatak vrhnja i zavrsit drugu polovicu biskvita.Biskvit preliti ostatkom cokolade.




subota, 6. prosinca 2014.

Kolac na metar

Sastojci:

Tijesto:

4 jaja
25dkg brasna
25dag secera
1.5dl ulja
1,5dl vode
1 prasak za pecivo
2 zlice kakaa


Krema:

4dl mlijeka
2 pudinga od vanilije
20dag secera
20dag margarina  



Glazura:

10dag cokolade
3 zlice vode
3 zkice secera
1 zlica margarina



Priprema: 

Zamutimo zumanjke sa secerom, dodati izradeno bjelanjke  i brasno s praskom za pecivo.Na kraju lagano umjesat ulje i vodu.Dobivenu smjesu podjelimo na dva dijela.Ujednu dodati 2 zlice kakaa.Dva kalupa za srneci hrbac nauljiti i posuti brasnom.Svaku smjesu uliti u jedan kalup i peci u zagrijanoj pecnici na180*.Ispeceni biskvit ostavite da se ohladi, svaki izezan ana ploske po utorima  koji su nastali pecenjem u kalupu.Otopite cokoladu vodu i secer dodati margarin i zagrijat do kljucanja.Nekoliko minuta ohladi i preli kolac.Secer puding i 10 zlica mlijeka izmjesati, a ostatak mlijeka zakuhati.Kipuce mlijeko maknut sa vatre, dodati smjesu sa pudingom i kratko kuhati na najslabijoj vatri neprestalno mjesajuci.Kremu ohladiti i potom dodat pjenasto izraden margarin.Kremom namazati jednu bijelu plosku biskvita samo sjedne strane na kremu zaljepiti crnu ploskui tako dalje slagati bjela ploska crna ploska i izmedu njih krema.Dolje treba okrenuti ravni dio biskvita.Sloziti tako da nastane dug kolac ili podjeliti na dva kraca.Izvana kolac namazati kremom a kremu preliti glazurom od cokolade.







Domace krafne

Sastojci:

1 jaje 
2 zumanjka
1dl ulja
1 zlica soli
1 zlica secera
1l mlijeka
1 1/2kg ostrog brasna
1 svjezi kvasac



Priprema:

Razmutiti jaje, zumanjke i secer, a zatim dodati sol ulje i mlijeko sve mjesajuci s kuhacom.Na kraju dodati brasno sa sitno izmrvljenim kvascom.Mjesati kuhacom sve sastojke sok
se tijesto ne pocne odvajati od posude.Staviti tjesto na radnu povrsinu posutu brasnom, valjkom razvuc tijesto i okruglim kalupom vaditi krugove.Krafne ostaviti oko sat vremena da odstoje.Kad se dignu peci ih u vecoj kolicini zagrijanog ulja.Pecene krafne posut secerom u prahu.




 

Trostruki užitak

Sastojci:

6 jaja
45 dag šećera
15 dag oraha
3 dag brašna
2 dag krušnih mrvica
2 pudinga od vanilije
7 dl mlijeka
10 dag čokolade za kuhanje + sitno naribane za ukras
2 dl skuhane crne kave
1/2 kutije keksa Petit Beurre
250 g margarina

Priprema

Biskvit:

Od 6 bjelanjaka i 20 dag šećera napraviti čvrsi snijeg. Dodati 15 dag oraha, 3 dag brašna 2 dag krušnih mrvica te sve promiješati jako brzo. Peči na 150* u već zagrijanoj pećnici.

Krema:

6 žumanjaka izraditi s 25 dag šećera i 2 pudinga od vanilije. Zakuhati 7 dl mlijeka, skinuti s vatre, polako dodavati smjesu sa žumanjcima brzo miješajući te na kraju vratiti na laganu vatru minutu-dvije stalno miješajući. U ohlađenu kremu dodati izrađen margarin pa kremu podjeliti na dva jednaka dijela. U jednu polovicu kreme dodati 10 dag otopljene čokolade. Žutu kremu mazati na ohlađen biskvit , na nju složiti kekse namočene u crnu kavu, a na kekse smeđu kremu. Smeđu kremu posuti sitno naribanom čokoladom za kuhanje.








Kolač s kavom

Sastojci

Biskvit:

6 jaja
250 g šećera
3 žlice mlake vode
1 dl ulja
14 dag brašna
3 žlice gustina
1 prašak za pecivo
2 žlice kakaa
1 velika šalica kuhane crne kave

Krema:

4 jaja
1 vanilin šećer
2 žlice brašna
2 dl mlijeka
200 g šećera + 6 žlica
1/2 margarina


Priprema:

Izraditi žumanjke sa šećerom, dodati vodu i ulje, a na kraju žlicu po žlicu dodavati brašno pomiješano s praškom za pecivo , gustinom i kakaom. Na kraju dodati čvrsti snijeg od bjelanjaka. Peći na 180* u prethofno zagrijanoj pećnici. Ohlađen biskvit vodoravno prerezati na dva dijela.
Razmutiti 4 žumanjka s vanilijim šećerom, brašnom, s 200 g šećera i polako dodavati mlijeko. Staviti da ključa na laganoj vatri uz stalno miješanje. Kada proključa, kuhati još miutu i dalje miješajući. Margarin izraditi i dodati u ohlađenu kremu. Prvi dio biskvita obilno poškropiti kavom, staviti kremu i drugi dio biskvita također obilno poškropljen kavom. Kada gornji biskvit dobro upije kavu, na njega staviti šlag napavljen od 4 bjelanjaka i 6 žlica šećera.





Čupavci

Sastojci

Biskvit:

1/2 margarina
2 jaja
25 dag šećera
30 dag brašna
1/2 praška za pecivo
2 dl mlijeka
1/2 žličice sitno naribane limunove kore

Glazura:

1/2 margarina
10 žlica šećera
2 dl mlijeka
4 rebra čokolade za kuhanje
150 g kokosa

Priprema:

Izraditi margarin. Dodati mu izrađene žumanjke sa šećerom i sve sjediniti. Polako dodavati brašno s praškom za pecivo i mlijeko lagano miješajući. Na kraju dodati izrađene bjelanjke i limunovu koricu te sve zajedno brzo miješati vrlo kratko. Peći oko pola sata na 180* u već zagrijanoj pećnici. Ohlađen biskvit rezati na jednake kocke. Skuhati glazuru od margarina, šećera, mlijeka i čokolade. Svaku kocku od biskvita posebno umočiti sa svih strana u vruću glazuru, a potom uvaljati u kokos. Čupavce slagati na poslužavnik i ohladiti prije posluživanja.