Recepti jela i kolaca

srijeda, 10. prosinca 2014.

Kuglof -nabujak

Sastojci:

500g brasna
100g secera
200g maslaca
30g kvasca
2dl mlijeka
4 zumanjca
1 vanili secer
50g badema
50g grozdica
05dl ruma
limunova korica
sol i brasno prema potrebi



Priprema:

Kvasac, zlicu secera i malo brasna umjesamo u mlako mlijeko i pustimo da naraste.Zatim dodamo otopljeni maslac ,secer, sol zumanjca i prema potrebi malo mlijeka te umjesamo prho tijesto koje pustimo da naraste.Bademe malo prokuhamo kako bi ih lakse ogulili.Posudu za pecenje premazemo maslacem i pospemo brasnom i bademima narezanim na lisce.Dignuto tjesto premjesimo.Dodamo mu grozdice koje smo predhodno namocili u rumu limunovu koricu i vanili secer te pustimo da jos jednom naraste.Nabujak pecemo na tenperaturi 150-160* oko 45 min.Ohladen kolac prelijemo cokoladom ili secerom u prehu po zelji.




Istarske pince

Sastojci:

900g brasna
350g maslaca
20g kvasca
130g secera
limunova korica
narančina korica
0,2dl rakije
0.2dl bijelog vina
1 dl mlijeka
1 vanili secer
2 jaja
2 zumanca
malo soli
grozdice 



Priprema:

Kvasac rastopimo sa malo secera, zlicom brasna i mlakog mlijeka pa smjesu stavimo na toplo da naraste.Grozdice namocimo u mlaku vodu da omeksaju pa ih procijedimo.Dva jaja i dva zumanca izmjesamo dodajuci secer, grozdice, rastopljeni maslac, naribanu kocku narande i limuna, rakiju, bijelo vino, vanili secer i malo soli.Smjesi od jaja i brasna dodamo dignuti kvasac i umjesimo tijesto od kojeg oblikujemo hljepcice.Prekrijrmo i pustimo dizt.Zatim ih premazemo zumanjcima i pospemo secerom.Pince krizno razrezemo nozem i pecemo ih na tenperaturi 140-160*oko 90 mon.Pecene mozemo posut secerom u prahu.







Blagdanski kruh

Sastojci:

400g bijelog brasna
100g razenog brasna
130g oraha
80g grozdica
0.3dl ruma
30g kvasca
1dl mlijeka
2dl rakije
0.5dl ulja
150g secera
malo soli
2 jaja

Za ukras:

1 zumance 
50g ljesnajka


Priprema:

Kvascu umucenom u mlakom mlijeku dodamo zlicu brasna i zlicu secera te pustimo da se na toplom digne.Jaja, rakiju secer i sol izmjesamo pa postupno dodamo bijelo i razeno brasno te dignuti kvasac.Umjesimo tijesto, prekrijemo i pustimo dizat oko 90min.U meduvremenu grozdice namocimo u rum , a orahe narezemo.U dignuto tijesto umjesamo polovicu grozdica i oraha te ga podjelimo u dva dijela.Stavimo ih na nauljeni lim, prekrijemo i pustimo dizat jos 30 min.Oba kruha premazemo zumancem i nakraju utisnemo u njih ostatak grozdica i narezane ljesnjake.Kruh se pece na teperaturi od 175- 200* otprilike 45minuta.



utorak, 9. prosinca 2014.

Francuska pita

Sastojci

Kore
2 dl ulja
1 dl šećera
1 prašak za pecivo
10 žlica glatkog brašna
limunova kora (1 limun)

Biskvit
6 jaja
1 šalica od kave ulja
20 dag šećera
1 prašak za pecivo
6 žlica brašna
1 žlica kakaa

Preljev
1 dl vode
1 dl ruma
1 žlica šećera

Krema
0,5 dl mlijeka
3 žumanjka
30 dag šećera
4 žlice oštrog brašna
5 vanilin šećera

Priprema:

Sastojke za kore dobro izmješajte i ostavite da smjesa stoji sat vremena. Nakon što je odstajala, podijelite na dva dijela. Po potrebi dodati još brašna ako je premekano. Najbolje je svaku polovicu izliti na papir za pečenje i ispeći na preokrenutom limu. Kratko peći, svega 5-10 min na 170*. Sastojke za biskvit dobro izmiješati i ispeći biskvit. Ohlađen biskvit prije nadjevanja preliti preljevom. Preljev prije toga prokuhati. Zatim skuhati gustu kremu od gore navedenih sastojaka, koji se prije izmješaju mikserom. U ohlađenu kremu dodati 1 margarin i 10 dag šećera u prahu. Sve izraditi mikserom. 
Slagati
Kora, polovica kreme, biskvit, druga polovica kreme i kora. 

Odozgo posuti šećerom u prahu.



Keksići

Sastojci

3 čaše od 0,5 dl mljevenih oraha
0,2 dl soka izcjeđene mandarine
4 velike žlice brašna
2 velike žlice nutele
1 žlica šećera polovice oraha (oko 20 kom.)

Priprema:

Pomiješati sve sastojke i praviti kuglice. Malo ih spljoštiti i u svaku utisnuti polovicu oraha. Poslagati na lim i staviti u pećnicu na 180* 5 minuta nako uključivanja. Smanjiti na 150*. 



Trokuti od lješnjaka

Sastojci

Tijesto
15 dag brašna
1/2 praška za pecivo
6 dag šećera u prahu
1 vanilin šećer
1 jaje
6 dag margarina

marmelada po izboru

Krema
10 dag maslaca
10 dag šećera
2 žlice mlijeka
1 vanilin šećer
10 dag mljevenih  oraha ili lješnjaka
10 dag sjeckanih lješnjaka ili oraha

Glazura
10 dag čokolade 
10 dag margarina


Priprema:

Brašno pomiješano s praškom za pecivo i u njemu izmrviti margarin, dodati ostale sastojke i zamijesiti tijesto. Ostaviti na hladnome sat vremena. Razvaljati tijesto tako da bude veličine lima, premazati marmeladom po izboru, namazati pripremljenom kremom i staviti peći u zagrijanu pećnicu. Ispećeno ohladiti i rezati u obliku trokuta veličine 8x8 cm. Vodu, maslac i obje vrste šećera staviti na vatru da proključa pa dodati lješnjake ili orahe. Vrhove trokuta umočiti u pripremljenu glazuru i ostaviti da se osuše.




Bečke kocke

Sastojci

Biskvit
4 žumanjka
10 dag šećera
20 dag margarina

Sve zajedno izmiješati mikserom pa dodati 10 dag omekšane čokolade. Čokoladu dobro izmiješati pa dodati:

2 velike žlice brašna
15 dag mljevenih oraha
1/2 prašak za pecivo

Preljev
20 dag čokolade
0,5 l slatkog vrhnja

Priprema:

Staviti peći na laganu vatru oko 30 minuta na 150*. Kad se ohladi, poprskati s malo ruma.
Čokoladu izlomiti i dodati u slatko vrhnje te miješati na laganoj vatri dok se ne rastopi i počne ključati. Smjesom polagano preliti ohlađen kolač. Ostaviti po noći da se ohladi i stegne. Rezati na male kockice.




Princess krafne

Sastojci

Krema
0,5 l mlijeka
5 žlica brašna
5 žlica šećera

1 žlica gustina
2 vanilin šećera

Priprema:

Kupljene krafne prerezati. Skuhati mlijeko. U kuhano mlijeko dodati brašno, šećer, gustin i vanilin šećer. U hladno staviti izrađen margarin pomiješan s 4-5 žlica šećera u prahu. Dobro izmiješati mikesrom i smjesom puniti krafne.



Kolač od kestena

Sastojci

Krema
1/2 očišćenih kuhanih kestena
15 dag šećera u prahu
25 dag margarina
2 vanili šećera
5 dag mljevenih keksa
1 dl ruma

20 dag keksa Petit Beurre
1 dl mlijeka

Glazura
10 dag čokolade za kuhanje
3 žlice šećera
3 žlice vode
1 žlica margarina

Priprema:

Kesteni se skuhaju i ogule. (oko 1 kg cijelih kestena = 1/2 kg očišćenih kestena) Očišćeni kesteni pomiješaju se sa šećerom, vanilin šećerom, rumom, keksima i margarinom te se sve izmiješa mikserom ili u multipraktiku. Ako se miješa mikserom, ostanu sitni komadići kestena, što je možda  i bolje u usporedbi s kremastom smjesom koja bi se dobila kada bi se miješalo multipraktikom. Kekse rasporediti po limu (ne prevelikom, da se ne dobiju pretanki kolačići) i kistom premazati mlijekom. Na kekse namazati kremu od kestena i poravnati. Preliti glazurom od čokolade. 
P.S. Ovo je kolač samo za jako strpljive osobe (naravno, ako sami čistite kestene). Čišćenje traje oko 2 sata.




Rolada

Sastojci

Biskvit
4 žumanjaka
4 bjelanjaka
4 žlice šećera
4 žlice brašna
1 žlica kaka
1/2 praška za pecivo

Priprema:

Žumanjke razmutiti sa šećerom i dodati brašno pomiješano s praškom za pecivo i kakaom. Na kraju dodati snijeg od 4 bjelanjka. Vruć biskvit odmah uviti u vlažnu krpu i ostaviti na hladnom. Kada se ohladi, vratiti biskvit u prvobitan položaj i namazati pekmezom ili eurokremom (po želji). Ponovo uviti u roladu i ostaviti na hladnom. Ohlađeno rezati na tanke kriške.




Biskvit s pjenom od sira

Sastojci

Tijesto
3 jaja
18 dag šećera
3-4 žlice kipuće vode
18 dag brašna
1/2 praška za pecivo

Pjena od sira
50 dag kravljeg sira
2 dl slatkog vrhnja
4 žlice šećera u prahu
1 limun

Priprema:

Žumanjke i šećer pjenasto izmješati i naizmjence dodavati vodu. Brašno pomiješati s praškom za pecivo i na kraju lagano umiješati snijeg od bjelanjaka. Peći biskvit na laganoj vatri 15-20 minuta. Biskvit uzdužno prerezati. Sir dobro izmiksati i dodati naribanu limunovu koricu. Na kraju lagano umiješati tučeno slatko vrhnje s šećerom. Koru biskvita namazati pjenom od sira i na to staviti drugu koru. Kolač posuti šećerom u prahu.




Orahov san


Sastojci

Smeđe tijesto
5 bjelanjaka - snijeg
15 dag šećera
15 dag mljevenih oraha
3 rebra čokolade
3 žlice brašna
1/2 praška za pecivo

Bijelo tijesto
5 bjelanjaka
5 žlica šećera
5 žlica brašna
1/2 praška za pecivo

Krema
10 žumanjaka
20 dag šećera
1 puding od vanilije
3 dl mlijeka
25 dag margarina
10 dag oraha

Priprema:

Bjelanjke istući u čvrst snijeg, dodati šećer, mljevene orahe, otopljenu čokoladu i brašno pomiješano s praškom za pecivo. Ispeći biskvit. Bjelanjke istući u čvrst snijeg, dodavati šećer i još tući te na kraju dodati brašno pomiješano s praškom za pecivo. Peći na 150. 
Šećer, puding i žumanjke ukuhati u mlijeko. U ohlađenu kremu dodati margarin. U kremu dodati 10 dag oraha. Bijeli biskvit namazati polovicom pripremljene kreme, na to staviti smeđe tijesto, namazati preostalom kremom i posuti orasima.





Kocke sa kokosom


Sastojci

Priprema
25 dag šećera
3 jaja
12 dag margarina
30 dag brašna
1,5 dl mlijeka
1 prašak za pecivo

Glazura
20 dag šećera
4 rebra čokolade
1,5 dl mlijeka
10 dag margarina

25 dag kokosa


Priprema:

Šećer izmiješati sa žumanjcima, margarinom i mlijekom. Brašno pomiješati s praškom za pecivo i dodati smjesi. Na kraju dodati istučene bjelanjke. Staviti u lim i peći na 180*. Ohlađen biskvit narezati na kockice (veličine po želji). Sve sastojke otopiti na pari tako da se dobije jednolična glazura. Svaku kockicu biskvita umočiti u glazuru od čokolade i uvaljati u kokos.



Medena Kata


Sastojci

Tijesto
2 jaja
2 dag masti
3 žlice meda
3 žlice mlijeka
15 dag šećera
45 dag brašna
1 prašak za pecivo

Krema
4 dl mlijeka
4 žlice oštrog brašna
1 vanilin šećer
1 margarin
20 dag šećera

Premaz
pekmez od šljiva


Priprema:

Pomiješati jedno jaje, mast, med, mlijeko i šećer te lagano prokuhati (ne smije proključati). Skinuti s vatre te miješajući dodati brašno, drugo jaje i prašak za pecivo. Zamijesiti tijesto i staviti na toplo te odmah razvaljati 4 kore. Kore peći 5 do 10 minuta na 180*. 
Krema:
Mlijeko zakuhati i u njega dodati šećer i brašno (sve zajedno razmućeno s malo mlijeka).
U ohlađeno dodati margarin i pjenasto mikserom izraditi. Kolač se slaže tako da se na prvu koru stavi pola kreme, pokrije se drugom korom, premaže pekmezom, stavi se treća kora, na nju druga polovica krema te četvrta kora. Odozgo posuti šećerom u prahu.






Vinski kolač

Sastojci

9 bjelanjaka
8 žlica šećera
9 žumanjaka
4 žlice kakaa
6 žlica brašna

Tući bjelanjke i dodati šećer. Napraviti  čvrst snijeg. Dodati žumanjke, kakao i brašno. Smjesu podijeliti na dva dijela, Ispeći dva biskvita.

Biskvit br.3
 7 bjelanjaka
8 žlica šećera
7 žumanjaka
8 žlica brašna

Tući bjenjke i dodati šećer. Napraviti čvrsti snijeg i dodati žumanjke i brašno.

Krema
5 bjelanjaka
30 dag šećera
35 dag margarina
2 dl vode
2,5 dl bijelog vina
3 žlice šećera


Bjelanjke i šećer istući na pari. Kada se smjesa ohladi, dodati margarin i vodu. Posebno skuhati vino sa šećerom i ohladiti. Jedan crni biskvit  namazati polovicom kreme, na njega staviti bijeli biskvit (koji se prelije hladnim vinom i ostavi dok biskvit ne upije vino), njega namazati drugom polovicom kreme te na kraju crni biskvit. Odozgo staviti tanak sloj kreme i na njega glazuru od čokolade.





Crveni kolač

Sastojci

Biskvit
4 jaja
4 žlice šećera
4 žlice brašna
1/2 praška za pecivo
10 dag oraha
1 dl mlijeka

Krema
0,5 l vrhnja za šlag
2 tekuća jogurta
1 Želatina fix
1 crveni preljev za torte


Priprema:

Žumanjke razmutiti sa šećerom i dodati brašno s praškom za pecivo. Na kraju dodati snijeg od bjelanjaka. Orahe preliti vrućim mlijekom. Vrhnje izraditi s želatinom i dodati 2 jogurta. Tuče se do željene čvrstoće. U kremu se može dodati razno voće (jagode, ribiz, borovnice..) Preljev izraditi prema uputama i njime preliti kremu.




Kolač s kupinama

Sastojci

Biskvit
4 jaja
4 žlice šećera
4 žlice brašna
1/2 praška za pecivo
2 žlice mlake vode

Krema
5 dl mlijeka
2 pudinga od vanilije
10 žlica šećera
2 kisela vrhnja (Dukat-plavo)
20-30 dak kupina

Preljev
1 preljev za kolače (svijetli)

Priprema:

Razmutiti žumanjke s šećerom i dodati brašno pomiješano s praškom za pecivo i vodom. Na kraju lagano umiješati snijeg od bjelanjaka. Staviti u lagano zagrijanu pećnicu na 170*. Puding skuhati u mlijeku te u vruću smjesu dodati 2 kisela vrhnja te dobro izmješati da postane jednolična smjesa. Još vrućom smjesom preliti ohlađen biskvit. Kupine oprati i ocijediti te složiti po vrućem kolaču. Preljev skuhati prema uputama na omotu i njime preliti kolač.



Tropski kolač od bresaka


Sastojci

Biskvit
125 dag maslaca
125 dag šećera
125 dag brašna
1 vanilin šećer
2 jaja
1 žumanjak
1 žličica praška za pecivo
2 žlice sitno nasjeckanih badema (može i oraha)

Krema
1 limenka kompota od breskve (850 ml)
1 kiselo vrhnje (Dukat-crveno)
500 ml slatkog vrhnja
2 šlagfixa
1 vanilin šećer

Preljev
1 puding od vanilije
sok od kompota (oko 400 ml)


Priprema:

Maslac kremasto miješati sa šećerom i vanilin šećerom dok se šećer posve ne otopi. Dodati jaja i žumanjke pa sve dobro izmješati. Posebno miješati brašno s praškom za pecivo i dodati u smjesu s maslacem. Na kraju dodati bademe (orahe) i još kratko pomiješati. Zagrijati pećnicu na 180* i peći 30 minuta. Kiselo vrhnje kremasto izmješati s 1 žlicom soka od kompota. Slatko vrhnje istući u čvrst snijeg sa Šlagfixom i vanilin šećerom. Pomiješati šlag s vrhnjem i dodati sitno narezane breskve. Kremom namazati ohlađen biskvit. U soku koji je ostao od kompota skuhati jedan puding od vanilije. Još vrućim preljevom politi kremu. Svaka kriška kolača može se ukrasiti s malo slatkog vrhnja i komadićem breskve.




Štrudla od sira i jabuka


Sastojci

6 gotovih kora za štrudle
0,5 kg svježeg sira
1 jaje
10 dag šećera
cimet (po želji)

2 dl vrhnja (najbolje domaćeg)


Priprema:

Dvije kore premazati uljem ili maslacem pomiješanim s malo mlijeka i složiti jednu na drugu. Na drugu koru rasporediti jabuke narezane ili naribane na tanke listiće i po želji posuti cimetom. Pokriti trećom korom i na nju rasporediti smjesu smjesu od sira. Uviti u roladu i staviti u namašćenu posudu. Isto napraviti i sa sljedećim trima korama. Sve zajedno preliti vrhnjem i staviti da se peče oko pola sata na 180*. Ohlađeno rezati na ploške i posuti šećerom u prahu.




Bajadera od kokosa


Sastojci

1 dl mlijeka
15 dag šećera
25 dag maslaca
35 dag kokosa
40 dag mlijeka u prahu
20 dag žele-bombona
2 lista oblatne

Priprema:

Mlijeko, maslac i šećer prokuhati i u toplo umiješati mlijeko u prahu i kokos. Žele-bombone narezati na malene kockice i dodati smjesi. Dobivenu smjesu rasporediti po oblatni i dobro pritisnuti žlicom te poklopiti drugim listom oblatne. Na to staviti neki teži predmet da pritisne smjesu. Ostaviti nekoliko sati na hladnome. Rezati oblike po želji.



Kocke s orasima


Sastojci

Priprema
 25 dag šećera
3 jaja
12 dag margarina
30 dag brašna
1,5 dl mlijeka
1 prašak za pecivo

Glazura
20 dag šećera
4 rebra čokolade
1,5 dl mlijeka
10 dag margarina

20 dag mljevenih oraha


Priprema:

Šećer izmiješati sa žumanjcima, margarinom i mlijekom. Brašno pomiješati s praškom za pecivo i dodati smjesi. Na kraju dodati istučene bjelanjke. Staviti u lim i peći na 180*. Ohlađen biskvit narezati na malaene kockice. Sve sastojke topiti na pari dok se ne dobije jednolična glazura. Svaku kockicu biskvita umočiti u glazuru od čokolade i uvaljati u mljevene orahe.






Kolač Jaffa

Sastojci

Biskvit
6 jaja
6 žlica šećera
3 žlice kakaa
1 prašak za pecivo

1 dl vode
10 dag šećera

1 1/2 kutija keksa Jaffa

Krema
5 dl mlijeka
5 žlica pšenične krupice
1 puding od vanilije
10 dag šećera

15 dag margarina 

Glazura
10 dag čokolade
3 žlice šećera
3 žlice vode
8 dag margarina


Priprema:

Razmutiti žumanjke sa šećerom i dodati brašno pomiješano s praškom za pecivo te kakao. Na kraju lagano umiješati snijeg bjelanjaka. Staviti u lagano zagrijanu pećnicu na  170*. Pečen biskvit još vruć preliti prokuhanom vodom i šećerom. Na biskvit koji je topao poslagati kekse. Mlijeko (4dl) staviti da provri. Posebno pomiješati 1 dl mlijeka, puding od vanilije, šećer i krupicu te ukuhati u mlijeko. U ohlađenu kremu dodati 15 dag margarina. Izmiješati mikserom. Kremu namazati na kekse. Kolač preliti glazurom od čokolade.





ponedjeljak, 8. prosinca 2014.

Pereci


Sastojci

1 kg brašna ili brašna za dizana tijesta
1 kocka svježeg kvasca
1 žlica šećera
1/2 žlice soli
1 margarin
5 žlica vrhnja (najbolje je domaće)


Priprema:

Kvasac staviti da se diže s malo vode ili toplog mlijeka, žlicom brašna i žlicom šećera. Pomiješati brašno, otopljen margarin, vrhnje i kvasac te zamjesiti tijesto. Razvaljati na debljinu po želji (1-2cm) i kalupom za perece rezati perece. Slagati ih na lim na koji je stavljen papir za pečenje. Perec premazati jajem pomiješanim s malo mlijeka i posuti po želji (sa sezamom, kuminom, krupnom solju ili smjesom od 1 žlice brašna i 1/2 žlice soli razmućene s toliko vode da se može prskati perec).
Pereci se peku u zagrijanoj pećnici na 180*.





Buhtle (napuhnjače)


Sastojci

1 kvasac (svježi)
40 dag brašna za dizana tijesta
8 dag maslaca
2 žumanjka
1 jaje
5 dag šećera
2 dl mlijeka
1 limun
prstohvat soli

20 dag eurokrema ili pekmeza
5 dag maslaca za premazivanje


Priprema:

Kvasac izmiješati sa žlicom šećera, žlicom brašna i 1 dl toplog mlijeka. Pokriti i ostaviti na toplome da se diže (oko 5 min).
U brašno dodati šećer, žumanjke, jaje, limunovu koricu, sol, rastopljen maslac i kvasac koji se digao te na kraju toplo mlijeko (po potrebi-ne smije biti premekano). Mikserom (nastavak za tijesto) ili kuhačomtući tijesto dok se ne počne odvajati od posude. Zatim posudu pokriti krpom i ostaviti na toplome da se diže oko 1 sat. Dignuto tijesto razvaljati na dasci posuto brašnom i rezati na pravokutnike veličine otprilike 8x8 cm. Na svaki pravokutnik staviti žličicu eurokrema i saviti u kuglicu. Buhtle stavljati jednu do druge u lim (dobro je staviti papir za pečenje da se uhvate za dno lima). Složene buhtle premazati maslacem, pokriti krpom i ostaviti da se dižu oko pola sata. Peći u zagrijanoj pećnici na 200* ok 1/2 sata.




Fritule (Uštipci)

Sastojci

25 dag brašna
1 prašak za pecivo
1 vanilin šećer
 1 jogurt
2 jaja
1 dl ruma (ili manje)
grožđice (po želji)
1 jabuka
šećer za posipanje (po želji)
ulje za prženje


Priprema:

Izmiješati jaja, jogurt i vanilin šećer u jednoličnu smjesu. Tomu postupno dodavati brašno pomiješano s praškom za pecivo. Ovako pripremljenu smjesu ostaviti da kratko odstoji. Grožđice preliti rumom i također pustiti da odstoje. Prije prženja dodati naribanu jabuku (na najsitniji dio ribeže) i grožđice s rumom. Malom (čajnom) žličicom vaditi kuglice i pržiti ih u dobro zagrijanom ulju. Pržene fritule staviti na papir koji upija, posuti kristalnim šećerom i poslužiti tople.





Čajni kolač

Sastojci

Biskvit
2jaja
150 g šećera
250 g brašna
1/2 praška za pecivo
prstohvat cimeta
125 ml mlijeka
30 g mekanog maslaca
50 g nasjeckanih orašastih plodova (orasi, bademi, lješnjaci)
10 dag ušećerenog (kandiranog) voća

Glazura
10 dag čokolade za kuhanje
3 žlice šećera
3 žlice vode
1 žlica margarina
10-tak polovica oraha


Priprema:

Odvojiti bjelanjke od žumanjaka. Bjelanjke istući u čvrst snijeg, a žumanjke izmiješati sa šećerom. Pomiješati brašno s praškom za pecivo i dodati smjesi od žumanjaka. Orašaste plodove i ušećereno voće također dodati smjesi. Na kraju dodati mlijeko, maslac, cimet i snijeg od bjelanjaka. Tijesto staviti u kalup (20x10x7cm) i peći  u zagrijanoj pećnici. Kako se ne bi previše zapeklo, nakon 10 minuta pečenja odozgo staviti foliju. Ohlađen kolač preliti čokoladnom glazurom. Polijevati kolač počevši od sredine tako da se čokolada prelijeva po rubu kolača. Odmah po površini kolača poslagat orahe.






Tufahije

Sastojci

6 jabuka
10 dag šećera
10 dag oraha
1 dl mlijeka
1 rebro čokolade za kuhanje
šlag po želji


Priprema:

Jabuke oguliti i izdubiti im sredinu. U veću posudu staviti da ključa voda sa šećerom te dodati jabuke. Ostaviti da se kuhaju (ne smiju se raskuhati). Kada su jabuke gotove, izvaditi ih malo da se ohlade. Mlijeko skuhati i njime popariti orahe te dodati šećer po želji. Može i malo ruma (nije nužno). Smijesom od oraha puniti jabuke i odozgo naribati čokoladu. Jabuke staviti u lim i peći 10-ak minuta na 170*. Izvaditi pečene jabuke i po želji ukrasiti šlagom.




Išleri

Sastojci

Tijesto
35 dag brašna
15 dag šećera u prahu
18 dag margarina
7 dag mljevenih oraha
1 jaje
1 žumanjak
1 žlica kakaa

marmelada po izboru 
10 dag čokolade za kuhanje
čokoladne mrvice


Priprema:

Izraditi margarin i brašno koje je pomiješano s praškom za pecivo i kakaom. Dodati jaje, žumanjak, šećer i orahe te zamijesiti tijesto. Malenom čašicom za rakiju rezati kružiće i slagati ih na lim. Peći u zagrijanoj pećnici na 180*. Ostaviti da se ohlade. Marmeladom lijepiti po dva ohlađena kružića. Svaki kolačić umočiti u rastopljenu čokoladu i posuti čokoladnim mrvicama.




Sladole-kolač

Sastojci

5 bjelanjaka
250 dag šećera

10 korneta za sladoled
10 dag čokolade (otopiti na pari s malo maslaca i žlicom vode)


Priprema:

Bjelanjke i šećer tući na pari dok se ne dobije kompaktna smjesa. Kornete puniti kremom od bjelanjaka i šećera. Svaki kornet umočiti u čokoladu. Ostaviti u hladnjaku.





Rolada s banankom

Sastojci

Krema
2 jaja
20 dag šećera

10 dag margarina 
25 dag keksa Petit Beurre (mljevenih)


1 list oblatne- navlažiti vodom ili mlijekom

6-7 bananka


Priprema:

Rastopiti na laganoj vatri jaja i šećer te dodati margarin i kekse. Miješati dok se dobije jednolična smjesa. Na oblatnu tanko namazati kuhanu kremu. Uz rub poslagati bananko i uviti oblatnu u vlažnu krpu. Ostaviti u hladnjaku da se ohladi i stegne. Rezati na tanke ploškice.






Šarlota

Sastojci

Biskvit
4 jaja
4 žlice šećera
4 žlice brašna
1/2 praška za pecivo
pekmez po želji (jagoda ili višnja)

Krema
0,5 l slatkog vrhnja
1 Želatina fix


Priprema:

Žumanjke razmutiti sa šećerom. Dodati brašno pomiješano s praškom za pecivo. Na kraju dodati snijeg od bjelanjaka. Ispeći biskvit. Uviti ga kao roladu i ohlađenog namazati pekmezom. Rezati na tanke ploške. Dva pudinga od jagode skuhati u 0,5 l mlijeka i ohladiti. Ohlađeno izmiješati mikserom i pomiješati s tučenim slatkim vrhnjem. Vrhnje istući sa želatinom. 20 dag jagoda izrezati na sitne komadiće. Okruglu posudu premazati maslacem i u nju slagati izrezanu roladu. Kada se sve popuni, uliti  smjesu od pudinga i vrhnja. U sredinu staviti jagode. Kolač spremiti u hladnjak. Nakon par sati izvaditi kolač i preokrenuti na pladanj.





Čokoladne kuglice

Sastojci

25 dag keksa
10 dag šećera u prahu
14 žlica kuhane kave
1 dl ruma
10 dag rastopljene čokolade
10 dag mljevenih oraha
1 žlica kakaa

Priprema:

Pomiješati mljevene kekse, šećer, orahe, kakao s kuhanom kavom, rumom i otopljenom čokoladom. Od dobivene smjese praviti kuglice veličine oraha. Svaku kuglicu uvaljati u šećer, čokoladne mrvice ili orahe (po želji).





Ledeno nebo

Sastojci

Tijesto
7 bjelanjaka
7 žlica šećera
7 žlica brašna
1/2 praška za pecivo
1 dl mlijeka

Krema
7 žumanjaka
7 žlica šećera
6 žlica brašna
3 vanilin šećera
7 dl mlijeka
25 dag margarina

Premaz
4 dl slatkog vrhnja
2 Kremfixa (učvršćivač za tučeno slatko vrhnje)


Priprema:

Bjelanjke istući u čvrst snijeg i lagano dodavati šećer te dalje miješati. Na kraju dodati brašno pomiješano s praškom za pecivo. Peći na 150*. Pečen biskvit preliti decilitrom prokuhanog mlijeka. Razmutiti žumanjke s objema vrasta šećera, brašnom i s malo mlijeka te sve ukuhati u preostalom mlijeku. Kuhanu kremu ohladiti i dodati pjenasto izrađeni margarin. Pečen kolač namazati kremom, a na kremu staviti tučeno slatko vrhnje s Kremfixom.






Muffini

Sastojci

30 dag brašna
10 dag škrobnog brašna
1 žlica kakaa
2 jaja
1/2 prašak za pecivo
15 dag šećera
10 dag margarina (omekšanog)
2 dl mlijeka

Priprema:

Pomiješano brašno, kakao i prašak za pecivo u jednoj posudi, a u drugoj sve ostale sastojke. Obje smjese spojiti i kratko promiješati žlicom. u smjesu se mogu dodati grožđice, orasi ili naribana čokolada (sve po želji).
Prije stavljanja u pećnicu kolačići se mogu posuti čokoladnim mrvicama. Košarice puniti do pola i peći 20- ak minuta na 170*.





Mrežasta pita sa sirom

Sastojci

Tijesto
3 šalice (od bijele kave) glatkog brašna
1 šalica šećera
1 žličica praška za pecivo
25 dag margarina
2 jaja
1 bjelanjak
1 vanilin šećer
marmelada od šljiva

Nadjev
1 svježi sir (500-600g)
5 bjelanjaka
10 dag šećera
1 vanilin šećer
limunova korica

Priprema:

Zamjesite tvrđe tijesto. Podjelite ga na dva dijela (jedan dio mora biti dvostruko veći). Na dasci ili podlozi obilato posutoj brašnom razvaljati veći dio tijesta i staviti u lim posut brašnom ili na papir za pečenje. Tijesto tapkati rukama na način da prekrije cijelo dno. Pripremljeno tijesto namazat pekmezom ili marmeladom. Na namaz staviti nadjev. Nadjev se priprema tako da se razmute bjelanjci i dodaju ostali sastojci te se sve izmješa mikserom. Manji dio tijesta tanko se razvuče i nareže na tanke trakice koje se slože po nadjevu (poprečno ili uzdužno) ostavljajući jednaki razmak. Preostale žumanjke od nadjeva lagano razmutiti i kistom premazati složene trake tijesta. Peći na 180* oko 35 minuta.





Gumeni kolač

Sastojci

1 bjelanjak 
20 dag šećera u prahu
20 dag šećera
2 želatine

kokosovo brašno
ekstrat po želji

Priprema:

Bjelanjke dobro istući i u to dodati 20 dag šećera u prahu (mora biti čvrsto).
U 1,5 dl vode skuhati 20 dag običnog šećera. U vruć sirup dodati ekstrakt u boji. Razmutiti želatinu u 1 dl vode i lagano zagrijati na peći. U snijeg ulijevati sirup i stalno tući. Uliti želatinu i dalje tući. Lim posuti kokosovim brašnom, izliti smjesu i staviti 1 sat u frižider.
Kalupima praviti razne oblike i svaki uvaljati u kokos.




Kolač od ribiza

Sastojci

Biskvit
4 jaja
4 žlice šećera
4 žlice brašna
1/2 praška za pecivo
10 dag oraha
1 dl mlijeka

Krema
0,5 l vrhnja za šlag
2 tekuća jogurta
1 želatina fix
25 dag ribiza

Priprema:

Žumanjke razmutiti sa šećerom, dodati brašno pomiješano s praškom za pecivo. Na kraju dodati snijeg od bjelanjaka. Orahe preliti vrućim mlijekom. Vrhnje razmutiti sa želatinom i dodati 2 jogurta. Tući do željene čvrstoće. U kremu na kraju dodati ribiz. Kremom namazati biskvit i po želji išarati rastopljenom čokoladom.




Prutici od kokosa

Sastojci:

1dl vode
30dag secera
12dag margarina
25dag mljevenih keksa
10dag kokosa
1dl ruma


Glazura:

10dag cokolade
3 zlice secera
3 zlice vode
1 zlica margarina



Priprema:

Secer zakuhat u vodi.Maknut s vatre, dodat margarin i mjesati.Kad se otopi, umjesat mljevene kekse i kokos.Smjesu staviti u kalup namazan uljem ili manji lim.Pricekat da se ohladi pa preliti glazurom od cokolade.